Skocz do zawartości
lothar345

Soltek FRN2L i problem z ustawieniami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam ww Solteka + twinmos 2x26MB 333.Procek idzie mi na 10*227. Wszystko jest stabilne do momentu kiedy kompa wypne z sieci. Nie wylacze przyciskiem ale odepne z gniazdka zasilania. Potem juz nie moge kompa odpalic musze resetowac bios i ustawiac wszystko od nowa.

Ktos moze mi pomoc i powiedziec jak moge ustawic parametry zebym mogl odpalac kompa po odlaceniu zasilania?

Dodam ze problem przy ustawieniach 200*11 nie wystepuje.

Pozdrawiam, Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam ww Solteka + twinmos 2x26MB 333.Procek idzie mi na 10*227. Wszystko jest stabilne do momentu kiedy kompa wypne z sieci. Nie wylacze przyciskiem ale odepne z gniazdka zasilania. Potem juz nie moge kompa odpalic musze resetowac bios i ustawiac wszystko od nowa.

Ktos moze mi pomoc i powiedziec jak moge ustawic parametry zebym mogl odpalac kompa po odlaceniu zasilania?

Dodam ze problem przy ustawieniach 200*11 nie wystepuje.

Pozdrawiam, Artur

Raczje nic już nie zrobisz. Miałem podobnie. Będziesz musiał za każym razem po uruchomieniu kompa wchodzić do biosu i zapisywać ustawienia. Ja zauważyłem, że to jest zależne(przynajmniej u mnie) od egzemplarza procesora. Być może i twoja płyta główna dokłada tu swoje 3 grosze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jest to przypadlosc tych Soltekow - taka cena za fsb o/c :wink:

Problem ten wystepuje na wszystkich biosach - na niektorych sie uruchamia komputer, ale wyskakuje wtedy "Warning! CPU has been changed or overclock fail. Please re-enter CPU setting in CMOS setup and remember to save before quite". I zdaza sie to wlasnie przy fsb wyzszym niz gdzies 210-220.

Co do teorii Michnika ze jest to zalezne od sztuki procesora - eeee tam... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jest to przypadlosc tych Soltekow - taka cena za fsb o/c :wink:

Problem ten wystepuje na wszystkich biosach - na niektorych sie uruchamia komputer, ale wyskakuje wtedy "Warning! CPU has been changed or overclock fail. Please re-enter CPU setting in CMOS setup and remember to save before quite". I zdaza sie to wlasnie przy fsb wyzszym niz gdzies 210-220.

Co do teorii Michnika ze jest to zalezne od sztuki procesora - eeee tam... :wink:

Miałem kiedyś 3 Bartonki. Wkładam jednego ustawienia na 200MHz- nie wstaje. Wkładam drugiego wstaje na dokładnie tych samych ustawieniach. Wkładam spowrotem poprzedniego - nie wstaje. No to wkładam trzeciego i też nie wstaje. Mam teraz kolejnego i ten właśnie wstaje na 200MHz. Więc przynajmniej u mnie tak sie to dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...