Skocz do zawartości
Igorius

Blokowanie się startu komputera - ekran post.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 🙂

Jaki problem może być, gdy podczas bootowania pecet blokuje się na ekranie 'post'. Reset urządzenia KILKUKROTNY, czasami konieczność wyłączenia zasilacza przyciskiem, po tych czynnościach start urządzenia zaskakuje i wczytywanie Windowsa następuje. Z poziomu OS programy do diagnostyki dysków, pamięci, procesora nie pokazują żadnych błędów, komputer działa normalnie. Ponieważ jest to stacjonarka to nie wyłączam permanentnie tylko przechodzę w stan uśpienia, po wyjściu z niego na drugi dzień wszystko jest ok... do czasu gdy komputer nie zostanie wyłaczony permanentnie (lub zrestartowany), po uruchomieniu ponownym objawy jak napisałem wcześniej.
.
BTW - gdy stukam w klawisz i wchidzę do bios urządzenie nie reaguje na klawisze ani na ruchy myszką w biosie.

IMG_20241016_224205.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ten bios to jakiś taki nie za nowy , może warto było by go zaktualizować .  

czyli gdy kompiuter jest normalnie zamykany i PC sie wyłącza , i jest odłączenie zasilania ( np. listwa ) to po ponownym podaniu napięcia i próbie uruchomienia , procedura rozruchowa zostaje wstrzymana , a co jest podpięte jest do portów USB ? ( klawiatura myszka coś jeszcze ? ) , oraz można sprawdzić dla testu , odłączyć pozostałe dyski i pozostawić tylko systemowy, a nawet odłączyć systemowy.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, Mr.T... napisał:

czyli gdy kompiuter jest normalnie zamykany i PC sie wyłącza , i jest odłączenie zasilania ( np. listwa ) to po ponownym podaniu napięcia i próbie uruchomienia , procedura rozruchowa zostaje wstrzymana

Tak, dokładnie. Niestety. 

Płyta główna to MSI X570A-PRO a bios, który nią steruje jest taki, jak przyszedł z płytą, nie wgrywałem innego.
Na tej płycie siedzi AMD Ryzen R5 3600 + MSI GeForce RTX 3070 VENTUS 2X OC 8G GDDR6 + 2x Crucial 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT Gray (w sumie 64GB) a zasilane jest to zasilaczem Corsair CMPSU-650TX (jedna linia +12V 52A). Mam jeszcze kartę WiFi TP-Link TL-WN881ND, 2x Crucial P2 1TB M.2 PCIe + GoodRam CX400 256GB sATA + starsze Samsung HD502HI i Western Digital WD5000AAJS (szkoda ich sprzedawać, na magazyn są ok).
Są jeszcze wentylatory chłodzenia CPU (2 szt.) i obudowy (w sumie 5 szt.) - jeśli to ważne to mogę sprawdzić jakie dokładnie teraz mam.

System siedzi na SSD GoodRama - dyski M.2. dokupione później, nie chciało mi się zmieniać tej konfiguracji.

Do portów USB podłączone mam: Logitech G102 (mysz) + Logitech G213 (klawiatura), no-name odbiornik-nadajnik BT (głównie do słuchawek) i drukarka Epson EcoTank L3251.
Są też głośniki Microlab B77 na mini jacku 3,5mm.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie odłączając urządzeń , dyski itd. nie da sie jednoznacznie wskazać który z podzespołów powoduje wstrzymanie procedury rozruchowej , (kryształowa kula poszła do polerowania xD ) także pozostaje samemu poszukać które to urządzenie wstrzymuje procedurę rozruchową, po kolei je odłączając, i jest to jedyna metoda diagnostyki, albo można też napisać do pana Jackowski K. może coś pomoże/wskaże xD 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi