Jump to content
kwiatek111

Jaka pamięć RAM do procesorów AMD Ryzen 1000 / 2000 / 3000 / 4000 / 5000

Recommended Posts

Witam. Doradzicie?

Zmieniłem platformę z i5-6600K na Ryzena 5600.Z

Zostały mi 32GB DDR4 3000 MHz(już na profilu XMP) i RTX2070... 

Czy jest sens zmieniać obecne pamięci na coś szybszego typu 3600 MHz czy to przerost formy nad treścią??? 

PS. Gram w simy lotnicze i czasem PC służy do odpalania filmów 4K na TV. 

5 minut temu, leven napisał:

Pobaw się w OC obecnych pamięci i zobacz, jaki i czy jest przyrost wydajności platformy.

Takie 3600mhz cl 16 zawsze doda trochę w wydajności.

Dziękuję, a myślisz że udałoby się sprzedać te obecne? 

Wtedy kupno takich 3600 miałoby pewnie większy sens... 

7 minut temu, leven napisał:

Pobaw się w OC obecnych pamięci i zobacz, jaki i czy jest przyrost wydajności platformy.

Takie 3600mhz cl 16 zawsze doda trochę w wydajności.

Może być ciężki temat bo one te 3GHz mają w XMP 

Godzinę temu, kwiatek111 napisał(a):

Dziękuję, a myślisz że udałoby się sprzedać te obecne? 

Wtedy kupno takich 3600 miałoby pewnie większy sens... 

Wystaw na portalu w rozsądnej cenie, to bez problemu. Możesz też je trochę podkręcić (zmiana timingów przede wszystkim) i zostawić. 

Witam

a czytał TY specyfikacje płyty głównej, oraz specyfikacje posiadanego procesora ?

płyta zapewnia wsparcie do szybkości 2666MHz, powyżej to już jest OC a tego nikt nie gwarantuje ze będzie działać i to działać stabilnie.

posiadany procesor Ryzen 5 2600 i zastosowany w nim kontroler pamięci ram ma wsparcie dla szybkości pamięci ram 2933MHz, także dobrze będzie jak pamięci będą pracować stabilnie na 2933MHz.  

czy pamięci są w gniazdach A2 B2 ?

najnowszy bios wgrany ? - Version 6042

https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/prime/prime-x370-a/helpdesk_bios/

2 godziny temu, KaczorDaffy napisał:

Mam płytę główną Asus Prime x370-A i procesor amd r5 2600. Chciałem rozszerzyć do 2x16GB 3000MHz(po oc) ram bo już więcej ramu potrzebuje. Co polecicie mi wersje droższą i tańszą o ile się da przy tym procku bo czytałem że powyżej 3000MHz sprawia problem.

Witam

https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/prime/prime-x370-a/techspec/

https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-5-2600

to jest trochę inaczej, płyta główna posiada wsparcie do obsługi pamięci ram, ale to z jaka maksymalnie i stabilnie będzie działać szybkością, zależy od zastosowanego procesora, a raczej zintegrowanego kontrolera pamięci ram znajdującym się w samym procesorze, twój CPU to Ryzen 5 2600, który posiada zintegrowany kontroler zapewniający wsparcie dla szybkości 2933MHz, ale nie jest powiedziane ze z taka szybkością będzie działać stabilnie, to trzeba sprawdzić każdorazowo empirycznie, i np. trzeba będzie szybkość pamięci obniżyć.      

Wymieniłem Ryzena 5 1600 na 5 5600, po aktualizacji biosu Asrocka AB350m PRO-4.  Nie uruchamia się i nie wchodzi nawet do biosu. Trzy beep-y na głośniczku, i restart, bez żadnego sygnału z grafiki.  

Poczytałem, i ponoć Corsair Vengeance LPX 3000 Mhz (CMK16GX4M2B3000C15) które mam się nie lubią z ryzenami. Dobra, pożyczyłem prostą kostkę 2666 Mhz Hynix (HMA81GU6CJR8N-VK) i.... wszystko działa. Więc super, problem zdiagnozowany, kupuję Kingston Fury Renegade, które PurePc poleca w zestawach do Ryzena 5 5600.

Załączam kości i.... znów trzy piski.

W tym momencie (jeszcze tylko błagając o pomoc) muszę zakończyć post by nie wypełnić limitu znaków inwektywami.

Bzdura. Miałem kiedyś Corsair Vengeance na R5 3600 i działały bez problemu. Raczej to płyta robi problemy. Masz dwie kości, czy jedną kość? Przy dwóch może być problem, ale na jednej komp powinien wstać. 

Jeśli jest problem z pamięciami, to normalne, że nie dociera do biosu. A sam bios aktualizowałeś do najnowszego? Skoro na pożyczonej kości komp Ci wstał, a przecież czy Corsair czy Kingston domyślnie uruchamia się na mniejszej częstotliwości, więc komp powinien wstać. No chyba, że płyta jest bardzo wybredna.....

Próbowałeś też z jedną kością we wszystkich slotach?

A CPU kupiłeś nowy? Może być wadliwy... Teoretycznie na Twojej płycie pamięci powinny działać bezproblemowo....

Edited by wysio

Próbowałem wszystkie sloty. Procek nowy, z tym hynixem śmiga wszystko, parę godzin testowałem w grach. Zmienię kostkę na Corsaira lub Kingstonea i czarna dziura...

Edit: Spróbowałem włożyć stary 1600 z powrotem i teraz też działa tylko z hynixem :S

Edited by blickwinkel145

Dzień doby, mój zestaw: Ryzen7 5700X, MSI B-550-a PRO, Radeon RX7600, Samsung SSD 980, GoodRam 2x16GB CL 18 Deep Black. Niestety choć pamięci mogą teoretycznie pracować z taktowaniem 3600 MHz, to pewnie z powodu braku zgodności z płytą pracują z taktowaniem 2133 MHz. Pytanie: czy odczuję poprawę szybkości działania kompa, gdy zmienię pamięci na zgodne/dedykowane, działające na 3600 MHz? Dodam tylko, że nie gram w żadne gry a komputer służy do obróbki zdjęć/filmów programami typu Photoshop.

Zdecydowanie warto. Żeby wykorzystać potencjał procesora warto ustawić IF i RAM na 1:1 czyli właśnie na 3600Mhz. Na MSI masz predefiniowane ustawienia RAM, ustaw ręcznie 3600Mhz i wybierz nastawy CL18 i napięcie 1,35V (chyba że producent mówi inaczej, musisz sprawdzić). Na pewno będzie wydajniej. Podejrzewam, że nawet na 1,35V powinno się udać uruchomić 3600Mhz na CL16 i wtedy byłaby bajka, aczkolwiek trzeba potestować.

7 godzin temu, Bonusso3 napisał:

Zdecydowanie warto. Żeby wykorzystać potencjał procesora warto ustawić IF i RAM na 1:1 czyli właśnie na 3600Mhz. Na MSI masz predefiniowane ustawienia RAM, ustaw ręcznie 3600Mhz i wybierz nastawy CL18 i napięcie 1,35V (chyba że producent mówi inaczej, musisz sprawdzić). Na pewno będzie wydajniej. Podejrzewam, że nawet na 1,35V powinno się udać uruchomić 3600Mhz na CL16 i wtedy byłaby bajka, aczkolwiek trzeba potestować.

Dziękuję za odpowiedź.

Ależ to proste! 🙂 Poczytałem i zrobiłem. Teraz CPU Speed - 4,65 GHz     DDR Speed - 3600 MHz

Dzięki za pomoc.

Edited by Yacentyx

Witam.

Mam problemy z ustawieniem wyższych taktowań na pamięciach G.Skill Trident Z Neo 32GB 3600 MHz CL16 w dwóch kościach z procesorem AMD Ryzen 9 3900X na płycie MSI MEG X570 ACE.

Ramy są w 2 i 4 slocie od procesora, lecz jak chce uruchomić na wyższych taktowaniach niż 2133 MHZ, to komp nie chce działać i muszę robić reset BIOSU.

Czy ktoś może mi doradzić ja je ustawić w BIOSIE, aby uruchomić na wyższych taktowaniach ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Mam zamiar umiescic w plycie GA-AX370-Gaming K3 (rev. 1.0) pamiec ddr 4 64gb (jezeli sie nie uda albo z jakis wzgledow bardziej sie oplaca dla wydajnosci umiescic mniej to umieszcze mniej) i tak zastanawiam sie jaka pamiec wybrac 2x32gb czy 4x16 sloty sa 4, a producent plyty pisze ze 64 to max wiec moze 4 razy po 16 (tu jest link do specyfikacji https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ax370-gaming_k3rev_10/sp ) doradzcie cos bo ja w sprawach tego nowego ramu to zielony wiem tylko ze najlepiej by tam pasowala 3200mhz chyba ze w polaczeniu z ryzenem 5700x pociagnie 3600, tego juz na stronie producenta plyty nie ma wiec tylko gdybam.

Pozdrawiam i dziekuje za kazda pomoc ;>

Edited by VonV3in