Skocz do zawartości
Diesslay

Jaka pamięć RAM do procesorów AMD Ryzen 7000 / 8000 / 9000

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, na starym forum juz nie istniejącym ktoś wstawił timngi do lexara 6400mhz, wszystko działało bardzo dobrze ale zrobiłem przed chwila upgrade biosu i mi się wszystko zresetowało. Płyta to x670e steel legend, ramy to lexar 6400mhz bez expo tylko z xmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. Mam problem z pamięcią RAM.
Kiedy włączyłem mój nowo zbudowany komputer, na płycie głównej zapaliła się czerwona dioda LED, co sugerowało problem z pamięcią RAM. 

Sprawdziłem, czy podłączyłem ją prawidłowo, czy wszystkie kable są podłączone, zaktualizowałem BIOS za pomocą q-flash, zresetowałem BIOS za pomocą zworki i baterii, wyjąłem procesor (zrobiłem to dwukrotnie), sprawdziłem, czy na płycie głównej nie ma wygiętych pinów i czy w gniazdach pamięci RAM nie ma żadnych zanieczyszczeń (włosów itp.). Przetestowałem wszystkie gniazda z jednym i dwoma chipami pamięci RAM. Czekałem przy każdej konfiguracji około 15 minut. Nic nie pomogło.

Aby wykluczyć wadę produkcyjną komponentów, zamówiłem nową pamięć RAM (Corsair 2x16 GB 6000 MHz i G.Skill 2x16 GB 5600 MHz) oraz nową płytę główną (tę samą). Procesor był na gwarancji, ale poinformowano mnie, że jest w pełni sprawny. Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem już, co robić.

Mój zestaw: https://pcpartpicker.com/list/cP3wQd

Edytowane przez KurcZzak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

widzisz klasyk, Gigabyte grymaśny jest , a tego Ci yutubery nie powiedzą ...

skoro próbowałeś konfiguracje , jedna kostka ramu w gnieździe A2 i nadal brak efektu, to niestety ale uważam ze PC powinien trafić do jakiegoś stacjonarnego serwisu na diagnostykę problemu.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie piszą że poszczególne biosy potrzebują odpowiednich rewizji płyt 1.x, myślę że jeszcze raz ściągnij sobie BIOS np: F3 i zacznij od niego, bo ramy znajdują się na liście 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 31.07.2025 o 20:32, KurcZzak napisał(a):

Aby wykluczyć wadę produkcyjną komponentów, zamówiłem nową pamięć RAM (Corsair 2x16 GB 6000 MHz i G.Skill 2x16 GB 5600 MHz) oraz nową płytę główną (tę samą). Procesor był na gwarancji, ale poinformowano mnie, że jest w pełni sprawny. Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem już, co robić.

Nie wykluczyles zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Szukam dobrej niskiej pamięci ram 32GB DDR5 w 2 kościach pod AM5. Procesor Ryzen 7 9800X3D. Optymalna szybkość 6000mt/s CL30 bo z tego co czytałem szybszych nie ma sensu pod tą platformę, a o niższym opóźnieniu są same wysokie z rgb i dużo droższe. Początkowo miałem polecane ramy Patriot Viper Venom ale nie dość, że okazały się za wysokie i musiałem mieć wyżej wentylator w chłodzeniu to jeszcze rozkleiły się radiatory i po reklamacji nowe sztuki sprzedałem. Potrzebuję takie, które mają wysokość do 35mm, bez rgb, będą dobrze działać z podanym wyżej procesorem, płytą główna MSI B850 Gaming Plus Wifi i żeby były dobrze wykonane i nic się nie odklejało.

Na oku mam:

1. Kingston Fury Beast

2. Goodram IRDM

3. Corsair Vengeance

4. G.Skill Flare X5

Do goodrama trochę nie mam przekonania bo kiedyś często miałem problemy z tą firmą ale dużo ludzi je poleca i nie narzeka. Które lepsze? Może jeszcze coś innego? I może jednak iść w inną szybkość?

Edytowane przez NightRid3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57 minut temu, Mr.T... napisał(a):

A no tyle że nie popieramy paserstwa. 

Wątpię, że ktoś sprzedaje kradzione rzeczy na portalach aukcyjnych gdzie podaje wszystkie swoje dane i ma dobre opinie. Czasem ktoś dostanie w prezencie, wygra czy zgubi paragon. Gorzej jak "załatwi" z pracy czy coś🤣

Ale i tak wolałbym z gwarancją, szczególnie, że na ramy jest zazwyczaj wieczysta. G.Skille dość droższe, a raczej niczego więcej mi nie dadzą. Kingstony w ME tylko około 30zł droższe od goodramów to chyba lepiej je brać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Na początku chciałbym się przywitać z wszystkimi użytkownikami tego forum. Jest to mój pierwszy post, także proszę o wyrozumiałość, jeśli już coś podobnego się pojawiło 🫣

Posiadam komputer jak z sygnaturki. Chciałbym się zapytać czy jest sens optymalizować timingi pamięci RAM, którą posiadam biorąc pod uwagę fakt, że korzystam z procesora X3D? Jeśli tak, to prosiłbym o wskazówki co mogę poprawić.

Na początek garść informacji, które mogą pomóc.

Pamięci po załadowaniu standardowego profilu EXPO / XMP działały, lecz niestety nie przechodziły testów stabilności w TestMem5. Dopiero po podniesieniu napięcia z standardowych 1,35V do 1,39V uzyskałem 100% stabilności przy domyślnych timingach z profilu EXPO (co chyba wróży dość źle jeśli chodzi o potencjał do podkręcania, ale może się mylę). BIOS nie wstaje powyżej 6000 MT/s, więc może udałoby się chociaż zacieśnić timingi?

Na tę chwilę MEMCLK=UCLK 1:1. FCLK udało mi się ustabilizować na 2200MHZ przy VSOC=1,1V. Poniżej wrzucam zrzuty ekranu z testów i aktualne ustawienia z ZenTimings:

Zrzutekranu2025-08-01182156.thumb.png.c2db30179afe64c5a3408c7107f4ac53.png

Zrzutekranu2025-08-01193343.thumb.png.ec5253258b16a1e931b4a0594df39645.png

Zrzutekranu2025-08-17134931.png.69b0f2fa6ffae905f0ca8619194b7559.png

Czy jest coś co warto byłoby zmienić, bądź poprawić aby uzyskać większą wydajność?

Pozdrawiam ☺️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam 32gb RAM G.SKILL 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 TZ5 Neo RGB, windows 11, ryzen 9,  MSI x870e tomahawk <najnowsza aktualizacja> ale coś dziwnego zauważyłem w menadżerze zadań gdyż mój RAM pokazuje 60% użycia przez CODA ale on używa raptem 8gb to jakie 60% ??? Normalnie w systemie i biosie jest widoczne 32gb. Czemu tak pokazuje ktoś mi to wytłumaczy ? 

hmmmm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, laidman napisał(a):

A masz wyłączoną integrę z procesora w biosie?

Bo jak nie to bios sam przypisuje jakąś ilość ramu dla integry. 

Nie wiem, jak to sprawdzić ? Zaraz poszukam to bardzo ciekawe zjawisko, patrzyłem u kuzyna i ma identycznie to by wychodziło, że każdy domyśle ma sporooo procent RAMU wykorzystywane na marne ? Zwłaszcza ci co mają tylko 16gb odczują, jakim cudem nigdzie o tym nie ma nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, KrakersQ napisał(a):

No to jest ustawione sortowanie od największych i razem wyjdzie może 10gb to jakie 60% z 32gb ?

Kliknij prawym na kolumnę "Pamięć" , przejdź do "Wartości zasobów", przejdź do "Pamięć" i zaznacz "Procent" to wtedy będziesz miał wartości procentowe zajętej pamięci przez wszystkie procesy .

kopia.jpg

Edytowane przez tomeks41
Dodanie pliku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, KrakersQ napisał(a):

Nie wiem, jak to sprawdzić ? Zaraz poszukam to bardzo ciekawe zjawisko, patrzyłem u kuzyna i ma identycznie to by wychodziło, że każdy domyśle ma sporooo procent RAMU wykorzystywane na marne ? Zwłaszcza ci co mają tylko 16gb odczują, jakim cudem nigdzie o tym nie ma nic.

U mnie to trzeba najpierw przełączyć na advanced zamiast EZ Mode.

Potem wejść w opcje Advanced->NB Mode i tam znajdziesz Primary Graphics a pod spodem Integrated Graphics i ile ramu przydziela. 

Ale to na Asusie u Ciebie może być troszkę inaczej ale podobnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź sobie w Monitorze zasobów, bo Menadżer zadań nie jest dokładny.
Np u mnie w wygląda to tak:
Dwie pierwsze pozycje są takie same, potem jakieś inne wpadają:
menadzervsmonitor.png.6bf392efe82ce4bd914e0db03fc35f3b.png
Na marginesie: mam 32GB RAM, ale za to fizycznie nie mam zintegrowanej grafiki.

Edytowane przez ipkiss

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20251105_131843.thumb.jpg.72ca53da044fc826b78ccf80e171199d.jpgWitam. 

Poskładałem wczoraj kompa 

Płyta b650m e Asus tuf

Ram patriot venom viper 6000mhz 2x16gb expo

7800x3d 

9070 radeon

Po zainstalowaniu Windowsa komputer bardzo długo wstaje. Na płycie świeci się po 30 sekund dioda dram na czerwono potem dopiero normalnie się ładuje Windows. 

W bios włączony profil Expo. Właśnie leci memtest po pierwszym cyklu wszystko ok, ramy osadzone poprawnie. 

Gdzie może być przyczyna? Kilka razy bios też mi się zrestartował do ustawień fabrycznych, curve optimizer które ustawilem wszystko zniknęło. Zrobiłem ponownie, kilka restartow kompa i to samo dioda dram świeci na czerwono i co jakiś czas bios się zresetuje. 

Gdzie szukać przyczyny? 

EDIT2//

Znalazłem problem jest jak jest Expo włączone. Jak jest bez Expo jest wsio ok. Ustawiać ręcznie, czy lepiej odesłać ramy? 

Edytowane przez SUPCORE86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

dziwne co nie , najtańsze pamięci i nie chcą pracować na profilu AMD EXPO , hmmm

a biosu czemu ty nie zaktualizował ? 

wedle zamieszczonego zdjęcia jest wgrany 3042 z zeszłego roku , najnowszy to 3287 jest z października tego roku  

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-b650m-e/helpdesk_bios?model2Name=TUF-GAMING-B650M-E

nie wiem czy wiesz ale to jest AM5 i płyta główna przy każdym uruchomieniu trenuje pamięci , obecnie nie da sie tego pominąć wyłączyć , trzeba swoje odczekać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, SUPCORE86 napisał(a):

Znalazłem problem jest jak jest Expo włączone. Jak jest bez Expo jest wsio ok. Ustawiać ręcznie, czy lepiej odesłać ramy? 

Ja też sugerowałbym, żeby najpierw zaktualizować bios, potem włączyć expo.

Niestety na to trenowanie nic nie poradzisz, przynajmniej na początku.  Trzeba czekać.

Upewnij się, że Memory Context Restore jest włączone, bo to na pewno skraca czas bootowania, po pierwszych treningach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi