Skocz do zawartości
kuba_kubi

AMD AM5 - Ryzen 7000 / 8000 / 9000 (Zen 4 / Zen 5) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Micromachines napisał(a):

Ryzen 7 7700 z Aliexpress to bezpieczny zakup?

Ja kupiłem ten: https://pl.aliexpress.com/item/1005008419672201.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.2bf81c24yLkQau&gatewayAdapt=glo2pol

Działa tak: PBO +200 5500MHz boost CinebenchR23 19848pkt. Curve -25 89 stopni przy 125W na procku

Edytowane przez Grolshek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dość srogie temperatury jak na AiO360.

Pik CPU między 93/94 stopnie.

1.36V to też spore Vcore.

Sprawdź montaż na CPU, czy wszystko dobrze siedzi, no i jak pisał kolega wyżej, napisz jak zamontowane jest to AiO.

Jeśli wszystko jest dobrze założone i chłodnica ma zapewniony dobry przepływ, to pozostaje zejść procesorowi z Curve w stopniach po -5 @ all core, aż stracisz stabilność.

W tedy podnieść o 5 i testować czy jest całkowicie stabilny.

Edytowane przez pitol321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie 92 stopnie to dużo po trzech minutach testu.

Procesor zbija też zegary, przy AVX powinien oscylować ponad 5GHz.

Tak jak pisałem, do sprawdzenia osadzenie chłodzenia na CPU, montaż AiO oraz przewiewność obudowy, ponieważ zbyt mało powietrza, które może zostać przepuszczone przez chłodnicę, także może takie problemy powodować.

9800x3d jest do ogarnięcia dobrym powietrzem, a tu AiO360 ma problem bez OC.

Tutaj masz mój post, w walce z słabą wentylacją obudowy i duszeniem się ALF3_280

Edytowane przez pitol321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, tomekspoko napisał(a):

...

A jak zamontowane chłodzenie? Robił to serwis polecony i to on od razu powiedział, że te temperatury jak dla niego ciut za duże. Że słabo wydajne chłodzenie.

Najprościej powiedzieć, że kijowe chłodzenie, a nie sprawdzić w czym jest problem... serwis sic

PurePC też na nim testował 9800x3d i temperatury są w normie.

W Twoim przypadku jest ewidentnie coś nie tak... osadzenie, orientacja/montaż AiO lub przewiewność obudowy/za mało powietrza dla chłodnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ten efekt jak włączone na płycie jest sczytywanie PPT na "Motherboard". Wtedy 7700 ciągnie 150W i daje 95 stopni. Na ustawieniu "Auto" PPT jest książkowo 88W i zero problemów z temperaturami. Tutaj masz 150W a powinno być według PPT 120W. Może przejrzyj bios czy tam coś się samo nie ustawiło nie tak. Ja sobie po prostu ustawiam 110W "Manual" i wtedy 85 stopni na AiO360.

edit: a nie 162PPT jest w 9800X3D mój błąd

Edytowane przez Grolshek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to część problemu już sam widzisz.

Sprawdził bym jeszcze osadzenie na CPU i ewentualnie zmienił miejsce montażu lub dla testu odwrócił obieg powietrza przez chłodnicę

Jeśli nic nie wskórasz lub Cię to przerośnie, to pozostaje undervolting przez Curve : "w stopniach po -5 @ all core, aż stracisz stabilność.

W tedy podnieść o 5 i testować czy jest całkowicie stabilny.".

W takim ustawieniu procesor zachowa wydajność lub nawet zwiększy zegary, przy mniejszym napięciu - niższej temperaturze.

Edytowane przez pitol321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamontowane jest tak jak na zdjęciu. Chłodzenie z procesora zdjąć to ogarniam i wymiana pasty, ale nie po to płaciłem, żebym robił to parę dni po złożeniu. Odkręcam te czarne śrubki i to z procka schodzi? Czyszczę, nakładam pastę i jazda?

Tutaj na filmie w 17 sekundy ma temperatury jak u mnie xD 

1000040845_Easy-Resize.com.jpg

Edytowane przez tomekspoko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli z osadzeniem sobie spokojnie poradzisz 😉 Jeśli zdejmiesz pompę z CPU, to sprawdź, czy pasta była całkowicie i/lub równomiernie rozprowadzona przez docisk.

Pozostaje jeszcze ewentualna zabawa i obracanie wentylatorów w obudowie i ewentualnie na chłodnicy, aż uzyska się satysfakcjonujący zysk w przepływie przez chłodnicę, czyli spadek temperatury.

Jak sam piszesz, za coś zapłaciłeś, ale serwis, jak to serwis, złożył po standardzie i skwitował wszystko zwaleniem winy na słabe chłodzenie... co mija się z prawdą.

Mimo wszystko nadal dobrze będzie pobawić się uV Curve.

W 17s załączonego filmu gram.pl, jak widać z opisu na ekranie, to test przy ograniczonej szybkości wentylatorów na 900RPM, czyli ograniczonym przepływie przez chłodnicę, stąd podobieństwo.

Edytowane przez pitol321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być błąd odczytu, do sprawdzenia bezpośrednio w BIOSie.

W grę wchodzi też ewentualnie błędne podłączenie AiO do płyty głównej, do sprawdzenia przy pomocy instrukcji montażu: endorfy.com

Edytowane przez pitol321

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wszystkie wentylatory się kręcą i mogę sterować obrotami normalnie. A da się jakoś spr czy pompa się kręci czy pracuje w ogóle? 

I tak z tym powietrzem. Jutro też spr czy chłodnica jest ciepła czy zimna. Ale raczej zimna skoro powietrze jest chłodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, pitol321 napisał(a):

...W 17s załączonego filmu gram.pl, jak widać z opisu na ekranie, to test przy ograniczonej szybkości wentylatorów na 900RPM, czyli ograniczonym przepływie przez chłodnicę, stąd podobieństwo.

Tutaj podałem Ci powód tego temperaturowego "zbiegu okoliczności".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 godziny temu, pitol321 napisał(a):

Tutaj podałem Ci powód tego temperaturowego "zbiegu okoliczności".

Umnknęło mi bo pewnie edytowane było.

Dziś nawet włączyłem OCCT na auto test. Ten procesor nawet nie chcę na boosta wskoczyć. 4900MHz i o. A miał 80 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test Auto w OCCT, to test mieszany SSE/AVX/AVX2, przy instrukcjach AVX/AVX2 procesor standardowo ma o 200/300MHz niższe takty/boost, do tego wysoka temperatura także ogranicza go w tym przypadku.

Pozostaje, jak wyżej pisałem, sprawdzić jeszcze osadzenie, ewentualnie pobawić się kierunkiem przepływu powietrza, no i undervolting przez ujemne Curve @ all core.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testowanie OCCT na auto, kiedy nie wiesz dokładnie co to robi nie ma sensu i nie daje niczego, mimo wszystko temperatury są bardzo wysokie.

W dniu 23.04.2025 o 21:09, tomekspoko napisał(a):

... mogę sterować obrotami normalnie

Zauważyłem, że napisałeś, że możesz sterować obrotami.

Czyli pewnie masz podłączone wentylatory od AIO do sterowania w obudowie zamiast do płyty.

To jest nie do końca sensowne rozwiązanie, bo po pierwsze nie wiesz jak szybko działają a po drugie nie możesz z poziomu biosu lub oprogramowania samemu ustawić sobie jak mają działać wentylatory w zależności od temperatury. 

W dniu 23.04.2025 o 19:30, stempel91 napisał(a):

pełny test 78 stopni (zobacz po 15 minutach czy masz te okolice)

78 stopni też jest tylko w cinebench, w OCCT wygląda to zupełnie inaczej, więc nie polecam porównywać dwóch wyników z odrębnych wyników a u Ciebie i tak pokazuje 90`C - wartość na jaką powinieneś zwracać uwagę to "CPU die".

Tutaj jak wygląda u mnie w OCCT, testy są krótkie ale tempy nie przekraczają 83` C przy AVX2 po godzinie a na SSE chłodek bo max 72 stopnie.

OCCT.AVX2.jpg

OCCT.SSE.jpg

Jak widać testy różnią się bardzo i w zależności od temperatury procesor sam ogranicza częstotliwość by się nie uszkodzić. 

Do tego u mnie AIO działa w konfiguracji Push-Pull czyli z 6 wentylatorami. 3 pchają powietrze przez chłodnice a dodatkowe 3 wyciągają je z drugiej strony chłodnicy na zewnątrz.

Plus jak pisał kolega wyżej, mam ustawione w Precision Boost Overdrive -> Curve Optimiser All Core na -25 co robi UnderVolting procesora i zmniejsza temperaturę. 

A tutaj jeszcze dodałem Cinebench...

Cinebench.10Min.thumb.jpg.096e6a82e92084b3af723d397b6cad82.jpg

Edytowane przez laidman
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra panowie. Na razie dziękuję. Zamówiłem tę pastę https://allegro.pl/oferta/pasta-termoprzewodzaca-grizzly-kryonaut-1g-12-5w-mk-gamingowa-ipa-gratisy-12758644837 i w poniedziałek do tego siądę. Nałożę pastę i zamelduję o postępach.

A odnośnie wentylatorów. Mogę jednak nimi sterować.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wszystko trzeba przetestować z perspektywy czasu , ja trochę testuje materiał PTM 7950 na CPU i GPU co mi wpadnie w ręce to zakładam 

ale ostatnio pod CPU dałem

Thermal Grizzly Carbonaut 38 x 38 mm x 0.2 mm (TG-CA-38-38-02-R)

powiem tak pasty to przeszłość  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

wszystko trzeba przetestować z perspektywy czasu , ja trochę testuje materiał PTM 7950 na CPU i GPU co mi wpadnie w ręce to zakładam 

ale ostatnio pod CPU dałem

Thermal Grizzly Carbonaut 38 x 38 mm x 0.2 mm (TG-CA-38-38-02-R)

powiem tak pasty to przeszłość  

No czytałem o tych padach, jak zrobisz jakiś testy to chętnie więcej się dowiem i poczytam, bo przyznam szczerze sam się zastanawiałem.

Jeśli chodzi i nakładanie na pewno nie ma porównania, czytałem, że przed aplikacją dobrze schłodzić w lodówce, mógłbyś rozwinąć temat?

Jak wygląda aplikacja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest materiał typu szmatka , wystarczy oczyścić IHS CPU i podstawę radiatora i gotowe , żadnego smarowania kładziesz i gotowe.

testowałem na Ryzen 7700 + Arctic Freezer 36 CO ( PBO  PPT-88  TDC-  75 EDCI-150) temperatury przy zamkniętej obudowie nie przebijały 70 ° stopni   

a z materiałem PTM , no efekt i temperatury jest ok, tylko przy nakładaniu potrzeba trochę wprawy bo można go łatwo popsuć, a no i zobaczymy po xxx czasu jak będzie wyglądać zdejmowanie tego materiału zmiennofazowego dlatego uważam ze warto zainwestować właśnie  "Thermal Grizzly Carbonaut 38 x 38 mm x 0.2 mm (TG-CA-38-38-02-R)" zakładam że , nie trzeba będzie go wymieniać a nawet gdyby to nadal powinien mieć strukturę szmatki która nigdzie sie nie przylepia i to jest spory atut takiego rozwiązania  a nie jak PTM "zaschnięty" termopad   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi