BobiZnairobi Opublikowano 21 Października Zgłoś Opublikowano 21 Października Poszukuje monitora 27 cali QHD, a dokladniej 2, do pracy, tworzenia gier, troche programowanie, troche grafika. Sporadyczne granie. Mam 2 kilkunastoletnie monitory, na ktorych sa slabe kolory, ale katy widzenia sa bardzo dobre, a podswietlenie bardzo rowne. Myslalem ze wystarczy kupic monitor 27 qhd i bedzie mocny przeskok jakosciowy. Zakladajac, ze nie mam wysrobowanych potrzeb zamowilem 2x G2745QSU-B1. Katy widzenia szalu nie robily, ale podswietlenie bylo bardzo rowne. Jako, ze mam tez ps5 to stwierdzilem ze jednak poszukam czegos 120hz. I tu sie pojawia moje zdziwienie, zamowilem 2x Lenovo R27qe, odswiezanie i kolory calkiem ladne, ale obydwa egzemplarze mialy tragiczne katy widzenia. Srodek ekranu jasny, boki ciemne, jak przechylilem glowe w bok, to bok na ktory patrzylem byl jasny, a druga strona monitora ciemna.... Oczywiscie monitory zwrocilem, przerzucilem sie na mocno polecalny Dell G2724D, przerobilem 4 egzemplarze, niestety wszystkie maja ciemne rogi, ktore mocno wkurzaja. Pomijam fakt kompletnie innych barw, wiem ze trzeba je skalibrowac (chociaz w iiyamach i lenovo kolory byly identyczne). Troche opadly mi rece. Da sie kupic cos co bedzie mialo rozsadne katy widzenia i rownomierne podswietlenie? 120hz mi wystarczy, nie pracuje tez na fotografiach zeby paleta kolorow byla idealna. Z gory dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 21 Października Zgłoś Opublikowano 21 Października W twoim przypadku musisz organoleptycznie zobaczyć. Polecam EIZO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BobiZnairobi Opublikowano 21 Października Zgłoś Opublikowano 21 Października Jakiś konkretny model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 22 Października Zgłoś Opublikowano 22 Października (edytowane) Nie, to był trochę żart, bo za drogie i 60Hz, ale pod względem obrazu sztos. Zarówno pod kątem równomierności podświetlenia, regulacji jasności, jak i odwzorowaniu barw. Jednak oni specjalizują się w graficznych i 60Hz. Musiałbyś najlepiej przejść się do sklepu i zobaczyć na własne oczy, jak to działa. Patrząc, że dla ciebie zarówno Lenovo R27qe, jak i Dell G2724D dał ciała, to może być ciężko. Tak naprawdę najpierw jaka cena. W twoim przypadku myślę, że rozglądnij się za miniledami nano-IPS lub OLEDami. Niestety "zwykłe" LCD będą miały nierównomierne podświetlenie, czy to IPS, czy VA. Taki urok. Kąty widzenia, w IPS powinny być w porządku, w VA może cię to gryźć. Zerknij na : Zobacz, czy podejdzie Ci LG 27GS95QE-B. Edytowane 22 Października przez NostradamuSek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...