Skocz do zawartości
BobiZnairobi

Monitor 27 cali QHD, duzy problem z wybraniem

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuje monitora 27 cali QHD, a dokladniej 2, do pracy, tworzenia gier, troche programowanie, troche grafika. Sporadyczne granie. Mam 2 kilkunastoletnie monitory, na ktorych sa slabe kolory, ale katy widzenia sa bardzo dobre, a podswietlenie bardzo rowne. Myslalem ze wystarczy kupic monitor 27 qhd i bedzie mocny przeskok jakosciowy. Zakladajac, ze nie mam wysrobowanych potrzeb zamowilem 2x G2745QSU-B1.
Katy widzenia szalu nie robily, ale podswietlenie bylo bardzo rowne. Jako, ze mam tez ps5 to stwierdzilem ze jednak poszukam czegos 120hz.
I tu sie pojawia moje zdziwienie, zamowilem 2x Lenovo R27qe, odswiezanie i kolory calkiem ladne, ale obydwa egzemplarze mialy tragiczne katy widzenia. Srodek ekranu jasny, boki ciemne, jak przechylilem glowe w bok, to bok na ktory patrzylem byl jasny, a druga strona monitora ciemna.... Oczywiscie monitory zwrocilem, przerzucilem sie na mocno polecalny Dell G2724D, przerobilem 4 egzemplarze, niestety wszystkie maja ciemne rogi, ktore mocno wkurzaja. Pomijam fakt kompletnie innych barw, wiem ze trzeba je skalibrowac (chociaz w iiyamach i lenovo kolory byly identyczne). Troche opadly mi rece. Da sie kupic cos co bedzie mialo rozsadne katy widzenia i rownomierne podswietlenie? 120hz mi wystarczy, nie pracuje tez na fotografiach zeby paleta kolorow byla idealna. Z gory dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to był trochę żart, bo za drogie i 60Hz, ale pod względem obrazu sztos. Zarówno pod kątem równomierności podświetlenia, regulacji jasności, jak i odwzorowaniu barw.

Jednak oni specjalizują się w graficznych i 60Hz. Musiałbyś najlepiej przejść się do sklepu i zobaczyć na własne oczy, jak to działa.

Patrząc, że dla ciebie zarówno Lenovo R27qe, jak i Dell G2724D dał ciała, to może być ciężko.

Tak naprawdę najpierw jaka cena. W twoim przypadku myślę, że rozglądnij się za miniledami nano-IPS lub OLEDami. Niestety "zwykłe" LCD będą miały nierównomierne podświetlenie, czy to IPS, czy VA. Taki urok. Kąty widzenia, w IPS powinny być w porządku, w VA może cię to gryźć.

Zerknij na :

Zobacz, czy podejdzie Ci LG 27GS95QE-B.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi