vlad_8011 Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia (edytowane) A nie możesz podpiąć głośników normalnie do płyty? Napisz jaki masz monitor, jaki kabel, możesz spróbować zejść z odświeżaniem - jak to pomoże, to możesz załatwić lepszy kabel. Jedyne co przychodzi mi do głowy to "enableulps" w rejestrze, żeby to wyłączyć. Jest to ustawienie odpowiedzialne za oszczędzanie energii. Godzinę temu, Tyrion83 napisał(a): Jak szanujesz swoj czas to zwrot i kup produkt renomowanej firmy, ktora nie bez powodu obecnie kontroluje 94% rynku GPU 😉 I dołóż 1000zlotych bez gwarancji że tego też nie będzie https://www.nvidia.com/en-us/geforce/forums/geforce-graphics-cards/5/582024/rtx-5070-hdmi-audio-stutteringbreaking/#!%2Ffollowing xd Świetna rada Swoją drogą dziwna sprawa, że Ryzen master triggeruje problem, możliwe że wynika z ustawień procka. Podaj jeszcze pełną specyfikację kompa + monitora + audio. EDIT: Jest też opcja że jest to wina sterownika. I na to jest jak narazie proste obejście - ustaw nakłądke wydajności tak, żeby pokazywała sam FPS, jak najmniejszą skalę (żeby była jak najmniej widoczna) i ją włącz - jeśli to jest kwestia sterownika to jest to tymczasowe obejście, jeśli problem będzie występować nadal, to szukamy gdzie indziej. Można jeszcze podpiąć HDMI do integry, jeśli takową masz. Edytowane 1 Kwietnia przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu747 Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia (edytowane) No cóż, gdyby nie idiotyczne ceny RTX-ów 5070 Ti, to bym wziął takiego bez zastanowienia, jednak dawać ponad 4 tys. za kartę, to trochę przesada. Radeona kupiłem za 3 tys. Wracając jednak do tematu. Jeśli chodzi o EnableUlps, to może się sprawdzić. Problem jest taki, że w rejestrze mam kilka takich kluczy, prawie wszystkie o wartości 0 i jeden o wartości 1. Tego ostatniego nie mogę zmienić, nie mam uprawnień. Oczywiście włączam edytor w trybie admina. Spróbuję po świętach, jak wrócę do domu, to ogarnąć. Integry nie posiadam, ale po włożeniu poprzedniej karty (RTX) problemu nie ma i nigdy nie było, także to nie wina kabla, ani telewizora. Głośniki miałem do tej pory podpięte do TV, na ten moment podłączyłem je bezpośrednio do kompa i dźwięk jest w porządku. Sprawdzę również tą nakładkę z licznikiem klatek. Edytowane 2 Kwietnia przez Krisu747 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasy Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Podobno @Tyrion83 opowiadasz o kartach AMD tutaj zdecydowanie najwięcej nie posiadając nawet ich kart i zarzucasz innym tematy o których nie mają pojęcia. Wykaż się więc swoją wiedzą! Wracając do tematu @Krisu747 Jak przełączysz dźwięk na komputer to problemu nie ma czy dalej jest? Pytam bo sam kiedyś na starym kompie na LGA 775 nie mogłem aktualizować sterowników dźwięku bo była większa tragedia niż była. Dopiero zewnętrzna karta dźwiękowa rozwiązała problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 3 godziny temu, Krisu747 napisał(a): No cóż, gdyby nie idiotyczne ceny RTX-ów 5070 Ti, to bym wziął takiego bez zastanowienia, jednak dawać ponad 4 tys. za kartę, to trochę przesada. Radeona kupiłem za 3 tys. Wracając jednak do tematu. Jeśli chodzi o EnableUlps, to może się sprawdzić. Problem jest taki, że w rejestrze mam kilka takich kluczy, prawie wszystkie o wartości 0 i jeden o wartości 1. Tego ostatniego nie mogę zmienić, nie mam uprawnień. Oczywiście włączam edytor w trybie admina. Spróbuję po świętach, jak wrócę do domu, to ogarnąć. Integry nie posiadam, ale po włożeniu poprzedniej karty (RTX) problemu nie ma i nigdy nie było, także to nie wina kabla, ani telewizora. Głośniki miałem do tej pory podpięte do TV, na ten moment podłączyłem je bezpośrednio do kompa i dźwięk jest w porządku. Sprawdzę również tą nakładkę z licznikiem klatek. Tak, jednego z wpisów nie będziesz mógł zmienić, bo dotyczy poprzednich sterowników - wpis jest ale go nie ma ("windows things"). Wiesz, rzeczywiście znalazłem wątek, że jest taki problem (że sterownikiem) - AMD go potwierdziło, i twierdzi że pracują nad nim ale ciężko im go odtworzyć, ludzie znaleźli obejścia, każde polega na odpaleniu czegoś co nie obciąży ci kompa za bardzo, ale nie pozwoli zejść zegarom do zera, u jednych działa nakładka wydajności, u innych GPU-Z - cokolwiek co będzie "przypominać o sobie karcie". Ja ostatnio dźwięk przez HDMI miałem chyba na GTX 1080 albo GTX 1060, tyle że było z tym sporo problemów i kupiłem sobie głośniki z czinczami i optykiem, do tego zestaw kabli i długości 3m i w sumie więcej już problemu nie miałem 😉 Dźwięk też trzaskał i przycinał mi na ryzenie 5800X, po włączeniu TPM w BIOS. Ogólnie powodów może być kilka, a jak wymieniłeś GPU na nowsze, dużo silniejsze, to pamiętaj, że przesunaleś bottleneck (wąskie gardło), więc pytanie jeszcze jaką kartę miałeś wcześniej. Użyłeś DDU i wyczyściłeś wszelkie shadery przed zamontowaniem Radeona? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu747 Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia (edytowane) 48 minut temu, Kasy napisał(a): Jak przełączysz dźwięk na komputer to problemu nie ma czy dalej jest? Pytam bo sam kiedyś na starym kompie na LGA 775 nie mogłem aktualizować sterowników dźwięku bo była większa tragedia niż była. Dopiero zewnętrzna karta dźwiękowa rozwiązała problem. Jak podłączę głośniki bezpośrednio do karty dźwiękowej, to wtedy problemu nie ma. Tylko przez HDMI, zarówno na wbudowanych głośnikach TV, jak i zewnętrznych, podłączonych przez wyjście słuchawkowe do tegoż telewizora. 21 minut temu, vlad_8011 napisał(a): Ja ostatnio dźwięk przez HDMI miałem chyba na GTX 1080 albo GTX 1060, tyle że było z tym sporo problemów i kupiłem sobie głośniki z czinczami i optykiem, do tego zestaw kabli i długości 3m i w sumie więcej już problemu nie miałem 😉 Dźwięk też trzaskał i przycinał mi na ryzenie 5800X, po włączeniu TPM w BIOS. Ogólnie powodów może być kilka, a jak wymieniłeś GPU na nowsze, dużo silniejsze, to pamiętaj, że przesunaleś bottleneck (wąskie gardło), więc pytanie jeszcze jaką kartę miałeś wcześniej. Użyłeś DDU i wyczyściłeś wszelkie shadery przed zamontowaniem Radeona? Głośniki miałem podłączone do TV, bo używałem ich również do oglądania filmów czy YT. TPM nie sprawdzałem, może spróbuję wyłączyć. Posiadam Ryzena 5800X3D. Wcześniej miałem RTX-a 4070 Super. Do usunięcia poprzednich sterowników użyłem AMD Cleanup Utility. No tylko nie wiem, czy shadery mają tu znaczenia, skoro problem występuje również poza grami. No ale tak czy tak, czyszczenie było. Edytowane 2 Kwietnia przez Krisu747 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 10 minut temu, Krisu747 napisał(a): Jak podłączę głośniki bezpośrednio do karty dźwiękowej, to wtedy problemu nie ma. Tylko przez HDMI, zarówno na wbudowanych głośnikach TV, jak i zewnętrznych, podłączonych przez wyjście słuchawkowe do tegoż telewizora. Głośniki miałem podłączone do TV, bo używałem ich również do oglądania filmów czy YT. TPM nie sprawdzałem, może spróbuję wyłączyć. Posiadam Ryzena 5800X3D. Wcześniej miałem RTX-a 4070 Super. Do usunięcia poprzednich sterowników użyłem AMD Cleanup Utility. No tylko nie wiem, czy shadery mają tu znaczenia, skoro problem występuje również poza grami. No ale tak czy tak, czyszczenie było. Do usunięcia sterowników nvidii użyłeś AMD cleanup utility? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu747 Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 1 minutę temu, vlad_8011 napisał(a): Do usunięcia sterowników nvidii użyłeś AMD cleanup utility? Tak, i to chyba ze dwa razy w sumie, bo potem jeszcze usuwałem sterowniki AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Teraz, Krisu747 napisał(a): Tak, i to chyba ze dwa razy w sumie, bo potem jeszcze usuwałem sterowniki AMD. To tak nie działa. AMD cleanup utility usuwa wyłącznie sterowniki Radeona. Do usuwania resztek po sterownikach Nvidia używa się DDU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu747 Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Hm, mam też DDU na dysku, więc może i DDU użyłem. Teraz nie jestem pewien. 😅 Spróbuję jeszcze raz DDU użyć, ale to pewnie po świętach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia (edytowane) 3 godziny temu, Krisu747 napisał(a): Hm, mam też DDU na dysku, więc może i DDU użyłem. Teraz nie jestem pewien. 😅 Spróbuję jeszcze raz DDU użyć, ale to pewnie po świętach. Najlepiej pobierz najświeższa wersję przed użyciem. PS: jak usuniesz sterowniki nvidii, skontroluj jakie masz urządzenia audio, powyłączaj te z których nie korzystasz. Edytowane 2 Kwietnia przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu747 Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia Witam po świętach! Czyszczenie poprzez DDU nie rozwiązało problemu, jak również wyłączenie wbudowanej karty dźwiękowej. Pomaga włączenie nakładki z AMD Adrenalin, ponieważ trzyma zegary na delikatnym wyższym poziomie, ale wprowadza minimalne obciążenie CPU i GPU. Sprawdziłem też na Linuksie Mint, ale uruchomionym z pendrive'a. Wydaje się, że tam jest w porządku, ale musiałbym sprawdzić to dogłębniej. Na razie zostanę przy rozwiązaniu z głośnikami podpiętymi bezpośrednio do kompa. Może kolejne wersje sterowników rozwiążą problem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicrain0912 Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia Hej... Zamówiłem dwie karty, która z nich będzie lepsza i dlaczego waszym zdaniem? Bardzo proszę o fachową poradę w różnicach i co brać. Wiem że nie są to najlepsze modele dostępne ale cena była atrakcyjna. Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16GB GDDR6 Czy ASUS Radeon RX 9070 XT Prime OC 16GB GDDR6 Dziękuję. Ona mają złącza 3x8pin nie wiem czy to dobrze czy źle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 6 godzin temu, toxicrain0912 napisał(a): Hej... Zamówiłem dwie karty, która z nich będzie lepsza i dlaczego waszym zdaniem? Bardzo proszę o fachową poradę w różnicach i co brać. Wiem że nie są to najlepsze modele dostępne ale cena była atrakcyjna. Gigabyte Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16GB GDDR6 Czy ASUS Radeon RX 9070 XT Prime OC 16GB GDDR6 Dziękuję. Ona mają złącza 3x8pin nie wiem czy to dobrze czy źle. Z tych 2 bierz Asusa. PTM zamiast pasty termoprzewodzacej. Gigabyte na 50% będzie jechał na gwarancję do tygodnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobiepan92 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia mam kartę gigabite i działa bez problemów od zakupu. Jedynym problemem jest trochę głośne chłodzenie w trybie boost 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) 11 minut temu, sobiepan92 napisał(a): mam kartę gigabite i działa bez problemów od zakupu. Jedynym problemem jest trochę głośne chłodzenie w trybie boost 🙂 Jednak zdecydowana większość obecnych rdna 4 (od Gigabyte) idzie na serwis tuż po zakupie. W obecnej generacji zielonych/czerwonych pokrycie rdzenia pastą jest tragiczne, a dodatkowo bardzo szybko ją "wypompowuje", dlatego lepiej iść w coś z PTM. Osobiście bardziej radzę saphire pulse, ale jaka wyborze między tymi 2 konkretnymi modelami to Asus. Edytowane 14 Kwietnia przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicrain0912 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 3 godziny temu, vlad_8011 napisał(a): Jednak zdecydowana większość obecnych rdna 4 (od Gigabyte) idzie na serwis tuż po zakupie. W obecnej generacji zielonych/czerwonych pokrycie rdzenia pastą jest tragiczne, a dodatkowo bardzo szybko ją "wypompowuje", dlatego lepiej iść w coś z PTM. Osobiście bardziej radzę saphire pulse, ale jaka wyborze między tymi 2 konkretnymi modelami to Asus. Rozumiem. Super odpowiedź od fachowca. Wezmę wobec tego Asusa. W testach mocno ogólnie hałasuje ale temp są dosyć niskie. Pamięć vram czy hynixa to loteria ? Wszyscy na YT widze że trafiają hynixa mimo że Samsung jest lepszy bo dużo chłodniejszy? Dodatkowo dostaje grę w gratisie z xkoma. To można bez aktywacji normalnie sprzedać gdzieś na allegro ? Ostatnie pytanie warto ryzykować i wsadzać ta kartę tylko do pulpitu pod i7 3770k z zasilacze. Deus G1 650w bronzer. Nie będę odpalał na niej gier z takim zasilaczem. Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) 2 godziny temu, toxicrain0912 napisał(a): Rozumiem. Super odpowiedź od fachowca. Wezmę wobec tego Asusa. W testach mocno ogólnie hałasuje ale temp są dosyć niskie. Pamięć vram czy hynixa to loteria ? Wszyscy na YT widze że trafiają hynixa mimo że Samsung jest lepszy bo dużo chłodniejszy? Dodatkowo dostaje grę w gratisie z xkoma. To można bez aktywacji normalnie sprzedać gdzieś na allegro ? Ostatnie pytanie warto ryzykować i wsadzać ta kartę tylko do pulpitu pod i7 3770k z zasilacze. Deus G1 650w bronzer. Nie będę odpalał na niej gier z takim zasilaczem. Dziękuję za podpowiedzi. Z VRAM to jest loteria. Samsung jest chłodniejszy, ale hynix się lepiej kręci i ma tak ten procent czy 2 więcej wydajności. Nawet hynix, mimo dość wysokich temperatur działa w porządku - temperatury VRAM nie wpływają na pracę wentylatorów. 80-95 stopni to jest dla nich normalny zakres temperatury roboczej. Nigdy nie sprzedawałem gier, które dostawałem ze sprzętem, więc nie orientuje się jak to działa. Z zasilaczem 650W.... Do pulpitu starczy. Edytowane 14 Kwietnia przez vlad_8011 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu747 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia (edytowane) 20 godzin temu, toxicrain0912 napisał(a): Rozumiem. Super odpowiedź od fachowca. Wezmę wobec tego Asusa. W testach mocno ogólnie hałasuje ale temp są dosyć niskie. Pamięć vram czy hynixa to loteria ? Wszyscy na YT widze że trafiają hynixa mimo że Samsung jest lepszy bo dużo chłodniejszy? Dodatkowo dostaje grę w gratisie z xkoma. To można bez aktywacji normalnie sprzedać gdzieś na allegro ? Ostatnie pytanie warto ryzykować i wsadzać ta kartę tylko do pulpitu pod i7 3770k z zasilacze. Deus G1 650w bronzer. Nie będę odpalał na niej gier z takim zasilaczem. Dziękuję za podpowiedzi. Ja mam tego Asusa i nie hałasuje nadmiernie. Karta posiada przełącznik trybu pracy wentylatorów i w tym bardziej agresywnym może być głośna, ale w standardowym jest dość cicha. Oczywiście to też zależy od temperatur w obudowie. Jeśli masz dobry przewiew, to nie powinno być problemu. Żeby otrzymać kod na Crimson Desert, musisz zweryfikować posiadany sprzęt przez narzędzie AMD, a później, z poziomu strony AMD Rewards, jest on przypisywany do konta Steam, także sprzedaż raczej odpada. Jeśli chodzi o zasilacz, to ta karta pobiera 320 watów. Procesor i reszta aż tyle nie łykną, więc porządny zasilacz 650 watów ogarnie temat, również w grach. Musi jednak posiadać trzy złącza PCI-E. Grał będziesz na jakim procesorze? 3770K z pewnością będzie hamował zapędy karty, tym bardziej, że ta platforma, to PCI-E w wersji maksymalnie 3.0. Edytowane 15 Kwietnia przez Krisu747 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia No i musisz mieć uefi (nie CSM). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicrain0912 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 9 godzin temu, Krisu747 napisał(a): Ja mam tego Asusa i nie hałasuje nadmiernie. Karta posiada przełącznik trybu pracy wentylatorów i w tym bardziej agresywnym może być głośna, ale w standardowym jest dość cicha. Oczywiście to też zależy od temperatur w obudowie. Jeśli masz dobry przewiew, to nie powinno być problemu. Żeby otrzymać kod na Crimson Desert, musisz zweryfikować posiadany sprzęt przez narzędzie AMD, a później, z poziomu strony AMD Rewards, jest on przypisywany do konta Steam, także sprzedaż raczej odpada. Jeśli chodzi o zasilacz, to ta karta pobiera 320 watów. Procesor i reszta aż tyle nie łykną, więc porządny zasilacz 650 watów ogarnie temat, również w grach. Musi jednak posiadać trzy złącza PCI-E. Grał będziesz na jakim procesorze? 3770K z pewnością będzie hamował zapędy karty, tym bardziej, że ta platforma, to PCI-E w wersji maksymalnie 3.0. Nie wiem co to jest uefi. Dziękuję za super odpowiedź. To będzie do 7 9800x3d na razie zanim dojdzie ram itd chce wsadzic GPU do starego blaszaka. Zasilacz tam jest Deus G1 650w bronze. Z 10 lat temu kupowany. Nie umiem zweryfikować czy do niego uda się podłączyć tego Asusa czy nie. Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Wentyle są wyłączone do 50stopni na pamięci czy rdzeniu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia Witam Godzinę temu, toxicrain0912 napisał(a): Nie wiem co to jest uefi. Ty tak specjalnie , czy faktycznie masz braki w podstawowej wiedzy ? a czy potrafisz już korzystać z przeglądarki i wyszukiwarki aby napisać zapytanie ? zadajesz takie pytania, to tak jak PC bo byś widział gdzieś na wystawie albo na biurku ale u kolegi i do tego nie wiem czy wiesz ale chytrusek traci dwa razy masz zasilacz który ma +/- 13lat i chcesz go montować z nowym sprzętem , no to znakomity pomysł, może jednak składanie nowego PC oddaj w ręce komuś kto tym zajmuje sie na co dzień , umniejsz sobie nie potrzebnych stresów i komplikacji i potem zadawania 1000 pytań na forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicrain0912 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 1 godzinę temu, Mr.T... napisał(a): Witam Ty tak specjalnie , czy faktycznie masz braki w podstawowej wiedzy ? a czy potrafisz już korzystać z przeglądarki i wyszukiwarki aby napisać zapytanie ? zadajesz takie pytania, to tak jak PC bo byś widział gdzieś na wystawie albo na biurku ale u kolegi i do tego nie wiem czy wiesz ale chytrusek traci dwa razy masz zasilacz który ma +/- 13lat i chcesz go montować z nowym sprzętem , no to znakomity pomysł, może jednak składanie nowego PC oddaj w ręce komuś kto tym zajmuje sie na co dzień , umniejsz sobie nie potrzebnych stresów i komplikacji i potem zadawania 1000 pytań na forum. Odczep się ode mnie. Swoją zawiść i jadę wylej na kogo innego nieszczęśliwy człowieku. Nie chcesz byc na forum i czytać wątków amatorów to nie czytaj i zajmij się czymś w swoim życiu bo jak widać masz za dużo wolnego czasu na internetowy hejt. Eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 3 godziny temu, toxicrain0912 napisał(a): Nie wiem co to jest uefi. Dziękuję za super odpowiedź. To będzie do 7 9800x3d na razie zanim dojdzie ram itd chce wsadzic GPU do starego blaszaka. Zasilacz tam jest Deus G1 650w bronze. Z 10 lat temu kupowany. Nie umiem zweryfikować czy do niego uda się podłączyć tego Asusa czy nie. Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Wentyle są wyłączone do 50stopni na pamięci czy rdzeniu ? W dużym uproszczeniu UEFI to tryb BIOS-u - jak będziesz nawalał w klawisz delete podczas uruchamiania komputera to dostajesz się do BIOS. Tutaj musisz odszukać co masz wybrane, w starszych płytach przeważnie było CSM jako domyślne. Zasilacz faktycznie dokup nowy, bo jednak na tym komponencie nie powinno się oszczędzać - od niego zależy bardzo wiele, w tym stabilność i bezpieczeństwo pozostałych komponentów. W kwestii wentylatorów - w Radeonach obroty wentylatorów bazują na odczycie hotspot rdzenia, nie pamięci czy rdzenia (samego w sobie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicrain0912 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia Godzinę temu, vlad_8011 napisał(a): W dużym uproszczeniu UEFI to tryb BIOS-u - jak będziesz nawalał w klawisz delete podczas uruchamiania komputera to dostajesz się do BIOS. Tutaj musisz odszukać co masz wybrane, w starszych płytach przeważnie było CSM jako domyślne. Zasilacz faktycznie dokup nowy, bo jednak na tym komponencie nie powinno się oszczędzać - od niego zależy bardzo wiele, w tym stabilność i bezpieczeństwo pozostałych komponentów. W kwestii wentylatorów - w Radeonach obroty wentylatorów bazują na odczycie hotspot rdzenia, nie pamięci czy rdzenia (samego w sobie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 1 minutę temu, toxicrain0912 napisał(a): Noo, dokładnie ten co ja mam 😉 Wystarczy spokojnie 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicrain0912 Opublikowano 15 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia Ten jest najlepszy na świecie 1000w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu747 Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 13 godzin temu, vlad_8011 napisał(a): Noo, dokładnie ten co ja mam 😉 Wystarczy spokojnie 🙂 Starczy spokojnie? Spokojnie, to wystarcza mój Endorfy Vero L6 750 W za 300 zł, a te 1000 watów, to już totalny overkill. Chyba, że to na przyszłość, pod RTX-a 5090. 😜 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicrain0912 Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia Rtx 7060 będzie pobierał 1000w. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia Godzinę temu, Krisu747 napisał(a): Starczy spokojnie? Spokojnie, to wystarcza mój Endorfy Vero L6 750 W za 300 zł, a te 1000 watów, to już totalny overkill. Chyba, że to na przyszłość, pod RTX-a 5090. 😜 Dlatego dałem 🙂 na końcu 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...