adi6293 Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 10 hours ago, Mr.T... said: A moze autor wątku jednak chce mieć DLSS zamiast FSR. A na uj mu DLSS i FSR w 1080p? tym bardziej ze dopłata 800zl do 5070Ti względem 9070XT się juz nie opłaca? Obie karty wciągają nosem 1080p , dopier w 1440p upskalery się przydają zreszta FSR4 jest praktycznie na poziomie DLSS4 , mam w domu 7900XTX , 2 x 9070XT , 5080 , 5090 , wiem jak to wygląda 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia Po formie wypowiedzi co można powiedzieć , Bogaty kniaź ino siano wystaje ... 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cochin Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia Od jakiegoś czasu mam rtx5070ti na zasilaczu 650W, zero problemów. To zalecane 750W producenta jest dlatego że musi on wziąć pod uwagę, że wsadzisz kartę do systemu z jakaś wykręconą i9, która bierze 300W, do tego 8 dysków, zapełnisz sloty pcie, podłączysz 15 wentylatorów, AIO itd. To wtedy tak, 750W minimum. Moja karta po delikatnym undervoltingu i overclockingu bierze w okolicach 230W, procek jakies 125W. Dodając gruuby zapas to nie przekraczam 450-500W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu02 Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia Od lat jadę na Nvidia i nie chcę zmieniać. Nigdy nie miałem problemów z ich kartami. Chyba i tak odpuszczam tą zmianę. Nie chce mi się zasilacza wymieniać. Poczekam na kolejną serię o ile ceny mnie nie zabiją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi6293 Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 4 hours ago, Mr.T... said: Po formie wypowiedzi co można powiedzieć , Bogaty kniaź ino siano wystaje ... A co jest nie tak w mojej wypowiedzi? Mowie jak jest 1 hour ago, kaziu02 said: Od lat jadę na Nvidia i nie chcę zmieniać. Nigdy nie miałem problemów z ich kartami. Chyba i tak odpuszczam tą zmianę. Nie chce mi się zasilacza wymieniać. Poczekam na kolejną serię o ile ceny mnie nie zabiją. To ze od lat jedziesz na nVidi nie ma żądnego znaczenia , takie myślenie jest strasznie denne , do końca życie nie kupisz nic innego? Procki od AMD tez masz cale życie czy kiedyś miałeś Intela i zmieniłeś na AMD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacopys Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia Panikują z tymi zasilaczami. 13600K+4070ti jechało na 650W i nigdy najmniejszego problemu nie było, a obie zabawki były podkręcone. Ogólnie nie polecam takiej zabawy, ale jeśli w perspektywie jest nowy zasilacz, to przeczekanie na tym nikogo nie zabije. Ale też tak jak mówią przedmówcy, z armatą na wróble ta 5070ti vs 1080p. To karta do 4K, może nie zawsze idealnego, ale bardziej niż wystarczającego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) Teraz zasilacz 850 W można kupić w przystępnej cenie https://allegro.pl/oferta/zasilacz-chieftec-vega-850w-ppg-850-s-17143243676?reco_id=4475124d-e723-11f0-a598-ce9cde6614c5&utm_campaign=16ea7c8a-0bf8-4c15-be9e-58a20b41611d&tag=pc-pl-allegro-allegro-cos-def&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medi?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medium%3Dafiliacja?utm_medium%3Dafiliacja&utm_source=ctr_b . A co do grafiki to ostatnio zjechałem z RTX 4090 na RX 9070 i nie widzę żadnego problemu nawet w 4k ( bez RT ). A co do zasilacza miałem FSP 1650 W Platinum i cewki było słychać na każdej karcie ( trzeszczenie dziwne ) poszedł na reklamację ... na w/w Chieftec w pełni cisza na kartach. Edytowane 3 Stycznia przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sunbeach Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) Witam was 🙂 Chciałbym się przesiąść z Karty RTX 4070 na wspomniane w temacie 5080 i pierwsze z pytań to czy: 1. Zostawianie Zasilacza 750W ma jakąkolwiek szansę i sens? 2. Jeśli zmiana to na 850 czy 1000W? I jaka marka do 650 zł (zależy mi na ciszy!!) 3. Czy Karta i Zasilacz będą kompatybilne ze sobą, z moją Płytą i CPU? Moja obecna konfiguracja: - Intel i5 14600K, 3,5 GHz (5,3 GHz Turbo), 24MB - GeForce RTX Gigabyte 4070 Gaming OC 12GB - Płyta ASRock B760 Pro RS - Ram Lexar Ares DDR5 32GB 6400Mhz, CL32 - Zasilacz be-quiet! Pure Power 12, 750W - Obudowa be-quiet! Shadow Base 800 Edytowane 7 Stycznia przez Sunbeach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia Zalecane do 5080 jest 850w min, na twoim miejscu bym nie ryzykował, ostatnio dosyć dobre opinie słyszę o MSI MPG A850G. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia Nie trzeba wymieniać zasilacza, Tu masz pobór różnych wersji 5080 z dużo bardziej prądożernym 13900K Tutaj z 7950X 3D 500W to jest max z 14600K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sunbeach Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 5 godzin temu, Merqus4 napisał(a): Zalecane do 5080 jest 850w min, na twoim miejscu bym nie ryzykował, ostatnio dosyć dobre opinie słyszę o MSI MPG A850G. Jak widać jedni piszą, że nie warto ryzykować i zamówić, inni z kolei że 750 wystarczy jak u kolegi poniżej.. i bądź tu mądry 😕 5 godzin temu, Dikson napisał(a): Nie trzeba wymieniać zasilacza, Tu masz pobór różnych wersji 5080 z dużo bardziej prądożernym 13900K Tutaj z 7950X 3D 500W to jest max z 14600K Dzięki za wykresy które mi za wiele nie mówią, bo tak zaawansowany nie jestem z tymi poborami mocy itd, kolega wyżej pisze że by nie ryzykował i NVIDIA faktycznie podaje że 850W, gdzie indziej jak napisałem to też jedni piszą żeby nie ryzykować i 850 lub lepiej 1000 dla miejsca na oddech bo wtedy lepiej wszystko pracuje, inni z kolei znów by zostać przy 750... ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) Te zalecane zasilacze są podawane z dość dużym zapasem. A wykresy pokazują zwykły pobór prądu komputerów, nie trzeba być znawcą by się w nich obeznać. RTX 5080 od Zotac + prądożerny procesor i9 13900 K to 574 W według wykresu co oznacza, że jak najbardziej Twój zasilacz powinien sobie poradzić zwłaszcza, że masz dużo mniej prądożerny procesor. Tylko czy faktycznie potrzebujesz tego RTX 5080 ? No bo zarówno 5080 jak i nieco starsza 4080 to są najgorsze XX80 od bardzo dawna. Wiele osób uważa, że te karty to jawne plucie graczom w twarz. Taka RTX 5070 Ti jest dużo tańsza a niewiele słabsza oraz też jest mniej prądożerna, co akurat w Twoim przypadku zamknie temat zmiany zasilacza. Edytowane 7 Stycznia przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sunbeach Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 8 minut temu, Pzgr. 39 napisał(a): Te zalecane zasilacze są podawane z dość dużym zapasem. A wykresy pokazują zwykły pobór prądu komputerów, nie trzeba być znawcą by się w nich obeznać. RTX 5080 od Zotac + prądożerny procesor i9 13900 K to 574 W według wykresu co oznacza, że jak najbardziej Twój zasilacz powinien sobie poradzić zwłaszcza, że masz dużo mniej prądożerny procesor. Tylko czy faktycznie potrzebujesz tego RTX 5080 ? No bo zarówno 5080 jak i nieco starsza 4080 to są najgorsze XX80 od bardzo dawna. Wiele osób uważa, że te karty to jawne plucie graczom w twarz. Taka RTX 5070 Ti jest dużo tańsza a niewiele słabsza oraz też jest mniej prądożerna co akurat w Twoim przypadku zamknie temat zmiany zasilacza. Wiesz co generalnie chodzi o to że po pierwsze są 5080, które mają cenę mega zbliżoną do 5070 Ti, a 80 to już nowsza technologia z Path Tracingiem, Tensor, więcej rdzeni CUDA i za chwilę wchodzi DLSS 4.5 wraz z premierą Resident Evil Requiem. Czyli nie zmieniać zasilacza? Nie lepiej mieć zapas mając 850 lub 1000W? Słyszałem że daje to wtedy też większą ciszę.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia Jestem za tym, żeby mieć zapas mocy, wtedy zasilacz nie musi się pocić i leci sobie na pół gwizdka. Czyli minimum 850Wat, a najlepiej 1000W. Od siebie polecam Corsarza https://www.x-kom.pl/p/1280330-zasilacz-do-komputera-corsair-rm850x-850w-80-plus-gold-atx-31.html Mam go i to jest klasa. Ale do wyboru jest bardzo dużo opcji, więc traktuj moja ofertę jako propozycja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) 1 godzinę temu, Sunbeach napisał(a): Jak widać jedni piszą, że nie warto ryzykować i zamówić, inni z kolei że 750 wystarczy jak u kolegi poniżej.. i bądź tu mądry 😕 Dzięki za wykresy które mi za wiele nie mówią, bo tak zaawansowany nie jestem z tymi poborami mocy itd, kolega wyżej pisze że by nie ryzykował i NVIDIA faktycznie podaje że 850W, gdzie indziej jak napisałem to też jedni piszą żeby nie ryzykować i 850 lub lepiej 1000 dla miejsca na oddech bo wtedy lepiej wszystko pracuje, inni z kolei znów by zostać przy 750... ;)) Hesus, qrwa, ja pierdole, 750 W a 850 W to pomijalna różnica w cenie,a w dzisiejszych czasach to weź 1000 W, nikt cie za to do sądu nie poda. Kup Seasonic. Edytowane 7 Stycznia przez etranger Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 1 godzinę temu, Sunbeach napisał(a): Wiesz co generalnie chodzi o to że po pierwsze są 5080, które mają cenę mega zbliżoną do 5070 Ti, a 80 to już nowsza technologia z Path Tracingiem, Tensor, więcej rdzeni CUDA i za chwilę wchodzi DLSS 4.5 5070 ti i 5080 to ta sama generacja i wszystkie te technologie są w obu kartach. Co do zasilacza to ja bym go zostawił a jak coś będzie nie tak - za głośny, albo powodował jakieś zwiechy, no to wtedy dopiero zmieniał. Ale raczej powinien Ci działać. Zakładając, że Twój komputer będzie pobierał ≈ 550 W no to będziesz miał 200 W zapasu, tak że wszystko powino jednak działać. Żeby nie było, że jestem gołosłowny - mam zasilacz 700 W Pure Power 9, procesor Ryzen 5 5600 i kartę RX 7900 XT. Zasilacz nie powoduje żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sunbeach Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2 godziny temu, leven napisał(a): Jestem za tym, żeby mieć zapas mocy, wtedy zasilacz nie musi się pocić i leci sobie na pół gwizdka. Czyli minimum 850Wat, a najlepiej 1000W. Od siebie polecam Corsarza https://www.x-kom.pl/p/1280330-zasilacz-do-komputera-corsair-rm850x-850w-80-plus-gold-atx-31.html Mam go i to jest klasa. Ale do wyboru jest bardzo dużo opcji, więc traktuj moja ofertę jako propozycja. Ok dzięki i właśnie patrzę sobie które są najcichsze, sprawdzając na tym Cybenetics Labs okazuje się że Be-quiet nadal króluje, a ja właśnie takiego mam. Ale mówisz że ten Corsair jest niesłyszalny? 31 minut temu, Pzgr. 39 napisał(a): 5070 ti i 5080 to ta sama generacja i wszystkie te technologie są w obu kartach. Co do zasilacza to ja bym go zostawił a jak coś będzie nie tak - za głośny, albo powodował jakieś zwiechy, no to wtedy dopiero zmieniał. Ale raczej powinien Ci działać. Zakładając, że Twój komputer będzie pobierał ≈ 550 W no to będziesz miał 200 W zapasu, tak że wszystko powino jednak działać. Żeby nie było, że jestem gołosłowny - mam zasilacz 700 W Pure Power 9, procesor Ryzen 5 5600 i kartę RX 7900 XT. Zasilacz nie powoduje żadnych problemów. Jeśli chodzi o technologię kart to sprawdź dobrze i 5070 Ti, a 5080 jednak się różnią na rzecz 5080 😉 Jeśli chodzi o zasilacz jednak będę chciał zmienić chociaż na 850W dla świętego spokoju, bo ja również podkręcam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2 godziny temu, Sunbeach napisał(a): Ok dzięki i właśnie patrzę sobie które są najcichsze, sprawdzając na tym Cybenetics Labs okazuje się że Be-quiet nadal króluje, a ja właśnie takiego mam. Ale mówisz że ten Corsair jest niesłyszalny? Corsair prze zemnie zalinkowany jest niesłyszalny, bo ma wyłącznik wentylatora w potencjometrze z tyłu koło włącznika. Czyli wentylator w ogóle się nie kręci. Nic w zasilaczu nie piszczy, pyrka, czy skwierczy. Kompletna cisza. Ofkors, gdy przy wyłączonym wentylatorze moc pobierana z zasilacza przekroczy pewien próg, wentylator sam się włącza. https://zablokowana_strona/testyirecenzje/test_corsair_rm850x_2024-37704.html Ale jak masz BQ750W niesłyszalnego, to go zostaw, kup kartę i porób testy tętnień, spadków napięć, sprawności, itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Foxi Torkim Opublikowano 7 Stycznia Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2 godziny temu, leven napisał(a): Corsair prze zemnie zalinkowany jest niesłyszalny, bo ma wyłącznik wentylatora w potencjometrze z tyłu koło włącznika. Czyli wentylator w ogóle się nie kręci. Nic w zasilaczu nie piszczy, pyrka, czy skwierczy. Kompletna cisza. Ofkors, gdy przy wyłączonym wentylatorze moc pobierana z zasilacza przekroczy pewien próg, wentylator sam się włącza. https://zablokowana_strona/testyirecenzje/test_corsair_rm850x_2024-37704.html Ale jak masz BQ750W niesłyszalnego, to go zostaw, kup kartę i porób testy tętnień, spadków napięć, sprawności, itd. Czy ty czasem też nie udzielasz porad na innym forum ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 8 Stycznia Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia Na kilku forach komputerowych 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 8 Stycznia Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 14 godzin temu, Sunbeach napisał(a): Jeśli chodzi o technologię kart to sprawdź dobrze i 5070 Ti, a 5080 jednak się różnią na rzecz 5080 😉 W jakim sensie? Nie chcę mądrzyć bo może mnie coś ominęło ale tego to ja jeszcze nie słyszałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 8 Stycznia Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 16 godzin temu, leven napisał(a): Ale jak masz BQ750W niesłyszalnego, to go zostaw, kup kartę i porób testy tętnień, spadków napięć, sprawności, itd. Na pewno sobie zrobi test tętnień i sprawności... Zmierzyć to sobie może co najwyżej napięcia I to też orientacyjnie. To jest nowa jednostka z dość dobrym.srodkiem, nie widzę sensu wymiany. Polecanie komuś RMX 850W 2024 w cenie 650 zł to niesmaszny żart. Za 550 zł to jest 1000W jak faktycznie ktoś takiej mocy potrzebuje https://www.ceneo.pl/180558411 Nie jest to wybitna jednostka bo gorsza od poprzedniej wersji ale za te pieniądze nie ma co wybrzydzać. Generalnie jeśli miałbym brać coś dla siebie wziąłbym GX V4 1000W za 700 zł lub Fractal Ion 3 1000W za 650 zł Fractal to OEM Seasonica ze zmienionym wentylatorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 8 Stycznia Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 4 godziny temu, Dikson napisał(a): Na pewno sobie zrobi test tętnień i sprawności... Zmierzyć to sobie może co najwyżej napięcia I to też orientacyjnie. To jest nowa jednostka z dość dobrym.srodkiem, nie widzę sensu wymiany. Polecanie komuś RMX 850W 2024 w cenie 650 zł to niesmaszny żart. Po co się tak spinasz człowieku. Nikomu nie każę wchodzić w tego Corsarza, chociaż jest to TOP konstrukcja. I jakie ma znaczenie, że to zasilacz z 2024 roku ? Cena faktycznie podskoczyła i to o dobre 150zł. No cóż, takie czasy. Co do pomiarów, to autor może mieć kogoś znajomego z pojęciem w kwestii zasilaczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 8 Stycznia Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia Dostosuj się do danych producenta , dolicz jeszcze wentylatory dyski chłodzenie (AiO), zasilacz powinien spokojnie pracować nie obciążony i ciszej powinien mieć zapas mocy , tak jak z silnikami od samochodu 1,1 vs 2,0 pierwszy na wyprzedzaniu już wyje drugi spokojnie z lekką nutką dekadencji śmiga cicho. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Opublikowano 9 Lutego Test wydajności NVIDIA DLSS 4.5 vs DLSS 4.0 vs DLSS 3.5 - Skalowanie na GeForce RTX 5070, RTX 4070, RTX 3070 i RTX 2070 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tegoniewiesz Opublikowano 6 Marca Zgłoś Opublikowano 6 Marca Cześć, Chciałbym zapytać o Waszą opinię. Zastanawiam się czy na dzień dzisiejszy warto wymieniać kartę graficzną w moim komputerze. Wiem, że moja płyta główna obsługuje PCIe 4.0, natomiast nowe karty z serii RTX 50 korzystają już z PCIe 5.0. Z tego co czytałem, różnica wydajności przy używaniu karty PCIe 5.0 w slocie PCIe 4.0 jest niewielka i wynosi około 1–3 procent. Czy rzeczywiście tak to wygląda w praktyce? Druga sprawa to sam upgrade. Obecnie mam RTX 3080 i zastanawiam się nad RTX 5070 Ti, ale mam wrażenie, że skok wydajności nie jest aż tak duży, żeby była to bardzo odczuwalna zmiana. Może lepiej jeszcze się wstrzymać i poczekać na kolejną generację lub spadki cen? Zastanawiam się też, czy zamiast tego nie zainwestować najpierw w szybki dysk, na przykład Samsung 990 Pro 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2. Gram głównie w rozdzielczości 1440p. Ostatnio kupiłem monitor Asus ROG Strix OLED XG27ACDNG. Mój obecny zestaw: Procesor Intel Core i7-11700K Karta graficzna NVIDIA GeForce RTX 3080 Gigabyte Chłodzenie CPU Arctic Liquid Freezer II 240 Płyta główna Gigabyte Z590M Gaming X RAM Crucial Ballistix Black 32 GB (4×8 GB) 3600 MHz CL16 Zasilacz Corsair CX750M 750 W 80 Plus Bronze Będę wdzięczny za opinie i sugestie co według Was byłoby najrozsądniejsze w tej sytuacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 7 Marca Zgłoś Opublikowano 7 Marca Różnica między PCIE 5.0 a 4.0 przy GPU jest marginalna https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5090-pci-express-scaling/29.html Przeskok będzie ogromny, to jest lekko 30% mocniejszy układ i też ilość VRAM robi tu robotę bo te 10GB jest nie raz na styk szczególnie przy RT i DLSS. Zamiast 990 Pro na teraz masz KC3000 1TB za 559 zł https://www.neonet.pl/dyski-ssd/kingston-dysk-ssd-kc3000-1024gb-pcie-4-0-nvme-m-2.html Zasilacz ma dwa kable po dwa złącza PCIE więc tu też nie będzie problemu z adapterem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackops73 Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia (edytowane) Dzień dobry, mam problem z generatorem klatek do tej pory problem występował tylko w cyberpunku na maks detalach po ok półtorej godziny gry, ale w resident evil requiem ten problem w raccoon city występuje co chwile. Problem objawia się w taki sposób, że podczas gry np z generatorem klatek x3 mam ok 220-240fps. Gra chodzi super, jednak (tutaj nie jestem pewien) gdy np zaczynają wychodzić spod ziemi stwory, to nagle opóźnienie skacze z ok 40ms do 150-200, a fps spadają do 60-90, ale gra przy tym staje się niegrywalna, nawet ucieczka z tego miejsca nie zmienia sytuacji, ciągłe przycinki, co sekundę nawet. Zauważyłem, że gdy grę zminimalizuje na chwile, to problem ustępuje Karta graficzna: Nvidia RTX 5070 Procesor: Ryzen 5600x Ram ddr4: 32gb 3600mhz W cyberpunku jest napisane, że ok 1.5gb vram jest wolne, a też przycina w taki sam sposób Edytowane 3 Kwietnia przez blackops73 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darthirek Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Może najpierw sprawdź czy to nie problem z vram ograniczając jego użycie. Jak będzie to samo to będziemy szukać. Wrzuć też monitorowanie temperatury vram, bo chyba nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia W dniu 7.01.2026 o 18:19, Sunbeach napisał(a): Jeśli chodzi o technologię kart to sprawdź dobrze i 5070 Ti, a 5080 jednak się różnią na rzecz 5080 😉 jeżeli chodzi o funkcje, karty serii 5000 oferują to samo - różnią się wydajnością/ilością pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...