Skocz do zawartości
Diesslay

Jaka pamięć RAM do procesorów AMD Ryzen 7000 / 8000 / 9000

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Prośba o pomoc i informację czy moje pamięci pracują w dualu?. Miałem trochę problemów przy złożeniu kompa z nimi ponieważ nie startują ze slotów 1 i 3 (why?). Działają obecnie na 2 i 4. Bios pokazał przy starcie systemu info o sprzęcie niekompatybilnym, ale uruchomiłem wg. zaleceń jego w stanie jak jest - komp chodzi. Na slotach 1 i 2 również działa.

Wrzucam 2 screeny z CPU-Z - zawsze byłem przyzwyczajony do info "dual channel" tu wygląda to inaczej.
Jeżeli chodzi w single czy problemem może być brudny procek?, próbowałem go czyścić, ale miał jakieś dziwne cienie w kilku miejscach. Czym to bezpiecznie czyścić?

Płyta Gigabyte B650Eagle - zaktualizowałem bios do najnowszego

Ramy Kingston DDR5 5200Mhz

Edit:

Nie dzialaja pojedynczo ramy w slotach 1 i 3 również

1.jpg

2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

szybkość pamięci ok, ale powinno być 2x64 bit 

a bios Ty aktualizował ?  do aktualizacji biosu nie jest nawet wymagany cpu i ram , wystarczy sama płyta główna i zasilanie , a no i oczywiście pendrajw z biosem 

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B650-EAGLE/support#support-dl

[F32e]  12.34 MB  2024-11-14

może jest problem z płyta główna (np pogięte piny w sokecie podczas montażu )  ,czyli wysyłka na serwis i wymiana na nowa, o ile nie będzie fizycznie uszkodzona , czyli np. pogięte piny w sokecie 

czy mógł byś zamieścić wyraźne zdjęcia ? , procesora od spodu, gdzie są punkty montażowe, a nie np. od strony "czapki" xD , oraz zdjęcie otwartego soketu płyty głównej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, luqq napisał(a):

Prośba o pomoc i informację czy moje pamięci pracują w dualu?. Miałem trochę problemów przy złożeniu kompa z nimi ponieważ nie startują ze slotów 1 i 3 (why?). Działają obecnie na 2 i 4. Bios pokazał przy starcie systemu info o sprzęcie niekompatybilnym, ale uruchomiłem wg. zaleceń jego w stanie jak jest - komp chodzi. Na slotach 1 i 2 również działa.

Platforma tak ma, optymalne są sloty 2 i 4. One Cię interesują, reszta niekoniecznie, chociaż działać generalnie powinny.

1 godzinę temu, luqq napisał(a):

Jeżeli chodzi w single czy problemem może być brudny procek?, próbowałem go czyścić, ale miał jakieś dziwne cienie w kilku miejscach. Czym to bezpiecznie czyścić? Co to za procesor? 

Tego prawdopodobnie nie wyczyścisz, bo chyba wiem o co chodzi, ale takie "zabrudzenia" czy raczej ciemniejsze plamy na rewersie to nic nadzwyczajnego. Chyba że pastą uwalony czy coś, to inna sprawa. 

16 minut temu, Mr.T... napisał(a):

ale powinno być 2x64 bit 

Powinno być 4x 32-bit. 

03_test_procesorow_amd_ryzen_7_9700x_vs_intel_core_i5_14600k_premiera_architektury_amd_zen_5_ewolucja_czy_rewolucja_57.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi.

Socket sprawdzalem 2 razy z przybliżeniem ja nie widze tam pogiętych pinów. Procek rownież wyczyściĺem.

Bios zaktualizowany wlasnie do F32e z pendrive,a - to samo. Ze slotu 1 i 3 ramy święcą mam RGB komp sie odpala, ale nie laduje sie system. Po przelożeniu na 2 i 4 wstaje z komunikatem i działa.

20241204_230203.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, mam problem żeby dobrać pamięć RAM, a chcę to zrobić do końca miesiąca,  bo mam kod rabatowy na kilka stówek na media expert

Komputer będzie do gier na plaformie AMD z kombinacją 9800X3D+ RTX5090

RAMy które wybrałem to

- Lexar 2x (2x16GB) łącznie 64GB https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-lexar-ares-rgb-32gb-2x16gb-6000mhz-1

- Lexar 2x (2x16GB) łącznie 64GB https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-lexar-ares-rgb-32gb-2x16gb-7600mhz

- Lexar 2x (2x16GB) łącznie 64GB https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-lexar-ares-rgb-32gb-2x16gb-8000mhz

- Lexar 2x (2x24GB) łącznie 48GB (później będzie mozna kolejne kości 24GB dokupić) https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-lexar-ares-rgb-48gb-2x24gb-8000mhz

Czy opłaca się dopłacać tak dużo do wyższych taktowań? Będzie (jakaś, duża?) różnica w klatkach w grach? Komputer będzie używany w 99procentach do gier.

Bo między tymi pierwszymi trzema dysproporcja cenowa jest na poziomie 650-810-1050 za 32GB, więc przy 64GB byłoby 1300-1620-2100

Pakiet 48GB (swoją drogą rzadko kiedy do tej pory słyszałem żeby ktoś miał inne wartości niż 4-8-16-32-64) kosztuje 1250 zł

Dziękuje z góry za opinie, pozdrawiam serdecznie, co byście doradzili z w/w propozycji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W grach opartych na CPU odczujesz róźnice rzędu ~5 procent FPS max.
Jeżeli chodzi o Ryzena, to lepiej gdy będzie niskie CL i te 6000-6400 MHz
No i pomyśl o dual channel a nie quad channel, bo niezbyt te ryzeny działają na 4 kostkach ramu.

Z tych wyżej, to zdecydowanie te pierwsze, nie pyli się aż tak dopłacać do tych pozostałych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-kingston-fury-beast-black-rgb-xmp-64gb-2x32gb-6000mhz

A takie coś?

2x 32GB, CL30, 6000MHz

Ewentualnie z pierwszego pytania, ta ostatnia propozycja 2x 24GB  tylko tam są CL40 i 8000Mhz

płyta główna https://nzxt.com/product/n7-b650e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/pamieci-ram/pamiec-ram-kingston-fury-beast-black-rgb-xmp-64gb-2x32gb-6000mhz

Ta ma bardzo podobne statystyki a dla mnie się lepiej prezentuje wizualnie.

Mam brać te dwie kości? za 1100 zł (i 350 zł taniej przez bon) czyli 750 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostałych nie ma na liście, jest srogie przeplacanie bo 32x2 6000cl mozna złapać za 800zl gdzieś a ten bon wykorzystać na coś innego ale ja ci podałem co media ma sklepie a płyta posiada przetestowane. Z pozostałymi może być różnie, sam możesz to sprawdzić dole strony płyty głównej jest pdf. Z listą pamięci jakie wspiera w przypadku, ich braku można liczyć że kości mają 50% na start go bo główny producenci są przeważnie ci sami (np: samsung) w przypadku procka to już 7600x w górę nie powinien mieć problemu z ruszeniem jeśli producent płyty e testowała. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Miczi7 napisał(a):

są tylko 16gb wersje tych Ram'ów, ktoś może ci powie że wejdą ja jednak wolał bym mieć pewność i wykluczyć błąd już na samym etapie zamawiania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dziś właśnie złożyłem kolejny komputer tym razem Ryzen 8600G na płycie Asrock B650M-HDV/M.2 oraz pamięć 1x16GB Crucial DDR5 6000MHz. Sprzęt działa stabilnie. Jednak jest pewna rzecz która mnie dziwi i niepokoi. Otóż zrobiłem test pamięci w dwóch programach OCCT i AIDA64 Extreme i otrzymałem prędkość na poziomie DDR4 dokładnie pisząc wynik odczytu to 46 GB/s. Dziwi mnie to i niepokoi ponieważ widząc testy pamięci np. ZMASLO na YT otrzymuje tam wyniki ponad 80 GB/s.

O co tu chodzi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mając jeden moduł 16GB DDR5 wymusiłeś pracę pamięci w singiel-chanel. Jak dokupisz drugi taki sam moduł pamięci 16GB i go odpowiednio zamontujesz, to uzyskasz dual-chanel i wartość odczyt/zapis wzrośnie. Dla tego Zmasło na YT miał wyższe transfery.

Edytowane przez leven
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, kupiłem procesor Ryzen 7 9700X i mam problem z pamięcią RAM ustawioną w EXPO, a mianowicie sypie bluscrenami. Raz się włączy a raz nie. Płyta główna to Gigabyte X870 Eagle Wifi 7 a ram Patriot Viper Venom DDR5 32 GB (2x16) 6000 Mhz CL 30. Bez błędów z tego co widzę to działa jednynie na 5600 Mhz.

Włożyłem inne pamięci i tu problem jest ten sam ...

Trafił się mi jakiś felerny prcoesor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 

Zamierz kupić gotowy PC z takimi elementami:

Procesor: AMD Ryzen 9 9950X3D, 4.3 GHz, 128 MB

Płyta głowna: Asus ROG CROSSHAIR X870E HERO

Ram: 2 x Pamięć G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB, DDR5, 96 GB, 6000MHz, CL30 (192GB)

Chłodzenie: Cooler Master HAF 700

Zasilacz: Gigabyte UD1600PM PG5 AI TOP ATX 3.1 1600W

Karta Graficzna: jedna z wymienionych ale chyba będzie to jedna z wodnym chłodzeniem

Karta graficzna Gigabyte AORUS GeForce RTX 5090 Xtreme Waterforce 32GB 

ASUS GeForce RTX 5090 ROG Astral LC OC 32GB GDDR7 DLSS4

ASUS GeForce RTX 5090 ROG Astral OC 32GB GDDR7 DLSS4

Gigabyte AORUS GeForce RTX 5090 Master 32GB GDDR7

MSI GeForce RTX 5090 32G SUPRIM SOC DLSS4

Moje pytanie jest na temat prędkości Ram. Czy przy takim PC tylko 2 pierwsze kości mogą osiągnąć prędkość 6000 a dwie następne będą wolniejsze przez ograniczenia płyty głównej. Więc lepiej wsiąść tylko (2 x48) 96. Kom do gier i Deep learning i LLM. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Gunberg napisał(a):

Moje pytanie jest na temat prędkości Ram. Czy przy takim PC tylko 2 pierwsze kości mogą osiągnąć prędkość 6000 a dwie następne będą wolniejsze przez ograniczenia płyty głównej. Więc lepiej wsiąść tylko (2 x48) 96. Kom do gier i Deep learning i LLM. 

Wszystkie pamięci będą wolniejsze przy konfiguracji z 4 modułami. 
Jeśli zależy ci na szybkości, to tylko 2x48GB ma 6000MT/s cl30. Jeśli chodzi o pojemność, to masz jeszcze wolniejsze 2x64GB 5600MT/s CL40. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie - przy 4 kosciach zjedzie Ci expo do 5200 mhz od strzała. Musisz pożonglować i poszukac najlepszych nastaw. Dobry procek wiec moze dobijesz do 6000

Albo poszukaj w 2 kościach. Dosyc nietypowy zestaw i malo kto mial z tym do czynienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krzem krzemowi nie równy 

AM5 zwlaszcza x870 wspiera profile EXPO powyzej 6000 ale moze byc niestabilnie. 5600 bodajże to jedec wszystko powyzej to OC a to zalezy od jakości kontrolera pamieci w CPU

Spróbuj pobawić się nastawami - zwiekszaj vddio i vddq do 1.35 max a soc vol do max 1.25 

Jak nic to nie da to przetestuj ram memtestem 86 i ustaw jak spisz. jeśli błędy wystepuja przy 6000 a nie ma ich przy jedec to twój egzemplarz CPU ma przecietnej jakosci kontroler pamieci. Nie jest to wada - typowa tolerancja która moze trafić się mnie Tobie czy komus innemu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

automatycznie przechwytuje  najbardziej stabilne ustawienia ramów (na pdostawie startów systemu i logów post). Moze dostroić ustawienia zbliżone do EXPO działa troche jak takie jakby Auto-Expo uczące się które ustawienia działają na twoim sprzecie najlepiej ale bez twardego profilu ktory sie upadnie. Nie testowałem - ale jak masz juz stabilne expo to po co 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi