Szybki_27 Opublikowano 25 Lipca Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 43 minuty temu, Tyrion83 napisał(a): co ty bredzisz? po co mialbym grac bez dlss jak w 4k wyglada lepiej niz natywna albo praktycznnie tak samo a jest 50-200% wiecej fps, juz nawet nie mowiac o FG, po co mialbym renderowac 200 fps natywnie jak juz przy 80 plus FG jest ekstremalnie niskie latency, ty serio jestes mega poczatkujacy, kazdy twoj wpis tego dowodzi 🙂 5070 ti sobie spokojnie radzi z 4k dlss z path tracing przy bardzo przyjemnej jakosci obrazu i w pelni akceptowalnym dla mnie latency, ja wole grac w gry single player w pelnej jakosci, a nie medium czy low 200 fps , na radeonie jest oczywiscie padaka z path traqcing, otwarcie o tym tutaj redaktror Sebastian i inni mowia, maks 1440p z fsr, ale to i tak z trudem 🙂 film z dooma tez przeciez dawalem Sherlocku pare postow wyzej Przykro mi,, ale dla mnie jesteś żadnym wyznacznikiem czegokolwiek, jeżeli chodzi o PC. Moim zdaniem, manipulujesz tak faktami aby narracja była po twojej stronie. Bez odbioru. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrion83 Opublikowano 25 Lipca Zgłoś Opublikowano 25 Lipca (edytowane) 5 minutes ago, Szybki_27 said: Przykro mi,, ale dla mnie jesteś żadnym wyznacznikiem czegokolwiek, jeżeli chodzi o PC. Moim zdaniem, manipulujesz tak faktami aby narracja była po twojej stronie. Bez odbioru. a slepy test na kilkunastu tysiacac uzytkownikow computerbase gdzie 80+% ludzi wybralo obraz 4k dlss4.5 quality jako lepszy od native to co? zbiorowe urojenie? 🙂 https://www.computerbase.de/artikel/grafikkarten/nativ-vs-dlss-4-5-vs-fsr-upscaling-ai-leser-blindtest-auswertung.96165/ Ty nie masz wiedzy, doswiadczenia ani pojecia zeby ze mna dyskutowac i sie spierac, jak ja cos pisze to czytaj, przyswajaj i najlepiej sobie sam tez testuj,porownuj i wyciagaj wnioski, to za rok czy dwa moze bedziemy o czyms mogli podyskutowac na jakkolwiek zblizonym poziomie jak sie przylozysz i poswiecisz czas, na pewno nie teraz 😉 Edytowane 25 Lipca przez Tyrion83 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 25 Lipca Zgłoś Opublikowano 25 Lipca @Szybki_27 Nie ma co sie kłócic. Napisz u żeby nagrał video nawet 10Mbit bitrate i zeby pokazal ustawienia i puscil benchmark @Tyrion83 Tylko, że to nie sa stare sterowniki. Tylko najnowsze. To jest batch dla developerow 620.02 to jest numer wyzszy niz twoje 610. Nic nie da 120FPS, bo ta gra źle działa na tych sterownikach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrion83 Opublikowano 25 Lipca Zgłoś Opublikowano 25 Lipca (edytowane) To zostaw na razie tego Dooma i Halo potestuj, jedna z lepiej zoptymalizowanych gier na ue5 z tego co widze, i graficznie na prawde sie postarali, wyglada next-gen, a chodzi bardzo plynnie nawet bez FG w 4k balanced 🙂 tu masz pare screenow z HDR https://drive.google.com/drive/folders/1D-ktfH7bRU2nCQISKLt0lrwg20gVDYUz?usp=sharing Edytowane 25 Lipca przez Tyrion83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 25 Lipca Zgłoś Opublikowano 25 Lipca Nigdy w to nie gralem. W sumie mam tak duzo gier, że raczej nie bede w to gral. Ale sage i wszechswiat troche znam, ciekawe uniwersum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrion83 Opublikowano 25 Lipca Zgłoś Opublikowano 25 Lipca Just now, maxmaster027 said: Nigdy w to nie gralem. W sumie mam tak duzo gier, że raczej nie bede w to gral. Ale sage i wszechswiat troche znam, ciekawe uniwersum ja gralem w ta czesc co wyszla na pc z 20 lat temu 🙂 ale niezbyt mi sie podobala, natomiast ta nowa graficznie syci, dobry feeling strzelania i nie jest tak infantylna jak gears wiec jak na razie mi sie podoba 🙂 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 25 Lipca Zgłoś Opublikowano 25 Lipca https://drive.google.com/file/d/1_hvTjL7X_77YDOIEpTPYaOoiE6UUlmdj/view?usp=sharing zainstalowalem normalne sterowniki i dziala dobrze bez scinek wyzszy FPS. Ale te 620.02 co wczesniej mialem, to jednak dobre stery, w wielu grach duzo wyzszy FPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szybki_27 Opublikowano 25 Lipca Zgłoś Opublikowano 25 Lipca @maxmaster027 ja się nie kłócę. Powiem Ci tak, narracja przez kolegę tyra czy to na portalu czy teraz na forum to psychologiczny zabieg umniejszania wszystkim że, się nie znają. Ciągłe używanie tego zabiegu może spowodować że, ktos poboczny kto to przeczyta to serio w to uwierzy. W dodatku, czy w każdym poście na portalu czy w poście na forum, dostajemy zawsze informację że, sie nie znamy itd. od siebie powiem że OC w latach 2006-2015 inaczej wygladało niż teraz. Pokazałem testy z Power limit 85% + 100% z OC karty, dodatkowo mam najnowsze stery dla 5070Ti + dodatek do Dooma. Z wynikami pewnego człowieka zgodziłbym sie jeżeli przyznałby że, puścił bencha na Ultra Performance, ale nie ma mowy żeby miał przy takim cepie takie wyniki na Performance. Nawet jak dorzuce mocniejszego CPU to i tak będa wyniki podważane jeszcze bardziej. Nie wiem, LLM mam wyłacząny, poza tym jak prowadzę test to, nie szukam backdorów na cokolwiek. Mam sterownik do karty, mam MSI Afterburner na danych ustawieniach + dorzucam screeny z ustawień w grze. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 25 Lipca Zgłoś Opublikowano 25 Lipca No dobra, ale mowie Ci wyluzuj. Moze mial dynamic frame gen wlaczony i zostawil 3x. U mnie bylo 165FPS okolo. Teraz mi nie dziala frame gen w tej grze nie wiem czemu. Znaczy sie mozna wlaczyc tylko bez efektu. Wiec jezeli masz 139 to jest to mniej wiecej 18% OC vs OC. Także tutaj nie ma znaczenia, ile mu wyswietla. Nie masz co sie przejmowac. Sterowniki moga robic robote, ale +-5fps. Ewentualnie wlasnie jak FG jest zbugowane to moze blednie pokazywac, doom juz miewal z tym problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrion83 Opublikowano 25 Lipca Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 23 minutes ago, maxmaster027 said: No dobra, ale mowie Ci wyluzuj. Moze mial dynamic frame gen wlaczony i zostawil 3x. U mnie bylo 165FPS okolo. Teraz mi nie dziala frame gen w tej grze nie wiem czemu. Znaczy sie mozna wlaczyc tylko bez efektu. Wiec jezeli masz 139 to jest to mniej wiecej 18% OC vs OC. Także tutaj nie ma znaczenia, ile mu wyswietla. Nie masz co sie przejmowac. Sterowniki moga robic robote, ale +-5fps. Ewentualnie wlasnie jak FG jest zbugowane to moze blednie pokazywac, doom juz miewal z tym problemy. Na moim nagraniu jak byk widac w dlss indicator, ze caly czas jest na sztywno fg x2, jakbym dal fg x3 to by szybki-115C juz calkiem sie poplakal jakby zobaczyl ile jest fps 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca Tyr ale Ci wypluło 191fps, troche rzeczywiscie za duzo. Na 5090 bez OC to taki FPS moze byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca @Szybki_27 https://drive.google.com/file/d/17rOq6aqmSOyAitd4_Ob5np7ckDOLAlIz/view?usp=sharing zainstaluj stery 610.52, tam w koncu dziala FG poprawnie i przy okazji dobra wydajnosc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca (edytowane) 18 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): Teraz mi nie dziala frame gen w tej grze nie wiem czemu. Znaczy sie mozna wlaczyc tylko bez efektu.... jesteś pewnien że nie działa FG ? kiedyś tez myślałem że nie działa ale okazało się że RT widział tylko to co wyrzuca silnik gry (szczególnie dotyczyło to gier na Vulkan), dopiero jak odpaliłem nakładkę nvidii to wyświetlało liczbę klatek która trafia na monitor (jeszcze HWinfo64 łapał poprawnie ilość klatek) tu masz właśnie przykład z doom'a - vsync off, FG włączone niby na 3x ale tak naprawdę robi tylko 2x (w vulkan'ie nie udało mi się realnie więcej niż FG2x) Edytowane 26 Lipca przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrion83 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca (edytowane) 23 minutes ago, Raptor said: jesteś pewnien że nie działa FG ? kiedyś tez myślałem że nie działa ale okazało się że RT widział tylko to co wyrzuca silnik gry (szczególnie dotyczyło to gier na Vulkan), dopiero jak odpaliłem nakładkę nvidii to wyświetlało liczbę klatek która trafia na monitor (jeszcze HWinfo64 łapał poprawnie ilość klatek) tu masz właśnie przykład z doom'a - vsync off, FG włączone niby na 3x ale tak naprawdę robi tylko 2x (w vulkan'ie nie udało mi się realnie więcej niż FG2x) tu macie dlss indicator https://drive.google.com/drive/folders/1TockK6Ctx6Saubyb_g77VuHzm-nIq3Z0?usp=sharing aktywujesz plik dlss indicator on i w grach pokazuje dokladne nastawy zarowno dlss jak i fg wiec zawsze wiadomo jaki model jaka baza etc. jaki moznik fg i jaki preset, przydatna sprawa, szkoda, ze redaktorzy nie uzywaja, bo potem sa wpadki jak ostatni test jakosci obrazu czy ogolnie na YT gdzie zdaje sie testowalik dlss4.5 w ostatnim AC, a gra miala buga i wlaczenie dlss 4.5 quality i balanced aktywowalo dlss3 zamiast dlss 4.5 ROTFL, etc. 😛 ja mam to zawsze aktywne na video, ktore nagrywam wiec jest 0 niedopmowien co i jak mam ustawione 🙂 Edytowane 26 Lipca przez Tyrion83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca @Raptor No jak nie działa, pijesz do wczesniejszego posta na preview sterownikach 620 (dla developerow). Na sterownikach 610.52 działa wszystko dobrze, jest 170fps. Na sterownikach 620.02 lina do nich wrzucilem, jest na wczesniejszej stronie, FG nie działa. Nie wiem w sumie co pokazales jakis wycinek z gry czy z benchmarka nic nie mowi. Wejdz na strone wczesniej i pobierz sterowniki 620.02 zainstaluj i zobaczysz ze FG na nich nie dziala (ale w doome, w innych grach nie ma problemu). Natomaist na 610.52 działa. Poza tym, nie potrzeba żadnych indykatorow, żeby sterdzic czy cos dziala czy nie. Bo to po prostu widac i czuc. Sterowniki 620.02 sa w fazie rozwoju, wiec co w tym w sumie dziwnego, ze w jakiejs grze sie nie zalaczaja. Do was jakby niedochodzi, że to nie sa stare sterowniki tylko te ktore jeszcze sie oficjalnie nie ukazaly. +------------+----------------+----------------+ | | 620.02 | 610.52 | +------------+----------------+----------------+ | DOOM | FG nie działa | FG działa | | Cyberpunk | FG działa | FG działa | | Wukong | FG działa | FG działa | +------------+----------------+----------------+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca testowałem dzisiaj 610.52 i 620.02 działają tak samo u mnie - tzn jak zwykle przy vulkan tylko OSD nvidii pokazuje poprawnie FPS: wymuszam w sterownikach vsync i daje 120Hz odświeżania i dostaje wg. gry 60FPS a wg nvidii 120FPS, ustawiam 240Hz i gra pokazuje 120FPS a nvidia 240FPS :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca Inna gra na vulkan FG włączone FG wyłączone jak miałem jeszcze LG C1 ładnie pokazywał w menu aktualne odświeżanie ekranu i tak znalazłem że MSI Afterburner/RT na vulkan źle pokazuja FPS przy włączonym FG (SmoothMotion) - na D3D jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca Rozumiem. Ale u mnie pokazywalo że jest wlaczone. reg add "HKLM\SOFTWARE\NVIDIA Corporation\Global\NGXCore" /v ShowDlssIndicator /t REG_DWORD /d 0x400 /f Tym wpisem aktywowalem. Ale na 620.02 w doomie, pokazywac se moglo, ale tego na screenie nie bylo widac i nie bylo plynnosci. I ogolnie gra troche dropy miala. Znowu ten sterownik 620 jest bardzo dobry np w cyberpunku i innych gierkach sporo wiecej FPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca (edytowane) w doom pokazywało ładnie parametry na innym tytule tylko tyle pokazuje ten DLSS indicator @maxmaster027 włączałeś w grze czy wymuszałeś w sterownikach ? ja wrzucam w sterownikach Edytowane 26 Lipca przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrion83 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 12 minutes ago, Raptor said: w doom pokazywało ładnie parametry na innym tytule tylko tyle pokazuje ten DLSS indicator @maxmaster027 włączałeś w grze czy wymuszałeś w sterownikach ? ja wrzucam w sterownikach Masz monitor ,5k? Model K to DLSS4 bez RR. Jak DLSS indicator jest zakazany to trzeba w grze wyłączyć post procesy w stylu chronatic, blur etc. , one rozmywają często obraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca monitor ma rozdzielczość 7680x2160, właśnie DLSS indicator się tak wyłożył z detekcją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrion83 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 3 minutes ago, Raptor said: monitor ma rozdzielczość 7680x2160, właśnie DLSS indicator się tak wyłożył z detekcją A ile cali? Przy 8k to nawet tryb ultra performance będzie dawał sporo lepszy obraz niż 4k quality ze względu na wysokie rozdzielczości bazowe 🙂 najlepiej model L w tym sobie radzi,on jest specjalnie do Ultra perf, poza grani z RR. Coś daje 8k , realnie? Jak dla mnie na 32calach 4k to jest już max gdzie jestem w stanie detale rozróżnić, mam 1.5 dioptrii+ 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 30 minut temu, Raptor napisał(a): w doom pokazywało ładnie parametry na innym tytule tylko tyle pokazuje ten DLSS indicator @maxmaster027 włączałeś w grze czy wymuszałeś w sterownikach ? ja wrzucam w sterownikach Ale ja wrzucilem 310.7 i do tego caly streamline najnowszy 2.12 Mowie na 610 wszystko cacy a na 620 cos nie tak. Ale moze to tylko doom ma z tym problem. Jak u Ciebie dobrze dziala to spoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca @Tyrion83 Obejrzalem te Halo, sporo poprawili wzgledem oryginalu. Ale wymagania to tez ma spore teraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrion83 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca (edytowane) 7 minutes ago, maxmaster027 said: @Tyrion83 Obejrzalem te Halo, sporo poprawili wzgledem oryginalu. Ale wymagania to tez ma spore teraz Właśnie odniosłem wrażenie że bardzo dobrze chodzi o stabilnie lumen wygląda, ale to tylko z godzinę grałem i 2 lokacje odwiedziłem. 4k balanced preset high texture max I miałem w 4k balanced 80-100 FPS bez fg , bo nie działa. Oświetlenie lokacji na prawdę fotorealistycznie wygląda Edytowane 26 Lipca przez Tyrion83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca Acha no ale, tutaj pokazywal na tym video, że są lokacje gdzie znacznie spada FPS. Wiec te 80-100 to zależy gdzie, pewnie gdzies na statku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrion83 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 5 minutes ago, maxmaster027 said: Acha no ale, tutaj pokazywal na tym video, że są lokacje gdzie znacznie spada FPS. Wiec te 80-100 to zależy gdzie, pewnie gdzies na statku. W tej otwartej lokacji tyle miałem, takie góry z piaskowca i jezioro , dawałem screena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca (edytowane) 2 godziny temu, Tyrion83 napisał(a): A ile cali? Przy 8k to nawet tryb ultra performance będzie dawał sporo lepszy obraz niż 4k quality ze względu na wysokie rozdzielczości bazowe 🙂 najlepiej model L w tym sobie radzi,on jest specjalnie do Ultra perf, poza grani z RR. Coś daje 8k , realnie? Jak dla mnie na 32calach 4k to jest już max gdzie jestem w stanie detale rozróżnić, mam 1.5 dioptrii+ 😉 57" - do pracy całkiem fajnie się sprawdza, z grami zależy od implementacji ja już też coś ok. 1.5+ mam ale to już pesel załatwił Edytowane 26 Lipca przez Raptor typo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrion83 Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca (edytowane) 5 minutes ago, Raptor said: 59" - do pracy całkiem fajnie się sprawdza, z grami zależy od implementacji ja już też coś ok. 1.5+ mam ale to już pesel załatwił Aha, no na 59 cali to moze miec sens taka rozdzielczosc, a w jakiej odleglosci siedzisz? Przy takiej rozdzielczosci i odleglosci mysle, ze w razie potrzeby nawet custom dlss factor w sylu 28 (czyli 28% z kazdej osi jako bazowa rozdzielczosc) nadal bedzie wygladac bardzo dobrze, a wydajnosc bedzie bardzo OK, upscalery sobie tym lepiej radza im wyzsza rozdzielczosc bazowa i wynikowa, jedyne co to przydalaby Ci sie karta z 16GB vram do zabawy z 8k. Edytowane 26 Lipca przez Tyrion83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 26 Lipca Zgłoś Opublikowano 26 Lipca jakieś 80-90cm mam do monitora, a karta ma trochę zapasu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...