Skocz do zawartości
kuba_kubi

AMD AM5 - Ryzen 7000 / 8000 / 9000 (Zen 4 / Zen 5) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem ryzena 7 9700x w Chinach na aliexpress. Dostawa z odprawą celną trwała 26 dni. Cena w Chinach 1044 zł naliczone opłaty to 240 zł VAT i 8 zł opłaty za usługi pocztowe czyli odprawę celną. Aliexpress ma gwarancję dostawy i jakości, czyli w razie oszustwa oddają całą kwotę. Ale nie sprawdzałem jak to działa do tej pory. 

Wrzucę testy po uruchomieniu.

20250124_082518.jpg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, laidman napisał(a):

Jeszcze dwa tygodnie temu, jak kupowałem mojego 9800X3d, Caseking kosił ludzi o prawie 100€ drożej. Dobrze, że teraz zeszli z tej ceny, do normalnieszego pułapu.

Ja brałem w tedy za 579€ w Mindfactory. Mimo słabej dostępności nie podnosili ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, maxymili napisał(a):

Tak to wyrzeźbiłem. Proc z cpuz zgadza się. Dodam jeszcze testy jak znajdę trochę czasu.

20250124_173531.jpg

20250124_173837.jpg

obraz_2025-01-25_011403859.png

Widzę, że mocowanie wyrzeźbiłeś, a jak temperatury? W biosie wygląda dobrze...

A jak go ustawiłeś na PBO i CO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.01.2025 o 18:24, laidman napisał(a):

Widzę, że mocowanie wyrzeźbiłeś, a jak temperatury? W biosie wygląda dobrze...

A jak go ustawiłeś na PBO i CO?

Góra jest dokręcona z trzema metalowymi podkładkami na śrubkę dla dystansu, a docisk jest na czuja czterema śrubkami do backplate.
fullstock, niczego nie podbijam, bo chcę wystarczającą wydajność z możliwie niskim poborem mocy.

Zrzut ekranu 2025-01-26 060801.png

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A testy wypadają podobnie do innych 7700?

6 minut temu, Tobiaszex napisał(a):

Faktycznie, tylko według mnie to jest dziwne. Ciekawe czy nie zrobili tego w ramach cięcia kosztów... Gdzieś na olx rzucił mi się opis że były to sztuki z któregoś tygodnia produkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Tobiaszex napisał(a):

Zamawiałem na morele, w wersji OEM. Właśnie rzuciło mi się to w oczy. Nie wiem czy reklamować, zwrotu już nie zrobię bo kupiłem go 2 miesiące temu...

tylko co chcesz reklamować ? jak procesor działa to nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

może takie głupie pytanie a czy tranzystor nie powinien posiadać trzech wyprowadzeń , emiter baza kolektor ?

czy mógł byś zamieścić zdjęcie gdzie ryzen 7700 w wskazanym miejscu posiada kondensatory ? a nie tylko puste pola lutownicze

może wypuścili nowsza rewizje obwodu drukowanego i dlatego płytka w tym miejscu nie posiada już pustych pul lutowniczych ?

ale możesz temat drążyć dalej , xD    

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Reddicie było to poruszane kilka razy, podobno ma to związek ze zmianą "Made in Taiwan" na "Made in China" w prockach Bulk/Try/OEM, przeznaczonych na rynek azjatycki btw chiński.

Ma to nie mieć jakiegokolwiek wpływu na wydajność.

Edytowane przez pitol321
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

może takie głupie pytanie a czy tranzystor nie powinien posiadać trzech wyprowadzeń , emiter baza kolektor ?

czy mógł byś zamieścić zdjęcie gdzie ryzen 7700 w wskazanym miejscu posiada kondensatory ? a nie tylko puste pola lutownicze

może wypuścili nowsza rewizje obwodu drukowanego i dlatego płytka w tym miejscu nie posiada już pustych pul lutowniczych ?

ale możesz temat drążyć dalej , xD    

Temat zakończony, faktycznie to były puste pola lutownicze jak się bliżej przyjrzałem innemu procesorowi. Człowiek się całe życie uczy. Dziękuję za sprostowanie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jak zamontuje ryzena 7 7000 lub 7 8900G lub inny? Który jest wstanie pociągnąć z integry 3 monitory? Głównie multimedia internet yt/film/wideo okazjonalna obróbka. Brak grania w gry.

Albo nie da się i  bez normalnej karty graficznej się nie obejdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, kamilo23 napisał(a):

Czy jak zamontuje ryzena 7 7000 lub 7 8900G lub inny? Który jest wstanie pociągnąć z integry 3 monitory? Głównie multimedia internet yt/film/wideo okazjonalna obróbka. Brak grania w gry.

Albo nie da się i  bez normalnej karty graficznej się nie obejdzie?

Teoretycznie iGPU może obsłużyć do 4 wyświetlaczy, ale nie znalazłem bardziej szczegółowego info. Wybór płyt co mają 2x DP i 1x HDMI chyba też jest niewielki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odradzam ci tą płytę jak się komp nie odpala to nie ma z nią kontaktu ani Debug Ledów ani buczek nie daje dobrego wsparcia = crap - chyba lepszym rozwiązaniem jest kupno osobnej karty używanej która nie dość, że lepiej to wszystko pociągnie bez zawieszek na 3 monitorach :P 

https://hard.rozetka.pl/445261433/p445261433/ - https://www.olx.pl/d/oferta/gigabyte-gtx-1660-oc-CID99-ID14hs0R.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, axsin302 napisał(a):

odradzam ci tą płytę jak się komp nie odpala to nie ma z nią kontaktu ani Debug Ledów ani buczek nie daje dobrego wsparcia = crap - chyba lepszym rozwiązaniem jest kupno osobnej karty używanej która nie dość, że lepiej to wszystko pociągnie bez zawieszek na 3 monitorach 😛

https://hard.rozetka.pl/445261433/p445261433/ - https://www.olx.pl/d/oferta/gigabyte-gtx-1660-oc-CID99-ID14hs0R.html

Jeżeli chodzi o kartę uważam, że lepiej było by iść w coś bardziej energooszczędnego, wręcz pasywnego. Po co ma palić prąd i robić hałas jeżeli to tylko do wyświetlania pulpitu jest?
Nie wiem, czy to dobry trop, ale skomentujcie, może da się znaleźć coś lepszego:
https://allegro.pl/oferta/gv-r-hd-5750-1gb-gigabyte-sl-1gi-silent-6pin-tania-karta-graficzna-17203428640
3 wyjścia ma.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, maxymili napisał(a):

Jeżeli chodzi o kartę uważam, że lepiej było by iść w coś bardziej energooszczędnego, wręcz pasywnego. Po co ma palić prąd i robić hałas jeżeli to tylko do wyświetlania pulpitu jest?
Nie wiem, czy to dobry trop, ale skomentujcie, może da się znaleźć coś lepszego:
https://allegro.pl/oferta/gv-r-hd-5750-1gb-gigabyte-sl-1gi-silent-6pin-tania-karta-graficzna-17203428640
3 wyjścia ma.

Jak dla mnie za 60 zł i tylko wyświetlanie pulpitu to może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Robię scrapery na virtualnych maszynach i rozszerzam swoją stajnię. Wybór padł na 7950X (myślałem też i I9 14900K) ze względu na niższy pobór mocy. Prąd to pieniądz.

Generalnie przewiduję na tym 8-10 maszyn VMware 4 vCPU+4 GB RAM+VPN+Selenium+Chrome. Zajętość procesora ok 90% non stop minimum

Skład skrzynki:

RAM: Patriot Viper Venom, DDR5, 64 GB, 6400MHz, CL32
SSD: Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe
GPU: MSI GeForce GT 1030 4GHD4 LP OC 4GB DDR4 (albo coś tańszego)
PSU: be quiet! Pure Power 12 650W ATX 3.1
Cooler: Arctic Liquid Freezer III 360 Black 
Obudowa:Endorfy Arx 700 Air

Płyta ma być bez bajerów, tylko, żeby wytrzymała tego procka w stresie 24/7 365 dni w roku
Padło na Gigabyte B650 EAGLE AX

Czy ta płyta pociągnie to w tych warunkach? Płyt za 1000pln+ raczej nie chcę bo z bajerów i tak nie skorzystam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, przymierzam się do kupna nowego zestawu, aktualnie poszukuję sensownej płyty głównej pod 9800X3D. Zastanawiałem się nad:

MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI DDR5 AM5 – 1150 zł

Czy znajdę coś lepszego w tej cenie? Budżet jest mocno ograniczony.

W PC będzie jeden dysk, karta 7900 XTX.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, pat_ada napisał(a):

Cześć, przymierzam się do kupna nowego zestawu, aktualnie poszukuję sensownej płyty głównej pod 9800X3D. Zastanawiałem się nad:

Czy znajdę coś lepszego w tej cenie? Budżet jest mocno ograniczony.

W PC będzie jeden dysk, karta 7900 XTX.

Pozdrawiam 

Jeśli masz mocno ograniczony budżet to weź MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI. https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mag-b650-tomahawk-wifi-12022994/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=6612073118&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAwtu9BhC8ARIsAI9JHamDOoB87jhYKBb5ru12nKxKSRjWO0wvRLmqk6re30zEDC90lvOmvy8aAnRHEALw_wcB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, pat_ada napisał(a):

Pozdrawiam 

To zależy co potrzebujesz. Jak dla mnie fajnie wygląda b850m Steel Legend. Tylko że się wyprzedała na pniu.

Tańsza jest ASRock B850M Pro RS WiFi jak nie potrzebujesz lepszego kodeka audio. Wersja full atx moim zdaniem jest  trochę zbyt droga, bo za ~940zł więcej jest livemixer z lepszym kodekiem audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi