ocokaman69 Opublikowano 20 Października Zgłoś Opublikowano 20 Października Witam. Trzy karty do wyboru: 1. https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/Inno3D-GeForce-RTX-4080-SUPER-X3-16GB-GDDR6X-RAM-Karta-graficzna/3224589?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=pricesite&ceneo_cid=1c27db51-dde2-e895-ef75-f299eeb9f0e8 2. https://www.x-kom.pl/p/1210182-karta-graficzna-nvidia-inno3d-geforce-rtx-4080-super-x3-16gb-gddr6x.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click&ceneo_cid=2d5e2436-5cd7-b408-ddc9-b60edf1a9afa 3. https://proline.pl/pny-geforce-rtx-4080-super-verto-oc-16gb-gddr6x-dlss-3-vcg4080s16tfxpb1-o-p8122385 Są to w tej chwili najtańsze modele. Myślę o graniu w rozdzielczości 4K. Czy procesor który w tej chwili mam da radę? Niekoniecznie musi świecić jak choinka. Którą wybralibyście biorąc pod uwagę producenta i wydajność? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 20 Października Zgłoś Opublikowano 20 Października Ja bym brał Inno 3D z x-kom ( 3 lata GW ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speaker200888 Opublikowano 20 Października Zgłoś Opublikowano 20 Października Żadna z wymienionych. Sprawdź testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 20 Października Zgłoś Opublikowano 20 Października Zasilacz też do zmiany. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez2 Opublikowano 21 Października Zgłoś Opublikowano 21 Października 13 godzin temu, mieciop napisał: Zasilacz też do zmiany. A z jakiego powodu? Seasonic gx750 nawet się nie spoci przy 4080s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 21 Października Zgłoś Opublikowano 21 Października (edytowane) "A z jakiego powodu? Seasonic gx750 nawet się nie spoci przy 4080s." A ma złącze 12VHPWR ? odsyłam do strony Nvidi apropos wymaganych złącz i zasilaczy. Z przejściówkami jest różnie. https://support.nvidia.eu/hc/pl/articles/14181388526482-Seria-GeForce-RTX-40-i-specyfikacja-zasilania i ja bym wymienił na coś takiego , jest od razu w wersji atx 3.1 ( z krótszymi pinami sygnałowymi) i jest jeszcze zapas mocy a nie minimum. https://www.x-kom.pl/p/1244519-zasilacz-do-komputera-fsp-fortron-vita-gm-1000w-80-plus-gold-atx-31.html?sm=jVGZmSx9 Edytowane 21 Października przez mieciop 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez2 Opublikowano 21 Października Zgłoś Opublikowano 21 Października @mieciop Chłopie takie bzdury piszesz że aż oczy bolą. Za 50 zł kupujesz oryginalny kabel seasonica i nie trzeba stosować żadnych przejsciowek: https://proline.pl/kabel-seasonic-16-pin-gen-5-12vhpwr-600w-czarny-750mm-p8116026 A nie nowy zasilacz kupować... Kupa ludzi na seasonicu gx650 na 4090 jechała, sam mam gx650 do 4080s i ma jeszcze spory zapas. Taki gx750 to nie jest żadne minimum pod tą kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 21 Października Zgłoś Opublikowano 21 Października (edytowane) 2 godziny temu, bartez2 napisał: A z jakiego powodu? Seasonic gx750 nawet się nie spoci przy 4080s. 31 minut temu, bartez2 napisał: @mieciop Chłopie takie bzdury piszesz że aż oczy bolą. Za 50 zł kupujesz oryginalny kabel seasonica i nie trzeba stosować żadnych przejsciowek: https://proline.pl/kabel-seasonic-16-pin-gen-5-12vhpwr-600w-czarny-750mm-p8116026 A nie nowy zasilacz kupować... Kupa ludzi na seasonicu gx650 na 4090 jechała, sam mam gx650 do 4080s i ma jeszcze spory zapas. Taki gx750 to nie jest żadne minimum pod tą kartę. bardzo cie prosze nie obrażaj mnie bo mam prawo do swojego zdania i nie wylatuj mi z teklstami ze pisze bzdury bo jestem yu juz od 20 lat a ty troche krócej , jak sie nie zgadzasz ze mna to napiosz to w kulturalny sposób a nie wylatuj że bzduty pisze. Było w internecie na temat przejściow i topiąacych sie końcówek, przykład artykułu - https://www.bbc.com/news/technology-63635379 , poczytaj sobie prosze zamin wylecisz z takim tekstem do mnie. Nvidia po cichu wprowadzila krotsze koncóweki (standard atx 3.1 ) sygnałowe. Każdy ma swój wybór , napisałem co mysle a ty mnie atakujesz, więc troche spuść z tonu dobrze ? Opisałem wymagania Nvidi z linkiem a to ze ktos ma 650W zasilacz to juz jego odpowiedzialnośc i ryzyko. Stwierdzenie "Kupa ludzi na seasonicu gx650 na 4090 jechała, sam mam gx650 do 4080s " potwierdza ten fakt działa a co bedzie jak ci padnie zasilacz a nie masz rekomendowanego 750W minimalego dla 4080 a 850W dla 4090 ? Edytowane 21 Października przez mieciop 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez2 Opublikowano 21 Października Zgłoś Opublikowano 21 Października (edytowane) @mieciop Nie muszę niczego czytać bo znam te sprawy, powiem Ci tylko że dotyczyły 4090 a nie 4080s, które i tak w większości przypadków mają zmienione złącze. Warto poczytac😉 Do tego oryginalny kabel producenta to nie przejściówka, o tym też warto poczytać. Miało być kulturalnie więc prosze Jak komuś padnie zasilacz to wymienia na nowy, bo seasonic ma 10 lat gwarancji. Zresztą zapas mocy ma potężny, wystarczy poczytać: https://ithardware.pl/testyirecenzje/seasonic_focus_gx_750_test_zasilacza-13117-7.html Edytowane 21 Października przez bartez2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 21 Października Zgłoś Opublikowano 21 Października (edytowane) 20 godzin temu, bartez2 napisał: @mieciop Nie muszę niczego czytać bo znam te sprawy, powiem Ci tylko że dotyczyły 4090 a nie 4080s, które i tak w większości przypadków mają zmienione złącze. Warto poczytac😉 Do tego oryginalny kabel producenta to nie przejściówka, o tym też warto poczytać. Miało być kulturalnie więc prosze jakos słabo znasz , to ze kabel jest orginalny to jedno a definiacja przejściówki to drugie . Moze byc orginalna przejściówka producenta również 🙂. Definicja przejściówki :Adapter (inaczej przejściówka) jest to element, który łączy ze sobą dwa różne urządzenia. Dzięki temu mogą one ze sobą współpracować bez względu na pierwotną niekompatybilność. Element taki może przyjmować różne formy, jednak najczęściej jest to tak zwana przejściówka. Ten zasilacz jest niekompatybilny z atx 3.0 wiec kabel jest przejściówką 🙂 . doczytaj sobie. Inteligentny zrozumie , inteligentny inaczej bedzie czepiał się słówek .Jeszcze zalecana była zmiana procesora więc tym bardziej zasilacz nowy wskazany I to tyle ode mnie w tym temacie. Edytowane 22 Października przez mieciop 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez2 Opublikowano 21 Października Zgłoś Opublikowano 21 Października (edytowane) 23 godziny temu, mieciop napisał: jakos słabo znasz , to ze kabel jest orginalny to jedno a definiacja przejściówki to drugie . Moze byc orginalna przejściówka producenta również 🙂. Definicja przejściówki :Adapter jest to element, który łączy ze sobą dwa różne urządzenia. Dzięki temu mogą one ze sobą współpracować bez względu na pierwotną niekompatybilność. Element taki może przyjmować różne formy, jednak najczęściej jest to tak zwana przejściówka. Ten zasilacz jest niekompatybilny z atx 3.0 wiec kabel jest przejściówką 🙂 . doczytaj sobie. Hahaha, ale wyskoczyles z definicją słownikowa adaptera🤣🤣🤣 no kupa śmiechu naprawdę. Najlepsze wiesz co jest? Że ten kabel nie jest ani adapterem ani przejściówka🤣 Więc tak, zaorałeś sam siebie. Gratuluję🤣 A specyfikacja ATX 3.0 i 12vhpwr to zupełnie odmienne pojęcia. Wystarczy poczytać ale to tylko lektura dla inteligentnych. Inteligentny inaczej nie ma szans zrozumieć bo za trudne. Do grania w 4k procesor również bez problemu wystarczy. Trzeba poczytać😉 a nawet jeśli autor będzie chciał zmienić to obecne procesory od AMD są mniej prądożerne od 10700k. Również warto poczytać🤣 Tyle w tym temacie! Edytowane 22 Października przez bartez2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ocokaman69 Opublikowano 25 Października Zgłoś Opublikowano 25 Października Panowie dzięki za odpowiedzi ale bez kłótni:) Wiem że ten zasilacz który mam to minimum, ale firma jest ok więc wydaje mi się że da radę (zaryzykuję). Mam watomierz i jest to do sprawdzenia ile ciągnie komp z taką kartą pod obciążeniem. Jeżeli to będzie na granicy jego możliwości to zmienię. Natomiast procesor rzeczywiście w 4K ma już dużo mniejsze znaczenie, ale też jest do sprawdzenia jak jest obciążony. To co mnie interesuje to jaką kartę wziąć. Wybrałem powyższe modele bo były najtańsze i właśnie w testach nie wiele ustępowały dużo droższym modelom. Zdaję sobie sprawę że taki Asus ROG Strix lub MSI GeForce SUPRIM X to modele z górnej półki ale już dla mnie jednak za drogie. Tych kart jest coraz mniej na rynku co potwierdziła NVidia ograniczając ich produkcję z powodu wejścia nowej generacji. Jest ich coraz mniej a więc są coraz droższe niestety. W sierpniu przez kilka dni na Amazonie PNY Verto kosztował 4000 zł, to się wtedy zastanawiałem.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 28 Października Zgłoś Opublikowano 28 Października Te Inno co podałes 4399zl wydaje sie spoko z xkomu. Pamiec tutaj na video widze idzie 825Gb/s czyli 825 000/ 256 = 3222 * 8 = 25 781 czyli 25,780 Gb/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...