Skocz do zawartości
Michał bia

2*4+2*8 dual channel??

Rekomendowane odpowiedzi

Część. Mam do Was takie pytanie. Mój komp już jest leciwy. 8gb ram to trochę mało. Zakupiłem więc 16 i zastanawiam się czy ta zagra ze starymi modułami w dual channel. Pamięci to patriot DDR3 1866 i 1600. Pozdrawiam. Płyta ASRock P67 pro3

DSC_2338.JPG

DSC_2347.JPG

DSC_2325.JPG

Edytowane przez Michał bia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdro Dual channel nie będzie chodzić. Musiałbyś mniej quatro channel. RAM powinien dopasować się do najwolniejszej kości. Max ilość RAMu to 32 GB (8 GB + 16 GB =24 GB )

https://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Pro3/index.pl.asp

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co lepsze to zależy od tego, ile tego RAMu używasz. Jeśli wykorzystanie swapu jest niewielkie, to lepiej mniej, ale szybkiego RAMu. W aplikacjach o dużym przepływie danych szybszy RAM pomaga, np. archiwizacja w WinRarze. Natomiast takie rzeczy, jak np. kompresja do MP3 są nieczułe na prędkość FSB czy RAMu.

Co innego, gdy znacznie przewyższasz wykorzystanie fizycznej pamięci. Przy przełączaniu do innej aplikacji, zamykaniu lub uruchamianiu kolejnej, będziesz chwilę czekał na przeswapowanie i wtedy więcej RAMu ma sens.

Generalnie Gry Dual nie gry więcej

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. To spróbuję z czterema kośćmi. Bo kompa używam już tylko do internetu i tam mam 10-20+ kart otwartych nieraz i filmy. Pytam o to wszystko bo kupiłem wcześniej lecąc na niską cenę 2*8 ale nie dual channel marki ch. I w ogóle nie chciały ruszyć. Oddałem to i kupiłem podobne do moich. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi