Caleb Opublikowano 11 Marca Zgłoś Opublikowano 11 Marca Test AMD Ryzen 9 9950X3D - Najlepszy procesor do gier i pracy? Kosztuje sporo, jednak AMD zadaje mocny cios konkurencji 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajs90 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca (edytowane) Witam, mam problem procesor grzeje sie nawet do 100 stopnii. Nie wiem co mam zrobić. Pierwszy ram mam taką sytuacje. W biosie nic nie zmieniałem. Chłodzenie wodne kupiłem ponieważ wcześniejsze chłodzenie nie pasowało do socketu. Edytowane 19 Marca przez Rumcajs90 W trakcie zmieniłem chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca pompka w tym działa ? zdjąłeś folie ? pokaż wykaz hwinfo wentylatory* Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajs90 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca 16 minut temu, axsin302 napisał(a): pompka w tym działa ? zdjąłeś folie ? pokaż wykaz hwinfo wentylatory* Folia była zdjęta. Jak sprawdzić czy pompa działa? Płynu nie ma już od początku? Zastanawiałem sie nad tym przy zakupie. Tu kolejne zdjęcia to co jest z fan=wentylator tyle wiem. Nie ogarniam tego biosa. Producent całowicie inaczej zaleca zamontować chłodzenie może to też ma jakieś znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca (edytowane) pompka musi być podłączona pod te wtyczki z napisem WP ( water pomop) po podłączeniu powinna chodzić około 3200 rpm -/+ 10% dobrze zamontowałeś, do góry może być bo pompa nie może być najwyższym punktem bo szlak ją trafi jak dostanie powietrza jeszcze punk 28 pominąłem też może być Edytowane 19 Marca przez axsin302 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajs90 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca (edytowane) 28 minut temu, axsin302 napisał(a): pompka musi być podłączona pod te wtyczki z napisem WP ( water pomop) po podłączeniu powinna chodzić około 3200 rpm -/+ 10% dobrze zamontowałeś, do góry może być bo pompa nie może być najwyższym punktem bo szlak ją trafi jak dostanie powietrza Okej, tylko jak tu podłącyć jak wejście nie pasuje. Może to jest dynamo i musze włożyć jeden kabel i drugi od pompy do siebie. Edytowane 19 Marca przez Rumcajs90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca Kable które trzymasz są od podświetlenia LED. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca To jest led.... Światełka Tu chodzi o 4pin pompy podałem ci gdzie masz wpiąć, przecież inaczej nie da bo piny męskie z plyty, damskie z aio 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajs90 Opublikowano 19 Marca Zgłoś Opublikowano 19 Marca 3 minuty temu, Kyle napisał(a): Kable które trzymasz są od podświetlenia LED. 2 minuty temu, axsin302 napisał(a): To jest led.... Światełka Tu chodzi o 4pin pompy podałem ci gdzie masz wpiąć, przecież inaczej nie da bo piny męskie z plyty, damskie z aio Dzięki za pomoc. Kabelki wyporwadzają mnie z równowagi. 484885747_9013584702104522_460731522521770934_n.mp4 8 minut temu, Kyle napisał(a): Kable które trzymasz są od podświetlenia LED. Dzięki za pomoc już mam zrobione. Zamykam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 22 Marca Zgłoś Opublikowano 22 Marca (edytowane) Posiadam PC z R5 7600 i chciałem złożyć drugi PC z mocniejszym prockiem. Który CPU z 9gen jest odp. do zastąpienia 9800X3D do grania w 1080p/1440p - zastanawiam się nad 9700X lub 9900X. Drugie pytanie dot. X3D - czy ew budowa nowego PC na 7800X3D w 2025 ma sens na kilka lat? Czy ew. zamiast tego 7600X3D? Edytowane 22 Marca przez kg83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 22 Marca Zgłoś Opublikowano 22 Marca Ani 9700X ani 9900X, do grania Ryzen 7700 za 950 zł albo przepłacasz za 9800X 3D. Przestań dublować tematy https://forum.purepc.pl/topic/408011-wybór-cpu-amd-ryzen-7-7800x3d-czy-9800x3d-prośba-o-doradzenie https://forum.purepc.pl/topic/401879-amd-ryzen-7-5800x3d-radeon-rx-7900xtx-geforce-gtx-4070-super-zasilacz/ https://forum.purepc.pl/topic/407746-wybór-płyty-głównej-pod-ryzen-7-7800x3d-9800x3d-asrock-lub-msi/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 22 Marca Zgłoś Opublikowano 22 Marca Jakie sa najlepsze ustawienia PBO dla R5 7600 (płyta ASUS B650)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalCKS Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca (edytowane) Witam czy robil ktos benchmarka na 7800x3d chodzi mi czy to dobry wynik co mi wyszedl Plyta ASROCK b650 PRo RS Ram Lexar ares cl30 6000mhz Zasilacz 750W gold + Karta 3060ti Gainward 8gb Edytowane 24 Marca przez RoyalCKS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balrogos Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca w CB24 nie wiem jaka jest skala bo zmieniali system przeliczania: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balrogos Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca (edytowane) W dniu 22.03.2025 o 14:44, kg83 napisał(a): Jakie sa najlepsze ustawienia PBO dla R5 7600 (płyta ASUS B650)? nie ma czegos takiego kazdy CPU jest inny 🙂 ja swojego R5 7600 mam na -60CO w biosie + 200Mhz Auto OC + Limity Motherboard. Edytowane 24 Marca przez Balrogos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 24 Marca Zgłoś Opublikowano 24 Marca w normie wynik jak na 7800 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca W dniu 22.03.2025 o 12:16, Dikson napisał(a): Ani 9700X ani 9900X, do grania Ryzen 7700 za 950 zł albo przepłacasz za 9800X 3D. Przestań dublować tematy Chyba, że komuś zależy na niższym procesie technologicznym. 7700 to 5nm a 9700x to 4nm. Poza satysfakcją mamy też niższy pobór prądu. Mój kupiony na aliexpress spisuje się bez zarzutu. Kosztował ok 12xx zł. Teraz widzę że są oferty za 11xx zł. To jest niecałe 200 drożej niż 7700 w Polsce. Koniecznie wybieraj oferty z aliprotect. W razie czego, gdyby był problem jest możliwość zwrotu kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca 4 godziny temu, maxymili napisał(a): Chyba, że komuś zależy na niższym procesie technologicznym. 7700 to 5nm a 9700x to 4nm. Poza satysfakcją mamy też niższy pobór prądu. Mój kupiony na aliexpress spisuje się bez zarzutu. Kosztował ok 12xx zł. Teraz widzę że są oferty za 11xx zł. To jest niecałe 200 drożej niż 7700 w Polsce. Koniecznie wybieraj oferty z aliprotect. W razie czego, gdyby był problem jest możliwość zwrotu kasy. Zadowolony jesteś ze swojego 9700X? Jak CI się gra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca (edytowane) Żadnych uwag. Śmiga idealnie. Sprawdzałem cinebachem i wydajność bez oc zgodna z oczekiwaną dla tego modelu. Gdybyś kupował to protip, od ceny aliexpres da Ci zniżkę 23%, a następnie wrzucą Ci procka na cło i zapłacisz 23%VAT na poczcie +8,50 zł opłaty. W tym celu musisz podpisać dla urzędu pocztowego zgodę. Patrz też na maila bo z urzędu celnego przyjdzie pytanie o paczkę, czy nie zawiera niebezpiecznych substancji etc. Trzeba wydrukować wypełnić podpisać i odesłać skan. Edytowane 25 Marca przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrux Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca To normalny wynik jak na ten procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca 44 minuty temu, maxymili napisał(a): Żadnych uwag. Śmiga idealnie. Sprawdzałem cinebachem i wydajność bez oc zgodna z oczekiwaną dla tego modelu. Gdybyś kupował to protip, od ceny aliexpres da Ci zniżkę 23%, a następnie wrzucą Ci procka na cło i zapłacisz 23%VAT na poczcie +8,50 zł opłaty. W tym celu musisz podpisać dla urzędu pocztowego zgodę. Patrz też na maila bo z urzędu celnego przyjdzie pytanie o paczkę, czy nie zawiera niebezpiecznych substancji etc. Trzeba wydrukować wypełnić podpisać i odesłać skan. Spoko. Ja znalazłem, gdzie wysyłają na Aliexpress z terenu UE za 1100-1200 zł. Na YT oglądałem filmik, gdzie youtuber poleca 9700X zamiast 9800X3D bo niby lepsza wydajność w stosunku do X3D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca (edytowane) 53 minuty temu, kg83 napisał(a): Spoko. Ja znalazłem, gdzie wysyłają na Aliexpress z terenu UE za 1100-1200 zł. Na YT oglądałem filmik, gdzie youtuber poleca 9700X zamiast 9800X3D bo niby lepsza wydajność w stosunku do X3D. Lepsza wydajność tylko w kontekście obliczeniowym. Do gier na pewno lepszy jest x3d ale też dużo droższy. W sumie poza ekstremalnie wydajnymi zestawami z 4090 lub 5090 nie bardzo widzę sens pakowania tak prądożernego procka. Ewentualnie z planem wymiany karty graficznej za +2 generacje bez wymiany procka. Przykładowo gram w Kingdom Come 2 opartym na Cryengine. Karta jak w podpisie, zero oc karty i procka rozdzielczość ultrawide 3440x1440. Żadnych przycięć. Na starym procku intel 8600k już z tą samą kartą graficzną w Kingdom Come 1 cięło się w scenach bitew z udziałem więcej niż kilku mobów. Edytowane 25 Marca przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 25 Marca Zgłoś Opublikowano 25 Marca 51 minut temu, maxymili napisał(a): Lepsza wydajność tylko w kontekście obliczeniowym. Do gier na pewno lepszy jest x3d ale też dużo droższy. W sumie poza ekstremalnie wydajnymi zestawami z 4090 lub 5090 nie bardzo widzę sens pakowania tak prądożernego procka. Ewentualnie z planem wymiany karty graficznej za +2 generacje bez wymiany procka. Przykładowo gram w Kingdom Come 2 opartym na Cryengine. Karta jak w podpisie, zero oc karty i procka rozdzielczość ultrawide 3440x1440. Żadnych przycięć. Na starym procku intel 8600k już z tą samą kartą graficzną w Kingdom Come 1 cięło się w scenach bitew z udziałem więcej niż kilku mobów. Ja planowałem 9070(XT) kupić. Chciałem kupić już w kwietniu ale inne rzeczy mi wyszły. ja chciałem wielordzeniowy już CPU i zastanawiałem się między 7700X a 7900X, głównie myślałem już o 9700X jak w/w w połączeniu z 9070(XT). 9800X3D jak na mój budżet nadal za drogi. Mógłbym na Ali z UE ściągać ew 9700X i sparować z B850/X870. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalps Opublikowano Sobota o 22:47 Zgłoś Opublikowano Sobota o 22:47 Witam Jaka plyta główna polecacie do procesora 79800x3d i geforce rtx 5080? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano Niedziela o 06:57 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 06:57 Od HDV-m.2 przez Gigabyte Eagle w górę, wszystko da radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Niedziela o 12:34 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 12:34 Pod 9800X3D jak stać Cię na taki procek i karte to bierz sensowne B850 jak chociażby https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b850-aorus-elite-wifi7-am5-p8124074 Lub https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-b850-steel-legend-wifi-am5-p8124239 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...