sihon Opublikowano 13 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2025 Dzień dobry, chciałbym się dowiedzieć jakie są topowe najcichsze RTXY dostępne u nas w Polsce, w spoczynku jak i przy loadzie średnim jak i maksymalnym bez żadnych UV. Żeby stockowo bez żadnych modyfikacji typu UV było super cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekuba Opublikowano 20 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2025 Wrzucam info jako ciekawostkę. Na stronach NVidia pojawiła się nowa odmiana RTX PRO 5000 mająca 72GB RAM. Gdyby kosztowała zbliżone pieniądze co wersja z 48GB to byłoby to mogłoby to być ciekawe rozwiązanie dla osób zainteresowanych AI. A tak swoją drogą to powstaje pytanie, czy pod tą postacią nie odnalazły się właśnie komponenty kart PRO 6000 w wersji dla Chin? NVidia chciała ich sprzedać do końca 2025 ponad milion sztuk, więc pewnie mieli już sporo części, które trzeba było jakoś zagospodarować, nie chcąc wykazywać na nich straty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekuba Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 A tutaj artykuł o nowych RTX PRO 5000. Pod wpisem pojawiła się dyskusja czy aby specyfikacja NVidia nie zawiera błędów. 😉 Jeśli ktoś jest biegły w tym temacie, to może wyjaśni jak to się liczy i jak jest w rzeczywistości? https://www.techpowerup.com/342059/nvidia-rtx-pro-5000-blackwell-gpu-with-72-gb-gddr7-memory-appears Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silwerek Opublikowano 21 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2025 1 godzinę temu, misiekuba napisał(a): jak jest w rzeczywistości? poczekaj na testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterchen86 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2025 Witajcie planuje zakup karty RTX 5090. Czy warto kupować teraz czy jednak się wstrzymać bo ceny spadną? Jaki model niereferencyjny w rozsądnej cenie polecacie? Ja myślę o PNY GeForce RTX 5090 ARGB EPIC-X RGB Overclocked Triple Fan. Czy to dobry model? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silwerek Opublikowano 2 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2025 Skąd wiesz, że ceny spadną? Musisz się sam zastanowić, czy potrzebujesz takiej karty już teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peterchen86 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2025 Nie wiem czy spadną dlatego właśnie pytam. Ostatnio jest dużo informacji, że będą drożały ze względu na drożejące pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBiedny Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 Hej, chcę zakupić RTX 5070 (Gigabyte albo ASUS). Czy będzie pasować do mojego PC? Mam na myśli zasilacz bardziej, czy będą potrzebne jakieś dodatkowe złącza itd. Case: MSI MPG Gungnir 110M Motherboard: Asus TUF GAMING Z590-PLUS CPU: Intel Core i7-11700K, 3.6GHz, 16 MB CPU Cooler: Corsair iCUE H100i RGB PRO XT RAM: Corsair Vengeance RGB PRO, DDR4, 32 GB (4 x 8 GB), 3200MHz, CL16 GPU: GIGABYTE RTX 3060 GAMING OC Rev. 2.0 Power Supply: MSI MPG A750GF 750W 80 Plus Gold SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silwerek Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 (edytowane) powinno być ok, ps twój zasilacz nie ma złącza 12VHPWR, ale powinieneś razem z kartą graficzną dostać przejściówkę z 8PIN na 12VHPWR coś podobnego: Edytowane 19 Grudnia 2025 przez silwerek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 Witam moze warto było by poszperać czy MSI do tego zasilacza nie oferuje adaptera 16pin- 2x8pin , lub 16pin -3x8pin sprawdź wymiar karty graficznej co zamierzasz zakupić bo posiadana obudowa zapewnia wsparcie dla kart graficznych o długości do 34cm i np. taki Asus ROG Strix GeForce RTX 5070 OC 12GB GDDR7 DLSS - długość 332mm Gigabyte GeForce RTX 5070 Aero OC 12GB GDDR7 - długość 324mm MSI GeForce RTX 5070 Gaming Trio OC White 12GB GDDR7 - 338mm - to tak moze być już trochę problem z montażem a wiesz gdzie może być problem , bo producent na przodzie obudowy umieszcza wiatraki i pytanie czy są one liczone do wymiaru karty graficznej ? czy wymiar jest podawany do czoła obudowy bez wiatraków , proponował bym wyposażyć sie w urządzenie pomiarowe np. calówka , lub zakosić młodszemu rodzeństwu ekierkę i empirycznie organoleptycznie sprawdzić zmierzyć ile jest tam miejsca, co by potem dużych oczu nie zrobić podczas próby montażu xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBiedny Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 Porównałem sobie długość aktualnej karty do nowych i jest miejsce. Tylko właśnie obawiałem się braku odpowiedniego kabla do zasilacza (że brak wejscia, przejściówki itd.) 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 Trzeba popatrzeć w opisy produktów , do części kart graficznych jest dodawany adapter ale przeważnie o długości 15cm ... https://www.morele.net/cablemod-12vhpwr-pcie-8-pin-x3-0-45m-czarny-cm-pcab-16p3-n45kk-5pk-r-ss-14265115/ sklep podany tylko dla przykładu , można poszukać w innych sklepach czy na alledrogo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBiedny Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 To dzisiaj zakupie, bo RTX 3060 2k to tak sobie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBiedny Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 (edytowane) A kupić 16pin - 2x8pin czy 16pin - 3x8pin? Ma to jakieś znaczenie dla karty, dla mojego zasilacza? I polecacie coś? Adapter MSI nie mogłem znaleźć... Edytowane 19 Grudnia 2025 przez PanBiedny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 Myślę że RTX 5070 nie ma aż takiego poboru aby stopić wtyczkę , 2x8pin tez da rade skoro posiadasz 11gen. Intel to zapoznaj sie z materiałem , ino kontroluj temperatury bo 11gen to idealnie nadaje sie podczas dużych mrozów aby dogrzewać pomieszczenie xD z tego co trochę grzebałem , i5 11600K max zegar all core 4,9GHz , i9 11900K max zegar 4.8GHz , tak aby temperatury nie przebijały 70° C https://www.youtube.com/watch?v=hokRSKrQrqw https://www.purepc.pl/test-plyty-glownej-asus-tuf-gaming-z590-plus-wifi-dla-procesorow-intel-rocket-lake-czy-warta-jest-swojej-ceny RTX 3060 - wisz DLSS trochę pomaga , obecnie mało która już karta potrafi zapewnić taka natywną wydajność aby w każdym tytule było ponad 100FPS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBiedny Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 Tak szukam tej przejściówki i czas dostawy to około 2 tygodni XD A teraz święta, więc chętnie bym wykorzystał kartę skoro już kupiłem Gigabyte GeForce Rtx 5070 Windforce OC 12GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2025 I w kartoniku nie było adaptera ? trochę smuteczek bo Gigabyte GeForce RTX 5070 Gaming OC 12GB GDDR7 - jest na pewno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBiedny Opublikowano 20 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2025 Jak sam napisałeś, jest adapter, ale czy będzie wystarczający długi? 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2025 lol , przecież adaptera nie wpinasz bezpośrednio w zasilacz tylko jako przedłużka do posiadanych już kabli 1x8pin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBiedny Opublikowano 21 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2025 Aaa... Czyli tak to działa. Dziękuję za informację i pomoc! 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu02 Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia Witam, Aktualnie posiadam taki zestaw komputerowy: - AMD Ryzen 5 5700X - Płyta x470 Asrock Taichi - 4x16GB RAM DDR4 - 2xHDD, 2xSDD, 2xNVME - RTX 4070 - Zasilacz Bequiet Pure power 11CM 600W Chcę wymienić kartę graficzną na RTX5070Ti (Zotac GeForce RTX 5070 Ti Solid SFF 16GB), jednak nie wiem czy mój zasilacz podoła i komputer będzie stabilnie pracował. Macie jakieś doświadczenia? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) Pisza ze 700 to bezpieczne minimum, ale ja osobiście nie podchodził bym do tego bez 850 znanej marki. Zwłaszcza ze karta która wybrałeś ma złącze wymyślone przez upośledzonych. A ona dodatkowo pochlania 300 W gdzie twoja obecna w podskokach do 205 W. Edytowane 1 Stycznia przez etranger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia Producent podaje że 750W minimum i szczerze mówiąc ja bym nie schodził poniżej. Ten BeQuiet był niezły ale parę lat temu i swoje już odsłużył, więc jeśli chcesz zmieniać to warto zainwestować w dobry zasilacz, komputer działa w końcu na prądzie. Więc jak zmieniać to warto zmienić też zasiłkę bo bez niej może całość nie być stabilna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi6293 Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2 hours ago, kaziu02 said: Witam, Aktualnie posiadam taki zestaw komputerowy: - AMD Ryzen 5 5700X - Płyta x470 Asrock Taichi - 4x16GB RAM DDR4 - 2xHDD, 2xSDD, 2xNVME - RTX 4070 - Zasilacz Bequiet Pure power 11CM 600W Chcę wymienić kartę graficzną na RTX5070Ti (Zotac GeForce RTX 5070 Ti Solid SFF 16GB), jednak nie wiem czy mój zasilacz podoła i komputer będzie stabilnie pracował. Macie jakieś doświadczenia? Pozdrawiam. Ten 5700X nie bedzie za wolny do 5070Ti? Jami masz monitor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu02 Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia ASUS 24 cale full hd IPS 144hz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi6293 Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 1 hour ago, kaziu02 said: ASUS 24 cale full hd IPS 144hz Moim zdaniem 5070Ti to troche za mocna karta dla 1080p chociaż taka by starczyła na dłużej , nie lepiej iść w stronę RX9070? a za resztę kasy kupic lepszy zasilacz? Te kart nawet w 1440p kosza a co dopiero w 1080p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia Witam na to pytanie nie uzyskasz jednej odpowiedzi , z jednej strony to dobry zasilacz ale tylko 600W tak policz sobie , kupując nowa kartę graficzna i pozostając przy obecnym zasilaczu , trzeba będzie podłączy ją przez np. dołączony adapter , 16pin na 2x8pin w standardzie PCIe 2.0 , każda linia to obciążalność do 150W czyli 2x150W + to co moze dostarczyć w Twoim przypadku port PCIe 3.0 czyli 75W cały PC wraz z nowym RTX raczej nie przebije 480W ale to już 80% mocy zasilacza , tylko jest jeszcze taki parametr jak skoki piki obciążenia generowane przez CPU i GPU i pytanie czy taki mały zapas mocy w losowych momentach będzie jeszcze wystarczający , czy może powodować już zadziałanie zabezpieczenia przeciążeniowego i idąc dalej wyłączenie lub restart PC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi6293 Opublikowano 1 Stycznia Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 1 hour ago, Mr.T... said: Witam na to pytanie nie uzyskasz jednej odpowiedzi , z jednej strony to dobry zasilacz ale tylko 600W tak policz sobie , kupując nowa kartę graficzna i pozostając przy obecnym zasilaczu , trzeba będzie podłączy ją przez np. dołączony adapter , 16pin na 2x8pin w standardzie PCIe 2.0 , każda linia to obciążalność do 150W czyli 2x150W + to co moze dostarczyć w Twoim przypadku port PCIe 3.0 czyli 75W cały PC wraz z nowym RTX raczej nie przebije 480W ale to już 80% mocy zasilacza , tylko jest jeszcze taki parametr jak skoki piki obciążenia generowane przez CPU i GPU i pytanie czy taki mały zapas mocy w losowych momentach będzie jeszcze wystarczający , czy może powodować już zadziałanie zabezpieczenia przeciążeniowego i idąc dalej wyłączenie lub restart PC. https://www.ceneo.pl/Karty_graficzne;szukaj-rx+9070+xt;0192.htm https://www.ceneo.pl/Karty_graficzne;szukaj-5070ti Dlatego moim zdaniem RX9070XT bedzie lepszym wyborem , a za zaoszczędzone pieniądze kupic nowy zasilacz i jeszcze zostanie na gre 😄 Mialem styczność z Pulse , Steel Legend i Nitro i wszystkie były dobre i nawet te z 2 x 8pin lekko robiły ponad 3000Mhz chociaż w 1080p każda z nich to bedzie aż nadto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian03 Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia Może być tak że na początku na takim zasilaczu pójdzie (o ile jest całkiem nowy i sprawny), ale po długim czasie lub przy niewielkim podkręcaniu będą problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia A moze autor wątku jednak chce mieć DLSS zamiast FSR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...