Skocz do zawartości
BobiZnairobi

2 x DELL 2724D, kompletnie inne kolory

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
potrzebuję Waszej pomocy w kwestii monitorów. Do tej pory korzystałem z kilkunastoletnich modeli – dobre kąty widzenia, brak winietowania, ale kolory były przepalone. Po wielu godzinach czytania opinii i analizowaniu różnic między matrycami, zdecydowałem się na Dell 2724D.

Pierwszy monitor kupiłem tydzień temu i ogólnie jestem zadowolony. Pomijając lekkie winietowanie w rogach (ponoć teraz to standard, a na monitor bez tej wady trzeba dać majątek), działa dobrze. Potrzebuję jednak dwóch takich samych monitorów do pracy (grafika), więc dokupiłem drugi. Niestety, ten drugi egzemplarz ma lekko żółtawy tint, co jest ponoć normalne dla tego modelu, ale dodatkowo jest dużo ciemniejszy. Zdecydowałem się go zwrócić, leży zapakowany i czeka podjęcie finalnej decyzji.

W międzyczasie zamówiłem trzeci monitor. Ten również ma żółtawy odcień, ale przynajmniej jasność jest podobna do pierwszego. Niestety, mimo wielu prób kalibracji na podstawie polecanych ustawień z reddita i paru innych miejsc w internecie, nie mogę uzyskać identycznych barw jak na pierwszym egzemplarzu. Nawet jakbym chciał dać ustawienia takie same dla obydwu monitorów, te kompletnie się między sobą różnią.

Co ciekawe, oba monitory (pierwszy i trzeci) są z tego samego roku i miesiąca produkcji, mają te same kody w menu serwisowym, ale wyglądają zupełnie inaczej. Ten bez żółtego tintu wygląda lepiej, chociaż teoretycznie ten żółty odcień powinien być domyślnie obecny.

Zgłupiałem, nie wiem co robić, błagam, niech ktos obeznany w temacie coś doradzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, BobiZnairobi napisał:

ale kolory były przepalone

To kwestia oprofilowania - podstawa wszędzie tam, gdzie potrzeba neutralnie odzwierciedlanych kolorów.

drugi egzemplarz ma lekko żółtawy tint

Kwestia kalibracji - standardowa sprawa, jak chcesz mieć neutralne kolory.

Niestety, mimo wielu prób kalibracji na podstawie polecanych ustawień z reddita i paru innych miejsc w internecie, nie mogę uzyskać identycznych barw jak na pierwszym egzemplarzu. Nawet jakbym chciał dać ustawienia takie same dla obydwu monitorów, te kompletnie się między sobą różnią.

Normalne, że dwa egzemplarze tego samego modelu, jeszcze kupione w innym czasie mają różnice w np. temp. barwowej (na ustawieniach natywnych). Kalibracja, to nie kwestia "ustawień z Reddita", tylko kolorymetr w łapę i poprawna kalibracja + oprofilowanie.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi