Skocz do zawartości
urbas91

Gigabyte Z790 GAMING X - RAM Lexar Ares RGB DDR5 6400MHz nie działa poprawnie na 6400MHz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
panowie posiadam płytę główną Gigabyte Z790 GAMING X + do tego pamięć RAM Lexar Ares RGB DDR5 32 GB 6400MHz CL32 (dwie kości po 16GB, włożone w drugi i czwarty slot)
I mam problem żeby wbić taktowanie pamięci na 6400MHz.
Po włączeniu w biosie profilu XMP 1 na 6400MHZ, po zatwierdzeniu ustawień raz że komputer znacznie dłużej się uruchamia (początkowo występuje czarny ekran dopiero po jakiejś chwili zaczyna uruchamiać się Windows) to do tego w cpu-z wygląda jak by pamięć mimo wszystko i tak pracowała na 3200MHz.
Możecie coś doradzić, bo nie wiem czy robię coś nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, urbas91 napisał:

Witam,
panowie posiadam płytę główną Gigabyte Z790 GAMING X + do tego pamięć RAM Lexar Ares RGB DDR5 32 GB 6400MHz CL32 (dwie kości po 16GB, włożone w drugi i czwarty slot)
I mam problem żeby wbić taktowanie pamięci na 6400MHz.
Po włączeniu w biosie profilu XMP 1 na 6400MHZ, po zatwierdzeniu ustawień raz że komputer znacznie dłużej się uruchamia (początkowo występuje czarny ekran dopiero po jakiejś chwili zaczyna uruchamiać się Windows) to do tego w cpu-z wygląda jak by pamięć mimo wszystko i tak pracowała na 3200MHz.
Możecie coś doradzić, bo nie wiem czy robię coś nie tak.

Tak spróbuj podbić napięcie np 1.5VDD i 1.5 VDDq na intelu i ustawic 7000mhz, A to że tak pokazuje to już Gerg Ci napisał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi