Skocz do zawartości
santi_vergil

Zmiana z rtx 3080 10GB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie nad którym głowie się od paru dni, a mianowicie noszę się z zamiarem zmiany mojego wysłużonego już rtx 3080 10GB na coś nowego, generalna wydajność owego rtx w 1440p jest wciąż zadowalająca lecz jest jeden problem którego obejść się nie da a mianowicie VRAM.. byłem już kilkukrotnie świadkiem sytuacji w której gry w 1440p wciągały ponad lub w granicach (pod korek) dostępnej pamięci karty (najświeższym przykładem jest dragon age veilguard od 6,5 do 9,5) przy czym ta druga wartość występuje zdecydowanie częściej. Mając z tyłu głowy że zasobożernych w vram gier będzie coraz więcej chciałbym zdecydować się na upgrade,  przy czym nie chce wydawać niebotycznych sum na gpu. Wiem że za około kwartał czeka nas premiera rtx 5000 series, ale szczerze jestem niemal w 100% pewien że zieloni w granicach 3 tys +/- zaproponują nam ponownie 12 GB Vram.. co jest dla mnie nie do przyjęcia w 2025 roku. Dlatego właśnie skłaniam się po raz pierwszy od dekady ku czerwonym a mianowicie RX 7900 XT. Chciałbym zapytać was o opinię co uważacie, i jakie polecajki macie z własnej strony. Karta będzie aktualnie parowana z ryzen 5700x (w przyszłości zmiana na 7700) (psu 750W)  kwota w której chciałbym się zmieścić to max 3,5 tys. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez santi_vergil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 7900 xt z 3080 nie bedziesz zadowolony z tego przejścia, 4070 super też nie. Skok wydajności będzie za mały cena>wydajność abyś rozwalił się w fotelu i powiedział sobie udany zakupu.... 

Trzeba mieć na uwadze że to nie ty masz za słaby komp tylko nowe gry są robione na odpiernicz 

Jeśli bardzo chcesz to wystaw kartę i jak sprzedaż to dopiero kupisz nową, jaki zasilacz wariacie 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz podałem 750W, co do gier to prawda że optymalizacja leży i kwiczy w lwiej części gier.  Trochę ciężko mi zrozumieć dlaczego mam nie odczuć różnicy jeżeli rx 7900 xt w czystej rasteryzacji wygrywa z rtx 4070 ti super.. a ta karta jest  decydowanie szybsza od 3080

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie abym narzekał na czerwonych bo po wielu latach uśmiecham się do procesorów ze stajni AMD ale jednak zanim kupisz, po wpisuj sobie w google, RX 7900 XT, " mikro przycięcia, wysoka temp, stuttering, frame drops ". Walczę z klientem od jakiegoś czasu by się tego pozbyć i uwierz mi pół zestawu podstawione , kilka godzin spędzone i nie można tego wyplewić, są poprawy ale niestety brak końcowego super efektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, lub poczekać aż się 5000 series pojawi i na pewno spadną ceny 4080 lub nawet pojawią się w sprzedaży 4080 używki z 16gb a tu już skok wydajnościowy 50 % jeśli się nie mylę. Jak używka to trzeba wziąć pod uwagę koszt nowych termo padów + dobrej jakości pasta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie wstępnie miałem taki plan.. tyle że boje się że poza 5800 5900 reszta generacji będzie flopem pod względem wzrostu wydajności i vramu, a owe wymienione wyżej będą abstrakcyjnie wycenione. A opcją typu czekać aż będzie taniej .. czekać aż będzie lepiej kończy się tym że się nic nie kupuje. A to konkluduje możliwość że ceny używek 4080 i w górę będą mocno trzymać cenę.

15 minut temu, leven napisał:

Pozostaje 4070 TiS z 16GB Vram. Można znaleźć w cenie do 3600zł nówka.

Na aledrogo coś takiego wisi:

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-pny-rtx-4070ti-super-verto-oc-16gb-16678592919

Przyznam że zakup z allegro mnie jakoś nie przekonuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, santi_vergil napisał:

Zasilacz podałem 750W

bardziej chodził mi o model ale już dobra.

ja bym czekał w tym roku raczej nic się nie zmieni a być może 7 stycznia podadzą daty wyjścia innych kart z serii 5xxx i rynek się wyjaśni ( to nie zmieni faktu, że dalej będzie obowiązywał podatek od nowości) 

7900 GRE / 4070 / 4070 super - szkoda kasy nie będziesz zadowolony 

7900 xt - omijaj asrocka i gigabyta ( chodź ten drugi ponoć wycofał wadliwe sztuki ), przetestuj sobie DLSS i zastanów się czy chcesz się tego pozbyć 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, axsin302 napisał:

bardziej chodził mi o model ale już dobra.

ja bym czekał w tym roku raczej nic się nie zmieni a być może 7 stycznia podadzą daty wyjścia innych kart z serii 5xxx i rynek się wyjaśni ( to nie zmieni faktu, że dalej będzie obowiązywał podatek od nowości) 

7900 GRE / 4070 / 4070 super - szkoda kasy nie będziesz zadowolony 

7900 xt - omijaj asrocka i gigabyta ( chodź ten drugi ponoć wycofał wadliwe sztuki ), przetestuj sobie DLSS i zastanów się czy chcesz się tego pozbyć 

SilentiumPC Supremo FM2 750W 80 Plus Gold a co czerwonego to myślałem o Sapphire Pulse. Mnie generalnie niszczy mała ilość vram, to główny powód zmiany oraz powoli brakuje już mocy. Przyznam że patrzyłem już nawet na xtx w sklepach zagranicznych karta oscyluje max w granicach 4 tys (co prawda jest to ponad budżet) ale wciąż to lepsza alternatywa niż przepłacanie zielonych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, santi_vergil napisał:

SilentiumPC Supremo FM2 750W 80 Plus Gold a co czerwonego to myślałem o Sapphire Pulse. Mnie generalnie niszczy mała ilość vram, to główny powód zmiany oraz powoli brakuje już mocy. Przyznam że patrzyłem już nawet na xtx w sklepach zagranicznych karta oscyluje max w granicach 4 tys (co prawda jest to ponad budżet) ale wciąż to lepsza alternatywa niż przepłacanie zielonych.

Kupić sobie wypasioną kartę za grube tysiące żeby nie móc pograć w cudownym pathtracingu? Żeby nie przepłacać zielonym. No brawo. Minimum w tej chwili to 4070 Ti Super lub 4080 Super. Reszta to złom. A miałem wcześniej 7900XTX i cieszyłem się że udało się sprzedać za rozsądną cenę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Grolshek. napisał:

Kupić sobie wypasioną kartę za grube tysiące żeby nie móc pograć w cudownym pathtracingu? Żeby nie przepłacać zielonym. No brawo. Minimum w tej chwili to 4070 Ti Super lub 4080 Super. Reszta to złom. A miałem wcześniej 7900XTX i cieszyłem się że udało się sprzedać za rozsądną cenę.

A ile gier ma pathtracing? Chyba aktualnie 2. Dlaczego sprzedałeś? Problemy? Czy jednak wolisz zielona stronę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, santi_vergil napisał:

A ile gier ma pathtracing? Chyba aktualnie 2. Dlaczego sprzedałeś? Problemy? Czy jednak wolisz zielona stronę?

Wściekły pobór mocy i tym samym grzejnik jak diabli. Nieadekwatny stosunek wydajności do ceny. Gram w Cyberpunka i Alana więc nie ma mowy o braku PT. Trafił mi się Palit Jetstream za rozsądne pieniądze. Cichuteńki, 1150 obrotów. Odetchnąłem po tym klocku od AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Grolshek. napisał:

Wściekły pobór mocy i tym samym grzejnik jak diabli. Nieadekwatny stosunek wydajności do ceny. Gram w Cyberpunka i Alana więc nie ma mowy o braku PT. Trafił mi się Palit Jetstream za rozsądne pieniądze. Cichuteńki, 1150 obrotów. Odetchnąłem po tym klocku od AMD.

W sprawie stosunku ceny do wydajności to bym polemizował przy cenę 4 tys nic wydajnieszgo od xtx nie ma. Mimo wszystko dzięki za info.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, santi_vergil napisał:

Witam, mam pytanie nad którym głowie się od paru dni, a mianowicie noszę się z zamiarem zmiany mojego wysłużonego już rtx 3080 10GB na coś nowego, generalna wydajność owego rtx w 1440p jest wciąż zadowalająca lecz jest jeden problem którego obejść się nie da a mianowicie VRAM.. byłem już kilkukrotnie świadkiem sytuacji w której gry w 1440p wciągały ponad lub w granicach (pod korek) dostępnej pamięci karty (najświeższym przykładem jest dragon age veilguard od 6,5 do 9,5) przy czym ta druga wartość występuje zdecydowanie częściej.

Musisz zadać sobie pytanie czy grasz w gry, czy w parametry programu monitorującego. Jeśli nie ma jakiś drastycznych spadków fps bądź przycinania gry to nie ma się co sugerować że na karcie pamięć jest pod korek.

Godzinę temu, santi_vergil napisał:

Mając z tyłu głowy że zasobożernych w vram gier będzie coraz więcej chciałbym zdecydować się na upgrade,  przy czym nie chce wydawać niebotycznych sum na gpu. Wiem że za około kwartał czeka nas premiera rtx 5000 series, ale szczerze jestem niemal w 100% pewien że zieloni w granicach 3 tys +/- zaproponują nam ponownie 12 GB Vram.. co jest dla mnie nie do przyjęcia w 2025 roku.

Czerwoni też mają wydać nową serię kart. Plotkuje się o wydajności 7900XT/XTX lecz w niższym segmencie czyli może być taniej.

2 godziny temu, santi_vergil napisał:

Dlatego właśnie skłaniam się po raz pierwszy od dekady ku czerwonym a mianowicie RX 7900 XT. Chciałbym zapytać was o opinię co uważacie, i jakie polecajki macie z własnej strony. Karta będzie aktualnie parowana z ryzen 5700x (w przyszłości zmiana na 7700) (psu 750W)  kwota w której chciałbym się zmieścić to max 3,5 tys. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Może zacznę od tego że zamiana 5700X na 7700 jest bez sensu jak taniej wyjdzie 5700X3D i na dodatek jest wydajniejszy od 7700. Jeśli koniecznie chcesz zmienić platformę na AM5 to Ryzen 7 9700X da podobny skok wydajności co 5700X3D. Można pokombinować i kupić w Mindfactory 7600X3D za 299 euro który jest średnio 7% słabszy od 7800X3d. Co do modeli 7900XT to w budżecie 3,5 k kupisz praktycznie dowolny model. Warte uwagi ze względu na dobre układy chłodzenia i kulturę pracy są:

ASUS TUF Gaming Radeon RX 7900 XT:

https://www.amazon.pl/dp/B0BQCC78ZK/?tag=ceneo0c-21&creative=380333&creativeASIN=B0BQCC78ZK&linkCode=asn&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=b1c7edac-e8a5-0529-a489-47610be5628f

Sapphire Nitro+ Radeon RX 7900 XT Vapor-X:

https://www.krsystem.pl/sapphire_nitro_radeon_rx7900xt_gaming_oc_vaporx_20gb_gddr6_2xh-item-70834.html

Power Color Hellhound Radeon RX 7900 XT:

https://www.krsystem.pl/powercolor_hellhound_radeon_rx_7900_xt_20gb_gddr6_rx7900xt_20g-item-72676.html

1 godzinę temu, axsin302 napisał:

Na 7900 xt z 3080 nie bedziesz zadowolony z tego przejścia, 4070 super też nie. Skok wydajności będzie za mały cena>wydajność abyś rozwalił się w fotelu i powiedział sobie udany zakupu.... 

Średnio 35% w/g testów PPC to mały skok ? Jak chce się patrzyć na cena>wydajność to się kupuje RX 6600. Z każdym wyższym modelem cena rośnie niewspółmiernie do wydajności.

Godzinę temu, P3ch napisał:

Nie abym narzekał na czerwonych bo po wielu latach uśmiecham się do procesorów ze stajni AMD ale jednak zanim kupisz, po wpisuj sobie w google, RX 7900 XT, " mikro przycięcia, wysoka temp, stuttering, frame drops ".

Wpisz sobie dowolny RTX i też znajdziesz identyczne tematy z problemami. Niczego to nie dowodzi.

Godzinę temu, P3ch napisał:

Walczę z klientem od jakiegoś czasu by się tego pozbyć i uwierz mi pół zestawu podstawione , kilka godzin spędzone i nie można tego wyplewić, są poprawy ale niestety brak końcowego super efektu.

Może spytaj na forum i ktoś zaradzi jak sam nie wiesz. Lakoniczne że z czymś walczysz też niczego nie dowodzi gdyż można znaleźć wiele problemów, których przyczyną nie była grafika choć objawy na to wskazywały.

Godzinę temu, Grolshek. napisał:

Kupić sobie wypasioną kartę za grube tysiące żeby nie móc pograć w cudownym pathtracingu?

Kupić sobie kartę z grube tysiące bo PT jest w 2 grach na krzyż. Może się spytaj czy Autor w ogóle gra w te gry. RT jest od wielu lat, a osobiście włączyłem to w grach 5x choć w tym czasie ograłem ich z 70 i tylko 5 miało RT.

3 godziny temu, Grolshek. napisał:

Minimum w tej chwili to 4070 Ti Super lub 4080 Super. Reszta to złom. A miałem wcześniej 7900XTX i cieszyłem się że udało się sprzedać za rozsądną cenę.

4070 Ti/4080 Super co to za kryterium ? Czego to ma być wyznacznikiem ? Ja mam 4070 choć stać mnie na 4090 i to jest mój świadomy wybór. Więcej za wyświetlanie pikseli wydawać nie miałem zamiaru bo na świecie jest wiele znacznie ciekawszych rzeczy na które lubię wydawać pieniądze.

Wściekły pobór mocy i tym samym grzejnik jak diabli.

Autor ma 3080 które jak raz pobiera tyle samo co 7900 XT.

Nieadekwatny stosunek wydajności do ceny.

Za to Nvidia ma bardzo adekwatny.

Trafił mi się Palit Jetstream za rozsądne pieniądze. Cichuteńki, 1150 obrotów. Odetchnąłem po tym klocku od AMD.

Może trzeba było kupić markowego Radeona nie referenta.

3 godziny temu, santi_vergil napisał:

W sprawie stosunku ceny do wydajności to bym polemizował przy cenę 4 tys nic wydajnieszgo od xtx nie ma. Mimo wszystko dzięki za info.

Tu nie ma co polemizować bo to zaklinanie rzeczywistości.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Grolshek. napisał:

Nie ma to jak nawalić głupot, post pod postem nie czytając cytowanych autorów i nie rozumiejąc kontekstu. Bełkot pełną gębą. Powodzenia w dalszym doradzaniu.

Konstruktywna krytyka nie istnieje. 

Ja bym się wstrzymał z wymianą GPU do końcówki Stycznia. U AMD będziesz mieć coś pomiędzy 7900GRE a 7900XTX za około 2700 (na premierę pewnie około 3000), u Nvidii zapewne będzie się patrzyło na RTX 5070 (ew. Ti, SUPER czy jak go tam nazwą). 

Obaj producenci mogą (AMD na 100%) wprowadzić nowe ficzery, i obstawiam że u Nvidii będą one tylko dla najnowszej generacji, a u AMD będa działać tylko jedną generację wstecz (FSR 4 z AI), ale z uwagi na ceny RX 7000 i RX 8000, zakup 7000, RTX 4000 będzie nieopłacalny. Do tego dodaj, że produkcja hamuje, w magazynach pozostają niedobitki, idą święta, BF, więc przepłacisz teraz grubo, za to po nowym roku sklepy się ockną, że nowe karty im nie będą szły (lub wręcz przeciwnie), a ich premiera za rogiem, i będą robić wszystko, żeby pogonić obecną generację. 

Edytowane przez vlad_8011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, santi_vergil napisał:

Witam, mam pytanie nad którym głowie się od paru dni, a mianowicie noszę się z zamiarem zmiany mojego wysłużonego już rtx 3080 10GB na coś nowego, generalna wydajność owego rtx w 1440p jest wciąż zadowalająca lecz jest jeden problem którego obejść się nie da a mianowicie VRAM.. byłem już kilkukrotnie świadkiem sytuacji w której gry w 1440p wciągały ponad lub w granicach (pod korek) dostępnej pamięci karty (najświeższym przykładem jest dragon age veilguard od 6,5 do 9,5) przy czym ta druga wartość występuje zdecydowanie częściej. Mając z tyłu głowy że zasobożernych w vram gier będzie coraz więcej chciałbym zdecydować się na upgrade,  przy czym nie chce wydawać niebotycznych sum na gpu. Wiem że za około kwartał czeka nas premiera rtx 5000 series, ale szczerze jestem niemal w 100% pewien że zieloni w granicach 3 tys +/- zaproponują nam ponownie 12 GB Vram.. co jest dla mnie nie do przyjęcia w 2025 roku. Dlatego właśnie skłaniam się po raz pierwszy od dekady ku czerwonym a mianowicie RX 7900 XT. Chciałbym zapytać was o opinię co uważacie, i jakie polecajki macie z własnej strony. Karta będzie aktualnie parowana z ryzen 5700x (w przyszłości zmiana na 7700) (psu 750W)  kwota w której chciałbym się zmieścić to max 3,5 tys. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Zerknij sobie na :

https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-black-myth-wukong-unreal-engine-5-pokazuje-pazury-cudowna-grafika-ale-koszmarne-wymagania-sprzetowe?page=0,10

https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-black-myth-wukong-unreal-engine-5-pokazuje-pazury-cudowna-grafika-ale-koszmarne-wymagania-sprzetowe?page=0,14

I oceń, czy warto pójść w 7900 XT mając to co masz. Ja sam siedzę jeszcze na 3060Ti i też gram w 1440p, ale kasę kolejną przeznaczę na nową generację lub będę schodził z detalami.

Patrząc co wydarzyło się z DLLS, FG nie chcę mieć zagwozdkę, że nowymi "udoskonalaczami" i wprowadzeniu UT5 z nimi, stare generacje zaś dostaną w pysk, ale chyba do tego to zmierza. Chcesz grać w nowe, to zmieniaj karty co generację. Ja osobiście jakbym miał zmieniać na już, to poszedłbym w RTX 4070 Ti Super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi