grajon Opublikowano 23 Listopada Zgłoś Opublikowano 23 Listopada Godzinę temu, Dikson napisał: No i gdzie te niższy temperatury masz Co portal to inne dane. Ważne są te odzwierciedlające zachowanie w grach nie sztucznych benchmarkach. Nikt nie kupuje 8 rdzeni X3D do renderingu bo od tego są znacznie tańsze 7700/9700, a jak ktoś chce jedno i drugie to ma 7900/7950X3D https://www.purepc.pl/test-procesora-amd-ryzen-7-7800x3d-czy-to-najlepszy-procesor-do-gier-szybszy-nawet-od-intel-core-i9-13900k?page=0,32 https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry?page=0,3 Teraz niekonsekwencja i zerowa powtarzalność testów na przykładzie jednego ze znanych portali. 7800X3D temperatura w Blenderze 75,6 stopnia: 7800X3D w Blenderze na identycznej platformie w testach premierowych temperatura jest już wyższa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 24 Listopada Zgłoś Opublikowano 24 Listopada On 11/23/2024 at 1:58 AM, grajon said: Co portal to inne dane. Ważne są te odzwierciedlające zachowanie w grach nie sztucznych benchmarkach. Nikt nie kupuje 8 rdzeni X3D do renderingu bo od tego są znacznie tańsze 7700/9700, a jak ktoś chce jedno i drugie to ma 7900/7950X3D Nie wiem jak testują temperaturę, ale mi wychodzi jak w testach PPC. Poprzednik, tj. 7800X3D był od 5 do 8 stopni cieplejszy. Ustawienia undervoltingu mam takie same zasadniczo na obu procesorach. Jedyną różnice jaką zauważyłem, to na ustawieniach stokowych 9800X3D był cieplejszy o jakieś 7 stopni niż 7800X3D. Undervolting zmienia wszystko. Mało kiedy widzę więcej niż 60 stopi podczas grania na 9800X3D, na 7800X3D było około 65. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 24 Listopada Zgłoś Opublikowano 24 Listopada Jedyne co widać to że na najnowszych cpu temperatury są pod korek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 25 Listopada Zgłoś Opublikowano 25 Listopada W dniu 23.11.2024 o 01:58, grajon napisał: Co portal to inne dane. Ważne są te odzwierciedlające zachowanie w grach nie sztucznych benchmarkach. Nikt nie kupuje 8 rdzeni X3D do renderingu bo od tego są znacznie tańsze 7700/9700, a jak ktoś chce jedno i drugie to ma 7900/7950X3D https://www.purepc.pl/test-procesora-amd-ryzen-7-7800x3d-czy-to-najlepszy-procesor-do-gier-szybszy-nawet-od-intel-core-i9-13900k?page=0,32 https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry?page=0,3 Teraz niekonsekwencja i zerowa powtarzalność testów na przykładzie jednego ze znanych portali. 7800X3D temperatura w Blenderze 75,6 stopnia: 7800X3D w Blenderze na identycznej platformie w testach premierowych temperatura jest już wyższa Tu niestety nalezy zwrocic uwage na detale, w dniu premiery uzyty cooler to NH-U14S a w nastepnych testach to NH-D15.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlipknoT1986 Opublikowano 27 Listopada Zgłoś Opublikowano 27 Listopada Czy ryzen 9800x3d moze byc za mocny dla rtx 4080 super i powodowac jakis bottleneck w grach komputerowych? czy raczej dziala to tylko w druga strone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emerytfotofan Opublikowano 27 Listopada Zgłoś Opublikowano 27 Listopada Witam w tym wątku. Chciałbym złożyć nowy komputer na Ryzen 7 8700G. Doradźcie mi proszę płytę główną, pamięć systemową i RAM. Tak aby to razem zagrało i nie robiło problemów ? Gry mnie zupełnie nie interesują. Poza typowym używaniem komputera, amatorsko obrabiam zdjęcia i montuję krótkie filmy, najczęściej rodzinne. Dlatego taki wybór, bo nie chcę kupować karty graficznej. Dodatkowo możliwy będzie zakup mniejszego zasilacza, chociaż tutaj 600 - 650 W i tak musi być według mnie. Zamiast grafiki chciałbym mieć dobrą ( bardzo dobrą) płytę główną, która wszystkie komponenty połączy w pewny zestaw w pracy. Obecnie mam 2 11 letnie komputery , których już fizycznie nie da się rozbudować. bo ich składniki są jeszcze starsze. Dzięki z góry za wszelkie propozycje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 27 Listopada Zgłoś Opublikowano 27 Listopada W dniu 25.11.2024 o 11:24, laidman napisał(a): Tu niestety nalezy zwrocic uwage na detale, w dniu premiery uzyty cooler to NH-U14S a w nastepnych testach to NH-D15.... Rzeczywiście nie zwróciłem na to uwagi co nie zmienia faktu, że jak pokazał Walosek temperatury w renderingu i grach to zupełnie inna bajka. 2 godziny temu, SlipknoT1986 napisał(a): Czy ryzen 9800x3d moze byc za mocny dla rtx 4080 super i powodowac jakis bottleneck w grach komputerowych? czy raczej dziala to tylko w druga strone? Nic nie będzie za mocne. 59 minut temu, emerytfotofan napisał(a): Chciałbym złożyć nowy komputer na Ryzen 7 8700G. Doradźcie mi proszę płytę główną, pamięć systemową i RAM. Tak aby to razem zagrało i nie robiło problemów ? Gry mnie zupełnie nie interesują. Poza typowym używaniem komputera, amatorsko obrabiam zdjęcia i montuję krótkie filmy, najczęściej rodzinne. Dlatego taki wybór, bo nie chcę kupować karty graficznej. Dodatkowo możliwy będzie zakup mniejszego zasilacza, chociaż tutaj 600 - 650 W i tak musi być według mnie. Zamiast grafiki chciałbym mieć dobrą ( bardzo dobrą) płytę główną, która wszystkie komponenty połączy w pewny zestaw w pracy. Obecnie mam 2 11 letnie komputery , których już fizycznie nie da się rozbudować. bo ich składniki są jeszcze starsze. Załóż temat w odpowiednim dziale - https://forum.purepc.pl/forum/59-co-kupić/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 28 Listopada Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 10 godzin temu, grajon napisał(a): Rzeczywiście nie zwróciłem na to uwagi co nie zmienia faktu, że jak pokazał Walosek temperatury w renderingu i grach to zupełnie inna bajka. Nie zaprzeczam, ten procesor potrafi być ciepły. Chodziło mi tylko o to, że w jednym teście tempy są inne niż w drugim i różnica wynika z użycia różnych coolerów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 28 Listopada Zgłoś Opublikowano 28 Listopada Bez przesady z tym ciepłem. Na AIO360 maks co udało mi się osiągnąć to 81 stopni bez undervoltingu. Stary I9900K podkręcony pożerał dwa razy więcej prądu i potrafił się do 92 stopni zagrzać. Temperatury podczas garnia są naprawdę dobre po UV, osobiście jestem bardzo zadowolony. Porównując to do inteli, to chyba nie ma na co narzekać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek_Ajla Opublikowano 29 Listopada Zgłoś Opublikowano 29 Listopada Witam, złożyłem zestaw składający się m.in. z Gigabyte B650 Eagle AX + AMD Ryzen 5 7600 6x3,8GHz + Pamięć Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 + Zasilacz MSI MAG A850GL 850W 80 Plus Gold, i w żaden sposób nie jestem w stanie uruchomić tego komputera, na płycie głównej najpierw świeci się DRAM: Memory status LED, a po chwili CPU: CPU status LED, na ekranie jest czarno zero reakcji nie jestem w stanie wejść do BIOSu, nic nie jestem w stanie zrobić, macie jakiś pomysł jaka może być tego przyczyna? czy jest szansa że coś źle złożyłem i nie działa? przy uruchamianiu ruszają wszystkie wentylatory i w procesorze i w obudowie i w GPU, klawiatura się świeci a sam komputer zero reakcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 29 Listopada Zgłoś Opublikowano 29 Listopada Próbować z jednym modułem pamięci. Może coś nie działać jak trzeba (płyta lub CPU). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 29 Listopada Zgłoś Opublikowano 29 Listopada Witam czasami sie trafi sprzęt niby nowy a w sumie nie sprawny , a sklep przed wysyłka nie sprawdza podzespołów za darmola , tylko jako dodatkowa płatną usługę. jak płyta główna jest nówką , a jest to AM5 to pierwsze uruchomienie może potrwać kilka minut. z tego co piszesz to PC sie włącza, ale procedura rozruchowa zostaje wstrzymana, z powodu ? PC speaker Ty posiadać ? , pewnie nie... czy wpoiłeś wtyczki od zasilania, ? 24pin pewnie tak , a czy 8 pin tez ? 31 minut temu, Wojtek_Ajla napisał(a): macie jakiś pomysł jaka może być tego przyczyna? odpowiedz to 32 minuty temu, Wojtek_Ajla napisał(a): czy jest szansa że coś źle złożyłem i nie działa? jest więcej niż kilka przypadków ze przy montażu procesora można pogiąć piny w sokecie. jak możesz to zrób w miarę wyraźne zdjęcie wnętrza , i zamieść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek_Ajla Opublikowano 29 Listopada Zgłoś Opublikowano 29 Listopada (edytowane) 22 minuty temu, Mr.T... napisał(a): Witam czasami sie trafi sprzęt niby nowy a w sumie nie sprawny , a sklep przed wysyłka nie sprawdza podzespołów za darmola , tylko jako dodatkowa płatną usługę. jak płyta główna jest nówką , a jest to AM5 to pierwsze uruchomienie może potrwać kilka minut. z tego co piszesz to PC sie włącza, ale procedura rozruchowa zostaje wstrzymana, z powodu ? PC speaker Ty posiadać ? , pewnie nie... czy wpoiłeś wtyczki od zasilania, ? 24pin pewnie tak , a czy 8 pin tez ? odpowiedz to jest więcej niż kilka przypadków ze przy montażu procesora można pogiąć piny w sokecie. jak możesz to zrób w miarę wyraźne zdjęcie wnętrza , i zamieść. Tak jak piszesz procedura rozruchowa zostaje wstrzymana, na ekranie nic się nie pojawia, PC Speaker nie posiadam, w załączeniu zdjęcia wnętrza bez socketu IMG_5989.JPG Edytowane 29 Listopada przez Wojtek_Ajla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 29 Listopada Zgłoś Opublikowano 29 Listopada tak coś nie bardzo z tym plikiem. po zamieszczeniu zdjęcia powinien sie wyświetlić na stronie. np. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek_Ajla Opublikowano 29 Listopada Zgłoś Opublikowano 29 Listopada Mam jakiś problem z załączeniem zdjęć, popracuję nad tym i wrzucę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano 30 Listopada Zgłoś Opublikowano 30 Listopada Witam wlasnie zlozylem zestaw i jak odpalam swieci dioda procesora i pamieci nie przechodzi dalej. MSI MAG x670e Tomahawk R7 9800x3d Pamieci trident z5 neo DDR5 6000 CL30-36-36-96 2 X 32 GIGA Jak wyjme pamieci to mam ten sam problem. Pare pinow bylo podgietych, brac nowa plyte czy wina biosu moze ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 30 Listopada Zgłoś Opublikowano 30 Listopada Nie wiem czy to pomoże ale ja w tym miesiącu walczyłem z B650 Tomahawkiem. Objaw ten sam. Po włożeniu nowego procka i ramu efekt to czerwona procesora i żółta ramu. Wymieniłem wszystko co możliwe, zaktualizowałem bios bo można bez procka i ramu i [gluteus maximus]. Odesłałem, dostałem nówkę i śmiga... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 1 Grudnia Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 7 godzin temu, ed00s napisał(a): Pare pinow bylo podgietych prostowanie lub wymiana :S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ultor123 Opublikowano 1 Grudnia Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia Chcę kupić Asrocka X870 Pro Rs. Czy będę musiał aktualizować bios żeby osadzić na niej R5 7500f ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 1 Grudnia Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia (edytowane) na 99% nie, ale istnieje takie prawdopodobieństwo. Bios Flasha robisz już bez procka https://www.youtube.com/watch?v=de_cXlmadyg Edytowane 1 Grudnia przez axsin302 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ultor123 Opublikowano 1 Grudnia Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia Eee to luzik. Myślałem że trzeba fizycznie mieć proca 🫣 Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 1 Grudnia Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia W dniu 18.11.2024 o 19:55, laidman napisał(a): Jeśli masz w ustawieniach OCCT, żeby używał AVX wtedy procesor automatycznie obniża Core Frequency. Wyłącz AVX i ustaw SSE wtedy będziesz przy testach widział pełne taktowanie procesora. U mnie są nawet wyższe tempy na SSE niż na AVX. Odpaliłem test na SSE. Po 15 minutach taktowanie spadło do 3.5Ghz, a temp doszło da limitu 90C Mam chłodzenie Fera2, wiec chyba konkretne (obudowa miniATX), temp w pokoju 23C. Czy ten R7 5700X3D nie grzeje się za bardzo? Wcześniej miałem R5 2600x i ten nigdy nie przekraczał ~70C a taktowanie zawsze było zblizone do 4GHz. Czy może mam jakoś źle założony radiator? Stara pasta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 1 Grudnia Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia Occt to syntetyk a 5700x3D to pokaż ile w gierkach masz? Jaką paste i czy jakoś usunąłeś starą, izropropanol np czy usteczki do tego odpowiednie no i doknij samą fere jest też taka gorąca? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 1 Grudnia Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 7 godzin temu, axsin302 napisał(a): Occt to syntetyk a 5700x3D to pokaż ile w gierkach masz? Jaką paste i czy jakoś usunąłeś starą, izropropanol np czy usteczki do tego odpowiednie no i doknij samą fere jest też taka gorąca? Starą usunąłem papierem i potem gąbką z mydłem. A pasta to ArticSilver ale co najmniej kilkuletnia. A radiator Fery2 ledwo ciepły... Czyli jeszcze raz - usunąć starą pastę izropropanolem (poszukam co to;)) i kupić nową porządną pastę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 1 Grudnia Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2 godziny temu, adramel napisał(a): A radiator Fery2 ledwo ciepły... Czyli jeszcze raz - usunąć starą pastę izropropanolem (poszukam co to;)) i kupić nową porządną pastę. Jeśli była kilkuletnia, otwarta, to zapewne straciła część właściwości. Warto nałożyć świeża plus sprawdzić docisk samego coolera. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 4 Grudnia Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia W dniu 1.12.2024 o 22:17, Caleb napisał(a): Jeśli była kilkuletnia, otwarta, to zapewne straciła część właściwości. Warto nałożyć świeża plus sprawdzić docisk samego coolera. Poprawiłem. A że już u tak musiałem ściągać radiator to od razu wymieniłem CPU na max dla AM4 (R9 5950x) Teraz Fera już robi się ciepła gdy temperatura rośnie. Jeszcze mam pytanie o limity energetyczne tego proca. Bo gdy odpalę SP2005 na wszystkie wątki to taktowanie spada do 2.5GHz, przy temperaturze 70C. CoreTemp pokazuje że proc żre ponad 120W mocy. Czy na płycie MSI MORTAR Max B450 gdzieś da się ustawić limity? Przeklikałem BIOS ale nie widzę tam takich ustawień. Tak samo nie widzę czy jest możliwość wyłączenie kontrolerów SATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ed00s Opublikowano Piątek o 18:58 Zgłoś Opublikowano Piątek o 18:58 On 11/30/2024 at 10:26 PM, ed00s said: Witam wlasnie zlozylem zestaw i jak odpalam swieci dioda procesora i pamieci nie przechodzi dalej. MSI MAG x670e Tomahawk R7 9800x3d Pamieci trident z5 neo DDR5 6000 CL30-36-36-96 2 X 32 GIGA Jak wyjme pamieci to mam ten sam problem. Pare pinow bylo podgietych, brac nowa plyte czy wina biosu moze ??? Kupilem nowa plyte bo jeden pin sie urwal przy prostowaniu, ( nie wiedzialem ze sa takie delikatne i procesor nalezy wkladac bardzo ostroznie). Niemniej kupilem 2 plyte w lokalnym sklepie i tez nie wstawala okazalo sie ze potrzeba updatowac bios. Teraz wszystko dziala, Kupilem asus tuf gaming x670x plus wifi. Plyta i bios byly ze stycznia a bios ktyory obsluguje R7 9800x3d wyszedl pare miesiecy potem. Teraz czekam na 5090 😄 o ile nie bedzie w cene sedana 😛 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qhash Opublikowano Poniedziałek o 11:01 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 11:01 czy jest tu ktoś z 7700 w bardzo małej obudowie (ghost,ncase,dana4,podobna) z niskoprofilowym chłodzeniem typu big shuriken, nh-l12 bądź podobnym i podałby swoje temperatury idle/gaming? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano Poniedziałek o 14:28 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 14:28 Znajomy miał Ryzen 7 7700 w Ghost S1 na Thermalright AXP90, gdzie w grach przebijało czasami 70C. W renderze to już grubo ponad 80C. Niestety, nie pamiętam jakie miał ustawienia VCore, PBO i CO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...