Gość Mr.T... Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2024 4 godziny temu, Caleb napisał(a): BIOS aktualizowany do najnowszego? Sloty 2 i 4 obsadzone? patrząc na zamieszczone zdjęcie z CPU-z - slot #1 , to nie bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2024 8 godzin temu, kostek8 napisał(a): Czy jeśli jest puszczony ram na 2133 to ma chodzić jak skała ? przy prędkości podstawowej dla DDR4 - 2133MHz PC powinien pracować bez jakichkolwiek komplikacji, jeśli tak nie jest to trzeba szukać problemu gdzie indziej, zakładam ze. bios najnowszy dostępny jest wgrany - pisałeś w pierwszym poście ze jo . pamięć siedzi w gniazdach A2 B2 ? czyli gniazdo 2 i 4 od procesora. jaka posiadasz kartę graficzna ? czy w systemie masz ustawione plan zasilania - wysoka wydajność ? o masz na szybko znaleziony filmik na YT , zastosuj Komedy to co jest w filmiku i napisz czy podczas skanowania zostały wykryte i naprawione problemy. https://www.youtube.com/watch?v=WvKsxsnmIKI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2024 Dziękuję za rady. Posłuchałem się i puściłem Memtest - co prawda dla dwóch kości 2x8 GB ale przeszedł cały bez problemów co potrwało te 2,5 h. Ustawione było tylko napięcie ramów 1.350V no i z listy wybrany profil najsłabszy jaki jest ten do podkręcania Memory Try it na 2133 Mhz. Plan zasilania Wysoka wydajność. Co do zasilacza pomyliłem się MSI 1000W miałem w poprzedniej obudowie - w tej w której obecnie przeprowadzam testy jest Vero L3 600W. Grafika to Asus TUF Gaming 4070 OC. Puściłem też dziś aktualizacje z Win10 -> do Win11, poszły bez problemów. Co do filmiku to podczas skanowania nie wykrył błędów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cacek93 Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2024 (edytowane) Sloty zmienione na 2/4. BIOS zaktualizowany, śmiga na 3600MHz jak złoto bez modyfikacji opóźnień. Edytowane 26 Grudnia 2024 przez Cacek93 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2024 5 godzin temu, Cacek93 napisał(a): Sloty zmienione na 2/4. BIOS zaktualizowany, śmiga na 3600MHz jak złoto bez modyfikacji opóźnień. Ameryki to Ty nie odkrył , ale za to instrukcji nie czytał , która jest dołączona w postaci książki do każdej płyty głównej , no ale po co sobie głowę zawracać instrukcjami , lepiej iść na żywioł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zaczynam już wątpić czy to pamięć czy jednak nie procek. Niestety nie mam innego na zamianę, żeby sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 27 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2024 że tak powiem L3 600W to szału nie robi przeinstalowałeś system na win11 bez problemu , ale po instalacji nadal jest problem z zawieszaniem sie PC ? , no to bez podmiany po kolei podzespołów, może być ciężko aby od tak wskazać gdzie jest problem , czyli ten Ryzen 5 5600X nie pracował na Gigabyte B550 ? , nie mogę znaleść czy sprawdzałeś jak zachowuje sie PC na jednej kostce ramu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek8 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 (edytowane) Ok - kolejne informacje. R5 5600X nie ruszył na Gigabyte B550. Już myślałem, że jakimś cudem zwaliłem płytę podczas instalacji Arctica II 360... Po kliknięciu power nie podaje obrazu na monitor; ale tej płycie nie ma wyświetlacza, żeby podejrzeć przyczynę błędu. Drugie podejście w sprawie podejrzanego obecnie procka na MSI - znalazłem jakiś poradniczek na necie po angielsku dotyczący podkręcania tego właśnie procka - i bez ponoszenia częstotliwości pracy zastosowałem zalecane tam ustawienia. No i na ten moment jest stabilnie. Puściłem też aktualizacje i potem podniosłem ustawienia Ramu z 2133 na 3200 z XMP i działa jak do tej pory... Obserwuję dalej. Edit: Co do Aorusa B550 to udało mi się pożyczyć Ryzen 5 3600 no i na tej płycie wstał i działa z XMP 3600. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez kostek8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cacek93 Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 W dniu 27.12.2024 o 05:33, Mr.T... napisał(a): Ameryki to Ty nie odkrył , ale za to instrukcji nie czytał , która jest dołączona w postaci książki do każdej płyty głównej , no ale po co sobie głowę zawracać instrukcjami , lepiej iść na żywioł... Ogarniałem tematy PC, nabite z 8k postów na innym forum, wypadłem na kilka ładnych lat z obiegu i kompletnie nie przemyślałem sprawy przed napisaniem postu. Natomiast chłopie... jaka z Ciebie maruda i niszczyciel dobrej zabawy -_- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarsik Opublikowano 18 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2025 Witam wymieniłem ostatnio ram z 16gb kupilem Patriot viper 32gb 3600mhz i komputer po zamontowaniu dwoch sie nie wlacza jak whciagam jedna kosci to sie wlacza i dziala na 16gb i jak daje na odwrot to sie znow nie wlacza nie wiem czy kosci sie zepsula ale daje do innego slota to dziala jak daje dwie nie dziala plyta glowna to MSI B550 Gaming Plus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K4Zziu Opublikowano 18 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2025 A są to dwie te same kości i czy napewno płyta czy możesz tyle GB mieć ramen na plycie ja np ponoć max moge miec 32gb 2x16 w laptopie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarsik Opublikowano 18 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2025 56 minut temu, K4Zziu napisał(a): To sa dwie takie same kosci i plyta obsługuje tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 18 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2025 Postępujesz zgodnie z instrukcją obslugi płyty główne montując pamięć? MPG B550 GAMING PLUS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Lutego 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2025 Jaki procek i jaki bios masz tej płyty Oraz jakie to pamięci podaj dokładanie proszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjelec Opublikowano 5 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2025 Cześć, Mam setup jak w tytule, do tego ram G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB). W biosie mam 2133 albo 2400mhz. Próbowałem kiedyś przełączyć na 3200 ale skończyło się bsod'em I odpuściłem. Z powodu że teraz pamięci dużo tańsze zastanawiam się czy opłaca się kupić coś lepszego i zrobic undervolting, no I czy to by stabilnie działało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stempel91 Opublikowano 5 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2025 płyta nie trzyma dobrze parametrów xmp bo procek powininen dac rade z 3200 mhz. Wymaga recznego tuningu xmp to nie tylko taktowanie ale taksze napiecia i timingi - moze narzuca je zbyt agresywnie. Nie daje wystarczająco wysokiego napięcia i trzeba recznie ustawic timingi nie ufajac automatyce biosu. Płyta na to pozwala - spróbuj ustawic taktowanie na 3200 i cl16-18-18-38, napiecie dram 1.35V. SOC: 1.05 - 1.1V Jak wywali tto spróbuj 2933 lub luźniejsze timingi. Warto poprobowac na tym co masz Daj znac jakie efekty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjelec Opublikowano 7 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2025 Dzięki za odpowiedź. Zastosowałem się do Twoich zaleceń i przetestowałem w Memtest86+ 4 pętle - bez żadnych błędów. Na Windowsie na razie nie miałem czasu dłużej siedzieć, ale póki co wygląda to stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaBu1908 Opublikowano 7 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2025 Witajcie! Mam takie pytanie. Chciałbym dołożyć 16GB RAMu do mojego obecnego PCa, jednak zauważyłem że moje moduły nie są już produkowane, a używanych zestawów nie znalazłem w ogóle lub są jakieś uszkodzone na Allegro. W mojej obecnej konfiguracji posiadam 16GB DDR4 3200MHz CL 14 czy mądrą decyzją byłoby dołożenie na przykład 16GB ale o taktowaniu 4000MHz i opóźnieniu CL18 czy raczej nie za bardzo? Generalnie chciałbym tylko dołożyć RAMu, a nie rozpędzać się kupowaniem nowych modułów RAMu lub wymianą całego kompa. Póki co komp daje radę więc nie mam jakiegoś parcia do upgrade całej platformy (może za 2-3 lata jak będzie nowa podstawka AM6?????) CPU: Ryzen 5600 MB: MSI B450 Carbon Wifi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 7 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2025 Hej Jeśli masz zamiar dołożyć kolejne 2 moduły to szukaj z 3200 lub 3600MHz Cl16.Takie moduły kupisz do 200 zł,powyżej tej kwoty możesz kupić zestaw 2x16GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 7 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2025 Skoro chcesz podkręcać, to zdecydowanie lepiej mieć dwa moduły niż cztery. Także sprzedaj te 2x8GB i wymień na 2x16GB, a może lepiej od razu na 2x32GB (będzie spokój na dłużej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaBu1908 Opublikowano 7 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2025 Dzięki Panowie Tak właśnie zrobię, sprzedam stare RAMy i kupię zestaw 2x16GB. Zwłaszcza, że nie są jakieś drogie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 7 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2025 Zdecydowanie weź 2x16GB w takim cyberpunku zużycie RAMu mam na poziomie 15GB i kolejne 20GB gra alokuje „na zapas” a ceny DDR4 pomału idą w górę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczako Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 Posiadam plyte Biostar B450NH, wymieniałem chlodzenie bez demontażu procesora i wymieniałem kosci ram. Po tej operacji mam problem z pamięcią Ram. Zamontowane 2x8Gb (marka nie ma znaczenia bo juz zdążyłem 3 różne komplety testować bez skutku) Jak zamontuje 2x8GB komputer się włącza w biosie widać tylko 1 kość. Gdy zdemontuje 1 kość i włączam komputer nie uruchamia się, nie wazne czy lewy xzy prawy bank ram. Gdy montuje 2x8GB zamieniając je na odwrót komputer wlacza się i nadal jest w biosie widoczna tylko 1 kość. Przed zmiana chlodzenia i ram bylo ok i działało 2x8GB. Wracając w ogóle do starych kosci które działały prawidłowo 2x8GB widoczne w bios 16Gb obecnie juz widoczne jest tylko 1 kosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacopys Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 Dla ogarnięcia podstawowych podstaw: przywróć ustawienia biosu do bezpiecznych wartości domyślnych. Upewnij się, że pamięć pracuje w trybie jedec, a nie żadnych przetaktowaniach. Zaktualizuj bios, ale tylko jeśli komputer działa stabilnie pomimo wykrywania tylko jednej kości pamięci. Upewnij się, że nie bankach pamięci nie ma żadnych zanieczyszczeń i uszkodzeń. Procesory AMD i RAM są jak polscy piłkarze i piłka - połączenie wiecznie problematyczne. Powyżej masz porady typu "sprawdź, czy jest prąd w gniazdku", a konkretnie będzie musiał pomóc ktoś z większą wiedzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 Wyciągnij z gniazda CPU i pooglądaj, czy nie widać mechanicznych uszkodzeń (gniazdo CPU też pooglądaj). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 Za duży docisk cpu może powodować wygiecie pina , pinów , miałem kiedyś ten problem ale dioda mi pokazała problem z cpu, wymontowałem jeszcze raz założyłem chłodzenie ale już z większą kontrolą docisku i było po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczako Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 Piny są ok nie widać wygiec, teraz przykręciłem lekko chlodzenie w ogóle mało co złapałem ale to już nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczako Opublikowano 26 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2025 Dzisiaj przełożyłem procesor i ram do innej plyty i wszystko działa a więc coś jest po stronie tej płyty biostar, włożyłem do niej inny procesor i innych ram i nadal ta sama sytuacja muszą być dwie kosci ale widoczna jest jedną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PnaFluorek Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Cześć, Chciałem tanim kosztem zwiększyć ilość pamięci RAM w moim zestawie* z 16GB na 32GB, stąd kilka pytań: *Ryzen 7 5700x3D / Crucial (2x8GB) 3000MHz CL15 Ballistix Sport LT / Asus Prime B450-PLUS / RX 6750XT 1. Czy muszę dobrać pamięci 1:1 jeśli chodzi o częstotliwość/opóźnienia? Czy w przypadku zakupu szybszej pamięci zjedzie ona do wartości słabszej kości i nie będzie to problemem? 2. Nie chcę ładować dużo pieniędzy, skusiły mnie ceny używanych pamięci po których dołożeniu byłoby 4x8GB, pytanie czy będzie to optymalne jeśli chodzi o moją jednostkę? Widziałem testy że jest to działanie na +, ale zdania na forum są chyba podzielone. Komputer używany wyłącznie do gier, planowo cały czas będzie używany w BF6. Dzięki za pomoc! 😁 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 19 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2025 (edytowane) Za czasów DDR3 mógłbyś sobie tak dokupić inne kości RAM i po prostu je włożyć, nawet różne pojemności, ale z DDR4 najlepiej będzie jak kupisz zestaw dwóch takich samych 2 x 16 GB. Przy różnych to 1. Nie wiadomo czy ruszy 2. Może spaść wydajność ze zwględu na różne pamięci. 3 Cztery kości RAM są mniej wydajne/stabilne niż dwie przez co być może trzeba będzie obniżyć taktowanie lub poluzować timingi. Edytowane 19 Sierpnia 2025 przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...