tomixl2 Opublikowano 19 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2025 Ogolnie dziwna sprawa z tymi pamieciami. Zglosilem do morele ram i procesor, wymienia na nowe, ale jak wyjalem wszystko i wyczyscilem, zamontowalem jeszcze raz, poprawoiajac wszystkie przewody zasilania itp, zeby jeszcze raz sprawdzic - dziala wczesniej sprawdzalem tylko same kosci ram, zamieniajac miejscami, testujac pojedynczo itp, teraz rozmonowalem wszystko wczoraj pare godzin gralem, nie bylo zadnego restartu na expo 6000+tweaks Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMevy Opublikowano 2 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2025 (edytowane) Witam, mam nadzieje, że znajdzie się tutaj ktoś kto miał/ma taki problem i udało mu się go rozwiązać. Otóż na szybko rozpisze częsci PC: Płyta B650 Gaming plus WiFi Ryzen 7 7700 8-core Kingston Fury 2x 16GB 6000, 30cl Radeon RX 7900 GRE Sandisk 2TB Black, SN850X Na samym starcie napiszę, że jestem już po wymianie RAM-u (wczesniej byly Lexary 2x16GB, 6000, cl30) PC startuje na 4800mhz. Po pierwszym wejsciu w BIOS i ustawieniu EXPO 6000mhz - normalnie się restartuje i wstaje i tu się kończy poprawne jego funkcjonowanie. Potrzebne jest manualne wyłączenie PC z guzika. Kazda kolejna próba 'uruchom ponownie' kończy się tym, że Monitor gaśnie, zapala się pomarańczowa dioda DRAM, wiatraki chodzą i tak w nieskonczoność. Z początku sądziłem, ze trenowanie pamięci... ale 20 minut..30 i nic - nadal za krótko? Z tego co wyczytałem wcześniej to ten zestaw nie powinien mieć żadnych problemów z uruchomieniem się na 6000mhz a trening pamięci powinien trwać około 15 minut? Po restarcie biosu CMOS oczywiscie wraca do 4800 mhz i już go tak zostawiłem - zmieniając w BIOSie tylko opcje MEMORY CONTEX RESTORE na włączoną. Nie twierdzę, że to źle - ale jakbym chciał RAM 4800mhz to bym zapłacił za taki, a mając 6000 - takiej prędkości oczekuję. Czy to moze byc kwestia ustawienia napięć ręcznie? Z tego co wyczytalem to teraz rzadko kiedy na fabrycznych ustawieniach 'nowe' pc-ty chodzą z wydajnością jakiej się oczekuje Płyta główna tego nie dźwiga? Procesor? Z góry dzięki za wszystkie wskazówki. Edytowane 2 Grudnia 2025 przez TheMevy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 2 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2025 Witam nooo MSI nie słynie z szybkiego trenowania pamięci , ale większość użytkowników dowiaduje sie o tym dopiero po zakupie xD zakładam że takie podstawy jak , pamięć obsadzona jest w gniazdach A2 B2 , oraz bios najnowszy wgrany ? https://pl.msi.com/Motherboard/B650-GAMING-PLUS-WIFI/support 7E26v1M6 (Beta version) 2025-10-28 wyjmij jeszcze raz procesor i pamięci i piny przetrzyj , najlepiej - alkohol izopropylowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMevy Opublikowano 2 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2025 Zgadza się, A2 i B2, najnowszy bios wgrany. Jak tak czytam troche więcej o tych MoBo, to jednak z czasem żałuje ze nie kupiłem chociazby ASrocka czy gigabyte'a.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2025 (edytowane) 11 godzin temu, TheMevy napisał(a): Z tego co wyczytałem wcześniej to ten zestaw nie powinien mieć żadnych problemów z uruchomieniem się na 6000mhz a trening pamięci powinien trwać około 15 minut? 11 godzin temu, TheMevy napisał(a): Z tego co wyczytalem to teraz rzadko kiedy na fabrycznych ustawieniach 'nowe' pc-ty chodzą z wydajnością jakiej się oczekuje No to czytaj dalej "podkręcaczy". Ten procesor zgodnie ze specyfikacją (max 2 moduły RAM) obsługuje prędkość pamięci do 5200 MT/s. 6000 MT/s przy tym modelu to już OC (poza tym profile EXPO jak i XMP to są profile OC). Następnym razem kup sobie RAM z szybszymi profilami nonOC niż bieda 4800 MT/s (są pamięci z profilami JEDEC, czyli nonOC np. 5200, 5600 a nawet 6400 MT/s - jeszcze szybsze to tylko kwestia czasu). ... bo przez to że masz wolny i przestarzały profil pamięci nonOC jedynie 4800MT/s, to domyślnie ustawia Ci się RAM poniżej specyfikacji procesora (powinno być 5200 MT/s przy tym CPU). Skoro obecnie już się wpakowałeś w pracę poza specyfikacją "bo tak Ci ktoś napisał", to możesz ew. zmniejszyć OC RAM by ją ustabilizować (np. ustawić profil 6000 MT/s i obniżyć taktowanie do 5800 lub niżej, by to ustabilizować). Można jeszcze podnosić napięcie RAM, ale tego nie zalecam. Alternatywą jest praca na kiepskim 4800 MT/s - bo takie masz pamięci. Edytowane 3 Grudnia 2025 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit77 Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia Składam PC (wiem, niezbyt to szczęśliwy czas) i stoję przed wyborem RAM. Kierując się sugestią z poradnika na styczeń chciałem wziąć 32 GB GoodRAM IRDM (6000 MHz CL 30-36-36-76). Na Morelach i X-KOM za 1979. Tyle, że wolałbym 64GB. I tu mam zagwozdkę bo widzę dwa rodzaje 2x32 rózniące się ceną. 1. GOODRAM 64GB (2x32GB) 5600MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER CL30-36-36-76 https://www.x-kom.pl/p/1182222-pamiec-ram-ddr5-goodram-64gb-2x32gb-5600mhz-cl30-irdm-black-v-silver.html za 3 799 2. GOODRAM 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER CL30-38-38-96 https://www.x-kom.pl/p/1182224-pamiec-ram-ddr5-goodram-64gb-2x32gb-6000mhz-cl30-irdm-black-v-silver.html za 3 199. Powiem tak, jeszcze bym przebolał i te 3199 bo niestety nie zapowiada się by ceny spadły a raczej pójdą w górę. Ale obawiam się różnicy w wydajności i czy opcja 6000 byłaby też polecana w stosunku do wersji 5600. Bo jeżeli tak to może zostanę przt 32GB. Czy róznice w timingach są na tyle istotne? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia Słabo szukasz. 64GB 6000 CL30 można dostać poniżej 3000 zł w sklepach i marketach, na olx takie pamięci kupisz za ~2000, oczywiście nowe z dowodem zakupu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit77 Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia Przecież nie o to pytam. Nie chodzi o 200 zł. Chodzi o różnicę w wydajności tych pamięci. Mam możliwośc zamiany, z dopłatą, pamięci 32 na 64 i zastanawiam się jaka jest realna różnica pomiędzy wersją 6000 a 5600. Bo jeżeli miałbym przejść z 32 na 64 i otrzymać gorszą wydajność systemu to bym nie przechodził. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia W dniu 10.01.2026 o 23:29, Pit77 napisał(a): 1. GOODRAM 64GB (2x32GB) 5600MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER CL30-36-36-76 https://www.x-kom.pl/p/1182222-pamiec-ram-ddr5-goodram-64gb-2x32gb-5600mhz-cl30-irdm-black-v-silver.html za 3 799 2. GOODRAM 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER CL30-38-38-96 https://www.x-kom.pl/p/1182224-pamiec-ram-ddr5-goodram-64gb-2x32gb-6000mhz-cl30-irdm-black-v-silver.html za 3 199. Serio zastanawiasz się czy szybsza pamięć będzie lepsza i czy lepiej jest zapłacić za wolniejszą wiecej niż za szybszą?? Dziwny jest ten świat. Przy ryzenie na co przede przede wszystkim powinieneś zwrócić uwagę to jakie to pamięci i sprawdzić czy znajdują się na liście QVL producenta płyty głównej, bo najwięcej problemów przy tej platformie jest właśnie z pamięciami RAM i warto trochę poszukać żeby kupić te najlepiej wspierane przez płytę główną. Drugim ważnym elementem jest fakt, że tak długo jak będziesz miał 2x pamięci nie ma zbyt dużego znaczenia, jaka jest pojemność pojedynczych modułów, 16/24/32 nie ma znaczenia, najczęściej przy obsadzeniu 4 banków trzeba zejść z prędkościami w dół. Płyty główne Gigabyte potrafią być kapryśne jeśli chodzi o pamięci, warto zainwestować w MSI lub ASUS. Nie są to płyty idealne, bo każda ma swoje problemy ale jest z nimi stanowczo mniej problemów niż z Gigabytem. A jeśli chodzi najlepsze pamięci, tzw. sweetspot dla Ryzena 9800X3D są pamięci 6000MT CL30, bo mają wystarczająco dobre timingi i pozwalają na ustawienie Infinity Fabric na MemClock=Uclock czyli 1/1 co podnosi transfer. Jeśli chcesz kupić AMD pamiętaj, że aby osiągnąć optymalną prędkość działania, nie wystarczy ustawić wszystko w biosie na auto. Trzeba czytać i testować na własnym systemie, bo każdy jest inny to co działa u jednego nie zawsze zadziała u Ciebie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) W dniu 10.01.2026 o 23:29, Pit77 napisał(a): Tyle, że wolałbym 64GB. I tu mam zagwozdkę bo widzę dwa rodzaje 2x32 rózniące się ceną. Bierz te tańsze. W dniu 10.01.2026 o 23:29, Pit77 napisał(a): Czy róznice w timingach są na tyle istotne? Obie te pamięci mają te timingi na profilu OC, więc i tak nie przywiązywałbym do tego większej wagi (skoro i tak ustawiasz niestandardowe parametry, to zawsze można je ustawić na inne). 10 minut temu, laidman napisał(a): Serio zastanawiasz się czy szybsza pamięć będzie lepsza i czy lepiej jest zapłacić za wolniejszą wiecej niż za szybszą?? ... jeśli w ogóle te pamięci fizycznie się czymkolwiek różnią, a nie tylko wpisem w profilu XMP czy innym EXPO. Edytowane 14 Stycznia przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia Szczerze ja bym na twoim miejscu patrzył byle by najtaniej ten ram ogarnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 4 godziny temu, Kyle napisał(a): ... jeśli w ogóle te pamięci fizycznie się czymkolwiek różnią, a nie tylko wpisem w profilu XMP czy innym EXPO. Na 100% różnią się ceną. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 14 Stycznia Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia (edytowane) Polecam https://www.krsystem.pl/goodram_ddr5_irdm_64gb232gb6000_cl30_czarna-item-72661.html który sam mam i idą z dosyć mocno zaciśniętymi timingami przy 6200 MT/s i 1,35 [V] https://files.fm/u/btj24fshf5 Edytowane 14 Stycznia przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicrain0912 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia Witam - powinienem zalozyc temat dawno temu wiec zapytam fachowocow tutaj: CPU: 7 9800x3d CHLODZENIE CPU: thermalright phantom spirit evo GPU: 9070xt DYSK: samsung 9100 pro ZASILACZ: FSP/Fortron Hydro TI PRO 1000W 80 Plus Titanium ATX 3.1 OBUDOWA: HAVN BF 360 Flow Black z 2x dodatkowymi 180mm wentylami na top. PAMIEC RAM: Nie wiem, nie znam sie. MOBO: Zalozylem temat - rowniez prosze o pomoc. Nie wiem jakie pamieci ram powineinem wybrac, 90% to granie w path of exile 1/2 - pozostale typowy internet, twitch itd. Widzialem sporo promocji przeroznych codziennie praktycznie wrzucanych na peppers. Prosze doradzic jakie ramy beda dobre, czy warto doplacac, na co zwrocic uwage, jakie najlepsze i dlaczego. Ceny ramow ogolnie przerazaja.... Dziekuje slicznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia Dowolne - najlepiej 6000CL30 ale dzisiaj to rarytas + przy dużych pojemnościach cena robi się pięciocyfrowa moim zdaniem dowolne 6000/5600 z CL3x popatrz na wyniki -> https://www.techpowerup.com/review/g-skill-trident-z5--neo-rgb-ddr5-6000-32-gb-cl26/16.html testowali pamięci od 4800 do 8000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicrain0912 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia Dziekuje, a w zastosowaniach uzytkowych, czyli praca w przegladarce, twitch, kopiowanie plikow itd ....to wplywa znacznie jakosc ram? widzialem cl306000 po 1300-1400zl 32gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qpek Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia (edytowane) W dniu 2.12.2025 o 20:05, TheMevy napisał(a): Witam, mam nadzieje, że znajdzie się tutaj ktoś kto miał/ma taki problem i udało mu się go rozwiązać. Otóż na szybko rozpisze częsci PC: Płyta B650 Gaming plus WiFi Ryzen 7 7700 8-core Kingston Fury 2x 16GB 6000, 30cl Radeon RX 7900 GRE Sandisk 2TB Black, SN850X Na samym starcie napiszę, że jestem już po wymianie RAM-u (wczesniej byly Lexary 2x16GB, 6000, cl30) PC startuje na 4800mhz. Po pierwszym wejsciu w BIOS i ustawieniu EXPO 6000mhz - normalnie się restartuje i wstaje i tu się kończy poprawne jego funkcjonowanie. Potrzebne jest manualne wyłączenie PC z guzika. Kazda kolejna próba 'uruchom ponownie' kończy się tym, że Monitor gaśnie, zapala się pomarańczowa dioda DRAM, wiatraki chodzą i tak w nieskonczoność. Z początku sądziłem, ze trenowanie pamięci... ale 20 minut..30 i nic - nadal za krótko? Z tego co wyczytałem wcześniej to ten zestaw nie powinien mieć żadnych problemów z uruchomieniem się na 6000mhz a trening pamięci powinien trwać około 15 minut? Po restarcie biosu CMOS oczywiscie wraca do 4800 mhz i już go tak zostawiłem - zmieniając w BIOSie tylko opcje MEMORY CONTEX RESTORE na włączoną. Nie twierdzę, że to źle - ale jakbym chciał RAM 4800mhz to bym zapłacił za taki, a mając 6000 - takiej prędkości oczekuję. Czy to moze byc kwestia ustawienia napięć ręcznie? Z tego co wyczytalem to teraz rzadko kiedy na fabrycznych ustawieniach 'nowe' pc-ty chodzą z wydajnością jakiej się oczekuje Płyta główna tego nie dźwiga? Procesor? Z góry dzięki za wszystkie wskazówki. Witaj U mnie z procesorem Ryzen 5 8600G na płycie ASRock B650 HDV/M.2 pamięci Patriot Viper Venom 7000 MT/s 2x16 GB działają z profilem XMP stabilnie 70000 MHz dopiero przy napięciach podanych poniżej: VDDIO 1.45V VDD 1.43V VDDQ 1.43V VDDP 0,9V Edytowane 16 Kwietnia przez Qpek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia @TheMevy W dniu 2.12.2025 o 20:05, TheMevy napisał(a): .. Płyta B650 Gaming plus WiFi Ryzen 7 7700 8-core Kingston Fury 2x 16GB 6000, 30cl .. na początek najnowszy bios, potem test z EXPO - jak objawy będa takie same, spróbuj EXPO + ręcznie CL32, jak dalej problem, EXPO + napięcie na 1.43V - dla Hynixów to nic a może pomóc - przez 2 lata męczyłem Jak ruszy to pomyslimy dalej. Proc powinien dac radę, dla pamięci 1.43V to nic - u mnie kilka lat tak działały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...