Skocz do zawartości
Caleb

AMD Radeon RX 9000 (RDNA 4) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

@axsin302Ja wiem skąd te temperatury. Miałeś kartę zamontowana w pozycji wyjściami wideo do góry? Jeśli tak to masz odpowiedź. 

2 lata wojowalem z producentami GPU w tym temacie i mnie zlali - nikt nie daje informacji o tym, czy ich karta jest w stanie pracować w takiej pozycji, a z doświadczenia (miałem Silverstone Alta F1) wiem, że niewiele jest takich kart.

Edytowane przez vlad_8011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Krzysiak_PL_GDA napisał(a):

Wiem że kombinuje a jak PowerColor Hellhound RX9070XT 16G-L/OC

Jak znajdziesz w dobrej cenie (niższej niż wymienione modele) to ok, ale celowalbym raczej w szafira (klasa MSI gaming X z czasów Pascala). XFX, nawet ten najmniejszy (Swift) wypada nieźle, tylko fabrycznie ma mocno podkręcone obroty. Na hardware unboxed jest świeży filmik, gdzie porównują różne modele (16).

Edit - patrzę jeszcze na ceny i ja osobiście bym się nie zastanawiał - brał szafira, jak trafisz na pamięci hynix, to zwrot i XFX

Screenshot_20250913-165650.thumb.png.38aab8f4f1cd7af80607f6a61d11aef4.png

Edytowane przez vlad_8011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Krzysiak_PL_GDA napisał(a):

No i stałem się posiadaczem
XFX Mercury Radeon RX 9070 XT OC Gaming RGB 16GB GDDR6

Bardzo fajna karta jak się poprawi krzywą wentylatora 🙂

A jakież to pamięci ustrzeliłeś w tej loterii? Samsung czy Hynix?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Kolega wygrał Sapphire Pulse 9070XT w World of Tanks (lol) i tak się zastanawiam, jak wygląda gwarancja takiego sprzętu? Jak kupisz w sklepie to masz paragon i jak coś się dzieję, to przez 3 lata uderzasz do sklepu i tyle.

A co w takim wypadku? Paragonu/faktury nie ma. Na stronie sapphire jest można zarejestrować sprzęt, ale trzeba mieć dowód zakupu.

Miał ktoś doświadczenie z takim czymś? Niekoniecznie karta graficzna, ale jakikolwiek tego typu sprzęt bez paragonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Tares napisał(a):

Jak kupisz w sklepie to masz paragon i jak coś się dzieję, to przez 3 lata uderzasz do sklepu i tyle.

No właśnie możesz uderzać do sklepu albo do producenta, przy czym nasze prawo jest skonstruowane tak, że sprzedawca załatwia sprawę szybciej, więc dlatego lepiej składać reklamację w sklepie.

W przypadku nagrody pozostaje ci wyłącznie gwarancja rozpatrywana bezpośrednio przez producenta, ale musisz mieć dokument potwierdzający kiedy wszedłeś w posiadanie ich produktu np. protokół przekazania nagrody.
Z gwarancjami producentów jest tak, że nawet jeśli ci ją przyjmą, to wyślą produkt na drugi koniec świata, a po dwóch miesiącach oddadzą i powiedzą: "U nas działa".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, czy jest sens wchodzić w radka 9070 XT, gdy siedzę na R5 5600? Miałem się przesiadać na AM5, ale chwilowo wstrzymuję temat, zastanawiam się, czy mój obecny procek będzie dużym bottleneckiem dla 9070 XT?

Obecnie mam 6700XT Hellhounda. Będę wdzięczny za opinie. A może ktoś z Was posiada taki setup?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo raczej nikt nie parował by 1000 różnych konfiguracji z 200 tytułami bo 10 lat mogło by nie wystarczyć , tylko opiera sie na algorytmie , twój CPU ma zegar bazowy 3500MHz ,  Ryzen 7 5700X3D zegar bazowy 3000MHz i dlatego taki dziwny odczyt , fakt trochę to dziwne że ten kalkulator nie uwzględnia domyślnego zegara trybu Turbo oraz jak widać dodatkowej pamięci X3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ramach dziwnych eksperymentów, zamieniłem miejscami GPU z karta sieciowa, niestety moja płyta nie wspiera bifurkacji linii pci express wiec żeby sprawdzić kartę sieciowa 8Gb taka operacja była niezbędna.

XFX zajmuje przeszło trzy sloty i zasłania pci express 4x4.

Wiec 9070 XT OC chodzi teraz na Pci express 4.0 x4 i szczerze mówiąc to tylko benchmark RDR2 gdzie absolutnie wszystko dałem na max ma duze spadki i wydaje mi się ze niektóre tytuły potrzebują trochę więcej czasu żeby się załadować ale to tylko subiektywne wrażenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.12.2025 o 09:12, etranger napisał(a):

W ramach dziwnych eksperymentów, zamieniłem miejscami GPU z karta sieciowa, niestety moja płyta nie wspiera bifurkacji linii pci express wiec żeby sprawdzić kartę sieciowa 8Gb taka operacja była niezbędna.

XFX zajmuje przeszło trzy sloty i zasłania pci express 4x4.

Wiec 9070 XT OC chodzi teraz na Pci express 4.0 x4 i szczerze mówiąc to tylko benchmark RDR2 gdzie absolutnie wszystko dałem na max ma duze spadki i wydaje mi się ze niektóre tytuły potrzebują trochę więcej czasu żeby się załadować ale to tylko subiektywne wrażenie.

Kazda gra, która wykorzystuje wiecej niż VRAM ma GPU będzie działać tragicznie przy takiej przepustowość PCI-E.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się np. okazać, że rzeczywiście przyjdzie jakaś karta (ale też może przyjść zupełnie co innego więc trzeba uważać), ale np. pokoparkowa lub przerobiona np. wgranie customowego BIOSu ze słabszej karty jako lepsza + zmiana oznaczeń itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zacznę od dygresji. Otóż człowiek nie uczy się na błędach i lubi co jakiś czas brnąć w to samo szambo. Tym szambem są oczywiście karty AMD, gdzie niemal ze wszystkimi posiadanymi przez siebie miałem jakieś problemy. Nie inaczej jest w przypadku świeżo nabytego RX 9070 XT. Otóż dzieje się rzecz taka, że dźwięk przy transmisji przez HDMI się zacina. Przy podłączeniu głośników bezpośrednio do karty dźwiękowej problemu nie ma. Szukałem w Internetach, ale tematy mają już po kilka miesięcy i tam ludzie pisali, że dzieje się to tylko w czasie, gdy karta jest w spoczynku. U mnie problem występuje również w grach. Rozwiązaniem jest, na przykład, zostawienie włączonej przeglądarki z zapauzowanym wideo na YT, bo wtedy VRAM ma podniesione zegary i karta, najpewniej, nie przechodzi w niskie stany energetyczne. Pomaga również zainstalowanie gołego sterownika, bez aplikacji Adrenalin, ale tylko połowicznie. W grach zdaje się być okej, ale podczas słuchania muzyki objawy można wywołać włączając programy typu GPU-Z czy Ryzen Master. Przy włączonym Ryzen Master zacięcia występują niemal cały czas, chyba, że w tle uruchomi się wideo na YT.

Zastanawia mnie, czy to problem ze sterownikiem, którego do tej pory nie naprawili (to w końcu AMD), czy jednak z wadliwą kartą, chociaż musiałoby takich być więcej. Może ktoś z Forumowiczów miał podobne problemy z RX 9070 XT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lata mijają i AMD dalej ma problem z systemami oszczędzania energii. Nie wiem przepisz bios , zmień stery na starsze ,młodsze albo polataj na  innych odświeżaniach matrycy,wyłącz/ włącz amdowy sync etc etc

Edytowane przez karro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 hours ago, Krisu747 said:

Witam!

Zacznę od dygresji. Otóż człowiek nie uczy się na błędach i lubi co jakiś czas brnąć w to samo szambo. Tym szambem są oczywiście karty AMD, gdzie niemal ze wszystkimi posiadanymi przez siebie miałem jakieś problemy. Nie inaczej jest w przypadku świeżo nabytego RX 9070 XT. Otóż dzieje się rzecz taka, że dźwięk przy transmisji przez HDMI się zacina. Przy podłączeniu głośników bezpośrednio do karty dźwiękowej problemu nie ma. Szukałem w Internetach, ale tematy mają już po kilka miesięcy i tam ludzie pisali, że dzieje się to tylko w czasie, gdy karta jest w spoczynku. U mnie problem występuje również w grach. Rozwiązaniem jest, na przykład, zostawienie włączonej przeglądarki z zapauzowanym wideo na YT, bo wtedy VRAM ma podniesione zegary i karta, najpewniej, nie przechodzi w niskie stany energetyczne. Pomaga również zainstalowanie gołego sterownika, bez aplikacji Adrenalin, ale tylko połowicznie. W grach zdaje się być okej, ale podczas słuchania muzyki objawy można wywołać włączając programy typu GPU-Z czy Ryzen Master. Przy włączonym Ryzen Master zacięcia występują niemal cały czas, chyba, że w tle uruchomi się wideo na YT.

Zastanawia mnie, czy to problem ze sterownikiem, którego do tej pory nie naprawili (to w końcu AMD), czy jednak z wadliwą kartą, chociaż musiałoby takich być więcej. Może ktoś z Forumowiczów miał podobne problemy z RX 9070 XT.

Jak szanujesz swoj czas to zwrot i kup produkt renomowanej firmy, ktora nie bez powodu obecnie kontroluje 94% rynku GPU 😉 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi