Igorius Opublikowano 19 Października Zgłoś Opublikowano 19 Października Cześć 🙂 Jaki problem może być, gdy podczas bootowania pecet blokuje się na ekranie 'post'. Reset urządzenia KILKUKROTNY, czasami konieczność wyłączenia zasilacza przyciskiem, po tych czynnościach start urządzenia zaskakuje i wczytywanie Windowsa następuje. Z poziomu OS programy do diagnostyki dysków, pamięci, procesora nie pokazują żadnych błędów, komputer działa normalnie. Ponieważ jest to stacjonarka to nie wyłączam permanentnie tylko przechodzę w stan uśpienia, po wyjściu z niego na drugi dzień wszystko jest ok... do czasu gdy komputer nie zostanie wyłaczony permanentnie (lub zrestartowany), po uruchomieniu ponownym objawy jak napisałem wcześniej. . BTW - gdy stukam w klawisz i wchidzę do bios urządzenie nie reaguje na klawisze ani na ruchy myszką w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Października Zgłoś Opublikowano 19 Października Witam ten bios to jakiś taki nie za nowy , może warto było by go zaktualizować . czyli gdy kompiuter jest normalnie zamykany i PC sie wyłącza , i jest odłączenie zasilania ( np. listwa ) to po ponownym podaniu napięcia i próbie uruchomienia , procedura rozruchowa zostaje wstrzymana , a co jest podpięte jest do portów USB ? ( klawiatura myszka coś jeszcze ? ) , oraz można sprawdzić dla testu , odłączyć pozostałe dyski i pozostawić tylko systemowy, a nawet odłączyć systemowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 19 Października Zgłoś Opublikowano 19 Października 50 minut temu, Mr.T... napisał: czyli gdy kompiuter jest normalnie zamykany i PC sie wyłącza , i jest odłączenie zasilania ( np. listwa ) to po ponownym podaniu napięcia i próbie uruchomienia , procedura rozruchowa zostaje wstrzymana Tak, dokładnie. Niestety. Płyta główna to MSI X570A-PRO a bios, który nią steruje jest taki, jak przyszedł z płytą, nie wgrywałem innego. Na tej płycie siedzi AMD Ryzen R5 3600 + MSI GeForce RTX 3070 VENTUS 2X OC 8G GDDR6 + 2x Crucial 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT Gray (w sumie 64GB) a zasilane jest to zasilaczem Corsair CMPSU-650TX (jedna linia +12V 52A). Mam jeszcze kartę WiFi TP-Link TL-WN881ND, 2x Crucial P2 1TB M.2 PCIe + GoodRam CX400 256GB sATA + starsze Samsung HD502HI i Western Digital WD5000AAJS (szkoda ich sprzedawać, na magazyn są ok). Są jeszcze wentylatory chłodzenia CPU (2 szt.) i obudowy (w sumie 5 szt.) - jeśli to ważne to mogę sprawdzić jakie dokładnie teraz mam. System siedzi na SSD GoodRama - dyski M.2. dokupione później, nie chciało mi się zmieniać tej konfiguracji. Do portów USB podłączone mam: Logitech G102 (mysz) + Logitech G213 (klawiatura), no-name odbiornik-nadajnik BT (głównie do słuchawek) i drukarka Epson EcoTank L3251. Są też głośniki Microlab B77 na mini jacku 3,5mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Października Zgłoś Opublikowano 19 Października nie odłączając urządzeń , dyski itd. nie da sie jednoznacznie wskazać który z podzespołów powoduje wstrzymanie procedury rozruchowej , (kryształowa kula poszła do polerowania xD ) także pozostaje samemu poszukać które to urządzenie wstrzymuje procedurę rozruchową, po kolei je odłączając, i jest to jedyna metoda diagnostyki, albo można też napisać do pana Jackowski K. może coś pomoże/wskaże xD 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...