Skocz do zawartości
Ruthan

Komputer/Stacja robocza do 11 000 zł (Grafika 3D, trochę też gry, w tym PC VR)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Po 4 latach siedzenia na 3060ti i 10400f zamarzył mi się upgrade, fajnie żeby ten nowy też tyle ładnie hulał. Najbardziej zależy mi na wydajności w grafice 3D - głównie Blender i Unreal.. Pogrywać też na nim będę od czasu do czasu, jak się znajdzie chwila (także na VR, więc jak są jakieś opcje dopłacenia za to, żeby zminimalizować opóźnienie po wi-fi z poziomu płyty głównej/karty sieciowej, to też bym chętnie rozważył).

Maksowanie detali już nie jara jak kiedyś, więc na przykład myślałem o tym żeby zapakować w nowego kompa 9900x zamiast 7800x3d - no chyba że 3d cache ma też mi pomóc właśnie w Unrealu, wtedy z prockiem poczekałbym chyba do (oby rychłej) premiery 9800x3d.

Zależy mi też na tym żeby na wysokich obrotach komp chodził możliwie cicho, więc nie chcę szczędzić na dobrze zaprojektowanej obudowie i chłodzeniu (stary 3060ti to od Zotaca wyrwany jeszcze w normalnej cenie na początku grudniowego szału w 2020, udało się go wyłapać chyba tylko przez jego niesławę - pod obciążeniem wyje jak odrzutowiec).

Wsadziłbym chyba w niego też od razu 64GB RAM, żeby nie musieć tego robić w przyszłości - zdarza się odpalić kilka zasobożernych programów na raz i myślę że 32GB może już nie wystarczyć.

Miejsca też fajnie jakby było sporo - taki 4TB m.2 by chyba się nadał - martwię się oczywiście o jego żywotność - może bezpieczniejsza opcja to 2x2TB?

Jestem otwarty na szukanie pojedyńczych części na promkach, i składanie go po trochu, bo generalnie to się nie pali, ale wolę chyba ogarnąć to przed świątecznymi podwyżkami/niedoborami.

Potrzebuję samej skrzynki. System już mam, także nie trzeba go wliczać.

Dziękuję z góry za pomoc! Wiem że dość długi opis, i możliwe że w którymś miejscu będę musiał iść na jakiś kompromis, ale jestem bardzo otwarty na sugestie!

Edytowane przez Ruthan
Sprecyzowanie tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi