Skocz do zawartości
groldominika

Szybko rozładowujący się nieużywany laptop

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam laptop hp 840 g7 z którego jestem zadowolona jeśli chodzi o czas pracy na baterii. Niestety nie wiem jaka jest przyczyna tego że po naładowaniu do 100% (80% pewnie przez opcję w BIOS) po równym tygodniu nieużywania laptopa zostaje 20 %. Pomyślałam że to przez jakąś opcję może w Windows jednak powyższy test po naładowaniu laptopa do full wykonałam przy całkowitym usunięciu systemu z dysku a jedynie do odczytania wartości użyłam live USB dystrybucji Linuxa. W BIOS mam ustawione opcje jak na poniższej grafice. Co myślicie, to chyba nie jest normalne? Bateria ma 80 cykli ładowania.

Zrzut ekranu 2024-10-10 000629.png

Edytowane przez groldominika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie taką tendencję do rozładowywania również zwróciłem w laptopach producenta HP, jestem ciekawy czy ktoś namierzył ten problem, i co go oczywiście powoduje Z technicznego punktu , przetwornica ładowania, pobór prądu w stanach S5,S3,S1 jest poprawny.

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Kyle napisał:

Czy wylogowujesz się(1) i następnie zamykasz system(2)?

1 - opcja "wyloguj"

2 - opcja "zamknij"

Przeczytałeś chociaż co napisałam? Całkowicie nawet usunęłam z dysku system myśląc że to jego wina. I samo rozładowanie nadal występuje. Aktualnie laptop ładuję z opcją w BIOS Maximum Capacity/Performance i zobaczę co za tydzień nieużywania laptopa będzie ze stanem poziomu naładowania baterii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety od pewnego czasu "zamknij" (bez uprzedniego wylogowania) nie zamyka całkowicie systemu (można mieć przy takim "zamykaniu" codziennym czas pracy systemu np. kilkadziesiąt dni. (ALT+CTRL+DEL i "czas pracy", w zakładce wydajność w zakładce CPU)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po kolejnym teście i po 7 dniach od naładowania i uruchomieniu Live dystrybucji Linuxa bateria spadła ze 100% na 83 a nie jak przedtem prawie do 20%. Pomogło ustawienie opcji w BIOS Maximum Battery Performance a nie jak przedtem Health. Wygląda na to że przy opcji oszczędzania baterii następuje jej szybkie samo rozładowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety od pewnego czasu "zamknij" (bez uprzedniego wylogowania) nie zamyka całkowicie systemu (można mieć przy takim "zamykaniu" codziennym czas pracy systemu np. kilkadziesiąt dni. (ALT+CTRL+DEL i "czas pracy", w zakładce wydajność w zakładce CPU)

Witaj mam takie pytanie , gdzie Ty wyczytałeś taką informację o zamykaniu systemu ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyczytałem tą informację z systemu operacyjnego. Na poniższym screenie ludzie, którzy codziennie wyłączają (przez "zamknij" bez uprzedniego wylogowania) laptopy/PC stacjonarne z Win 10 i Win 11, mieli np. 9 dni pracy 😂 (na screenie jest "1" a oni mieli 9, albo 11 i więcej)

06e82f83599d4.png

- jak wylogowujesz codziennie i dopiero zamykasz, to licznik nie ma prawa pokazać kilku-kilkunastu-kilkudziesięciu dni pracy - logiczne.

Problem dawno temu (Windows 7, Windows XP) nie występował. Jednak Microsoft "ulepsza" te swoje systemy 🤣

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Kyle napisał:

Wyczytałem tą informację z systemu operacyjnego. Na poniższym screenie ludzie, którzy codziennie wyłączają (przez "zamknij" bez uprzedniego wylogowania) laptopy/PC stacjonarne z Win 10 i Win 11, mieli np. 9 dni pracy 😂 (na screenie jest "1" a oni mieli 9, albo 11 i więcej)

- jak wylogowujesz codziennie i dopiero zamykasz, to licznik nie ma prawa pokazać kilku-kilkunastu-kilkudziesięciu dni pracy - logiczne.

Problem dawno temu (Windows 7, Windows XP) nie występował. Jednak Microsoft "ulepsza" te swoje systemy 🤣

zamykam bez wylogowywania, troche sie to kłóci z twoja tezą .A tak serio ( dałem screen ze stacjonarki dla żartu) kwestia planów zasilania , ustawienia zachowania klapy i inne ustawienia wyłączania dysku po pwnym czasie w zaawansowanych ustawieniach planu. Kwestia logowania i wylogowania tu jest nieistotna według mnie.

image.thumb.png.c08fd5bc767768456345f8b394b59553.png

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, mieciop napisał:

zamykam bez wylogowywania, troche sie to kłóci z twoja tezą .

Bo tak było do bardzo niedawna (widzę to w pracy). Może przy ostatniej aktualizacji microshit dorobił windows, by był tak dobry, jak starsze wersje 😂

ps. zaraz z resztą sprawdzę na Win 11 23H2 i tutaj napiszę - no sprawdziłem - teraz przy zamknięciu automatycznie wylogowuje, więc microshit musiał niedawno naprawić ten paroletni błąd w Windows, przy czym musiało mieć to miejsce bardzo niedawno

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Kyle napisał:

Bo tak było do bardzo niedawna (widzę to w pracy). Może przy ostatniej aktualizacji microshit dorobił windows, by był tak dobry, jak starsze wersje 😂

ps. zaraz z resztą sprawdzę na Win 11 23H2 i tutaj napiszę - no sprawdziłem - teraz przy zamknięciu automatycznie wylogowuje, więc microshit musiał niedawno naprawić ten paroletni błąd w Windows, przy czym musiało mieć to miejsce bardzo niedawno

Ja mam 24h2 Win11 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi