Skocz do zawartości
sabaru

Drukowanie obrazu według ustawionych wymiarów.

Rekomendowane odpowiedzi

W Gimpie przygotowałem sobie obraz o rozmiarach 40x50cm. Potem za pomocą prowadnic podzieliłem go na cztery mniejsze obrazy czyli tak żeby weszły na kartki o formacie A4. Pierwszy obraz ma 21x10cm, potem 21x6cm itd. Zacząłem drukować te obrazy za pomocą drukarki i nie widzieć czemu ale nie zawsze obrazy są takiej samej wielkości. Na początku wydrukowałem 3 obrazy i kiedy je złączam to są odpowiedniej wielkości. Później wydrukowałem 4 obraz i on już był większy i nie chciał pasować do pozostałych. Próbowałem zmieniać ustawienia przed wydrukowaniem ale w żadne sposób obraz nie chce się wydrukować o takich rozbiorach jak ustaliłem w gimpie. Ktoś może wie o co z tym chodzi? Dodam że mam W10 i do drukowania użyłem wbudowanej aplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz wersję GIMP? Czy zawsze masz ustawione identyczne DPI dla obrazu? Może błąd programu na skutek różnego PPI i ustawionego skalowania na stanowisku wieloekranowym (bo też nie napisałeś czy masz jeden ekran, czy więcej).

1 godzinę temu, sabaru napisał:

Dodam że mam W10 i do drukowania użyłem wbudowanej aplikacji.

Czyli drukowałeś z wbudowanej jakiejś systemowej aplikacji, a nie z Gimp? Czyli to może być kwestia tej aplikacji nawet, a nie GIMP. W ogóle to najlepiej drukować z jakiegoś Writer i innego Word, bo przynajmniej elegancko widać rozmiar na podglądzie wydruku itp., więc można mieć kontrolę nad umiejscowieniem obrazu na kartce itd.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Zwykły User2 napisał:

https://www.youtube.com/watch?v=AB_oRWA4P54 gość w Paint podzielił

Spróbowałem tym sposobem jeszcze raz i zadziałało. Wcześniej jak szukałem sposobu na podzielenie obrazu to też znalazłem ten sposób i też był ten problem że raz większy obraz drukowało raz mniejszy i teraz każdy obraz poprawnej wielkości drukuje.

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być tak, że drukarka albo aplikacja do drukowania automatycznie zmienia rozmiar obrazów – np. skaluje je do strony. W GIMP-ie zapisz każdy obraz jako PDF albo TIFF, żeby zachować dokładne wymiary. Potem przy drukowaniu wyłącz opcje typu "dopasuj do strony". Najlepiej drukować przez program jak Adobe Acrobat, a nie przez wbudowaną aplikację z Windowsa – wtedy wszystko powinno wyjść równo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi