atomic Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Mam proshbe a mianowicie moze mi podac ktos linka do najnowszego Knopixa, ver. pol jezeli takowa jest z gory dizex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 forum.purepc.pl/search.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeryf Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 OK guys, mam takowy problem.. (Jestem w linuksie TOTAL NEWBIE, dlatego poprosze o odpowiedź możliwie łopatologiczną.. ) WErsja knoppixa 3.1 ( z styczniowego pcwk) , a oto lista: 1.jak zmienić odświeżanie - obecnie mam (świeżo po instalce ,czyli ponieką domyślnie) 60Hz na 1024x768. gdzieś w dokumentacji ze można to zrobic poleceniem: knoppix -xvrefresh=85 ( dla odświeżania =85)- polecenie nic nie daje- jestem w katalogu /root/knoppix (albo jakoś tak) 2. nie mogę na pulpicie umiescic cd-romu i partycji windowsa (NTSF I fat32)Dokładniej : cdrom mam jeden ,ale na wszelki wypadek chciałbym mieć możliwość korzystania z 2 napędow. Przy starcie jestkomunikat o wykryciu liteon i asus ,ale jako SCSI (co nie dokonca jest zgodne zprawdą..:) ) 3. NIe mam dźwięku (karta sb128. Po zalogowaniu jako root pojawił sie komunikat, ze kart wykryta ,ale output wyłączony ,czy też zablokowany) Wiem, ze pytania są trywialne ,ale jako dziecko windowsa nie potrafie sobie (przynajmniej narazie) z nimi poradzić..: :? PS NIe mam w domu netu, wiec oszczedźcie mi porad aby nowy ściągnąć.. bo mi sie nie chce ..;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 2. Jezeli masz nagrywarke to bedzie wykrywana jako scsi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeryf Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 no ok - niech wykrywa sobie jak chce,ale co zrobic, zeby do obydwu napędów miec dostęp?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 /usr/doc/linux-HOWTO spojrz tu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greeter Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Aby zmienic odswiezanie wpisz w konsoli jako root kxconfig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godunow1 Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 uruchom konsole root i wpisz mount /dev/scd0 /mnt (jeżeli masz nagrywarke i Cd) a jeżeli sam to mount /dev/scd /mnt Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Chyba montuje się pod konkretny katalog nie pod samo /mnt (no chyba, że tak sobie ustawiłeś). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Teoretycznie mozna montowac pod kazdy pusty katalog ;] Dla chcacego nic trudnego ale przecie to troche glupie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 No przecież o tym napisałem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godunow1 Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Chyba montuje się pod konkretny katalog nie pod samo /mnt (no chyba, że tak sobie ustawiłeś). mnt - to katalog !!! i w tym katalogu może utworzć np. katalog jaś fasola albo nagrywarka i polecenie bedzie takie mount /dec/scd0 /mnt/ jaś fasola i wtedy mount /dev/scd0 /mnt/nagrywarka Prawda ze proste..!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Synku, wiem, że /mnt to katalog. Napisałeś 'a jeżeli sam to mount /dev/scd /mnt ' co świadczy, że chciałeś montować bezpośrednio do tego katalogu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeryf Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 OK, dzieki za pomoc- moze jeszcze ktoś doradzi mi jak uporać sie z resztą.. (chyba ,ze kxconfig zalatwia wszystko..;) ) tymczasem ide wykorzystać wasze porady.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godunow1 Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Synku, wiem, że /mnt to katalog. Napisałeś 'a jeżeli sam to mount /dev/scd /mnt ' co świadczy, że chciałeś montować bezpośrednio do tego katalogu. 8) Tatusiu ja wiem co czytam a :!: Ty nie wiesz co piszesz..!! :arrow: a co nie da sie do tego montować..? :!: zapewniam cię że się da . Da się nawet na root/descop - :evil: Jak mam początkiuacy usser to nie znaczy że zielony .. ( w wojsku kot) :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 a co nie da sie do tego montować..? W którym miejscu napisałem, że się nie da montować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 echh kazdy glupi to wie wiec nie staraj sie wyskakiwac ponad poziom takimi glupotami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2003 Do kogo to było? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 i w lewym narozniku... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Do kogo to było? ;]Co ja zrobie ze sie wcinasz postem jak to pisalem to ciebie nie bylo ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Byłem szybszy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość netkafejas Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 taka mala dygresja na temat knopixa wczoraj jak zainstalowalem to bylem w niebo wziety bo wszystko wykrylo, polaczenie ustabilizowalo na starcie "bez problemow" sterow do mojej grafy co proawda nie ma firmowych tak jak mial Morphix ale jakies tam sa i hyba cos tam bedzie popylac debian wiec spoko jonderko dobre ale jak na to z boku patrze to czy na takim knopixie mozna sie czegos nauczyc? to wyglada ala winxp a dla mnie to glupota-polozyc se stery i bomba wszystko chodzi Czy nam o to chodzi zeby wszystko bylo cacus od razu-z linuxem trzeba sie popiescic a nie tak jak z windowsem pomeczyc tyle tej grafiki w knopixie ze az mi sie w brzuszku przewraca z drugiej strony to dobrze ze cos takiego jest i teraz takich linuxow przybywa bo nowi ludzie nie zwiazani z tematem zaczynaja sie nim interesowac bravo ale ja jak patrze na tego knopixa to chyba go zaraz wywale bo ja zamiast graficznych fajerwerkow wole terminal! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeryf Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Wszystko to prawda, ale z tego co mi wiadomo , knpoppix powstal z mysla o takich newbie wychowanych na windowsie jak ja i prawde mówiąc nie wyobrażamsobie jak mialbym poznać linuksa bez GUI- kto zechce , ten będzie tkwil w konsoli.. w koncu nie od razu Rzym zbudowano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...