vlad_8011 Opublikowano 10 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2025 (edytowane) @axsin302Ja wiem skąd te temperatury. Miałeś kartę zamontowana w pozycji wyjściami wideo do góry? Jeśli tak to masz odpowiedź. 2 lata wojowalem z producentami GPU w tym temacie i mnie zlali - nikt nie daje informacji o tym, czy ich karta jest w stanie pracować w takiej pozycji, a z doświadczenia (miałem Silverstone Alta F1) wiem, że niewiele jest takich kart. Edytowane 10 Maja 2025 przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 Test kart graficznych AMD Radeon RX 9060 XT vs NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti - Waga kogucia doładowana 16 GB pamięci? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 9 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2025 co to za rarytasy na radeonie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 13 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2025 (edytowane) Którego RX 9070 XT wybrać? Główny warunek, żeby był cichy pod obciążeniem! Edytowane 13 Września 2025 przez Krzysiak_PL_GDA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 13 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2025 2 minuty temu, Krzysiak_PL_GDA napisał(a): Którego RX 9070 XT wybrać? Główny warunek, żeby był cichy pod obciążeniem! Saphire pulse, saphire pure, XFX jak zmniejszenie krzywej ci nie straszne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 13 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2025 A Asus TUF Gaming Radeon RX 9070 XT OC 16GB GDDR6 ? Cena podobna dłuższa gwarancja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 13 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2025 10 minut temu, Krzysiak_PL_GDA napisał(a): A Asus TUF Gaming Radeon RX 9070 XT OC 16GB GDDR6 ? Cena podobna dłuższa gwarancja. Kiedyś może bym Asusa polecił, ale nie w dzisiejszych czasach, właśnie ze względu na ich "gwarancję" a w zasadzie porady DIY. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 13 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2025 Wiem że kombinuje a jak PowerColor Hellhound RX9070XT 16G-L/OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 13 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2025 (edytowane) 17 minut temu, Krzysiak_PL_GDA napisał(a): Wiem że kombinuje a jak PowerColor Hellhound RX9070XT 16G-L/OC Jak znajdziesz w dobrej cenie (niższej niż wymienione modele) to ok, ale celowalbym raczej w szafira (klasa MSI gaming X z czasów Pascala). XFX, nawet ten najmniejszy (Swift) wypada nieźle, tylko fabrycznie ma mocno podkręcone obroty. Na hardware unboxed jest świeży filmik, gdzie porównują różne modele (16). Edit - patrzę jeszcze na ceny i ja osobiście bym się nie zastanawiał - brał szafira, jak trafisz na pamięci hynix, to zwrot i XFX Edytowane 13 Września 2025 przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 10 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2025 No i stałem się posiadaczem XFX Mercury Radeon RX 9070 XT OC Gaming RGB 16GB GDDR6 Bardzo fajna karta jak się poprawi krzywą wentylatora 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 10 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2025 Godzinę temu, Krzysiak_PL_GDA napisał(a): No i stałem się posiadaczem XFX Mercury Radeon RX 9070 XT OC Gaming RGB 16GB GDDR6 Bardzo fajna karta jak się poprawi krzywą wentylatora 🙂 A jakież to pamięci ustrzeliłeś w tej loterii? Samsung czy Hynix? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 10 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2025 Samsunga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tares Opublikowano 23 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2025 Cześć, Kolega wygrał Sapphire Pulse 9070XT w World of Tanks (lol) i tak się zastanawiam, jak wygląda gwarancja takiego sprzętu? Jak kupisz w sklepie to masz paragon i jak coś się dzieję, to przez 3 lata uderzasz do sklepu i tyle. A co w takim wypadku? Paragonu/faktury nie ma. Na stronie sapphire jest można zarejestrować sprzęt, ale trzeba mieć dowód zakupu. Miał ktoś doświadczenie z takim czymś? Niekoniecznie karta graficzna, ale jakikolwiek tego typu sprzęt bez paragonu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCmaster Opublikowano 23 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2025 5 godzin temu, Tares napisał(a): Jak kupisz w sklepie to masz paragon i jak coś się dzieję, to przez 3 lata uderzasz do sklepu i tyle. No właśnie możesz uderzać do sklepu albo do producenta, przy czym nasze prawo jest skonstruowane tak, że sprzedawca załatwia sprawę szybciej, więc dlatego lepiej składać reklamację w sklepie. W przypadku nagrody pozostaje ci wyłącznie gwarancja rozpatrywana bezpośrednio przez producenta, ale musisz mieć dokument potwierdzający kiedy wszedłeś w posiadanie ich produktu np. protokół przekazania nagrody. Z gwarancjami producentów jest tak, że nawet jeśli ci ją przyjmą, to wyślą produkt na drugi koniec świata, a po dwóch miesiącach oddadzą i powiedzą: "U nas działa". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tares Opublikowano 23 Października 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2025 Ok, dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 17 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2025 Cześć, czy jest sens wchodzić w radka 9070 XT, gdy siedzę na R5 5600? Miałem się przesiadać na AM5, ale chwilowo wstrzymuję temat, zastanawiam się, czy mój obecny procek będzie dużym bottleneckiem dla 9070 XT? Obecnie mam 6700XT Hellhounda. Będę wdzięczny za opinie. A może ktoś z Was posiada taki setup? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2025 Witam jak zjedziesz na dół strony to możesz z listy wybrać grę i rozdzielczość itd. https://pc-builds.com/fps-calculator/result/1fB1y40mI/ryzen-5-5600/radeon-rx-9070-xt/horizon-forbidden-west/1920x1080/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak777 Opublikowano 17 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2025 Coś jest nie tak z tym kalkulatorem, jak zmieniam procka na 5700x3D to bottleneck w FHD wzrasta z 34% (przy moim 5600) do 39% (przy 5700x3D). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Listopada 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2025 Bo raczej nikt nie parował by 1000 różnych konfiguracji z 200 tytułami bo 10 lat mogło by nie wystarczyć , tylko opiera sie na algorytmie , twój CPU ma zegar bazowy 3500MHz , Ryzen 7 5700X3D zegar bazowy 3000MHz i dlatego taki dziwny odczyt , fakt trochę to dziwne że ten kalkulator nie uwzględnia domyślnego zegara trybu Turbo oraz jak widać dodatkowej pamięci X3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość etranger Opublikowano 24 Grudnia 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2025 W ramach dziwnych eksperymentów, zamieniłem miejscami GPU z karta sieciowa, niestety moja płyta nie wspiera bifurkacji linii pci express wiec żeby sprawdzić kartę sieciowa 8Gb taka operacja była niezbędna. XFX zajmuje przeszło trzy sloty i zasłania pci express 4x4. Wiec 9070 XT OC chodzi teraz na Pci express 4.0 x4 i szczerze mówiąc to tylko benchmark RDR2 gdzie absolutnie wszystko dałem na max ma duze spadki i wydaje mi się ze niektóre tytuły potrzebują trochę więcej czasu żeby się załadować ale to tylko subiektywne wrażenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r4zen Opublikowano 8 Lutego Zgłoś Opublikowano 8 Lutego W dniu 24.12.2025 o 09:12, etranger napisał(a): W ramach dziwnych eksperymentów, zamieniłem miejscami GPU z karta sieciowa, niestety moja płyta nie wspiera bifurkacji linii pci express wiec żeby sprawdzić kartę sieciowa 8Gb taka operacja była niezbędna. XFX zajmuje przeszło trzy sloty i zasłania pci express 4x4. Wiec 9070 XT OC chodzi teraz na Pci express 4.0 x4 i szczerze mówiąc to tylko benchmark RDR2 gdzie absolutnie wszystko dałem na max ma duze spadki i wydaje mi się ze niektóre tytuły potrzebują trochę więcej czasu żeby się załadować ale to tylko subiektywne wrażenie. Kazda gra, która wykorzystuje wiecej niż VRAM ma GPU będzie działać tragicznie przy takiej przepustowość PCI-E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ananas85 Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Opublikowano 23 Lutego Witam co myślicie o tej karcie graficznej za niecałe 1800zł jest to możliwe. https://pl.aliexpress.com/item/1005010137974617.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca W dniu 23.02.2026 o 19:04, Ananas85 napisał(a): Witam co myślicie o tej karcie graficznej za niecałe 1800zł jest to możliwe. https://pl.aliexpress.com/item/1005010137974617.html Raczej fejk/scam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gurney Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca On 2/23/2026 at 7:04 PM, Ananas85 said: Witam co myślicie o tej karcie graficznej za niecałe 1800zł jest to możliwe. https://pl.aliexpress.com/item/1005010137974617.html Kup i zdaj relację! Niezły Ananas z Ciebie, taki stary 85 r. a ciągle jaki naiwny.... ojojoj.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca Scam raczej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian03 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca Może się np. okazać, że rzeczywiście przyjdzie jakaś karta (ale też może przyjść zupełnie co innego więc trzeba uważać), ale np. pokoparkowa lub przerobiona np. wgranie customowego BIOSu ze słabszej karty jako lepsza + zmiana oznaczeń itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu747 Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Witam! Zacznę od dygresji. Otóż człowiek nie uczy się na błędach i lubi co jakiś czas brnąć w to samo szambo. Tym szambem są oczywiście karty AMD, gdzie niemal ze wszystkimi posiadanymi przez siebie miałem jakieś problemy. Nie inaczej jest w przypadku świeżo nabytego RX 9070 XT. Otóż dzieje się rzecz taka, że dźwięk przy transmisji przez HDMI się zacina. Przy podłączeniu głośników bezpośrednio do karty dźwiękowej problemu nie ma. Szukałem w Internetach, ale tematy mają już po kilka miesięcy i tam ludzie pisali, że dzieje się to tylko w czasie, gdy karta jest w spoczynku. U mnie problem występuje również w grach. Rozwiązaniem jest, na przykład, zostawienie włączonej przeglądarki z zapauzowanym wideo na YT, bo wtedy VRAM ma podniesione zegary i karta, najpewniej, nie przechodzi w niskie stany energetyczne. Pomaga również zainstalowanie gołego sterownika, bez aplikacji Adrenalin, ale tylko połowicznie. W grach zdaje się być okej, ale podczas słuchania muzyki objawy można wywołać włączając programy typu GPU-Z czy Ryzen Master. Przy włączonym Ryzen Master zacięcia występują niemal cały czas, chyba, że w tle uruchomi się wideo na YT. Zastanawia mnie, czy to problem ze sterownikiem, którego do tej pory nie naprawili (to w końcu AMD), czy jednak z wadliwą kartą, chociaż musiałoby takich być więcej. Może ktoś z Forumowiczów miał podobne problemy z RX 9070 XT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia (edytowane) Lata mijają i AMD dalej ma problem z systemami oszczędzania energii. Nie wiem przepisz bios , zmień stery na starsze ,młodsze albo polataj na innych odświeżaniach matrycy,wyłącz/ włącz amdowy sync etc etc Edytowane 1 Kwietnia przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Tutaj przykład głupiejacegi vrama na RX 5700 z konkretną matryca tj 60 lub 75 Hz lub odwrotnie Strona 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tyrion83 Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 9 hours ago, Krisu747 said: Witam! Zacznę od dygresji. Otóż człowiek nie uczy się na błędach i lubi co jakiś czas brnąć w to samo szambo. Tym szambem są oczywiście karty AMD, gdzie niemal ze wszystkimi posiadanymi przez siebie miałem jakieś problemy. Nie inaczej jest w przypadku świeżo nabytego RX 9070 XT. Otóż dzieje się rzecz taka, że dźwięk przy transmisji przez HDMI się zacina. Przy podłączeniu głośników bezpośrednio do karty dźwiękowej problemu nie ma. Szukałem w Internetach, ale tematy mają już po kilka miesięcy i tam ludzie pisali, że dzieje się to tylko w czasie, gdy karta jest w spoczynku. U mnie problem występuje również w grach. Rozwiązaniem jest, na przykład, zostawienie włączonej przeglądarki z zapauzowanym wideo na YT, bo wtedy VRAM ma podniesione zegary i karta, najpewniej, nie przechodzi w niskie stany energetyczne. Pomaga również zainstalowanie gołego sterownika, bez aplikacji Adrenalin, ale tylko połowicznie. W grach zdaje się być okej, ale podczas słuchania muzyki objawy można wywołać włączając programy typu GPU-Z czy Ryzen Master. Przy włączonym Ryzen Master zacięcia występują niemal cały czas, chyba, że w tle uruchomi się wideo na YT. Zastanawia mnie, czy to problem ze sterownikiem, którego do tej pory nie naprawili (to w końcu AMD), czy jednak z wadliwą kartą, chociaż musiałoby takich być więcej. Może ktoś z Forumowiczów miał podobne problemy z RX 9070 XT. Jak szanujesz swoj czas to zwrot i kup produkt renomowanej firmy, ktora nie bez powodu obecnie kontroluje 94% rynku GPU 😉 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...