First Ever Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2024 (edytowane) Od około 2 miesięcy zaczęły pojawiać się doniesienia od użytkowników, którzy nie byli w stanie zaktualizować produktów Adobe z powodu braku zestawu instrukcji AVX2 w ich procesorach - możecie poczytać TUTAJ. Cytat Podobno wszystkie produkty Adobe z numerem 2025 do działania będą wymagały instrukcji AVX2. Twórcy oprogramowania zapewniają, że wykorzystanie nowszych instrukcji pomoże zwiększyć wydajność aplikacji. Adobe każe nam wierzyć na słowo, odnośnie optymalizacji a w rzeczywistości wprowadzono wyłącznie blokadę w instalatorach. W Internecie pojawiły się już instrukcje jak to ominąć, sam proces jest banalnie prosty i wymaga edytowania w notatniku odpowiedniego pliku Application.json z instalatora przez zamianę ciągu AVX2 na AVX. Dzisiaj miałem podobną "niespodziankę" próbując zaktualizować Adobe Photoshop 2024 v25.12.0.806 do najnowszej wersji Adobe Photoshop 2025 v26.0.0.26. W moim wypadku, w instalatorze podmieniłem plik Set-up.exe na ten z wcześniejszej wersji i program zainstalował się bez najmniejszego problemu, a sam Photoshop 2025 działa idealnie na maszynie bez AVX2. Na koniec humorystyczny obrazek... Edytowane 13 Października 2024 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2024 To praktycznie nic nie zmienia, skoro nawet takie antyki jak i5 7400 obsługują AVX2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2024 (edytowane) 11 minut temu, Kyle napisał: To praktycznie nic nie zmienia, skoro nawet takie antyki jak i5 7400 obsługują AVX2. Stary sprzęt może nie nadawać się do edycji wideo i ludzie dostrzegają różnice w wydajności między Premiere Pro a DaVinci Resolve, ale czy ktoś narzeka na wydajność w Photoshopie? Zrozumiałbym to, gdyby Adobe produkował zestawy komputerowe i chciał sprzedać nowsze modele, ale tak, to niech się cieszą, że ich produkty działają nawet na opiekaczu - więcej sprzedanych licencji i pieniędzy dla nich. Edytowane 12 Października 2024 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2024 Masz rację, ale wiesz jak jest - Windows 11 też jest blokowany na starszym sprzęcie (np. i5 7400). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 13 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2024 (edytowane) Nie wiem co Microsoft chce osiągnąć poprzez zmuszenie do posiadania sprzętowego TPM... Jeżeli zależy im na szyfrowaniu (bo TPM służy do sprzętowego przechowywania kluczy), to dlaczego Windows 11 po instalacji nie szyfruje dysków? Nadal zakładając, że chodzi o bezpieczeństwo danych i użycie BitLockera - TPM nadal nie jest potrzebny, bo używam BitLockera z programowym TPM. Sprzętowy TPM często pada w laptopach Dell XPS 13 (mieliśmy w corpo ponad 50 tych modeli) i nie da się go naprawić. Laptop nadal jest sprawny, ale TPM znika nawet w BIOS-ie i nie można na nim zainstalować Windowsa (głupie). Poza tym i tak instaluję Windows 11 (najnowsze buildy Canary), na sprzęcie bez TPM przy pomocy skryptu Windows 11 Skip TPM Check V13. A teraz słowo o AVX2 w grach - kompletna paranoja. Osobiście uważam, że wydajność z AVX2 może być niższa lub system będzie mniej stabilny. Jak pamiętacie, starsze procesory miały obniżony mnożnik dla AVX2, a w najnowszych generacjach stara się utrzymać maksymalne taktowania podbijając napięcie. Na stronie Intela ktoś pisze o niestabilności z AVX2 w przypadku gdy system podbija napięcie do takiego samego poziomu jak dla AVX - rozwiązaniem było jeszcze wyższe zwiększenie napięcia. Kolejny przykład Uncharted 4 - ktoś zamieścił porównanie wydajności AVX i AVX2 i wiecie co... gra działająca z AVX ma zawsze kilka klatek więcej! Na szczęście producenci gier widzą, że wydajność AVX vs AVX2 jest taka sama i nie ma sensu ubijać sprzedaży. Ci mądrzejsi robią grę z dwoma launcherami pod AVX i AVX2 a gracz może wybrać której wersji używa. Tak, to tak proste jak skompilowanie dwóch plików uruchomieniowych EXE - ale np. twórcy Alan Wake 2 uznali, że ich gra ma działać wyłącznie z AVX2 i zablokowali starsze platformy z AVX. Inteligentne to to nie jest, w końcu sprzedadzą mniej kopii i zarobią mniej pieniędzy. Do dzisiaj nie rozumiem jaki jest sens wprowadzania tych głupich ograniczeń, które nie przekładają się w żadne sposób na wydajność lub realnie poprawiają bezpieczeństwo. Jedyna sensowna myśl jest taka, że te firmy mają jakieś umowy z producentami sprzętu. Takiemu Lenovo, Dellowi czy HP zależy, by Kowalski kupił nowego laptopa co maksymalnie 3-5 lat, zamiast instalować Windows 15 na i7-3770K. Przecież nie od dzisiaj wiadomo, że studia tworzące gry "sprzedają się" za duże pieniądze i jakaś platforma Xbox lub PS5 "kupuje" ich tytuł na wyłączność. Edytowane 13 Października 2024 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 21 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2024 Wracam do głównego tematu... Dostępny jest nowy Photoshop 2025 v26.1.0.121 i dziady z Adobe znowu blokują procesory bez zestawu instrukcji AVX2. Tym razem nie pomaga podmiana pliku rozruchowego instalatora Set-up.exe na starszą wersję dlatego zamieszczam inne rozwiązanie... W katalogu z instalatorem wejdź do podkatalogów \products\PHSP\ Otwórz znajdujący się tam plik Application.json i edytuj go przy pomocy Notatnika W Notatniku użyj narzędzia do zamieniania (skrót Ctrl+H) i w polu [ZNAJDŹ] wpisz: AVX2 a w polu [ZAMIEŃ] wpisz: AVX (musi być z dużych liter!) (Opcjonalnie) Można skopiować i podmienić TEN kod w pliku Application.json Zapisz zmiany w pliku Application.json Po uruchomieniu instalatora będzie możliwa normalna instalacja PS. Adobe... naprawdę blokujecie sprzęt w instalatorze, podobnie jak Microsoft blokuje "niewspierane" procesory w instalatorze Windows 11. Obie firmy otrzymują ode mnie nagrodę: BURAK DEVELORER 2024! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 19 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2024 (edytowane) Update z 19 grudnia 2024 Wersję 26.2 też można zainstalować na procesorach bez AVX2 wg. mojego wcześniejszego tutoriala. Adobe, co za obłuda. Wciskają ludziom bzdury typu, ograniczenie emisji CO2, ograniczenie zużycia wody, czy inne związane z klimatem. https://blog.adobe.com/en/publish/2023/04/20/fast-facts-adobes-sustainability-efforts-our-commitment-to-climate-action Chwalą się ograniczeniem emisyjności, a jednocześnie zmuszać ludzi do wymiany dobrze działającego sprzętu. Photoshop w wersji 26.x wymaga: "Intel or AMD CPUs having AVX2 support". https://helpx.adobe.com/uk/photoshop/system-requirements.html Trzeba to jasno powiedzieć: Photoshop 2025 v26.x nie potrzebuje procesorów z AVX2, a Adobe blokuje starsze procesory tylko w instalatorze. Gdyby chociaż, chciało im się skompilować PS tak, by rzeczywiście wykorzystywał instrukcje AVX2... ale nie, robią tylko z ludzi (z siebie) debili... "Creativity for all." - unless you're using older hardware... Thank you Adobe! Edytowane 22 Grudnia 2024 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) Może robią to celowo, żeby zmusić użytkowników do zakupu bardziej ekologicznych procesorów (wiesz ... zielony łagr i te sprawy 😜 ). Swoją drogą powinni się wziąć za współcześnie produkowane procesory, bo taki wyżyłowany przez producenta i7 14700K kiedy grzeje na 253W, to jego sprawność energetyczna leży i kwiczy 😉 Edytowane 1 Stycznia przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia Możliwości takiej decyzji jest kilka: Nie chcemy by nasze oprogramowanie było kojarzone ze starym sprzętem Chcemy zmusić ludzi by wymienili sprzęt na nowy, wtedy nasz soft będzie działał szybciej Chcemy ściemnić, że nasze oprogramowanie wykorzystuje "najnowsze" technologie (z 2013). Zarząd zdecydował, że ma być AVX2, ale nie wiemy jeszcze jak to zrobić Nie mamy pojęcia co robimy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky Mike Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) W dniu 21.11.2024 o 16:32, First Ever napisał(a): W katalogu z instalatorem wejdź do podkatalogów \products\PHSP\ tylko ze ja nie mam instalatora Photoshopa bo wszystko mi się instaluje przez Adobe CC (mam abonament abobe), rozumiem ze aby zainstalować np. Ph 26.x muszę ściągnąć go (instalkę) nie przez CC (bo sie nie da) tylko i innego zródla? i potem zalogować do mojej subskrypcji? Tylko pytanie z jakiego dobrego źródła ? Edytowane 9 Stycznia przez Lucky Mike Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) W którym momencie wyskakuje Ci informacja, że potrzebujesz AVX2 - przy próbie instalacji z Creative Cloud? Jeżeli CC pobiera instalator a dopiero przy instalacji wyskakuje błąd braku AVX2 to możesz spróbować wyszukać instalator w katalogach tymczasowych i wtedy edytować odpowiedni plik. C:\Windows\Temp C:\Users\[USER NAME]\AppData\Local\Temp Edytowane 13 Stycznia przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky Mike Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) wyskakuje przy probie instalacji w CC - właściwie przed instalacją - jak kliknę na Fotoshopa w CC: (moge tylko zainstalować w wersje w dól czyli 2024 itp.) Edytowane 9 Stycznia przez Lucky Mike Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) Kolejne wyzwanie... w sumie wolę to niż tracić czas na durne Sudoku... UPDATE Właśnie wymyśliłem idiotyczny sposób, który u Ciebie zadziała. Nawet nie trzeba modyfikować aplikacji Adobe Creative Cloud Desktop, wystarczy ją oszukać. Będziesz w stanie zainstalować Photoshopa, a później już nic nie powinno go blokować (przy starcie nie sprawdza czy posiadasz AVX2 i program jest w pełni sprawny). Musisz sprawdzić czy program Adobe Creative Cloud Desktop znajduje się w tym folderze. C:\Program Files\Adobe\Adobe Creative Cloud\ACC\Creative Cloud.exe Pobierz Intel Software Development Emulator (wystarczy rozpakować np. WinRAR): Link Rozpakuj pobrany plik. xz przy pomocy WinRAR do katalogu z C:\Program Files\Adobe\Adobe Creative Cloud\ACC\ (Plik sde.exe oraz inne pliki i katalogi powinny znajdować się bezpośrednio w katalogu ACC) Zamknij program Creative Cloud Desktop (najlepiej zakończyć jego proces w Task Manager) Uruchom CMD jako Administrator i przejdź do katalogu gdzie znajduje się plik sde.exe oraz Creative Cloud.exe cd C:\Program Files\Adobe\Adobe Creative Cloud\ACC\ Uruchom program Creative Cloud Desktop w trybie emulacji procesora Intel Core i5-4670T (który posiada AVX2) komendą: (Może się uruchamiać kilka minut, taki urok emulacji CPU). sde.exe -hsw -- "Creative Cloud.exe" Zainstaluj Photoshop 2025 CC i ponownie zamknij Creative Cloud Desktop. Powinna pojawić się ikona Adobe Photoshopa 2025 i na 99.99% będziesz w stanie go uruchomić. Daj znać czy działa 🙂 Jak Photoshop wyśle im raport na serwer że używasz go bez AVX2, to w Adobe się zesrają... Edytowane 11 Stycznia przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky Mike Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia hm, zrobilem jak napisałeś ale po włączeniu emulacji puntk (5) "sde.exe -hsw -- "Creative Cloud.exe", włącza się wprawdzie okno CC (puste) - mieli, mieli i sie zawiesza.. . Nie wiem może kwestia ze mam i7-2600K, nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) 11 minutes ago, Lucky Mike said: hm, zrobilem jak napisałeś ale po włączeniu emulacji puntk (5) "sde.exe -hsw -- "Creative Cloud.exe", włącza się wprawdzie okno CC (puste) - mieli, mieli i sie zawiesza.. . Nie wiem może kwestia ze mam i7-2600K, nie wiem. Na moim Xeonie Creative Cloud odpala się w trybie emulacji... ale ładuje się dłużej niż Alan Wake 2 (ten sam emulator). Spróbuj poczekać dłużej... na początku pojawia się puste okno programu i dopiero po minucie lub dwóch wypełnia się zawartością CC (dziwne). Edytowane 11 Stycznia przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky Mike Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia czekałem pare minut i wyskoczylo okno - ze CC nie odpowiada i chce instalowac odnowa CC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) 8 hours ago, Lucky Mike said: czekałem pare minut i wyskoczylo okno - ze CC nie odpowiada i chce instalowac odnowa CC Przeinstalowałem Adobe Creative Cloud 6.4.0.361 i rzeczywiście wywala się w trybie emulacji. Pozostaje kolejna opcja, która u mnie działa... Odinstaluj wszystko od Adobe! Zainstaluj Adobe Photoshop 2025 wykorzystując instalator offline (instalator jest podpisany cyfrowo przez Adobe) Zmodyfikuj plik Application.json wg. mojej wcześniejszej instrukcji (zamiana wartości AVX2 -> AVX) Po instalacji Photoshop 2025 zainstaluj najnowszego Creative Cloud ze strony Adobe Po zakończeniu instalacji Creative Cloud, Photoshop zostanie automatycznie zalogowany przy użyciu tego samego konta Adobe. Na liście programów w Creative Cloud Desktop pojawi się Photoshop (2025) i będziesz go mógł uruchomić. Na koniec napisz czy zadziałało 🙂 U mnie działa wszystko łącznie z Neural Filters. Przypadkiem przeciągnąłem plik MP4 (video) do Photoshopa i chyba wszystko się wyjaśniło... Adobe zablokowali CAŁEGO najnowszego Photoshopa 2025 dla posiadaczy komputerów bez AVX2... ponieważ... mogą oni spróbować importować plik video! Nie wiem kto tam pracuje, ale to logika typu: "jeżeli w twoim samochodzie nie działa radio, to nie możesz nigdzie pojechać". CO ZA DEBILE! I tym optymistycznym podsumowaniem, kończę ten wątek. Edytowane 12 Stycznia przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky Mike Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia to samo z Adobe Lightroom Classic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) On 1/13/2025 at 5:30 PM, Lucky Mike said: to samo z Adobe Lightroom Classic Wysłałem Ci wiadomość prywatną... Zmodyfikowany plik application.json do instalatora Adobe Lightroom Classic trzeba podmienić w katalogu \Setup\products\LTRM\ U mnie bez modyfikacji wywala błąd... Po modyfikacji instaluje się bez problemu na procesorze bez AVX2. Jak widzicie wszystko działa... I jeszcze raz... Update... @Lucky Mike potwierdził, że programy mu działają, ale nie są widoczne w Creative Cloud Desktop, pomimo że zalogowały się przy użyciu konta użytego w CC Desktop. Minus będzie oczywisty, wszystkie aplikacje będzie trzeba aktualizować ręcznie (pobierać instalator offline i edytować jeden plik). Edytowane 14 Stycznia przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...