Antoni_ Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 Witajcie wszyscy, ogólnie to mam mały problem ponieważ nie długo będę składał komputer i chce kupić ramy o taktowaniu 3600mhz ale procek obsługuje DDR4 o taktowaniu 3200mhz max, czy ramy poustawiają się same na 3200mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 Ramy domyślnie ustawią się na taktowanie nonXMP zaprogramowane w kostkach RAM (czyli mogą się ustawić na 3200, ale mogą też na 2133, co jest często spotykanym trybem w pamięciach do OC). Dopiero po podkręceniu przez włączenie profilu XMP w BIOS/UEFI ustawi się taktowanie 3600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antoni_ Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 29 minut temu, Kyle napisał(a): Ramy domyślnie ustawią się na taktowanie nonXMP zaprogramowane w kostkach RAM (czyli mogą się ustawić na 3200, ale mogą też na 2133, co jest często spotykanym trybem w pamięciach do OC). Dopiero po podkręceniu przez włączenie profilu XMP w BIOS/UEFI ustawi się taktowanie 3600. Dobra dzięki, ale jak będę budował kompa do grania to muszę włączać xmp w biosie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 Pamięci po OC (np. przez włączenie XMP) pracują szybciej, więc CPU "policzy" więcej FPS (kiedy będzie wąskim gardłem). Także "czy musisz podkręcać" - tak powinno brzmieć to pytanie. Ogólnie jak nie chcesz podkręcać, to powinieneś wybrać pamięci które pracują bez XMP na 3200 (to często są niepozornie wyglądające kostki pokroju Kingston Value RAM DDR4 3200). Natomiast jak chcesz podkręcać, to wybierz jakieś 3600 itp. (zwykle mają śliczniutkie radiatorki (czasem nic nie dające, ale nieważne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antoni_ Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 4 minuty temu, Kyle napisał(a): Pamięci po OC (np. przez włączenie XMP) pracują szybciej, więc CPU "policzy" więcej FPS (kiedy będzie wąskim gardłem). Także "czy musisz podkręcać" - tak powinno brzmieć to pytanie. Ogólnie jak nie chcesz podkręcać, to powinieneś wybrać pamięci które pracują bez XMP na 3200 (to często są niepozornie wyglądające kostki pokroju Kingston Value RAM DDR4 3200). Natomiast jak chcesz podkręcać, to wybierz jakieś 3600 itp. (zwykle mają śliczniutkie radiatorki (czasem nic nie dające, ale nieważne). Ok, ale w biosie mimo tego mogę ustawić 3200mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 13 minut temu, Antoni_ napisał: Ok, ale w biosie mimo tego mogę ustawić 3200mhz? Przy pamięciach 3600? Tak, na np. płytach Z690 można manualnie ustawić takie taktowanie, dobrać napięcie, ustawić opóźnienia itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antoni_ Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2023 1 minutę temu, Kyle napisał(a): Przy pamięciach 3600? Tak, na np. płytach Z690 można manualnie ustawić takie taktowanie, dobrać napięcie, ustawić opóźnienia itd. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 18 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2023 (edytowane) Wiec tak, cztery kości, z jednego pakietu, oczywiście nie występujące na liście testowanych. Zresztą oni tam testują w większości wypadków coś co nie istnieje na rynku. Zapinam cztery kości, sprzęt startuje, robi benchmarki itp. Restart, wchodzę do biosu, włączam XMP, zapis, restart i lipa, led od pamięci wypala dziury w oczach, po chwili komunikat o problemie z overclockingiem pamięci, F1 load default i tyle. Czasami, się zwiesi i trzeba wyciągać kości, żeby wyskoczył komunikat o zmianie konfiguracji który pozwala wejść do biosu, mógłbym oczywiście użyć zworki do biosu, ale za każdym razem odkręcać kartę graficzna to średnio mi się uśmiecha. Natomiast, kiedy zostawię dwie kości, uruchomię XMP, zrestartuje, wyłączę a następnie dołożę dwie, to problem znika aż do następnego wejścia do biosu. Dziwne to, mam ostatni bios, czyli 1.4, procesor chodzi na stocku. No jest jeden element, mój zasilacz Seasonic 850 Gold, posiada tylko jeden kabel zasilający dla CPU, oczywiście zamówiłem przejściówkę z PciE na Cpu Pwr, ale nie wiem czy w moim wypadku ma to jakieś znaczenie. Edytowane 18 Marca 2023 przez etranger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2023 Nie bardzo wiem, w czym problem. Przecież XMP to jest OC i nie zawsze odpowiednio do tego profilu podkręci się z zachowaniem stabilności kontroler w CPU. Także ustaw manualnie niższe taktowanie (dla pamięci 3600 sprawdź czy będzie stabilne ustawienie 3500, a jak nie to 3400, oczywiście wszystko przy zachowaniu napięcia i "timingów" z profilu 3600). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 18 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2023 No więc wszystko co powyżej normy ddr4 nie przechodzi postu, albo wisi, albo wywala błąd overclocking pamięci. Jak się ma kontroler CPU do sytuacji z mojego posta i szóstego akapitu, wygląda na to ze czytasz po łebkach. Pomijając już to, to znalazłem na Msi post, w którym ktoś miał podobny problem po przejściu z 1.3 na 1.4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 18 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2023 (edytowane) "Po łebkach" to "napisałeś" jaki masz CPU, jaki model pamięci i jak przechodzi test pamięci ten ram jeśli już ruszy i czy w ogóle robiłeś test RAM ("benchmark" to nie tester pamięci pokroju MEMtest). 2 godziny temu, etranger napisał: No jest jeden element, mój zasilacz Seasonic 850 Gold, posiada tylko jeden kabel zasilający dla CPU, oczywiście 2 godziny temu, etranger napisał: zamówiłem przejściówkę z PciE na Cpu Pwr, Po łebkach opisałeś też model zasilacza. Bo jakoś wątpię, by firma Seasonic miała w całej historii swojej produkcji tylko jeden model zasilacza 850W z certyfikatem Gold (szczególnie, że dzisiaj sprzedawany "Seasonic Gold" ma dwa kable zasilające do CPU, a nawet gdyby nie miał, to nie kupuje się "przejściówki" z PCI-E na "Cpu Pwr" (!?) tylko kabel bezpośredni EPS_CPU-zasilacz) ... no chyba, że masz jakiś niemodularny wypust, czego też nie wiadomo, bo napisałeś po łebkach. Edytowane 18 Marca 2023 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 18 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2023 3 godziny temu, Kyle napisał(a): A ten model zasilacza to jak widzę dla ciebie sprawa najważniejsza. Gold to Gold, ma swoje godziny pracy za soba ale dalej działa, kabel bezpośredni mogę sobie co najwyżej w cztery litery wsadzić, ponieważ gniazda odpowiedniego w moim zasilaczu nie ma i nie było. Kupiłem go spory kawałek czasu temu. Jesli dalej interesuje cię sprawa modelu możesz sobie wejść na stronę producenta i poszukać. Problem rozwiązałem robiąc downgrade biosu do wersji 1.3 Temat zamknięty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 18 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2023 (edytowane) Edytowane 18 Marca 2023 przez etranger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 18 Marca 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2023 A teraz ciekawostka, ktoś mi doradził, żeby jednak zostawić bios 1.4 i zrestartować kilkakrotnie komputer robiąc tez reset i ustawiając XMP od nowa, No i na razie działa. Czeski film. Ostatni i zarazem pierwszy komputer jaki kupiłem w sklepie to był 486 dx5 133Mhz w 1995 roku. Od tamtej pory sam sobie składam, tak lubie. A ze "piec" to jest tylko zabawka w moim domu to w niczym mi to nie przeszkadza, kiedy coś raz na jakiś czas nie działa ewentualnie jak coś uwale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Urby Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Nie mogę ustawić taktowania na 3600 hz, gdy ustawiam w profilu xmp 3600 komputer sie nie odpala, jedynie na 3000 mhz chodzi Moje podzespoły i5-13600kf gigabyte b760m gaming x ddr4 Kingston FURY 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Renegade Black kości wpięte pod a1 b1 bios aktualny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdefix Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Twój problem może wynikać z kilku przyczyn, ale przedstawiam kilka rozwiązań, które możesz wypróbować, aby uzyskać taktowanie 3600 MHz:1. Aktualizacja BIOS: Upewnij się, że posiadasz najnowszą wersję BIOS dla Twojej płyty głównej. Aktualizacje BIOS mogą poprawić kompatybilność i stabilność pamięci, co może pomóc w osiągnięciu wyższego taktowania. Sprawdź stronę wsparcia Gigabyte dla twojej płyty głównej, aby pobrać i zainstalować najnowszy BIOS. 2. Zmień sloty pamięci: Zamiast używać slotów A1 i B1, spróbuj przenieść kości pamięci do slotów A2 i B2. W niektórych przypadkach może to poprawić kompatybilność i umożliwić wyższe taktowanie. 3. Ręczne ustawienie taktowania i napięcia: Jeśli korzystanie z profilu XMP nie działa, spróbuj ręcznie ustawić taktowanie na 3600 MHz i odpowiednie napięcie oraz opóźnienia dla pamięci w BIOS. Zajrzyj do dokumentacji pamięci, aby znaleźć właściwe wartości, lub sprawdź na stronie producenta pamięci. 4. Spróbuj różnych kombinacji ustawień: Jeśli żadne z powyższych rozwiązań nie zadziała, spróbuj różnych kombinacji ustawień taktowania, napięcia i opóźnień, aby sprawdzić, czy któryś z nich pozwoli na osiągnięcie 3600 MHz. 5. Skontaktuj się z producentem pamięci lub wsparciem technicznym: Jeśli żadne z powyższych rozwiązań nie pomaga, warto skontaktować się z producentem pamięci lub wsparciem technicznym płyty głównej, aby zgłosić problem i uzyskać odpowiednie wsparcie. Warto zauważyć, że niektóre układy CPU i płyty główne mogą nie obsługiwać wyższych taktowań pamięci, więc możliwe jest, że Twoje komponenty nie są w stanie obsługiwać pamięci 3600 MHz. Jeśli tak jest, musisz zadowolić się niższym taktowaniem, jak 3000 MHz, które już osiągnąłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertos Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Witam, potrzebuję dokupić pamięć ram do mojego pc. Zależy mi na tym żeby RAM był od Corsair bo zależy mi na iCue. Komputer przeznaczony głównie do pracy na unreal engine 5, unity, Maya, zbrush, marvelous designer. Nie jestem pewien czy iść w 4x16 GB ram czy 2x32 GB, nie jestem też pewien ile Mhz i Cl mają mieć te kości. Widziałem też że Corsair oferuje kości 48GB i 96GB RAM, czy one są warte uwagi? Tutaj mój sprzęt: Płyta główna Asus ROG STRIX Z790-F GAMING WIFI Procesor Intel Core i9-13900K, 3 GHz, 36 MB, BOX (BX8071513900K) Chłodzenie wodne Corsair iCUE H170i Elite LCD (CW-9060063-WW) Dysk SSD Samsung 980 PRO 2 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (MZ-V8P2T0BW) Zasilacz Endorfy Supremo FM5 Gold 1000W (EY7A010) Obudowa Lian Li LANCOOL III RGB (LANCOOL 3R-X) 1x Wentylator Corsair iCUE QL140 RGB Czarny (CO-9050099-WW) Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 3090 AORUS MASTER 24GB GDDR6X Budżet na nowa pamięć ram to 2 tysiące zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Witam można poświecić piec minut własnego czasu i sobie coś dobrać https://rog.asus.com/motherboards/rog-strix/rog-strix-z790-f-gaming-wifi-model/helpdesk_qvl_memory/ XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urbas91 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2023 Witam, Panowie jak ustawić taktowanie pamięci Lexar Ares 32GB na 6400Mhz ? płyta główna Gigabyte z790 i procesor intel core i5-13600kf poniżej zamieszczam domyślne ustawienia bios-u Dziękuję za pomoc i Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2023 Włączyć XMP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam2213 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2023 Witam, W lipcu został złożony nowy komputer. Sprzęt został postawiony na płycie ASUS Prime B660M-A WiFi D4 z i5 13500 i 32GB RAM Goodram IRDM Pro Deep Black 3600 MHz CL18. Niestety gdzieś we wrześniu komputer miał zawieszkę, później jeszcze w listopadzie, z tym że ekran był już czarny i PC na nic nie reagował i prawdopodobnie po tym zajściu pamięci wyskoczyły z XMP 3600 MHz na 2133 MHz. I tutaj mam pytania: Czy RAM jest uszkodzony czy po prostu płyta/CPU się gryzą? (RAMu nie ma na stronie ASUSA jako testowanego z płytą) Czy RAM po deaktywacji XMP powinien działać na aż tak niskim zegarze? Czy w tej sytuacji przysługuje wymiana/zwrot pieniędzy czy pozostaje się bujać z zegarem 2133 MHz albo z XMP 3600 MHz i sporadycznymi crashami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2023 (edytowane) Aktualizowałeś bios płyty głównej ? Jeśli nie to zacznij od tego i zobacz czy po aktualizacji XMP zacznie działać stabilnie. 2133 MHz to domyślna częstotliwość dla DDR4 dlatego taka się ustawia po wyłączeniu XMP. Edytowane 29 Grudnia 2023 przez suchy89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam2213 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2023 Jadę na razie na aktualizowanym z lipca podczas składania komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2023 Witam czy pamięci są obsadzone w gniazdach A2 B2 ? (szare) suchy89 słusznie wskazał ze można zacząć od aktualizacji biosu Wersja 3001 11.37 MB 2023/12/19 https://www.asus.com/pl/motherboards-components/motherboards/prime/prime-b660m-a-wifi-d4/helpdesk_bios?model2Name=PRIME-B660M-A-WIFI-D4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam2213 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2023 Tak są odpowiednio obsadzone, aktualizacja biosu zrobiona, zobaczymy co dalej, bo jeśli będzie jak ostatnio to pewnie za miesiąc coś się wysypie najwcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy89 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2023 Możesz użyć programu do sprawdzenia stabilności pamięci np. TestMem5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2023 daj w 2 i 4 slot ram i ustaw g1 100x36 a nie 133 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_old timer Opublikowano 31 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2024 Konfig jak poniżej: I7 13700KF / Asus Prime Z690-P-D4 / DDR4 Patriot Steel 16-3600 X2 / Asus ProArt RTX 4080 Super / Dark Base Pro 701 - LG 50` C2 - czy warto wymienić RAM na coś lepszego ? Sprzęt użytkowany wyłącznie do gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 31 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2024 Zanim poszukasz czegoś na wymianę spróbuj zrobić OC ramu. Jeśli miałeś farta z IMC w procku to ludzie robili nawet 3800 cl16. Osobiście nie zmieniałbym ramu. Masz mocny proc i kozacką kartę wiec musze spytać masz jakieś microprzycięcia w grach? spadki fps (1% i 0.1% low)? Jeśli nie to nie ruszaj 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 31 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2024 20 minut temu, PC_old timer napisał(a): Konfig jak poniżej: I7 13700KF / Asus Prime Z690-P-D4 / DDR4 Patriot Steel 16-3600 X2 / Asus ProArt RTX 4080 Super / Dark Base Pro 701 - LG 50` C2 - czy warto wymienić RAM na coś lepszego ? Sprzęt użytkowany wyłącznie do gier. Nie,mocy na cpu dosyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...