Skocz do zawartości
padek_78

Zacina mi się grafika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jako że jestem tu nowy.

A ponieważ jestem też laikiem w dziedzinie sprzętu komputerowego, to mam pytanie a w zasadzie zwracam się z prośbą o wytłumaczenie mi kilku spraw (dość łopatologicznie :roll: :wink: ) jeśli można.

Problem: Po zapuszczeniu 3dmarka2000 po krótkiej chwili jest zwis, to samo przy zapuszczeniu gier typu Nascar Racing 2003 czy Grand Prix Legends czy gier z dziedziny FPP (a więc ogólnie grafikożernych).

Ostatnio nawet komputer samoczynnie mi się wyłączył przy normalnej pracy (kasowałem jakąś grę akurat). Wszystko ucichło a z pcspeakera wydobywał się głos (jakby alarm czy coś takiego) po tym zdarzeniu nie mam wyjść USB to znaczy nie widzi żadnego kontrolera (kierownicy w tym przypadku)

Sprzęt: Athlon2400XP 266, Płyta MSI KT4AV (już właśnie się dowiedziałem, że to nie najlepszy wybór), grafika Asus 9280V GF4 Ti4200 128 mb AGP x 8, Pamieć DDR 256 MB (noname), wydaje mi się że solidny radiator (może mi się tylko wydawać), system Win98SE

Jeżeli ktoś może mi pomóc w tym zakresie to będę wdzięczny. Ewentualnie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ucichło a z pcspeakera wydobywał się głos (jakby alarm czy coś takiego) po tym zdarzeniu nie mam wyjść USB to znaczy nie widzi żadnego kontrolera (kierownicy w tym przypadku)

A sprawdzałeś jaką masz temperaturę na procku ? Może masz za słabo dociśnięty (ewentualnie krzywo) wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ucichło a z pcspeakera wydobywał się głos (jakby alarm czy coś takiego) po tym zdarzeniu nie mam wyjść USB to znaczy nie widzi żadnego kontrolera (kierownicy w tym przypadku)

A sprawdzałeś jaką masz temperaturę na procku ? Może masz za słabo dociśnięty (ewentualnie krzywo) wentylator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PPogrzało cię po co dałeś kilka takich samych odpowiedzi,kasuj to.

Mi za to zaciął się internet - a ściślej mówiąc forum.

Jak zobaczyłem ile postów napłodziłem to je zacząłem kasować. Ale ty się pośpieszyłeś :cry: i teraz nie mogę wszystkich usunąć - bo nie da rady usunąć postów na które są odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy pokazuje mi ok 48 st. czasami 50-55 st. Sugerujesz że to może być wina przegrzewającego się procesora? Czy zwiśnięcie grafiki też może być przez gorącego procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy pokazuje mi ok 48 st. czasami 50-55 st. Sugerujesz że to może być wina przegrzewającego się procesora? Czy zwiśnięcie grafiki też może być przez gorącego procka?

Oczywiście. Jeżeli nie masz przetaktowanego proca to 55 stopni to zdecydowanie za dużo. Tym bardziej, że przy 3dmarku i grach jeszcze mocniej obciąża procka. A niepokojące jest to, że nagle komp ci się wyłączył sam i zaczął przez spiker wydawać dziwaczne dźwięki. Zdejmij na wszelki wypadek radiator przesmaruj procka pastą i dobrze zaciśnij radiator. Nic nie kosztuje, a będziesz pewny, że to nie to gdyby dalej było to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka temperatura zwiechow nie powinna robic..... JA stawiam na zasilacz - sprawdz jakie masz napiecia ( w biosie obok temperatur powinny byc podawane aktualne napiecia) i napisza jaki masz zasialcz....

Karte graficza tez sprawdz czy zabardzo nie potkreciles.....i ogolnie czy nie ejst garaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka temperatura zwiechow nie powinna robic..... JA stawiam na zasilacz - sprawdz jakie masz napiecia ( w biosie obok temperatur powinny byc podawane aktualne napiecia) i napisza jaki masz zasialcz....

Karte graficza tez sprawdz czy zabardzo nie potkreciles.....i ogolnie czy nie ejst garaca

Napisał przecież że jest laikiem to raczej nie podkręcał ani proca, ani karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom kompa w trybie awaryjnym i pousuwaj USB, po włączeniu powinien wykryć od nowa i podinstalować. Jeżeli nie pomoże to zobacz w biosie czy można je załączyć, możliwe że bios Ci się skasował i USB się wyłączyło - chociaż sam w to nie wierzę. Sprzęt zaczął głupieć od niedawna czy dopiero poskładałeś i tak się zachowuje, jeżeli to drugie wejdź do biosu i VCore ustaw na 1,675 lub jak dalej będzie niestabilny to na 1,700 (dzisiaj miałem taki przypadek z KT4 Ultra że procek nie chciał chodzić na FSB 133 na 1,650V defaul, podwyższenie o 0,025 pomogło - full stabilny). Oczywiście musisz zrobić coś z temp. ale w tym pomogą Ci inni.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...