Skocz do zawartości
SenPer87

Upgrade PC do obróbki zdjęć

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam takiego PC:

Płyta główna MSI MAG B560M BAZOOKA DDR4 s.1200

Kingston SSD SKC2500 1TB M.2 PCIe NVMe Gen3 3500/2900MB/s SKC2500M8/1000G

Zasilacz Seasonic CORE GC-650 Gold 650W

Pamięć Patriot Viper Steel DDR4 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18

Procesor Intel Core i7-11700 Rocket Lake 2,5 GHz s.1200 Box

Grafika Geforce 1650 GTX 4GB

Co mogę w nim wymienić, żeby usprawnić pracę programów do obróbki zdjęć (photoshop/lightroom)?

Edytowane przez SenPer87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zacznij pracę i sprawdź użycie pamięci ram np w menadżerze zadań wydajność 

jaki dysk wariacie - to bardzo dużo znaczy nowe m.2 nawet taki 4000 zapisu daje power 

jeśli masz już szybki dysk a ram nie jest opierniczany do 30gb to platforma raczej będzie na sprzedaż bo nic z niej więcej nie wyciśniesz chyba że Vram Karty graficznej jest ci potrzebny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodałem info o dysku. 

Najbardziej obciążony jest procesor podczas pracy - dochodzi nawet do 100% użycia i czasem program laguje, a czasem się wyłącza. RAM raczej używany w 30-40%. Jest sens wymieniać procesor na lepszy czy przy reszcie komponentów to niewiele da? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś kupił jakąś i9 11-stej generacji to dodatkowe rdzenie na pewno się przydadzą w programach, ale pytanie w jakich cenach te procki chodzą ? Topki zwykle są drogie np. stare i7 potrafi być droższe niż nowy i szybszy i3. A to sprawia, że lepiej wymienić platformę, tak jak napisał @axsin302.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11th i9 się nie baw 900zł w błoto nawet jak używka 
https://www.x-kom.pl/lista/cmcc3p7uf taki TOP dla ciebie, raczej Niebiescy ( intel ) będzie do twojej roboty lepszy / taniej może być za 1000zł 14600kf/ drr4 ale stracisz na wydajności i już nie będzie tak fajnie / AIO dla komfortu pracy ale czy obudowa pomieści ? 

1 godzinę temu, SenPer87 napisał:

czasem się wyłącza

Jeszcze to mnie zastanawia? Nie denerwuje cie to że praca idzie na marne chyba jest coś nie tak 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, nie spodziewałem się, że aż tak źle jest z moim PC. Będę musiał jednak się jeszcze trochę z nim pomęczyć i za jakiś czas pomyślę o zmianie. Dzięki za propozycje

2 hours ago, axsin302 said:

Jeszcze to mnie zastanawia? Nie denerwuje cie to że praca idzie na marne chyba jest coś nie tak 

No irytuje to, ale nie zdarza się często i mam autozapis co 5 minut, więc nie ma tragedii 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy od początku tak jest że program przestaje działać? 

Mam takie przypuszczenie że dopada cie throttling, w momencie zbicia zegarów traci stabilność. Dlatego zamyka pogram, nie wiem tylko czy z błędem czy od tak zamyka okno. Czym chłodzisz procesor, jakiś cooler? WHinfo taki programik trochę pomoże ci sprawdzić temperatury 

Zanin sprawdzimy bios i jego ustawiania może takie podstawy. Bo generalnie 11700 jest procesorem już kilku letnim ale nie dajmy się zwariować, przebuje po prostu więcej czasu na zadanie a nie zawiesza kompa 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do chłodzenia procka mam SilentiumPC Fera 5

Program się zamyka bez komunikatu o błędzie. Jest tak od początku

Zainstalowałem HWinfo. Na co tam zwrócić uwagę poza temperaturą? 

Edytowane przez SenPer87
Typo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 3.11.2024 o 20:09, SenPer87 napisał:

Co mogę w nim wymienić, żeby usprawnić pracę programów do obróbki zdjęć (photoshop/lightroom)?

Zależy co robisz w Lightroomie i jakich efektów używasz.

Jak trzymasz system I soft na jednym dysku to nic dziwnego że muli.

Taka zmiana CPU nic Ci nie da, masz za słabą kartę do Lr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minutes ago, Dikson said:

Zależy co robisz w Lightroomie i jakich efektów używasz.

Jak trzymasz system I soft na jednym dysku to nic dziwnego że muli.

Taka zmiana CPU nic Ci nie da, masz za słabą kartę do Lr.

Czyli utworzyć osobną partycję na programy czy w ogóle osobny dysk mieć? 

Według task managera GPU nie pracuje praktycznie wcale podczas pracy przy zdjęciach, więc po co mieć lepszą kartę? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij sobie od sztucznego nawarstwiania roboty, spróbuj sztucznie wywołać ten efekt zamknięcia programu. Oczywiście najpierw włącz sobie hwinfo monitoring, interesuje nas tabelka z temperaturami cpu/core/ oraz Vcore (napięcia) Nie zaszkodzi obejrzeć temp. Motherboard i dysku. Często potrzeba kilku minut aby kumulacja ciepla w coolerzec przestała podawać bo fera jest dobra ale sama jej masa ma ograniczenia a jesli robisz długie sesje to wszystko dostaje z czasem po tylku łącznie z pomieszczeniem. Można się pokusić i zobaczyć jakie masz ustawianie biosu - adve. Zakladka - >oc -> pierwsze dajemy na Expert ->cpu cooler tuning ->tower ale to dopiero jak spr. Temperaturki

Co do dysków jest w tym trochę racji że dwa może będzie lepiej ale drugi slot w twojej płycie jest wolniejszy nawet jeśli wsadzisz lepszy od pierwszego, jest już to wina płyty i procka oraz technologi. Jednak czy usunie błąd z zamykaniem ( bo nie przyspieszy napewno roboty) nie wiem. 

Sam windows, może jego wersja, albo plan zasilania daj na najwyższa wydajność 

Co do karty 😄 4090 napewno ci pomoże uszczuplić budżet domowy ale na forum się pochwalisz i zaimponujesz żonie/dziewczynie 

Edytowane przez axsin302

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi