Jorvaskr Opublikowano 29 Października Zgłoś Opublikowano 29 Października Witam jestem posiadaczem takiego zestawu: Corsair 4000D Airflow MSI MAG B560M BAZOOKA SPC Supremo L2 650W 80 Plus Gold i5 10400F SPC Fera 5 MSI GeForce RTX 3060 Ti Gaming X 8GB Crucial 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Samsuung 500GB M.2 PCIe NvMe 980 Generalnie chcę dokupić 2x16GB RAMu i dołożyć do obecnych 2x8GB. Czy taka dokładka zadziała, nie będzie problemu z różną wielkością pamięci? Jeżeli tak to proszę żebyście polecili z czym te Cruciale można połączyć bo takich samych Cruciali ale 2x16GB już nie sprzedają. RAM dokupić chcę ze względu na słabą wydajność w grach. Chodzi o grę RUST oraz Minecraft RLcraft (mod) występują freezy w obu grach. Niekiedy potrafią się wyłączyć. Mam też osobne pytanie o wydajność w grach. Mianowicie użycie CPU oraz GPU dla przykładu w RUST nie osiągają 100%, zużycie RAMu sięga maxa 15GB/16GB i pomimo 60/70% użycia CPU i GPU gra ma spadki FPS, freezy oraz oscyluje wmiędzy 70/90 FPS, monitor posiadam 144HZ. Podobnie dzieje się w Minecraft z tą różnicą, że on tyle RAMu nie zużywa a freezy są. Generalnie zauważyłem spadek wydajności mojego zestawu, złożyłem go we wrześniu 2021, więc całość ma 3 lata. Pytanie czy 16GB RAMu w dzisiejszych czasach to stanowczo za mało i dokładka do 48GB wystarczy aby przywrócić wydajność, czy CPU i GPU już są za słabe i nie dają rady? No ale nie są to jakieś mega słabe komponenty więc nie rozumiem skąd te spadki wydajności. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 29 Października Zgłoś Opublikowano 29 Października dołóż sobie lepiej drugie 2x8 3600 jak do gier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 30 Października Zgłoś Opublikowano 30 Października (edytowane) Tak jak kolega dołóż sobie drugą pare 2x8GB , tylko najlepiej aby to byl ten sam producent , te same timingi itd , pytanie czu kupisz jeszcze identyczneą pare pamięci. Edytowane 30 Października przez mieciop 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pysiak855 Opublikowano 30 Października Zgłoś Opublikowano 30 Października (edytowane) 16 GB ramu na ogół powinno wystarczyć w grach, chyba że grasz w 4K lub w coś bardzo "dużego", to wtedy nie. Jak dołożysz 2x16GB to będziesz miał w sumie 48GB, co w roku 2024 jest aż nadto (obecny standard to 32GB). Nic złego nie powinno się dziać, jeżeli dokupisz te 2x16, byleby było to samo taktowanie + timingi. Zużycie Ramu w RUST jest na styk praktycznie, więc teoretycznie zwiększenie tego parametru może tu pomóc. Jeżeli w jakiejś grze nie zużywasz 16GB, a jedynie np. 10GB to raczej na pewno wtedy nie odczujesz różnicy posiadając dużo więcej ramu. PS. Dodatkowo sprawdź, czy masz najnowsze sterowniki do karty graficznej. PS2. 8GB VRAMU (karta graficzna) to nie za wiele, jak na dzisiejsze czasy (może to powodować niekiedy problem) - zaleca się do większych gier minimum 12GB VRAMU. PS3. Jeżeli dołożenie ramu dużo nie da, to wymiana procka na najmocniejszy do tej płyty głównej (https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-B560M-BAZOOKA/support#cpu) powinno pomóc, ale pytanie brzmi, czy warto pchać kasę w tą (trochę przestarzałą) platformę. PS4. Pobawienie się ustawieniami w grze też może pomóc, popróbuj. PS5. Sprawdź maksymalne temperatury w grach, czy się nic nie przegrzewa zbyt mocno (program HWiNFO64). PS6. Sprawdź czy masz najnowszy bios i czy masz ustawiony profil XMP (aby ram pracował z odpowiednim taktowaniem). 3600MHz na Twojej płycie głównej to taktowanie po "OC" (https://pl.msi.com/Motherboard/MAG-B560M-BAZOOKA/Specification). Edytowane 30 Października przez pysiak855 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorvaskr Opublikowano 30 Października Zgłoś Opublikowano 30 Października Dzięki za odzew 🙂 platformy nie chcę modyfikować, więc wymiana CPU czy GPU nie wchodzi w grę. Planuję za dwa lata sprzedać całość i złożyć coś nowego. Jedyne co chciałbym to dokupić RAM, ewentualnie dołożyć dysk bo muszę coraz częściej usuwać jedne gry żeby zagrać w inne. Jeżeli na chwilę obecną 32GB w górę nie ma sensu, to nie widzę go również w dokładaniu 2x16GB. Dołożę 2x8GB starając się znaleźć gdzieś identyczny RAM ale używany bo nowy niestety nie do dostania. Co do sterowników i ustawień gier to sterowniki zawsze na bieżąco aktualizuje a ustawienia mam dopieszczone zarówno w panelu NVIDIA jak i w samej grze (korzystam z poradników na YT dotyczących osiągnięcia maksymalnej wydajności dla danej gry). Profil XMP ustawiony, bios aktualny. Co do temperatur to chłodno, CPU i GPU nie dobijają 70C nawet przy 100% obciążenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 30 Października Zgłoś Opublikowano 30 Października Tam z 10 procent fps mozesz liczyć na plus z 2 kanału ram 19 godzin temu, Jorvaskr napisał(a): Podobnie dzieje się w Minecraft z tą różnicą, że on tyle RAMu nie zużywa a freezy są. Duall chanell ram prawidłowo osadzony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 30 Października Zgłoś Opublikowano 30 Października Witam tylko nie zdziw sie jak zestaw 4x xxx GB nie będzie pracował stabilnie z szybkością 3600MHz , chodzi o "obciążenie" zintegrowanego kontrolera znajdującego sie w CPU , zestawy 2x xxx GB pracują stabilnie z wyższymi szybkościami niż zestawy 4x xxx GB 4 godziny temu, pysiak855 napisał: 16 GB ramu na ogół powinno wystarczyć w grach im nowszy tytuł tym woła o wincyj ramu, (chyba że ktoś gra w gry z przed kilku lat... ) 16GB to raczej obecnie minimum do giercowania, kiedyś patrzyło sie jak dany tytuł np. "przebijał' 10GB ramu , teraz powyżej 14GB to norma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorvaskr Opublikowano 30 Października Zgłoś Opublikowano 30 Października Tak, drugi i czwarty slot osadzony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 30 Października Zgłoś Opublikowano 30 Października 1 minutę temu, Mr.T... napisał(a): , zestawy 2x xxx GB pracują stabilnie z wyższymi szybkościami niż zestawy 4x xxx GB https://www.purepc.pl/test-pamieci-ram-ddr4-szybsze-2-czy-4-moduly-w-dual-channel?page=0,27 na intelu mnozysz x2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 30 Października Zgłoś Opublikowano 30 Października (edytowane) czas pokaże kto ma racje xD autor wątku posiada i5 10gen. a nie użytego do testu Ryzena 3800X Edytowane 30 Października przez Mr.T... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jorvaskr Opublikowano 30 Października Zgłoś Opublikowano 30 Października To ostatecznie lepiej wziąć 2x16GB a te 2x8GB sprzedać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 30 Października Zgłoś Opublikowano 30 Października No i tu był bład purepc ze zrobił na odwal test Ja testy te robiłem w 2020 na 10850k i wyszło do 15 procent https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/wplyw-ram-na-wydajnosc-laptopow.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 30 Października Zgłoś Opublikowano 30 Października 6 minut temu, Jorvaskr napisał: To ostatecznie lepiej wziąć 2x16GB a te 2x8GB sprzedać? tak, uważam ze to jest lepsze rozwiązanie. np. pamięć Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMK32GX4M2D3600C16) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Października Zgłoś Opublikowano 30 Października Podpisuje się 4 ręcami pod postem Mr.T. Sam przechodziłem z 2x8 na 2x16 i to był dobry wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...