Skocz do zawartości
Lirorobert

Nowy komputer i karta Nvidia Quadro m5000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów. Mam przedziwny problem z nowym komputerem

Złożyłem sobie komputer, zaznaczam że nie jestem fachowcem w tej dziedzinie i mogłem zrobić jakiś błąd.

Zainstalowałem kartę graficzną ze starego komputera. Nvidia Quadro M5000

Płyta główna Gigabyte B650 AORUS ELITE AX V2

Procesor AMD Ryzen 9 7950X
Komputer chodzi fajnie i cichutko.
Odpala bez problemu, no prawie.
Sytuacja jest następująca.
Jak podłączę monitor do karty graficznej zintegrowanej z płytą główną nie ma absolutnie problemu.
Jednak jak podłączam monitor do karty graficznej nvidia, komputer odpala bez problemu. Restartowanie funkcą "restart" komputera działa i komputer odpala bez kłopotu.
Jednak po wyłączeniu komputera i ponownym go uruchomieniu  monitor nie włącza się i nic.
Po ponownym przełączeniu monitora do zintegrowanej kalrty garficznej - komputer odpala i włącza się bez problemu.
Po przełączeniu na kartę nvidia pierwsze odpalenie bez kłopotu, kolejne - problem wraca.
Udało się wyłączyć zintegrowaną  płytą kartę graficzną.
Monitor podłączony do karty Nvidia.
No i  teraz jest nieco inaczej.
Komputer się włącza bez problemu. Restartuje z  poziomu Windowsa bez problemu.

Jednak jeśli wyłączę komputer i włączę ponownie problem wraca.  Nie włacza monitora.
Po wyłączeniu komputera i przełączeniu monitora do kolejnego wyjścia w karcie (są cztery) i ponownym włączeniu komputer wszystko działa.
I tak do kolejnego wyłączenia komputera.

Co jeszcze zauważyłem, to że po wymuszonym wyłączeniu komputera (po tym jak karta nie uruchomi monitora) windows nie wyświetla informacji o niewłaściwym wyłączeniu komputera.
Czyli jak rozumiem, uruchamia się płyta, brak sygnału do monitora nie rozpoczyna uruchomienia Windowsa.
Kończą mi się pomysły.
Gdzie może tkwić problem?

Edytowane przez Lirorobert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi