Skocz do zawartości
Antoni_

Jaka pamięć RAM do procesorów Intel Core 12 / 13 / 14 GEN

Rekomendowane odpowiedzi

@Caleb przypomniał mi się film zmasło z yt "Moja przygoda z OC DDR5" i mówił że obniżył napięcie VDDQ o 200 mV i ruszyło, u siebie też dałem -200 mV na 7200 mt/s i system przestał się resetować jak wcześniej ale TestMem5 wywala mi 12 błędów. SA zwiększałem i zmniejszałem bez poprawy VDDQ jak zmniejszyłem o 200 to się poprawiło ale jak więcej to już było niestabilnie, jak dawałem VDDQ więcej to było jeszcze gorzej. Na -200 na VDDQ profil xmp 6800 działa, testmem5 nie wywala błędów. Co dalej robić żeby do tych 7200 mt/s dojść ?próbowałem zwiększyć pierwszorzędne opóźnienia o +1 ale bez poprawy. 

Zrzut ekranu 2024-12-08 095225.png

Edytowane przez TurboGuma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.12.2024 o 09:24, TurboGuma napisał(a):

Co dalej robić żeby do tych 7200 mt/s dojść ?

Weź pod uwagę, że przy takim OC dla RAM jak 7200 MT/s (max prędkość RAM nonOC dla tego CPU to DDR5 5600 MT/s) to nie każdy egzemplarz będzie pracował poprawnie (albo będzie trzeba mocno podnosić napięcie - standardowe napięcie przy DDR5 to 1,1V). Także zastanów się, czy jest sens katować sprzęt na 7200 MT/s przy napięciach rodem z DDR3, zamiast np. 6600 MT/s , albo inne 6800 MT/s, przy mniej wyżyłowanych napięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdy nie wiadomo czy kości są w pełni sprawne, dlatego zamów inne sprawdzisz jak wstaną to sprawa się wyjaśni 

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z5-rgb-ddr5-32-gb-7200mhz-cl34-f5-7200j3445g16gx2-tz5rk-12304536/?ceneo_cid=b56a38aa-42cf-7d26-4549-c327dbcacc58

są na liście testowanych, jeśli nie pójdą to trzeba doszukiwać się problemów gdzie indziej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co wczoraj mi się udało na 6400 mts ustawić z profilem 3 xmp gdzie normalnie na nim jest 6800 mts i błędów po godzinie nie wywala w occt i testmem5 a napięcia są ustawione na auto, wiec chyba nie tu leży problem a w opóźnieniach, tylko w sumie nie wiem jakie dokładnie opóźnienia miałbym podnieść aby jakiś z tych profilów działał bez błędów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 3 tygodniach dałem sobie spokój, kupuje lexary które oficjalnie wspiera moja płyta, mam nadzieję że mój procesor to ogarnie a jak nie to lexary oddam w ciągu 14 dni a tak miałem zrobić z patriotami zamiast liczyć na to że uda mi się ręcznie ustabilizować 7200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak.

Twój Procek obsłóguje max DDR5-5600 MHz
Płyta główna max DDR-7200 MHz

Powyżej wartości częstotliwości ramu obsługiwanego przez procesor działasz na zasadzie rosyjskiej ruletki . Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Pamięć RAM GOODRAM IRDM Pro 32GB (2x16GB) 3600Mhz Deep Black
Plyta- MSi Pro z690

intel i5 12600k

Chciałbym trochę obniżyć timingi zostając dalej na 3600Mhz chyba że da radę coś wyżej?

profil XMP ustawia 3600Mhz na CL 18, 22,22,42

Proszę o pomoc i wskazówki od czego zacząć i może znacie te kości i co można na nich zrobić 

https://imgur.com/a/jqJiALM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, karro napisał(a):

Mam wersje 1719/19 w DR

Jedyne co to zmieniłem z c17 na 16 i tyle.

Ogólnie jest to niewarte zachodu oc ramu od tego poziomu.

Widoczne tylko w grach przy 12600k w sztucznym teście

timingi drugo i trzecio rzędne coś ruszałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Bawię się trochę w zmniejszenie timingów. Pamięci mam 4x8 gb GOODRAM ird pro 3600 MHz. Wszystko idzie ok ale na końcu chciałem ustawić tRFC i nieco się zdziwiłem że pod nim mam tRFC 2. Na mojej płycie ASUS prime B760 nie mogę tego ustawić na auto tak jak często widzę to na screenach u innych. Proszę o pomoc jak to ustawić lub w jaki sposób to obliczyć? Czy mogę wpisac to samo co w tRFC? Pozdrawiam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to po wstawieniu tRFC jakiejś wartości taka sama ustawia się w tRFC2. Także chyba sam sobie odpowiedziałem na pytanie. Chociaż gdzieś na redicie chyba mignęło mi że ludzie jakoś obliczają sobie to tRFC2. No nic skoro działa to po co drążyć 😀 Dodatkowo na redicie znalazłam taką tabelkę z ustawieniemi tRFC względem kości pamięci i względem taktowań: https://gyazo.com/ee422465136b329e29383d1fbc5cafb0

I rzeczywiście tRFC ustawione w profilu xmp w goodramach  czyli 630 jest w tej tabelce dla częstotliwości 3600 MHz. Także może ta tabelka ma sens. Ustawiłem jedo z mniejszych tRFC z tej tabelki i na razie wszystko działa. Idę testować dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pewien problem z tymi pamięciami.mianowicie przy włączonym profilu xmp1 6400mhz mam sporadyczne zawieszania się systemu .a także gry czasem się zawieszają. Memtest pokazuje już pierwsze błędy przy pierwszym teście. Płyta główna to gigabyte z790 d ax, CPU i5 14600kf.

Przy włączonym profilu xmp2 na 6200mhz memtest przechodzi cały też brak błędów .a także brak sporadycznych zawieszeń.

Pamięci w specyfikacji płyty głównej obsługiwanych pamięci nie ma moich pamięci. Wynika z tego że pamięci są raczej dobre skoro bez włączonego profilu xmp1 przechodzą wszystkie trzy pozytywnie. Pytanie co mogę zrobić żeby działały z prędkością 6400mhz bez błędów.

IMG_20250815_185552.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pewien problem z tymi pamięciami.mianowicie przy włączonym profilu xmp1 6400mhz mam sporadyczne zawieszania się systemu .a także gry czasem się zawieszają. Memtest pokazuje już pierwsze błędy przy pierwszym teście. Płyta główna to gigabyte z790 d ax, CPU i5 14600kf.

Przy włączonym profilu xmp2 na 6200mhz memtest przechodzi cały też brak błędów .a także brak sporadycznych zawieszeń.

Pamięci w specyfikacji płyty głównej obsługiwanych pamięci nie ma moich pamięci. Wynika z tego że pamięci są raczej dobre skoro bez włączonego profilu xmp1 przechodzą wszystkie trzy pozytywnie. Pytanie co mogę zrobić żeby działały z prędkością 6400mhz bez błędów.

Edytowane przez lukaszekkce608

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ty tak na poważnie ? 

i trzeba to łopatą tłumaczyć , sam składałeś PC czy dostałeś na np. komunie ?

płyta główna zapewnia wsparcie zgodnie z specyfikacja/opisem do 5600MT/s , powyżej jest to już OC i nikt nie gwarantuje że będzie to działać stabilnie.

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/Z790-D-AX-rev-10/sp

procesor posiada zintegrowany kontroler obsługi pamięci DDR5 - 5600MT/s 

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/236778/intel-core-i5-processor-14600kf-24m-cache-up-to-5-30-ghz/specifications.html

jak kupiłeś pamięci po taniości to nie rozumiem skąd zdziwienie że nie pracują stabilnie na profilu XMP

czy masz wgrany najnowszy bios F4 

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/Z790-D-AX-rev-10/support#support-dl

jak płyta główna ustawia napięcie na pamięci przy włączonym profilu XMP 1.4v ?  

jak nie chcą działać na 6400MT/s przy CL32 , to trzeba potestować i ręcznie ustawić CL , o ile zwiększyć CL34 , 40 ? , trzeba to sprawdzić na konkretnym zestawie przy jakiej wartości będą pracować stabilnie , (Oprócz CL, ważne są również inne opóźnienia (tCL, tRCD, tRP, tRAS))

powinieneś wgrać najnowszy bios , jak na 6200MT/s pracują stabilnie to tak zostawić i o temacie zapomnieć, chyba ze wolisz walczyć z wiatrakami , możesz poszperać na necie są kalkulatory , powalczyć tydzień i nadal bez profitu xD   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 I 4 od procesora czyli A2 i B2 ,dawno nic nie składałem i nie byłem na bieżąco wiec poradziłem się ekspertów morele i tak na tym wyszedłem ...

Bios 

[F4]  2025-07-24 najnowszy jaki był wgrałem

pobrane(1).thumb.jpg.7b0f4d607242e9298c8a1302d18781c1.jpg

Edytowane przez lukaszekkce608

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi