azztt00 Opublikowano Czwartek o 18:37 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:37 (edytowane) 3 minuty temu, karro napisał(a): ale ty nie masz takiego laptopa Jak ktoś nie chce widzieć, to nie będzie widział problemu. Zacytuję fragment jeszcze z informacji jakie zebrałam w tym do sądu: Cytat **LaptopMedia (dokładnie ten sam model z 2023, tylko RTX 4060 i Ryzen 7):** - Odtwarzanie wideo: 9h 30min - Przeglądanie internetu: do 25h https://laptopmedia.com/review/asus-tuf-gaming-a15-fa507-2023-review-superb-battery-life-and-display-color-accuracy/p7/ Notebookcheck – model 2024 z Ryzen 9 i RTX 4060 - Surfowanie po Wi-Fi: 702 minuty = 11h 42min https://www.notebookcheck.net/Asus-TUF-Gaming-A15-2024-review-RTX-4060-power-moderate-price-long-battery-life.864614.0.html Notebookcheck – model 2023 z Ryzen 7 i RTX 4050 - Wyniki bardzo podobne – w żadnym z testów nie schodzi do 2h 50min https://www.notebookcheck.net/Asus-TUF-Gaming-A15-laptop-review-A-budget-gamer-with-an-RTX-4050-and-a-144-Hz-screen.725720.0.html Różnice między RTX 4050 / 4060 / 4070 w stanie bezczynności (IDLE) są minimalne – bo układ dedykowany nie powinien być wtedy aktywny. Mój test był robiony na czystym systemie, bez zainstalowanego sterownika RTX 4070, czyli karta nawet się nie uruchamiała – a mimo to czas pracy w BIOS to 1h 40min, a w Windows 2h 50min. Dodatkowo R9-7940HS jest raczej energooszczędny bardziej niż Ryzen 7 4800H z testu PUREPC dla którego zarzuciłeś że mam inny laptop. Edytowane Czwartek o 18:39 przez azztt00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Czwartek o 18:43 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:43 R9-7940HS i 4070 na matrycy 144 na pewno nie ciągnie kilka wat Na notchebocheck zmierzyli 25 wat ale z 4060tką Nie znam konstrukcji ale pewnie nie ma switcha na igpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azztt00 Opublikowano Czwartek o 18:45 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:45 Jeżeli mówisz o MUX Switch no to ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Piątek o 05:35 Zgłoś Opublikowano Piątek o 05:35 (edytowane) Ja dalej polew. Jeśli chodzi o tą baterię, tam pewnie się pomylili i dodali przez przypadek jedynkę nie miało być 14.5 godziny tylko do max 4.5 godziny : )), przynajmniej wydaje mi się że testy robione przez producenta troszkę powinny być brane pod uwagę z przymrużeniem oka. Bo na czas jaki wytrzyma bateria ma wiele czynników wpływ a nawet temperatura pomieszczenia. Producent zawsze zrobi tak aby bateria jak najdłużej wytrzymała w ( ich ) testach i oni Ci udowodnią że tak jest a że eksploatacja była zupełnie inna od twojej to ich nie interesuje. Oczywiście zrozumiałe jest twoje roszczenie bo pt: ( bo przecież tak pisało ) no ale realia są inne. Oczywiście dalej śledzę temat ciekaw jestem czy uda Ci się ugrać coś więcej. Zdrowia. Edytowane Piątek o 05:38 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azztt00 Opublikowano Piątek o 10:56 Zgłoś Opublikowano Piątek o 10:56 (edytowane) 5 godzin temu, P3ch napisał(a): testy robione przez producenta troszkę powinny być brane pod uwagę z przymrużeniem oka. Bo na czas jaki wytrzyma bateria ma wiele czynników wpływ a nawet temperatura pomieszczenia. testy generalnie robił nie tylko producent tylko jak wyżej zamieściłam również portale, w na tym modelu, różnych podobnych konfiguracjach multum w internecie + wiem ile pierwsze kilka pierwsze tygodni mi wytrzymywał i magicznie przestał i zaczął działać po czasie mniej normując swój czas pracy najwidoczniej Edytowane Piątek o 10:56 przez azztt00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Sobota o 02:30 Zgłoś Opublikowano Sobota o 02:30 (edytowane) Powiem tak, owszem widziałem w życiu laptopki co naprawdę długo wytrzymywały na baterii ale były to tak słabe sprzęty że za darmo nie chciał bym na nich pracować, bo wolne. A tutaj masz sprzęt można napisać w miarę górna półka wiadomo że przy takich parametrach eksploatacja baterii będzie prawie że natychmiastowa. Ważnym aspektem jest fakt w jaki sposób eksploatujemy taką bateryjkę, wystarczy kilka razy rozładować ją do totalnego 0 i już nigdy nie będzie trzymać tyle ile trzymała. Edytowane Sobota o 02:53 przez P3ch 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano Sobota o 07:33 Zgłoś Opublikowano Sobota o 07:33 (edytowane) X-kom za nic ma nie tylko deklaracje producenta na temat produktu, ale nawet te umieszczane na własnej stronie. A to są rzeczy zobowiązujące. Każdy kupujący ma prawo oczekiwać, że produkt posiada cechy wymienione, opisane w ofercie. Mało tego. Zgodnie z obowiazującymi przepisami możesz wymagać aby produkt posiadał cechy które są TYPOWE dla takiego produkt, nawet jeżeli sprzedawca o nich nie informuje. https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacja/niezgodnosc/ @P3ch ale bateria czy laptop mogły mieć też wadę fabryczną, za którą odpowiada sprzedawca. https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/ks-3-tyt-11-dz-2 Edytowane Sobota o 07:54 przez Mogiel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Sobota o 14:51 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:51 Witam, tylko z tą baterią będzie ciężko udowodnić, oczywiście życzę powodzenia i trzymam kciuki ale staram się być realistą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano Sobota o 16:26 Zgłoś Opublikowano Sobota o 16:26 (edytowane) 2 godziny temu, P3ch napisał(a): Witam, tylko z tą baterią będzie ciężko udowodnić, oczywiście życzę powodzenia i trzymam kciuki ale staram się być realistą. Nie jestem specem, ale chyba od tego jest artykuł 556. Art. 556^2. [Domniemanie istnienia wady w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego przy sprzedaży konsumenckiej] Jeżeli kupującym jest konsument, a wada została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego. Nie wiem jaką masz definicje realizmu, ale dla mnie to nie jest szukanie na siłe usprawiedliwień ewidetnie wadliwego urządzenia. Mówię o tym, że piszesz na przykład o tym, że może nabywca źle użytkował, a nie zakładasz, że sprzedawca źle przechowywał. Taki sposób myślenia. Dla mnie realizmem jest, że żyjemy w kraju, gdzie ludzie mają znikomą świadomość swoich praw, albo machają reką, bo nie mają czasu, siły itd, a sprzedawcy to wykorzystują, by unikać odpowiedzialności. EDIT To warto sobie przeczytać na przykład. Z sierpnia tego roku więc raczej aktualne. https://legalhelp.pl/slownik-pojec-prawnych/niezgodnosc-towaru-z-umowa Edytowane Sobota o 16:53 przez Mogiel 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Sobota o 17:37 Zgłoś Opublikowano Sobota o 17:37 Oczywiście wedle artykułów racja stoi po twojej stronie ja tego nie neguję. Tylko z tym domniemaniem w polskim sądzie oj oj, nie wypowiem się ale poczekamy na rozwój sytuacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Sobota o 18:42 Zgłoś Opublikowano Sobota o 18:42 Bedzie powołany biegły i tyle.Gorzej jak nie pyknie.Koszt spore Nie wiem jakim cudem im wyszło 700minut jak laptop ma zmierzone 25Wat w idle w wersji 4060. Z zamknietą klapą czy cuś 😆 Prawo ohma to prawo ohma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Niedziela o 02:43 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 02:43 8 godzin temu, karro napisał(a): Bedzie powołany biegły i tyle.Gorzej jak nie pyknie.Koszt spore Nie wiem jakim cudem im wyszło 700minut jak laptop ma zmierzone 25Wat w idle w wersji 4060. Z zamknietą klapą czy cuś 😆 Prawo ohma to prawo ohma Właśnie o tym pisałem przecież tego nie da się oszukać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azztt00 Opublikowano Niedziela o 03:05 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 03:05 (edytowane) Panowie, prawo Ohma nie ma tu nic do rzeczy – czas pracy na baterii liczy się prostym wzorem: Wh / W = h. Mój Asus TUF A15 (90 Wh) trzyma 3h10min, czyli zużywa ~28 W w idle. Tymczasem testy LaptopMedia i Notebookcheck dla identycznego modelu pokazują 7–25 h (10–15 W w idle). Różnica RTX 4050 vs 4070 w spoczynku = żadna. Wniosek: 3h w idle na 90 Wh to nie „normalne”, tylko skrajnie słabe i świadczy o błędzie w energetyce. W idle ten laptop pobiera około 12 W średnio, nie wiem skąd wzięliście wyższą wartość dla idle, skoro testy jasno pokazują coś innego. 🔌 Sekcja „Power Consumption” Off/Standby: ~0.3 W → praktycznie nic, mój rozładowuje się w ciągu 2-3 dni w trybie OFF/Standby (niezależnie czy wyłączony, czy uśpiony i zamknięta klapa). A powinien w takim trybie standby wg tego wykresu wytrzymać: czas pracy [h] = pojemność [Wh] ÷ pobór [W] Podstawiamy: 90 Wh ÷ 0,3 W = 300 h co daje w dniach: 300 h ÷ 24 = 12,5 dnia Idle: 7 / 12 / 18 W → • 7 W w najlepszym scenariuszu (ekran przyciemniony (nie mylić z wyłączony), oszczędzanie energii). czas pracy [h] = pojemność [Wh] ÷ pobór [W] Podstawiamy: 90 Wh ÷ 7 W = 12.85 h • 12 W średnio. czas pracy [h] = pojemność [Wh] ÷ pobór [W] Podstawiamy: 90 Wh ÷ 12 W = 7.5 h • 18 W maksymalnie (np. jasny ekran, Wi-Fi, więcej procesów w tle). czas pracy [h] = pojemność [Wh] ÷ pobór [W] Podstawiamy: 90 Wh ÷ 18 W = 5 h Więc nawet tryb IDLE zakładając że mam włączone WIFI w tle, nieco więcej procesów i max jasność ekranu dałoby 18W co przełożyło by sie na 5h na nowym, odejmijmy te 12% pojemności baterii = 4.4h - i to jest realny wynik gdy mam IDLE z włączonym WIFI i na max jasności ekranu, a tu nic taiego miejsca nie miało więc powinien wyjść wynik z pkt 12w więc 7.5h - 12% = 6.6h CZYLI DWUKROTNIE WIĘCEJ NIŻ WYTRZYMUJE 📌 To znaczy, że w spoczynku laptop ciągnie 7–18 W - jeżeli jest sprawny. Gratis (choć niepowiązane bezpośrednio z modelem ale obrazujące to że laptopy wytrzymują przy użyciu zasobów full 3h, a nie w użyciu zasobów 1-2%): Tu macie z zupełnie innymi komponentami stress test (czyli full uzycie podzespolow) na którym wychodzi 2,45h/3,14h, ciekawe jakim cudem 😉 chyba prawa fizyki zostały złamane idąc waszym tokiem myślenia i błędnym myśleniem Edytowane Niedziela o 03:07 przez azztt00 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano Niedziela o 06:22 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 06:22 (edytowane) IMHO powinien pobierać mniej niż 28W. Sorry jeśli już było, ale ten pobór mocy wyliczyłaś z Wh i czasu, czy jest zmierzony watomierzem? Jeśli faktycznie pobiera znacznie więcej niż TYPOWO, to jest uszkodzona płyta, albo któryś z odbiorów. Możnaby się pokusić o poodłączanie odbiorów na płycie, żeby zobaczyć co ile pobiera, ale miałoby to sens jedynie w przypadku gdyby była możliwość porównania ze sprawnym laptopem. EDIT W sumie większy pobór mógłby też wskazywać na uszkodzoną baterie, i laptop ciągle próbuje ją doładować. Edytowane Niedziela o 06:24 przez Mogiel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Niedziela o 11:21 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 11:21 (edytowane) 8 godzin temu, azztt00 napisał(a): Panowie, prawo Ohma nie ma tu nic do rzeczy – czas pracy na baterii liczy się prostym wzorem: Wh / W = h. to jest prawo ohma tylko przekształcone 😅 sama matryca 144hz pobiera od 10 do 20 wat....... wiec gdzie to mejsce na 700 minut? Edytowane Niedziela o 11:23 przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Niedziela o 13:40 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 13:40 Myślę że nie ma się tutaj co przezbywać każdy ma prawo myśleć jak chce, działaj z tym sądem bo temat odbiega już od tematyki. Jestem ciekaw czy jednak ugrasz coś czy nie, bo jakby nie patrzał dalej zegar robi tik tak tik tak i nawet jeśli by do tego niestety doszło sam biegły ci powie że nie jest w stanie ci baterii oszacować nawet zasłaniając się faktem że sprzęt Ci przetrzymywali długo. Czas to czas i nie zmienisz tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Niedziela o 13:52 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 13:52 Roszczenia po ilu latach sie przedawniają? po 3 jak pracownicze? Co do baterii to po rok traci 10% no ale biegly przeceż bedzie wiedzał xD Moze wstarczy ugrać 1 z tematów a nie baterie by być na swoje Bo jeśli sprawe sie przegra a sąd nie umorzy kosztów to bedzie bolało.... Tam za polozenie kartki A4 z punktu A do puntu B jest 100zlotych a jej wytworzenie? 😆 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...