Skocz do zawartości
xcudlaty

Zestaw ROG do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

55 minut temu, xcudlaty napisał:

Heh, jak do tej pory przez 27 lat na intelu zawsze jechałem, ale ostatni wszyscy mi AMD doradzają 🙂  i bądź tu mądry:)

No ciężko nie polecać AMD do gier skoro perf/W jest najlepszy w zestawieniu. O ile dorwiesz w normalnej cenie 😉

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/27.html

i9 14900K może i jest teraz opłacalny, ale bierze 2 razy więcej prądu i grzeje się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój 9900ks też miał się grzać, dobre chłodzenie i trochę zabawy z krzywymi temperatury  i max 75, a w idlu 25. Proc już stary karta też, a Stalkera 2 uciąga bez problemu w  wysokich ustawieniach na 1440

Dłużej szukam i przeglądam. Bardziej mam namieszane :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba coś znalazłem NA Ebayu sprzedawca oferuje mi ten zestaw za 1450 funtów  https://www.ebay.co.uk/itm/267099895740?_trkparms=parentrq%3A31facac31940ad9a638c67cafffff148|pageci%3A682180a4-cab2-11ef-920e-7a90b83a5872|grouped%3Afalse|msgtp%3A8|ntfid%3A710493436483&ul_noapp=true

Tak mniej więcej zestawiłem części i wychodzi tak: https://uk.pcpartpicker.com/list/dJQgnp

Czyli nie jest źle, tylko kwestia wydajności, trochę słabiej chyba to wypada od tego co planowałem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólną wydajność , połączenia CPU + GPU możesz sprawdzić na portalach czy nawet na YT

taki prawie w całości zestaw od Asusa, po za zasilaczem xD 

trochę to dziwne ktoś zastosował w PC procesor który dopiero co wszedł na rynek i już sprzedaje zestaw ? 

dyski SSD z zestawu bym powiedział patrząc na resztę specyfikacji to taki se. 

a no i w zestawie jest karta RX 7900 XT , powinno być tam dopisane posiadająca 20GB pamięci Vram , a twoim koszyku jest model wyższy RX 7900 XTX który posiada 24GB Vram .  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Typo składa zestawy i sprzedaje, często ma też fajne części, karty obudowy itd. Z opinii wynika że porządna firma. No nie jest to co miałem zamiar poskładać ale cena dosyć okazyjna. chociaż w sumie faktycznie wydajność będzie sporo mniejsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra sprawa pozamiatana, kupiłem coś takiego i już nie odkupię. Chyba też chwilkę pochodzi.

Intel I9 14900K

TUF gaming Z790 plus wifi

TUF RTX 4800 super gaming

TUF GT502 plus obudowa

Wiatraki TUF

TUF Alliance 6400 ddr5 32gb

2TB Adata Legend 900

TUF 1000w gold psu

TUF LCII 360 AIO

Plus ramka na proca  (chcę jeszcze dodać panel LCD są fajne do tej obudowy)

A na koniec dołożyłem sobie Alienware 34 calowy monitor, doszedłem do wniosku że nowy sprzęt bez sensu parować ze starym AOC.

Dzięki wszystkim za porady i pomoc na chwilkę będę miał spokój, chyba że się nvidie 5xx okazą  się ogolno dostępne, wydajne i w rozsądnych pieniądzach, to może kiedyś tam zmienie. :))

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem , nie wiem czy DELL nie pogryzie sie z Asusem , xD 

a ten DELL to ? , Alienware 34 AW3423DW 

jak już okiełznasz CPU to mógł byś zamieścić jakieś ogólne info, działa nie działa czy wystąpiły jakieś problemy podczas uruchomienia PC itd. , a no i czy monitor wyświetla obraz tak se czy trochę lepiej xD  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alienware 34 aw3423dwf

Problemów jak na razie nie stwierdzono, zrobiłem pełny update windowsa, sterowników i co tylko wymyśliłem.  Włąśnie sciągam tarkova, zobaczymy jak toto będzie wyglądało  w 4k. Podzielę się  odczuciami jak pobawię się tym trochę,, pierwsze wrażenia pozytywne cicho, szybko przyjemnie.  Może nie jest to topowy sprzęt ale jak dla mnie wystarczy.  Natomiast monitor nawet na fabrycznych ustawieniach z butów wyrywa.  Troszkę próbowałem zmieniać profile i naprawdę widać różnicę między nimi. Obraz ostry jak brzytwa. Nie żałuję ani grosza za niego. Wielkość GPU mnie zaskoczyła trochę, potężne bydle, ale chłodzenie to ma konkretne, dołożyłem stopkę pod toto co by się nie urwało z kawałkiem płyty :)) Obudowa szeroka pojemna bez jakich wodotrysków ale wygląda solidnie. Jak już wszystko po swojemu skonfiguruję pobaię się ustawieniami itd. Zobaczymy po jakimś czasie użytkowania co i jak.

Pierwsze wrażenie na plus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minutes ago, xcudlaty said:

alienware 34 aw3423dwf

Problemów jak na razie nie stwierdzono, zrobiłem pełny update windowsa, sterowników i co tylko wymyśliłem.  Włąśnie sciągam tarkova, zobaczymy jak toto będzie wyglądało  w 4k. Podzielę się  odczuciami jak pobawię się tym trochę,, pierwsze wrażenia pozytywne cicho, szybko przyjemnie.  Może nie jest to topowy sprzęt ale jak dla mnie wystarczy.  Natomiast monitor nawet na fabrycznych ustawieniach z butów wyrywa.  Troszkę próbowałem zmieniać profile i naprawdę widać różnicę między nimi. Obraz ostry jak brzytwa. Nie żałuję ani grosza za niego. Wielkość GPU mnie zaskoczyła trochę, potężne bydle, ale chłodzenie to ma konkretne, dołożyłem stopkę pod toto co by się nie urwało z kawałkiem płyty :)) Obudowa szeroka pojemna bez jakich wodotrysków ale wygląda solidnie. Jak już wszystko po swojemu skonfiguruję pobaię się ustawieniami itd. Zobaczymy po jakimś czasie użytkowania co i jak.

Pierwsze wrażenie na plus

Właśnie odpaliłem tarkowa. Na ultra i 4k  stabilnie jedzie 90-110 fps nie zanotowałem mniej niż 88.  Wszystko wygląda soczyście ostro i płynnie, całkiem inny  komfort gry. W sensie że teraz jak zaczynam celować to nie mam dziesiętnej sekundy opoznienia, w której dostaję czapę :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update, Komp zdechł po kilku godzinach użytkowania . Na szczęście sprzedawca ogarnięty i sprawa zamieciona. Nie bawił sie za bardzo w testowanie tylko wsadził nowego proca, zasilacz, i płytę  tuf gaming z790 pro wifi  bez dopłaty do niej, tak ze nie ma tego złego co by na dobre itd.   Wydawał się dosyć zdziwiony faktem ze sie wyłożyło, zresztą ja też w sumie. Albo wadliwy zasilacz usmażył płytę lub proca  albo któroś samo z siebie padło stawiam ze płyta.  Ale juz pozamiatane i zobaczymy co będzie dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, xcudlaty napisał(a):

Update, Komp zdechł po kilku godzinach użytkowania .

a mówiłem ze Dell pogryzie sie z Asusem , za dużo TUF i z dlatego problem xD  , trochę to dziwna ta sytuacja ,Asus wprawdzie nie produkuje zasilaczy, tylko podwykonawca jest Seasonic i taka wpadka ? nie zadziałało zabezpieczenie , raczej obstawiał bym płytę główna, ale ze zabrała ze sobą CPU i zasilacz lol.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

Asus wprawdzie nie produkuje zasilaczy, tylko podwykonawca jest Seasonic i taka wpadka ?

W dniu 11.01.2025 o 23:02, xcudlaty napisał(a):

TUF 1000w gold psu

Tu siedzi OEM Great Wall, Seasonic tylko w starym Strix i Thor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie twierdzę że zabrał i jedno i drugie zresztą nie wiem nawet czy zasilacz, może sama płyta bez pomocy sie posypała.  Typo nie bawił się w szukanie winnych tylko wymienił 3 podzespoły na nówki i jak na razie jest spokój. Z ciekawości skontaktuję się i spytam czy znalazł winowajcę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, xcudlaty napisał(a):

okazało się że sam procesor się wysypał  nówka sztuka. typ mówi że do tej pory nie miał takiego przypadku.

No to podziwiam kolegę, że jednak się zdecydował na intela, przy tym co się ostatnio słyszy o intelach nie wygląda to dobrze.

Sam byłem, może nie tyle co fanem ale jednak wolałem intela od amd, teraz czasy się zmieniły i mi też przyszło się zmierzyć z rzeczywistością i przyznam szczerze, że nie żałuje. 

Przesiadłem się z 4 letniego 10700k na 9800X3D i różnica jest niesamowita.

Do tego płyta z m2 na pciex 5.0 i dysk i powiem szczerze, że jest potęga. 

Nie wracam do intela choćby niewiem co. 

i dzięki temu, że to AM5 jestem spokojny na przyszłość, bo jak coś to tylko procesor zmienię i będzie git

trzeba umieć się dopasować do rzeczywistości i czasem po prostu nie warto na siłę trzymać się tego co już nie wstanie...

a tu mój zestaw... 

https://uk.pcpartpicker.com/list/MtqNyW

Edytowane przez laidman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też się przesiadłem z 4 letniego sprzętu na nowy i różnica też jest niesamowita.. Co nie dziwi przy 4 letnim sprzęcie

Przez 27 lat nigdy nie miałem problemów z intelem i nie twierdzę że AMD jest zły. Tylko jakoś nie ogarniam tej teori której większosć ludzi chołduję ze za 4-5 lat zmienię CPU i komputer będzie jak nowy. Dobra proc będzie chodził na starej płycie ze staramy ramem i starym GPU  tylko na ile faktycznie to podniesie wydajność?

Mam gwarancję na wszystkie podzespoły  oraz gwarancję typa który mi to składał jeśli coś padnie to naprawi. Nie widzę powodu do zmartwienia. Na chwilę obecną katuję sprzęt czym tylko dam radę wymyślić i wszystko chodzi bez zarzutu  i bardzo chłodny.

Oczywiście każdy ma punkt widzenia który szanuję i jak długo działa i jesteś zadowolony to bardzo dobrze. Ja pomimo defektu też jestem zadowolony a o to chyba chodzi? NIe wiem czy będą jakieś jeszcze kłopoty czy nie, ale tego się nie da zagwarantować z żadnym sprzętem.

Pozdrawiam 🙂

Edytowane przez xcudlaty
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi