Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce RTX 5000 (Blackwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, CatalystKick napisał(a):

Można grzecznie zapytać w wiadomości 😛

To jeszcze działa ? Nie trzeba kupić przedmiotu ?

Jak by zobaczył 5-10 wiadomości od różnych osób to by zaraz podniósł cenę XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie wziąłem nie Suprima gdyż sklep okazało się że nie ma kart i pomimo złożenia i opłacenia zamówienia zostało anulowane. Kasa zwrócona. Osobiście odebrałem z innego sklepu w Wawie. 

Przesiadka z 3080 więc opłacalna dla mnie.

20250131_150416.jpg

20250131_145851.jpg

Edytowane przez Romanoszczak36
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, mikR napisał(a):

masz problemy z freezami jak opisywał der8auer?

mam gainwarda phantom (5080) i niestety problem u mnie występuje 😞

Nie słyszałem o tym i nie zauważyłem - naświetl sprawę dokładniej proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ppc nie znalazłem info o tym problemie

inne portale podają chyba od 2 dni, RTX 5080 zalicza freezy podczas gier

podobno rozwiązaniem miała być zmiana w biosie z PCIe z 5 na 4 - u mnie nie pomaga

problemy mam w iracing, po kilku minutach albo freeze i reset kompa albo wyrzuca do pulpitu - moja grafa Gainward Phantom 5080

pod poniższym filmem więcej osób w komentarzach zgłasza problem

https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/reviewer-reports-rtx-5080-fe-instability-pcie-5-0-signal-integrity-likely-the-culprit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem z PCI-E dotyczy tylko kart FE, dla tego że karty FE są zbudowane z trzech płytek drukowanych, a co najgorsze, slot PCI-E jest potraktowany jak Riser. Risery zawsze były problematyczne, nie rozumiem, dla czego nvidia zdecydowała się na takie rozwiązanie. Karty autorskie nie mają z tym problemów, przynajmniej nie widziałem takich zgłoszeń.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie coś jest na rzeczy - to chyba problem z iracing

freezing i crashe występują tylko bez limitu fps - jeśli dam limit np na 200 to jest ok - muszę jeszcze potestować czy to nie jest zależne od obciążenia karty, a nie fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, leven napisał(a):

Problem z PCI-E dotyczy tylko kart FE, dla tego że karty FE są zbudowane z trzech płytek drukowanych, a co najgorsze, slot PCI-E jest potraktowany jak Riser. Risery zawsze były problematyczne, nie rozumiem, dla czego nvidia zdecydowała się na takie rozwiązanie. Karty autorskie nie mają z tym problemów, przynajmniej nie widziałem takich zgłoszeń.

Jak widać nie dotyczy tylko wersji FE bo inni na niereferencyjnych wersjach mają podobne problemy , a co do Riserów ja siedzę na Riserach od 1080ti z Riserem 3.0 do 4090 z Riserem 4.0 i nigdy nie miałem problemów.

Edytowane przez Blejd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście nie miałem żadnych problemów z freezami, crashami itp., na RTX 5080 FE / RTX 5090 FE plus 2 niereferentach. Pod względem stabilności żadna z testowanych gier nie robiła problemów, co nie znaczy, że jakieś anomalie w innych tytułach nie występują. 

Niektóre redakcje mają też problem ze skalowaniem wydajności, zwłaszcza RT / PT, ale u mnie nie miałem także z tym problemów. Sprawdzę jeszcze kilka gier wewnętrznie, zobaczymy czy coś wyjdzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Freezy dotyczą specyfikacji PCI-E 5 na kartach FE z osobną płytką drukowaną. Tak wysoka przepustowość coś musi mieszać, skoro Dbauer się do tego przyczepił. To nie jest jakiś ogryzek, tylko dokładny tester.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś reflektuje na 5080 Gamerock od Palita w cenie zakupu z xkoma?

Polowałem dla znajomego, udało mu się wyrwać inną wersję dlatego ta idzie do zwrotu ewentualnie mogę tez komuś odstąpić najlepiej osobiście na terenie trójmiasta.

Edit. Nieaktualne

Edytowane przez nOObzor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nOObzor jak zobaczyłem Twój post to od razu przypomniała mi się sytuacja kiedy właśnie na tym forum odkupiłem od jednego z użytkowników rtx 3080 po takiej samej cenie sklepowej jak On kupił. Zamówił 2 sztuki i podzielił się - dobra duszyczka. Piękna sprawa. Wtedy również bardzo ciężko było kupić serie 3000. Chętny na pewno się znajdzie. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jakaś dobra duszyczka dorwała dwa rtx 5090 i może by chciała jednego sprzedać? Bez scalpingu 🙂

Składam nową stacje roboczą, a zajmuje się animacją i to miała być wielka przesiadka, bo z 1080... więc teraz szukam.

Jakby ktoś coś to jestem chętny 

Dzięki!

Edytowane przez rasko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, rasko napisał(a):

A czy jakaś dobra duszyczka dorwała dwa rtx 5090 i może by chciała jednego sprzedać? Bez scalpingu 🙂

Składam nową stacje roboczą, a zajmuje się animacją i to miała być wielka przesiadka, bo z 1080... więc teraz szukam.

Jakby ktoś coś to jestem chętny 

Dzięki!

Za 15 750 zł to najniższa oferta na olx. Tak to krzyczą sobie 20-21 tysi. Chore ceny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam że za jakieś 2 tygodnie część kart z olx zniknie i magiczne pojawi się w sklepach, oczywiście mowa o 5080 bo większość 5090 to chyba trafiło na yt 😆

Ludzie powariowali z tymi cenami, jeżeli ktoś naprawdę szuka 5080 w okolicach 6k ma szansę na nią trafić prosto ze strony producenta i tam też polecam szukać jeżeli ktoś ma tak duże ciśnienie. Chociaż patrząc na zbyt duże ceny względem mrsp i głosami o dziwnych przypadłościach z nowymi sterownikami radzę się wstrzymać najlepiej do wakacji gdzie ceny przeważnie są  najlepsze.

Edytowane przez nOObzor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 1.02.2025 o 08:19, mikR napisał(a):

masz problemy z freezami jak opisywał der8auer?

mam gainwarda phantom (5080) i niestety problem u mnie występuje 😞

Mam Palita GameRock 5080 i nie występują u mnie żadne freezy. 

W biosie PCIex ustawione na sztywno na 5.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, laidman napisał(a):

Mam Palita GameRock 5080 i nie występują u mnie żadne freezy. 

W biosie PCIex ustawione na sztywno na 5.0.

U mnie też jest wszystko ok, żadnych freezów, PCI również ustawione na 5.0 -  MSI RTX 5080 Gaming Trio OC. 

Swoją drogą jestem mega zadowolony z przesiadki z 3080. Mocno zależało mi na jak największej ilości fps gdyż mam oleda 360 Hz 2k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na niemieckim ebay 5080 po 1500-1600euro, a 5090 4500-5000euro?! Jakiś kosmos.

A jakiś tydzień temu kilka/kilkanaście używek 4080 było na niemieckim eBay i Kleineanzeige po około 750 euro. Wyszły testy 5080 i od razu ceny 1k+

Tak zastanawiałem się czy nie kupić 4080/super jeszcze z gwarancją bo 4060 tfu 4070 (taka nazwa oficjalna) dusi się w 4k ale chyba jeszcze poczekam. Te karty nie są warte ponad 700e, a 7900xt/xtx nie ma sensu brać jak mają wejść rx9700 które będą ciągnąć mniej papu i będą wydajniejsze w RT.

Złe czasy dla PCMR. Trzeba starsze gierki ogrywać i czekać.

Edytowane przez bamboocha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, bamboocha napisał(a):

Na niemieckim ebay 5080 po 1500-1600euro, a 5090 4500-5000euro?! Jakiś kosmos.

A jakiś tydzień temu kilka/kilkanaście używek 4080 było na niemieckim eBay i Kleineanzeige po około 750 euro. Wyszły testy 5080 i od razu ceny 1k+

Tak zastanawiałem się czy nie kupić 4080/super jeszcze z gwarancją bo 4060 tfu 4070 (taka nazwa oficjalna) dusi się w 4k ale chyba jeszcze poczekam. Te karty nie są warte ponad 700e, a 7900xt/xtx nie ma sensu brać jak mają wejść rx9700 które będą ciągnąć mniej papu i będą wydajniejsze w RT.

Złe czasy dla PCMR. Trzeba starsze gierki ogrywać i czekać.

Wystarczy włączyć KCD 2 i doczekać do marca i premiery 9070XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi