SUPCORE86 Opublikowano 5 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2025 Bios zaktualizowałem już do najnowszej. Być może chodzi o trenowanie nie wiedziałem o tym. W międzyczasie pogrzebałem trochę w ustawieniach na 5200 i timingach z Expo wstaje szybko. Wiem że najtańszy ram ale kupiłem dzień przed podwyżkami, a sugerowałem się tym ramę w polecanych zestawach tu i tam... Teraz jak zwrócę to znów dokładka będzie a już i tak naciągnąłem budżet. Miał siedzieć 7500f zwróciłem i do płaciłem od 7800x3d. No trudno życie. Z trenowanie pamięci ile uruchomię może to trwać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 5 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2025 39 minut temu, SUPCORE86 napisał(a): Z trenowanie pamięci ile uruchomię może to trwać? tak 20s. to na pewno nie wiem zapal papierosa jak ktoś pali była taka scenka , przynajmniej tak ją zapamiętałem - Al Bundy ogląda mecz i po schodach schodzi Peggy , AL czekam , ej oglądam mecz ale zaraz będzie przerwa na reklamę to skoczymy na pięterko , ale AL przerwa ma tylko 20s. , ... wyrobie się xD 41 minut temu, SUPCORE86 napisał(a): Wiem że najtańszy ram ale kupiłem dzień przed podwyżkami, a sugerowałem się tym ramę w polecanych zestawach tu i tam... zwykła manipulacja i zmowa aby wywindować ceny (każdy powód jest dobry) , dyski M.2 tez za chwile zaczną drożeć nie wiem czy wiesz ale polecane to nie zalecane , a mianownikiem jest cena a nie czy będzie dobrze działać 52 minuty temu, SUPCORE86 napisał(a): Teraz jak zwrócę to znów dokładka będzie a już i tak naciągnąłem budżet. Miał siedzieć 7500f zwróciłem i do płaciłem od 7800x3d. No trudno życie. zobacz czy po aktualizacji biosu AMD EXPO zacznie pracować stabilnie , jak nie to chyba nie chcesz spędzić najbliższych dwóch tygodni na szukaniu przy jakich nastawach timingów pamięć przy 6000MT/s będą pracować stabilnie, a nadal nie będzie profitu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUPCORE86 Opublikowano 6 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2025 Wszystko działa po włączeniu Memory Context Restore Na expo działa stabilnie, a ja sobie jeszcze wrzuciłem takie ustawienia dodatkowo ręcznie: Przetestowane kilka godzin memtestem86, i testmem5 Potem pograłem 2h w BF6 na overkill ustawieniach i jest ok nic nie krzaczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 6 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2025 7 godzin temu, SUPCORE86 napisał(a): Wszystko działa po włączeniu Memory Context Restore Na expo działa stabilnie, a ja sobie jeszcze wrzuciłem takie ustawienia dodatkowo ręcznie: Przetestowane kilka godzin memtestem86, i testmem5 Potem pograłem 2h w BF6 na overkill ustawieniach i jest ok nic nie krzaczy a jak z czasem bootowania? Wszystko w normie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUPCORE86 Opublikowano 6 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2025 (edytowane) 23 godziny temu, laidman napisał(a): a jak z czasem bootowania? Wszystko w normie? Tak około 10 12 sekund od włączenia do windy 😃 mogę zmierzyć stoperem dokładnie jak chcesz info konkretne. //EDIT Pomiar rozruchu ze stoperem 12,19sek więc nie mogę narzekać Edytowane 7 Listopada 2025 przez SUPCORE86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomixl2 Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 (edytowane) Witam,nie tak dawno skladalem dla siebie nowy komputer z wasza pomoca, poprawialem rowniez osiagi ramu, pbo curve itp. masa testow w tm5 aidzie, occt idp wszysto dzialalo, ale gdy wymienilem stary monitor z lockiem 60fps na nowy z wiekszym odswiezaniem 180hz pojawily sie restarty komputera w grach. ryzen 7500f +200 i curve -30, pomyslalem ze procesor nie wyrabia, przywrocilem mu ustawienia domyslne -nadal pc sie restartowal karte graficzna rowniez przywrocilem do ustawien fabrycznych - nadal restarty wkoncu przywrocilem ustawienia domyslne plyty glownej - restarty ustaly ustawilem jedynie profil expo 6000 - restarty znowu znalazlem lokacje w grze Wuchang Fallen Feathers gdzie testowalem rozne profile ramu domyslne 4800 - nie restartuje expo 5600 - nie restartuje expo 5600+ timingi dla expo 6000 polecane mi w innym watku, gdzie pytalem czy mozna cos jeszcze ugrac na timingach - nie resetuje expo 6000 - restart po chwili w przygotownej lokalizacji w grze asrock B650M-HDV/M.2 ryzen 7500f Pamięć Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 bios plyty glowne najnowszy 3.50 zamienilem kosci ram miejscami w bankach- restarty w testowym miejscu sprawdzilem kazda kosc osobno w kazdym banku z expo 6000, restarty nie wystepowaly w lokacji testowej mialem wylaczony pagefile, ustawilem na 16gb- nie rozwiazalo to problemu pamiec przechodzila pomyslnie testy w tm5 expo 6000 + ulepszanie timingow, w grze sie wywala pc ustawienie expo 6000 i zmiejszenie samego taktowania do 5600 rowniez powoduje reset prosze o pomoc, co moge zrobic w tym przypadku Edytowane 9 Listopada 2025 przez tomixl2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Wszystko masz w porządku - max taktowanie kontrolera RAM, dla tego CPU, to 5200 MT/s. Podkręciłeś do 5600 MT/s - fajnie, że działa 😊 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomixl2 Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Godzinę temu, Kyle napisał(a): Wszystko masz w porządku - max taktowanie kontrolera RAM, dla tego CPU, to 5200 MT/s. Podkręciłeś do 5600 MT/s - fajnie, że działa 😊 dziwi mnie to, ze jesli jest jedna kosc, obojetnie ktora, obojetnie w ktorym banku to expo 6000 dziala normalnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 Witam czy próbowałeś delikatnie zwiększyć ręcznie napięcie bo 1.1v trochę niskie , większość pamięci innych producentów na profitu pracuje na 1.35v a co odpowiada za poprawne i stabilne działanie profilu np. AMD EXPO ? 1. zintegrowany kontroler pamięci ram który znajduje sie w samym CPU , większość CPU posiada kontroler dwukanałowy , w specyfikacji jest napisane Ryzen 5 7500F wsparcie dla 5200MT/s 2. jak płyta główna "poprowadzi" pamięci , a ta wybrana płyta główna to tak trochę po taniości była kupiona 3. od samych modułów pamięci ram , o popatrz te Pamięć Patriot Viper Venom to raczej cenowo to tak tez po taniości i do tego masa wątków że nie statystycznie chcą stabilnie pracować na profilach z deklarowanymi szybkościami , bo widzisz polecane to nie zalecane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomixl2 Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 (edytowane) tak napiecia wygladaja w biosie i zen timings po uruchomieniu expo6000 Edytowane 9 Listopada 2025 przez tomixl2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 9 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2025 pamiętam jak jakaś miejska legenda mówiła o tym aby IFF ustawić na sztywno na 2033 MHz a ja by tak dla testu tCL przestawić na 32 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomixl2 Opublikowano 10 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2025 (edytowane) probowalem 1.4V na wszystkim (VDDIO VDDQ i VDD) i nadal restarty ;/ takie ustawienia obecnie dzialaja bez problemu nie wiem co jeszcze by mozna poprawic Edytowane 10 Listopada 2025 przez tomixl2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUPCORE86 Opublikowano 11 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2025 Mem vddq masz dobrze ustawione? Nie jestem specem ale wydaje mi się że 1.8 to wysoko. Sam nad tą pamięcią tydzień spędziłem i ostatecznie chodzi ustawiona manualnie na 6000. Expo jakieś problemy generował. Wpisz w YouTube "easy memory timing for hynix ddr5" jakoś tak albo zobacz w mój temat tam podlinkowalem ten film dużo mi pomógł i udało się uruchomić z ręki te 6000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMevy Opublikowano 12 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2025 (edytowane) Cześć, złożyłem ten zestaw okolo 1,5r temu tyle ze z pamięcią Lexara 2x16gb 6000MHz, CL30. Komp sie nie uruchamiał ponownie, crashowalo mi gry niekoniecznie na wysokich ustawieniach. Po konsultacji z kolegą wymieniłem RAM na kingstona fury 2x16 6000Mhz, 30CL. Najnowszy sterownik biosu-jest. Ustawiony jest na 4800 ale komp zaczął się restartować poprawnie. Problem pojawił sie w grach. Dostaje freezy na okolo 5-10s - ekran zastyga całkowicie jakbym dostał momentalnie 100.000 pingu. Czy to moze byc za slaby procek? Czy ten 7800x3d będzie bezproblemowo działał na pełnej prędkości z pamięcią RAM Kingstone 6000MHz, 30CL ? Link do aktualnego zestawu, który posiadam. Z góry dzięki za wszystkie wskazówki. https://pcpartpicker.com/list/8nkNKq Czy RAM Lexara nadaje sie na reklamację ? Edytowane 12 Listopada 2025 przez May_keel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 12 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2025 Witam polska trudna język ,mógł byś pisać trochę bardziej logicznie to teraz jest jeden zamontowany zestaw 2x16GB czy 2x2x16GB ? taka trochę nie trafiona ta płyta główna - wypuścili trzy kolejne biosy i wszystkie beta ... https://pl.msi.com/Motherboard/B650-GAMING-PLUS-WIFI/support#bios czyli było tak płyta główna + pamięć Lexara - problem z uruchomieniem i podczas pracy restarty PC ? płyta główna + pamiec Kingstona - domyślnie DDR5 4800MT/s i PC włącza sie i nie powoduje restartów ? nie wiem czy wiesz ale każda pamięć uruchamia sie na domyślnych ustawieniach dla DDR5 będzie to 4800MT/s i aby zaczęła pracować np. z szybkością 6000MT/s to trzeba w biosie ręcznie włączyć profil dla AMD będzie to AMD EXPO i samo sie nie włączy... i wymiana procesora w kwestii działania szybkości pamięci ram nic nie zmieni zacznijmy od podstaw czy pamięć ram jest obsadzona w gniazdach A2 B2 , czyli drugie i czwarte od procesora ? obejrzyj filmik , ustaw jak na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=OSMzfc-udEE&t=3s czy karta graficzna i jej zasilanie to , od zasilacza idą dwie osobne linie 2x8 pin , czy moze jeden kabelek i mostek ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMevy Opublikowano 12 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2025 Hej, Teraz jest zamontowany zestaw 2x16 od Kingstona. Płyte główną wzialem te 1,5 roku temu bo w zasadzie ją polecali do r7. płyta główna + pamięć Lexara - problem z uruchomieniem i podczas pracy restarty PC ? - zgadza się płyta główna + pamiec Kingstona - domyślnie DDR5 4800MT/s i PC włącza sie i nie powoduje restartów ? - tak, z tym że odkąd są Kingstony, freezuje gry niemiłosiernie. Z tego co wiem były próby ustawienia 6000 ale pojawiły sie podobne schorzenia jak przy Lexarach. Wiem, ze te Kingstony mają EXPO i z tego co mi wiadomo jest włączone, ale czy moge to sprawdzić nie bawiąc się w biosie? 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 12 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2025 Współczesne PC wymagają od użytkownika zmianę podstawowych ustawień w biosie , pozostawienie wszystkiego na Auto , raczej nie przynosi wymiernych korzyści czy często stabilnej pracy. bios to nie jest jakaś czarna magia gdzie aby tam zaglądać to wymagany poziom wtajemniczenia zaczyna sie od lev 50... obejrzyj filmik i wprowadź ustawienia u siebie tak pod systemem można sprawdzić , np. darmowym narzędziem cpu-z zakładka Memory i SPD https://www.techpowerup.com/download/cpu-z/ a nawet jak uruchomisz Menadżer zadań to zakładka Wydajność - Pamięć - powinno pokazywać które gniazda są obsadzone oraz szybkość pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano 12 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2025 Ze strony producenta: Max Memory Speed - 2x1R DDR5-5200, 2x2R DDR5-5200 wszystko powyżej to pobożne życzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMevy Opublikowano 12 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2025 (edytowane) 1 godzinę temu, Mr.T... napisał(a): Współczesne PC wymagają od użytkownika zmianę podstawowych ustawień w biosie , pozostawienie wszystkiego na Auto , raczej nie przynosi wymiernych korzyści czy często stabilnej pracy. bios to nie jest jakaś czarna magia gdzie aby tam zaglądać to wymagany poziom wtajemniczenia zaczyna sie od lev 50... obejrzyj filmik i wprowadź ustawienia u siebie tak pod systemem można sprawdzić , np. darmowym narzędziem cpu-z zakładka Memory i SPD https://www.techpowerup.com/download/cpu-z/ a nawet jak uruchomisz Menadżer zadań to zakładka Wydajność - Pamięć - powinno pokazywać które gniazda są obsadzone oraz szybkość pamięci Sprawdziłem BIOS pod kątem EXPO Przy włączonym trybie Expo 5600 - komp nie bootuje To samo przy 6000. Nie odpala się. Zrobiłem również wszystko jak kolega z filmiku, ale pewnych ustawień nie miałem (pewnie dlatego, że to jest r7 7800 x3d , a u mnie to 7700) - nic to nie zmienilo. Nadal nie bootuje. Fakt, miałem wszystko na auto, ale to nie dałoby nic. 37 minut temu, Zwykły User2 napisał(a): Ze strony producenta: Max Memory Speed - 2x1R DDR5-5200, 2x2R DDR5-5200 wszystko powyżej to pobożne życzenia. Przy r7 7800 dx3 jest równiez taka a jednak ludziom śmiga na 6000 🙂 Znaleźć kogos stacjonarnie kto ogarnia temat i bedzie w stanie mi powiedzieć coś więcej czy rozglądać się za czymś nowym (płyta,proc)? Edytowane 12 Listopada 2025 przez May_keel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 Musisz zacząć pisać z sensem, bo inaczej nikt nie będzie w stanie Ci pomóc. 8 godzin temu, May_keel napisał(a): Przy włączonym trybie Expo 5600 - komp nie bootuje To samo przy 6000. Nie odpala się. Komp nie odpala się a komp nie bootuje to nie to samo. Czy po ustawieniu EXPO na jakąkolwiek wartość komp wstaje i można wejść do biosu? Domyślam się, że o trenowaniu pamięci nie słyszałeś, na początek po ustawieniu w biosie EXPO po prostu uzbrój się w cierpliwość i czekaj aż komp wstanie. Pierwsze trenowanie na EXPO może długo trwać, są wątki na forum, że do 20 minut chociaż dla mnie to bardzo długo. Ale na początek po prostu ustaw EXPO i czekaj, komp powinien po jakimś czasie się włączyć. I żeby to nie działo się cały czas, że tak długo się włącza, musisz upewnić się, że w biosie włączona jest funkcja MEMORY CONTEXT RESTORE. 8 godzin temu, May_keel napisał(a): Zrobiłem również wszystko jak kolega z filmiku, ale pewnych ustawień nie miałem (pewnie dlatego, że to jest r7 7800 x3d , a u mnie to 7700) - nic to nie zmienilo. Za chuchu nie rozumiem co tutaj napisałeś, co to znaczy że tu jest 7800x3d a u ciebie to 7700, czyli jaki masz procesor? 8 godzin temu, May_keel napisał(a): Fakt, miałem wszystko na auto, ale to nie dałoby nic. Co by nic nie dało, masakra jakaś. :D Ustawianie nie na auto by nic nie dały, czy to że jest ustawione na auto by nic nie dało. Nie wiem. Domyślam się, że mieszkasz za granicą ale spróbuj może pisać w swoim języku, to już raczej szybciej Cię ktoś zrozumie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 Iaidman , już Tobie napisał , odnośnie trenowania pamięci i ile to moze potrwać , obecnie nie da sie tego procesu pominąć -wyłączyć trzeba swoje odczekać , hmmm przed budowaniem platformy nie zagłębiałeś sie w temat ? obserwowałeś diody podczas rozruchu ? instrukcja obsługi strona 44. https://download-2.msi.com/archive/mnu_exe/mb/B650GAMINGPLUSWIFI.pdf aby sobie ująć nie potrzebnych nerwów , może i lepiej było by poszukać wokół siebie osoby znającej, temat co nie tylko PC sprawdzi i ustawi ale Tobie wytłumaczy w czym tkwi problem i jak to działa i jeśli jest potrzeba po testach zaproponuje wymianę czy to płyty głównej lub pamięci ram wiesz bo to dla dłubacza naprawiacza jest różnica PC po wciśnięciu przycisku power nie włącza się , opcji kilka , diody sygnałowe sie świeca lub nie świecą ,wiatrak na zestawie chłodzącym pracuje lub nie obraca się , albo zawisa na którejś diodzie i procedura zostaje wstrzymana PC sie włącza i przechodzi procedurę sprawdzania w tym (trenowania pamięci ) , płyta główna sprawdza czy jest procesor , karta VGA , i po odnalezieniu WBM rozpoczyna procedurę uruchamiania systemu z jakiegoś nośnika , i jeśli jest ok to mamy pulpit lub nie bo system sie nie uruchomił lub podczas uruchomienia systemu zresetował PC a no i najważniejsze większość konfiguracji na AM5 wyrabia sie na 6000MT/s , chyba ze łączymy płytę Gigaszrota + Patriot Viper Venom to wtedy moze być różnie po włączeniu profilu AMD EXPO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMevy Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 7 godzin temu, laidman napisał(a): Musisz zacząć pisać z sensem, bo inaczej nikt nie będzie w stanie Ci pomóc. Komp nie odpala się a komp nie bootuje to nie to samo. Czy po ustawieniu EXPO na jakąkolwiek wartość komp wstaje i można wejść do biosu? Domyślam się, że o trenowaniu pamięci nie słyszałeś, na początek po ustawieniu w biosie EXPO po prostu uzbrój się w cierpliwość i czekaj aż komp wstanie. Pierwsze trenowanie na EXPO może długo trwać, są wątki na forum, że do 20 minut chociaż dla mnie to bardzo długo. Ale na początek po prostu ustaw EXPO i czekaj, komp powinien po jakimś czasie się włączyć. I żeby to nie działo się cały czas, że tak długo się włącza, musisz upewnić się, że w biosie włączona jest funkcja MEMORY CONTEXT RESTORE. Za chuchu nie rozumiem co tutaj napisałeś, co to znaczy że tu jest 7800x3d a u ciebie to 7700, czyli jaki masz procesor? Co by nic nie dało, masakra jakaś. 😄 Ustawianie nie na auto by nic nie dały, czy to że jest ustawione na auto by nic nie dało. Nie wiem. Domyślam się, że mieszkasz za granicą ale spróbuj może pisać w swoim języku, to już raczej szybciej Cię ktoś zrozumie.... A więc jeszcze raz 🙂 Pogrzebałem wczoraj w BIOSie. Chciałem zrobić wszystko jak z filmiku wyżej, który wysłał mi Mr.T. W pewnym momencie musiałem przystopować, ponieważ niektóre opcje były dla mnie niedostępne/niewidoczne, więc zgaduje, że to przez inny procek - ja mam r7 7700, a na filmie gość działa z 7800x3d. Poczytałem troche więcej na ten temat i rzeczywiście przy 'auto' rzadko kiedy nowe sprzęty(bo tak moge chyba swój nazwać) działają poprawnie/stabilnie. Na starcie mam ustawione DDR 4800 -> po zmianie na jakąkolwiek wyższą wartość ( u mnie to jest 5600 lub 6000) , zapisaniu, PC sie restartuje. Natomiast problem pojawia sie dopiero teraz gdy przy restarcie znowu wejde w BIOS. Każda kolejna zmiana jakiejkolwiek opcji konczy sie tym, że przy zapisaniu i próbie restartu, PC nie wstaje. Muszę go recznie przyciskiem POWER odłączyć od zasilania -> włączyć ponownie (przy zwykłym rozruchu z przycisku wstaje bez problemu) O trenowaniu pamięci nie słyszałem, ale jeśli faktycznie tak jest, to spróbuje to zrobić raz jeszcze, z tym że poczekam troche dłużej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 obserwuj diody sygnalizacyjne , czy płyta główna faktycznie nie wstaje po zmianie na szybsze wartości czy próbuje trenować pamięci , czy wiatrak na zestawie chłodzącym w tym czasie sie obraca czy wszystko stoi ? czy moduły pamięci ram są w bankach A2 B 2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMevy Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 Tak, i Lexary i teraz Kingstony są w A2 i B2 🙂 Wiatrak kręci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 13 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2025 Jak wiatrak sie kreci to znaczy że coś jednak działa , czy w tym czasie jakaś dioda sygnałowa sie świeci ? (oczywiście nie jak choinka ) , pozostaw w tym stanie PC nawet na 15 minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomixl2 Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 ustawienia z filmu Buildzoid - restart kompa w lokacji testowej poluznione timingi expo 6000 - restart kompa w lokacji testowej W dniu 11.11.2025 o 01:43, SUPCORE86 napisał(a): Mem vddq masz dobrze ustawione? Nie jestem specem ale wydaje mi się że 1.8 to wysoko. Sam nad tą pamięcią tydzień spędziłem i ostatecznie chodzi ustawiona manualnie na 6000. Expo jakieś problemy generował. Wpisz w YouTube "easy memory timing for hynix ddr5" jakoś tak albo zobacz w mój temat tam podlinkowalem ten film dużo mi pomógł i udało się uruchomić z ręki te 6000 to napiecie o ktorym piszesz wchodzi z automatu dla expo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 słabo dogaduje sie ten zestaw Asrock + Patriot Viper Venom spróbuj przestawić Cmd2T z 1T na 2T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomixl2 Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 testowalem teraz expo 5600 bez zadnych dodatkowych ustawien timingow, bez oc karty, bez pbo curve procka - restart w lokacji testowej jestem juz tak wkur..., ze nie wiem co mam robic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 No co Tobie napisać , kupiłeś po taniości to potem odbija sie czkawką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 15 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2025 A patrzał ty na listę QVL Asrocka do tego modelu ? https://asrock.com/MB/AMD/B650M-HDVM.2/index.pl.asp#MemoryRAP to tam twojego zestawu ni ma czyli 6000MT/s CL 30 i 2x16GB , są takie Patriot Viper Elite 5 RGB, DDR5, 48 GB, 6000MHz, CL42 (PVER548G60C42KW) takie np. sa na liście QVL ADATA XPG Lancer Blade, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (AX5U6000C3016G-DTLABBK) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...