Skocz do zawartości
spawnersiak

Problem z prędkością internetu po kablu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zakupiłem sobie płytę główną Gigabyte X870 Aorus Elite Wifi7 Ice. Po podłączeniu kabla Ethernet do gniazda płyty internet strasznie mi muli. Znaczy się, trochę dziwna sprawa, bo gry ze Steam, Epic Games, MS Store ściągają się z prędkością 600Mb/s (czyli normalna prędkość), speedtest wskazuje to samo, czyli niby ok, ale strony internetowe oraz filmiki na youtube wczytują mi się tak, jakbym siedział na jakimś modemie 56k. Gdy przełączę na WiFi wszystko działa ok. Ściąganie 300mb/s (max ile router wyciągnie), ale za to strony i filmiki na youtube wczytują się normalnie. Ktoś wie o co chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

przecież masz w nazwie płyty głównej ICE- xD

zakupił bym kartę sieciowa - 1Gb RJ45 ale pod PCI-Express, bo twoja płyta główna nie posiada już portów PCI ino PCIe. , najlepiej (TP-LINK lub D-LINK )  dużo nie kosztuje a można będzie sprawdzić gdzie leży problem, czy to kwestia karty sieciowej z płyty głównej czy dostawcy i routera. 

np. 

Karta sieciowa TP-Link Gigabit (TG-3468) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie Gigabyte X870 Aorus Elite Wifi7 Ice to troche świeżynka , zaktualizowałbym wszystkie drivery do najnowszej wersji  i nie instalowałbym tych dwóch narzędzi :

1. cFosSpeed i Norton Internet Security.

2. Sprawdziłbym czy jakis antywirus w trybie online ci nie bruździ też przy  stronach  internetowych oraz filmikach na youtube.

Jak masz antyvirus to wyłąćz go i sprawdź czy transfer ci się poprawił.

3. Sprawdź czy na urządzeniu sieciowym do którego wpinasz kabel nie masz ustawionych jakis ograniczeń na portach .

4. Spróbuj potestowac na innym kablu sieciowym ( aczkolwiek wątpie ale bym sprawdził). Kabel sieciowy masz UTP ,  czy STP, FTP , generalnie czy ekranowany czy nie ekranowany   i jakiej kategorii?

Ja wiem że niektore rzeczy mozna wykluczyć ale ja bym wszystko posprawdzał. Widzialem juz jak zwarty kabel cuda robił.

To tyle ode mnie w kontekscie tego zagadkowego transferu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi