Skocz do zawartości
sabaru

Czy ten sprzęt da radę takiemu monitorowi? (3440 x 1440), głownie do ETS 2.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój sprzęt to: i7-10700, rtx 4070, 32GB ramu (1600), Zasilacz 500W, Dysk M.2 1TB. Monitor chcę głównie kupić do gry ETS 2. Zazwyczaj gram na monitorze 2K i tam mam też ustawione wszystko na ultra i daje radę. Ostatnio sobie do komputera podłączyłem 3 monitory 27 calowe. Mając podpięte 3 monitory miałem ustawioną podobną rozdzielczość i też dawał radę. Jednak w tym przypadku ekran jest sztucznie rozciągnięty za pomocą oprogramowania (jeżeli dobrze to rozumiem) i nie bardzo właśnie rozumiem czy kupując taki monitor to komputer też da radę takiej rozdzielczości. Jeszcze raz dodam że monitor byłby wykorzystywany głównie do gry ETS 2.

https://www.x-kom.pl/p/1128676-monitor-led-32-i-wiekszy-lg-ultrawide-34wp65cp-b.html

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do UltraWide trzeba sobie doliczyć 15-20% więcej niż na 16:9 1440p czyli jak masz 100FPS - będziesz mieć ich najgorzej 80 ( na chłopski rozum to po porostu większa powierzchnia do wypełnienia) akurat monitor jaki wybrałeś wspiera karty AMD ale do 160hz nie powinieneś mieć problemów z podłączeniem g-synca swojej karty :P 

ja mam iiyama G-Master GB3467WQSU-B1 Red Eagle z parowany 3070 MSi trio i daje rade 

Edytowane przez axsin302
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, karro napisał:

bez problemu,wazne by ram w 2 kościach

Mam 32 x 4. Czy to naprawdę aż robi taką różnicę jak się da dwie kości po 16GB w diualu? (czy jak to tam się nazywa).

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej pisałeś że koniecznie

W dniu 4.11.2024 o 21:32, karro napisał:

wazne by ram w 2 kościach

Czy aż naprawdę robi to taką różnicę? Nie raz czytałem opinie że lepiej mieć, np. 2 kości po 16GB ramu i najlepiej je zamontować na 2 i 4 pozycji. Niż właśnie 4 kości ramu po 8GB. Jakoś nigdy dokładnie w ten temat się nie zagłębiałem. Chyba że o co inne ci biegało i nie do końca zrozumiałem o co.

Edytowane przez sabaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, karro napisał:

Różnica nawet 100 procent fps

Kilka procent max. Także nie pisz bzdur.

Natomiast co do samego ETS2 - w 4K na max detali, bez SSAA (bez 400% renderingu) nie ma problemu na 4060Ti z utrzymaniem fps bez spadków poniżej 60.

Do tej gry warto mieć monitor o na prawdę wysokiej rozdzielczości. 3440x1440 @ 34" to słabo moim zdaniem. Celowałbym w jakieś 34" 5120x2160 (mają wyjść takie OLED w przyszłym roku).

10 godzin temu, karro napisał:

kosci w 4 masz 2 kanały duall chanell ram

Nieprawda. Przy 4 kostkach, w zwykłej konsumenckiej płycie, masz nadal max 2 kanały (nie liczę antycznej platformy LGA1366, gdzie dało się zrobić 3 kanały przy użyciu 3 kostek).

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Kyle napisał:

Celowałbym w jakieś 34" 5120x2160

Ciężko będzie coś kupić poniżej 3000zł nawet jeśli będzie to rewolucja 

Myślę że ten monitor i sam ultrawide daje sporo radości sam jestem fanem forzy a widoczność kokpitu jest tu dużo lepsza 

Co do jakości nie oszukujmy się to gra nie jest graficznie petarda chyba że się jakieś moda doda na ulepszenie grafiki bo na pewno jest... 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Kyle napisał:

Celowałbym w jakieś 34" 5120x2160 (mają wyjść takie OLED w przyszłym roku).

Tylko że cena takich monitorów też nie jest jakaś za specjalnie niska. Po za tym nie jestem fanem czekania na nowe sprzęty. Jakby tak każdego słuchał i czekał do przyszłego roku albo nawet jak co nie którzy doradzają ze nawet do 2 lat warto poczekać to dziś bym nie miała na czym grać :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, axsin302 napisał:

Co do jakości nie oszukujmy się to gra nie jest graficznie petarda

Chodzi o czytelność zegarów i komfort patrzenia na dalszy plan. W 4K (3840x2160) to serio lepiej wygląda niż w 2,5K (2560x1440), natomiast 3440x1440 jest bliżej temu 2,5K. No ale 3440x1440 to zawsze nieco więcej niż 2560x1440.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.11.2024 o 10:15, axsin302 napisał:

Co do jakości nie oszukujmy się to gra nie jest graficznie petarda chyba że się jakieś moda doda na ulepszenie grafiki bo na pewno jest...

Tu bym się do końca nie zgodził. Na tych nowych mapach co dodają w ostatnich latach to grając na monitorze 2K z podbiciem rozdzielczości do 400% i wszystko na ultra gra potrafi pokazać miejscami że ma całkiem niezłą grafikę i niekiedy na pierwszy rzut oka można się nabrać że to prawie real. Chciałbym w to kiedyś zagrać w 4K i też wszystko na fulla. Ale to już trzeba mieć monitor 4K żeby zauważyć różnice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi