Skocz do zawartości
foksxas

Błąd krytyczny Kernel Power 41(63)

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, od około 2 miesięcy komputer w losowych momentach się zawiesza i muszę go resetować przyciskiem na obudowie. W rejestrze systemu wyskakuje błąd Kernel Power 41(63) "System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania."

Komputer był w serwisie 3 razy, zostały wymienione dyski HDD i SSD ale błąd nadal występuje, proszę o pomoc.

blad.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, leven napisał:

Że tak spytam, co ma utrata zasilania do dysków ?

Według opisu należałoby podmienić zasilacz na sprawny dla próby.

Nie mam pojęcia, nie znam sie aż tak dobrze na komputerach, po prostu w serwisie wymienili bo niby to jest przyczyną

Edytowane przez foksxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, leven napisał:

To było pytanie retoryczne 🙂 Czy błędy dalej się pokazują ? Możesz podmienić zasilacz na sprawny dla próby ? Jaki obecnie komputer posiada zasilacz ? Może czas na jego wymianę ?

Zmieniłem na zasilacz 650W i to samo nadal (wcześniej był 450W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem podmienić nie zamienić, ale dobrze zrobiłeś, bo 450W zasilacz niczego dobrego nie wróży. Warto mieć zapas.

Ten sam komunikat w podglądzie ?

Resetowałeś ustawienia bios płyty ? Jak nie, to to zrób.

Bateria na płycie głównej sprawna ? Wymień ją, kosztuje parę złotych.

https://allegro.pl/oferta/bateria-litowa-varta-cr2032-cr-2032-3v-x-1-sztuka-8296712518  albo kupić u zegarmistrza.

Czasem bateria potrafi powodować problemy, gdy jest rozładowana lub wylana.

Potrzebne by były odczyty temperatur i napięć procesora podczas idle i pod obciążeniem.

Podaj też, jakie ma komputer podzespoły, bo na ślepo jedziemy.

CPU-

RAM-

Płyta główna-

Karta graficzna-

Zasilacz-

Dysk systemowy-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, leven napisał:

Pisałem podmienić nie zamienić, ale dobrze zrobiłeś, bo 450W zasilacz niczego dobrego nie wróży. Warto mieć zapas.

Ten sam komunikat w podglądzie ?

Resetowałeś ustawienia bios płyty ? Jak nie, to to zrób.

Bateria na płycie głównej sprawna ? Wymień ją, kosztuje parę złotych.

https://allegro.pl/oferta/bateria-litowa-varta-cr2032-cr-2032-3v-x-1-sztuka-8296712518  albo kupić u zegarmistrza.

Czasem bateria potrafi powodować problemy, gdy jest rozładowana lub wylana.

Potrzebne by były odczyty temperatur i napięć procesora podczas idle i pod obciążeniem.

Podaj też, jakie ma komputer podzespoły, bo na ślepo jedziemy.

CPU-

RAM-

Płyta główna-

Karta graficzna-

Zasilacz-

Dysk systemowy-

CPU- I5-9400F

RAM- XPG gaming d10 2x8gb

Płyta główna- H310M-VD-PRO-PLUS

Karta graficzna- msi gtx 1660ti

Zasilacz- teraz jakiś 650W

Wydaje mi się, że skoro to nie zasilacz to może być wina procesora, bo w losowych momentach osiąga 100% w menedżerze zadań. Jest jakiś program który go przetestuje? w HWMonitor pokazuje, że normalnie ma około 70 stopni C więc to chyba nie jest najgorzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś zasilacz ? Marka by się przydała. Ale musiałbyś mieć pecha, żeby drugi zasilacz dawał takie same błędy, jednak odczytaj z naklejki na zasilaczu jego markę i podaj dla świętego spokoju.

Co do testowania procesora i pamięci, można na tę chwilę zapodać np. stres test z programu aida: https://download.aida64.com/aida64extreme740.zip

Uruchom Hwmonitor i pozostaw na pulpicie, niech monitoruje, następnie uruchom aide i uruchom stres test (taki płomyk w opcjach) powiedzmy na 15 minut. Po tych 15 minutach pokaż wszystkie odczyty z Hwmonitora. Zobaczymy, jakie są napięcia, taktowania i temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, leven napisał:

Jakiś zasilacz ? Marka by się przydała. Ale musiałbyś mieć pecha, żeby drugi zasilacz dawał takie same błędy, jednak odczytaj z naklejki na zasilaczu jego markę i podaj dla świętego spokoju.

Co do testowania procesora i pamięci, można na tę chwilę zapodać np. stres test z programu aida: https://download.aida64.com/aida64extreme740.zip

Uruchom Hwmonitor i pozostaw na pulpicie, niech monitoruje, następnie uruchom aide i uruchom stres test (taki płomyk w opcjach) powiedzmy na 15 minut. Po tych 15 minutach pokaż wszystkie odczyty z Hwmonitora. Zobaczymy, jakie są napięcia, taktowania i temperatury.

Poprzedni to był SilentumPC Elementum E2 450W, teraz jest corsair TX 650W, a co do tego programu to wyskakuje takie coś więc chyba coś jest nie tak

Zrzut ekranu 2024-11-02 182214.png

Edytowane przez foksxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

jak tak widać test nie zaliczony...

możliwe przyczyny to:

sekcja zasilania na płycie głównej nie jest w stanie skutecznie zaspokoić zapotrzebowania na energie pracy CPU. , lub jest już uszkodzona.

uszkodzony CPU ? 

pamięć ram pracuje nie stabilnie.

proponował bym w biosie wyłączyć tryb -intel turbo boost , tak aby procesor pracował na zegarach bazowych czyli 2900Mhz. 

oraz ustawił szybkość pamięci operacyjnej , zgodnie z szybkością pracy zintegrowanego kontrolera w CPU, czyli dla i5 9400f  będzie to 2666MHz.

dlaczego do testowania np. CPU "człowieki" nie używają dedykowanego oprogramowania od Intela ? 

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/15951/intel-processor-diagnostic-tool.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.11.2024 o 22:09, Mr.T... napisał:

Witam

jak tak widać test nie zaliczony...

możliwe przyczyny to:

sekcja zasilania na płycie głównej nie jest w stanie skutecznie zaspokoić zapotrzebowania na energie pracy CPU. , lub jest już uszkodzona.

uszkodzony CPU ? 

pamięć ram pracuje nie stabilnie.

proponował bym w biosie wyłączyć tryb -intel turbo boost , tak aby procesor pracował na zegarach bazowych czyli 2900Mhz. 

oraz ustawił szybkość pamięci operacyjnej , zgodnie z szybkością pracy zintegrowanego kontrolera w CPU, czyli dla i5 9400f  będzie to 2666MHz.

dlaczego do testowania np. CPU "człowieki" nie używają dedykowanego oprogramowania od Intela ? 

https://www.intel.com/content/www/us/en/download/15951/intel-processor-diagnostic-tool.html

Wyszło takie coś, szczerze to nie wiem już co może być nie tak

ss.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Mr.T... napisał:

dobrze , to teraz uruchom AIDA64 - test stabilności- odznacz wszystko , pozostaw tylko:

Sterss system memory

jeśli po 15 minutach nic nie wyjdzie, to zaznacz tylko opcje

Sterss GPU(s) 

Cały czas mam stability test failed, nie wiem czy mam jakąś złą wersje tej aplikacji czy to wina z mojej strony

ss2.png

Edytowane przez foksxas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli coś zaczyna być widać , możliwy problem z pamięcią operacyjna, pytanie jaka pamięć posiadasz ,szybkość ? , ( co jej napisane na naklejce ) a jak ustawia ją płyta główna, i co pokazuje system ? - kursor myszki na pasek zadań - prawy myszki- Menedżer zadań - Wydajność- i z CPU przestaw na Pamięć- szybkość jest podana miej więcej z prawej strony na dole.       

czy próbowałeś robić testy na jednym module pamięci Ram ?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Mr.T... napisał:

czyli coś zaczyna być widać , możliwy problem z pamięcią operacyjna, pytanie jaka pamięć posiadasz ,szybkość ? , ( co jej napisane na naklejce ) a jak ustawia ją płyta główna, i co pokazuje system ? - kursor myszki na pasek zadań - prawy myszki- Menedżer zadań - Wydajność- i z CPU przestaw na Pamięć- szybkość jest podana miej więcej z prawej strony na dole.       

czy próbowałeś robić testy na jednym module pamięci Ram ?  

11.png.fe428db9c4b22d8de0f176cb1bb9bb42.png

A ram to ADATA XPG Gammix D10, DDR4, 2x8 GB, nie robiłem testów na jednym module, a nie moge zdjąć obudowy bo serwis zakleił plomby i stracę gwarancję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięć jest ustawiona zgodnie z możliwościami zintegrowanego kontrolera z procesora, 2666MHz czyli poprawnie.

co to za serwis że w dzisiejszych czasach naklejają naklejkę na obwodowe, normalnie średniowiecze xD 

do sprawdzenia pamięci można użyć programu -Memtest 

tylko na spokojnie dasz rade, potrzebny był by pendrive tak 4-8GB.

ściągamy pierewj -  Rufus 

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/

potem LinuxMint

https://linuxmint.com/edition.php?id=316

jak zjedziesz na dół to będzie - ICM - University of Warsaw - nawet szybko idzie 

za pomocą Rufusa i ściągniętego iso. z Linuxem , tworzymy bootowalnego pendrajwa ( instrukcji na internetach czy YT nie brakuje) , nie wiem jak u Ciebie jest skonfigurowany bios czy ruszy z automatu z pendrajwa czy trzeba będzie wejść do biosu i wskazać ze ma sie uruchomić z pendrajwa , i za min uruchomi sie Linux to pojawi się menu co chcemy uruchomić czy Linuxa czy jedno z innych dostępnych opcji, jaka też jest sprawdzanie pamięci Memtestem, i tak przynajmniej trzy pełne testy o ile wcześniej nie zacznie pokazywać błędów na czerwono.        

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Mr.T... napisał:

co to za serwis że w dzisiejszych czasach naklejają naklejkę na obwodowe, normalnie średniowiecze xD 

Niektóre serwisy tak robią i to wcale nie średniowiecze. Jak miałem swój pierwszy komputer czyli jakieś 20 lat temu to oddałem go do serwisu to też mi przykleili naklejkę i tą takę że się oderwać nie dało. Jedynie dłuto i młotek chyba by tylko pomogło.

------------------------------------------------------------

Próbowałeś zmienić system na inny?

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 4.11.2024 o 22:19, Mr.T... napisał:

pamięć jest ustawiona zgodnie z możliwościami zintegrowanego kontrolera z procesora, 2666MHz czyli poprawnie.

do sprawdzenia pamięci można użyć programu -Memtest 

tylko na spokojnie dasz rade, potrzebny był by pendrive tak 4-8GB.

ściągamy pierewj -  Rufus 

https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/rufus/

potem LinuxMint

https://linuxmint.com/edition.php?id=316

jak zjedziesz na dół to będzie - ICM - University of Warsaw - nawet szybko idzie 

za pomocą Rufusa i ściągniętego iso. z Linuxem , tworzymy bootowalnego pendrajwa ( instrukcji na internetach czy YT nie brakuje) , nie wiem jak u Ciebie jest skonfigurowany bios czy ruszy z automatu z pendrajwa czy trzeba będzie wejść do biosu i wskazać ze ma sie uruchomić z pendrajwa , i za min uruchomi sie Linux to pojawi się menu co chcemy uruchomić czy Linuxa czy jedno z innych dostępnych opcji, jaka też jest sprawdzanie pamięci Memtestem, i tak przynajmniej trzy pełne testy o ile wcześniej nie zacznie pokazywać błędów na czerwono.        

Dobra dzisiaj postaram się zostawić na noc ten Memtest i rano dam znać, sory że tak późno odpisuję ale dopiero wrócił komputer z serwisu (znowu)

W dniu 5.11.2024 o 01:28, sabaru napisał:

Niektóre serwisy tak robią i to wcale nie średniowiecze. Jak miałem swój pierwszy komputer czyli jakieś 20 lat temu to oddałem go do serwisu to też mi przykleili naklejkę i tą takę że się oderwać nie dało. Jedynie dłuto i młotek chyba by tylko pomogło.

------------------------------------------------------------

Próbowałeś zmienić system na inny?

Nie próbowałem ale pamiętam że na Windows 10 też tak sie działo że się zacinał (teraz mam Windows 11)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 2.11.2024 o 17:17, foksxas napisał:

CPU- I5-9400F

normalnie ma około 70 stopni C więc to chyba nie jest najgorzej

Jak na taki procesor, to dobrze też nie jest. Poza tym, co to znaczy "normalnie"? Normalnie w IDLE/spoczynku, czy może normalnie w stresie(pokroju Prime95 SmallFFT)? Bo jak ma 70 stopni w spoczynku, to masz temperatury w kosmosie (u mnie teraz na najgorętszym rdzeniu jest 25 stopni C, czyli nie wiele cieplej niż temp. pokojowa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieciekawie to wygląda. Poza tym 9500F może mieć gluta pod IHS-em. Trzeba problem eliminować jeden test po drugim.

Mocno problematyczne zagranie Intela, ludzie narzekają. Sam musiałem robić dellid 8700, bo łapał w Aidzie ponad 90stC. Od 6 lat mam bardzo przyzwoite temperatury po dellidzie, a tak nie powinno być. Procesor ma się wyjąć z pudełka i montować w sockecie bez jakichś skalpów kurde 🫥

https://www.dobreprogramy.pl/niektore-procesory-intel-core-9-generacji-wciaz-maja-gluta-pod-ihs-em-warto-na-to-uwazac,6628557160142977a

Kontroler pamięci jest osadzony w CPU. Jak glut pod IHS jest już wyschnięty, to może powodować problemy z wszystkim. Ciężko to będzie wykryć. Przydałby się procesor na 100% sprawny. Ogromna ilość niewiadomych została by wyjaśniona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi