Skocz do zawartości
nicola

Bang for buck walidacja.

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko.

Doszedłem do wniosku, że pora zmienić już mój wysłużony 6700k, który dalej daje radę, aczkolwiek dropy na maksymalnych ustawieniach już są irytujące.

Zostaje ze mną zasilacz MSI MPG A850G, dysk M2 Lexar nm790 i obudowa Endorfy Regnum Air 400, nie widzę potrzeby ich zmiany. Kartę grafiki zmieniam z RX6800 na 7900XT.

To co zebrałem w większości jest zamówione bo ceny wydawały się ok. Czekam na dostawę przy czym mam możliwość zwrotu jakby co innego było ciekawego.

Takżę jak ktoś ma jakieś sugestie odnośnie kompatybilności czy zamiany czegoś na coś innego to będę wdzięczny za info.

Płyta główna ASRock B650 STEEL LEGEND WIFI 849zł

Pamięci CORSAIR VENGEANCE DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 (CMK32GX5M2B6000Z30) 365,82zł

Chłodzenie Thermalright Phantom Spirit 120 EVO 183,19zł

Karta graficzna ASUS Dual Radeon RX 7900 XT OC 20GB GDDR6 2529zł

Zostaje mi do zamówienia na tą chwilę procek i tu chyba poszedłbym w stronę Ryzena 7700 w tray'u za 949zł w tej chwili jest.

Ten procek ponieważ oprócz gierek wieczorami to codziennie będę wykorzystywał maszynę przy pracy z analizą danych w hurtowych ilościach. Laptop, który mam do tego utylizuję i zostanę z jednym sprzętem na chwilę obecną.

Ogólnie za nowe komponenty wychodzi mi 4875zł przy czym tak jak pisałem zostają zasilacz, obudowa, dyski m2/sata/hdd.

Monitor na tą chwilę w rozdziałce 1440p dodam jeszcze.

Także jestem ciekaw waszych sugesti czy coś w takim przedziale sosu da się więcej wycisnąć na tą chwilę. Może coś mi ucieka, ale generalnie szedłem w przysłowiowe bang for buck jeżeli chodzi o zmianę platformy. Intel dalej ma problem z tego co wiem, więc średnio jestem do niego przychylny w tym momencie, a patrząc ile mi moje i7 6700k służyło to szkoda.

Edytowane przez nicola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw spoko zważywszy na ceny. Co do płyt steel legend ma odrobinę lepsza sekcje zasilania 16+2+1 i dodatkowo ma display port 1.4 z DSC. W tej cenie ram spoko jeśli poniżej 400pln znalazł byś lexar ares 6000mhzcl30 to bym zmienił. Co do CPU 7700 wystarczy do twoich potrzeb, aczkolwiek jeśli dużo dużo tej pracy masz można rozważyć 7900 jednak to 12/24 które mogło by się przydać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info, popatrzę za tymi aresami w takim razie. Ram akurat mi dojdzie 29tego, także jeszcze chwilę mam może wpadnie coś do tej pory :)

Co do procka to założenie jest takie, że sprawdzę jak to będzie działać.

Traktuję to jako opcję na najbliższy rok z późniejszą zmianą jak będzie w trakcie tego czasu coś ciekawszego.

Do tej pory nie widziałem 7900 w jakiejś sensownej cenie, dlatego 7700.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o analize danych, to u mnie ludzie wszyscy wybieraja nvidie, ze wzgledu na wspomaganie CUDA i wykorzystywanie LLM. Jak teraz nie potrzebujesz, to moze sie okazac wkrotce bedziesz. NIe wiem jaka roznica w cenie, ale 7700X bralbym raczej, lub jak kolega sugerowal 7900X. To komputer do pracy, wiec im wiecej przerobisz danych tym lepiej. Ile planujesz trzymac go u siebie i rozbij cene na ten okres i po prostu obniz sobie dochod dla porownania jak nie jestes na b2b lub dg. Jak jestes to nie powinien byc problem, bo sobie w koszt wrzucisz i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę właśnie ciężko to wypośrodkować bo to ma być taki allrounder na najbliższy rok. Kartę raczej zostawię bo do nvidii dopłata 1k minimum, w tej chwili nie dam rady. Procek do przemyślenia jeszcze, bardziej już 7900 ale musiałby zejść z ceny jeszcze trochę żebym go kupił.

Dzięki za uwagi, przemyślę jeszcze temat z tym co napisałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi