Skocz do zawartości
xbartx

Stacja robocza do Adobe Premier i wybór procesora Intel vs AMD

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega potrzebuje zrobić upgrade swojej stacji. Robi to co kilka lat i za każdym razem kupuje max ile się da oczywiście w sensownych granicach cenowych. Generalnie zawsze używał Intela i nigdy nie było problemu, jednak teraz seria 13 i 14 ma dosyć sporo za uszami 😉 Pytanie czy jest sens ryzykować i postawić na i9-14900KF czy raczej nie ma sensu ryzykować i trzeba sporo dołożyć do co najmniej AMD 7960X? Wszelkie uwagi mile widziane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel przedłużył gwarancję na swoje procesory do pięciu lat więc myślę, że możesz kupić i9. Do tego jak dostosujesz napięcia i ustawisz pobór mocy to powinien fajnie chodzić. Jednak z drugiej strony Ryzeny to solidne procesory, w których nic nie trzeba majstrować a AM5 jeszcze trochę pożyje.

Edytowane przez Pzgr. 39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 hours ago, Pzgr. 39 said:

Intel przedłużył gwarancję na swoje procesory do pięciu lat więc myślę, że możesz kupić i9. Do tego jak dostosujesz napięcia i ustawisz pobór mocy to powinien fajnie chodzić. Jednak z drugiej strony Ryzeny to solidne procesory, w których nic nie trzeba majstrować a AM5 jeszcze trochę pożyje.

No wiem, tylko akurat wydajnościowo to i9 dosyć dobrze sobie radzi w Adobe Premiere i dopiero Threadripper ma lepszą/podobną wydajność.

Tutaj też chodzi o to, że kolega pracuje i to jest jego narzędzie pracy, więc średnio może sobie pozwolić, żeby coś zaczęło być niestabilne albo że bawić się w wymiany gwaranacyjnie w sensie marnować czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi