Skocz do zawartości
shoq

Asrock B550M-ITX/ac - jakość mikrofonu i szum

Rekomendowane odpowiedzi

Siema!
Zdaję sobie sprawę, że jest do dość budżetowa płyta wraz z budżetową kartą dźwiękową opartą o Realtek ALC887/897. Zauważyłem jednak, że jakość złącza mikrofonu pozostawia wiele do życzenia. Przy podbiciu dźwięku w Windowsie o +10dB (żeby by być słyszalnym na callach), mikrofon ciągle szumi.

Próbowałem użyć innego zestawu słuchawkowego, przeinstalowywałem sterowniki, testowałem na Linuxie - problem występuje cały czas. Czy płyta główna kwalifikuje się na wymianę / naprawę gwarancyjną / rękojmie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 11/2/2024 at 9:04 AM, bbobii said:

Może spróbuj na bezprzewodowych Bluetooth. W ustawieniach karty zaznaczyłeś redukcję szumu tła.

Na Bluetooth nie leci przez kartę, więc będzie zależeć od słuchawek. I tak zaznaczyłem redukcję szumu, ale nic nie pomogło.

Odesłałem na gwarancję, zobaczę co powiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalne, że jak podbijasz cyfrowo o 10dB, to razem z szumami. Mikrofon ma taką a nie inną czułość, skoro cicho słychać (na innej płycie jest w ogóle głośniej?). Obstawiam, że powiedzą, że wszystko OK, bo prawdopodobnie jest wszystko OK (słaby mikrofon + typowo nierewelacyjna karta = taki efekt).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 hours ago, Kyle said:

Normalne, że jak podbijasz cyfrowo o 10dB, to razem z szumami. Mikrofon ma taką a nie inną czułość, skoro cicho słychać (na innej płycie jest w ogóle głośniej?). Obstawiam, że powiedzą, że wszystko OK, bo prawdopodobnie jest wszystko OK (słaby mikrofon + typowo nierewelacyjna karta = taki efekt).

Na drugim kompie ze zintegrowaną SupremeFX S1220A dźwięk przy takim samym podbiciu (+10dB) jest żyleta - zero szumów. Sprawdzałem na obu płytach zarówno na G-Pro X oraz MDR 1am2, na Asusie B450i nie ma szumów na mikrofonie z jednych jak i drugich słuchawek.

Znając życie będzie tak jak mówisz - powiedzą, że wszystko ok bo budżetowa płyta i karta dźwiękowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi