QraArt Opublikowano 8 Maja Zgłoś Opublikowano 8 Maja (edytowane) Jasne, mam HWiNFO sprawdzałem w kilku programach dla pewności. Zaraz po odapleniu PC jest, 45C później podczas testów stabilnie trzyma ~80C, natomiast po takim teście jest już cały czas 55C w windowsie przy przeglądaniu stron np. jak dla mnie wydaje się to dużo, ale może one tak mają? Dodam że wszystko chodzi w trybie pasywnym a wentyle CPU i System kręcą się 600RPM, ale w sumie po to kupiłem większe chłodzenie żeby była cisza. Win11PRO monitory 2x4k. Pasty użyłem thermal gryzli kryonaut. Może zmienić ją na oryginalną silnet loop? Update 08.05 11:31: Zmieniłem pastę na tą która była z chłodzeniem be quit, okazała się dużo lepsza max temp. na grizzli było 83.5 a tutaj miła niespodzinka max 79.8 więc było warto: Co niestety nie zmienia faktu że po takim teście w spoczynku lub przeglądając strony dalej jest 52/53C też 2C do przodu względem pasty grizzly. Czy jest powód do obaw, czy po prostu korzystać i tyle? Jeśli ew. można coś jeszcze zrobić żeby chodził luźniej dajcie znać 🙂 Edytowane 8 Maja przez QraArt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bums96 Opublikowano 8 Maja Zgłoś Opublikowano 8 Maja Cześć, poszukuję nowej płyty głównej pod proca AMD 7800X3D. Poprzednio miałem MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI, niestety poszła na gwarancję i zwrócili mi pieniądze i muszę zakupić coś nowego. Sprzęt jaki posiadam: Proc: AMD Ryzen 7800X3D Ram: DDR5 Lexar 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Ares RGB Obudowa: Be Quiet Shadow Base 800 DX Zasilacz: Corsair RM650x - ten stary bez ATX3.1 i tych nowych kabli do kart GPU: MSI RTX 2070 Chłodzenie: Be Quiet Dark Rock 4 Pro Karta dźwiękowa: CREATIVE Sound Blaster X AE-5 Plus 2 dyski hdd sata i 2 dyski nvme. Interesuje mnie chipset x870 lub x870E. Czym one się aktualnie różnią? Warto dopłacać? Wstępnie przeglądałem płyty i wpadły mi w oczy: Gigabyte X870E A ELITE WIFI7 MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI Gigabyte X870E AORUS PRO Jest coś innego wartego polecenia? Budżet to ok 1600 zł, chyba że warto do czegoś dopłacić - wtedy to przemyślę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ju-rek Opublikowano 9 Maja Zgłoś Opublikowano 9 Maja (edytowane) Nie jest źle jak na Silent Loop 3 420mm. https://ibb.co/LzVsYFBH Edytowane 9 Maja przez ju-rek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano 10 Maja Zgłoś Opublikowano 10 Maja ju-rek - niezły wynik, jakiego chłodzenia używasz? Takie temperatury jak Ty byłby najlepsze. Wiem że to nie mądre ale przemówił za mną wygląd i to jak to chłodzenie jest zaprojektowane zdecydowanie mam ładny komputer ale trochę cieplejszy w sumie się z tym liczyłem 😅 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ju-rek Opublikowano 10 Maja Zgłoś Opublikowano 10 Maja 13 minut temu, QraArt napisał(a): ju-rek - niezły wynik, jakiego chłodzenia używasz? No jak w stopce, CLC 3x360 🙂 Proc. grafa i pamięci na H2O. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QraArt Opublikowano 10 Maja Zgłoś Opublikowano 10 Maja Możesz tu jakieś szybkie foto zapodać jak to wgląda:D To faktycznie nie jest źle u mnie, ciepłe te ryzeny, trzy razy rozbierałem PC sprawdzić czy na pewno wszystko dobrze poskręcałem hehe. Mam dobrą dużą budę Core P8 więc w przyszłości można zrobić upgrade, jeśli będzie zapotrzebowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiak_PL_GDA Opublikowano 11 Maja Zgłoś Opublikowano 11 Maja (edytowane) A ja sprawę rozegrałem tak że, ustawiłem na sztywno 5,025 GHz przy napięciu 1,125V Temperatury spadły, a wydajność minimalnie niższa. I zrobiło znacznie ciszej. Edytowane 11 Maja przez Krzysiak_PL_GDA 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 11 Maja Zgłoś Opublikowano 11 Maja Witam MSI jest fajnym wyborem w tym budżecie to jest tylko dopłata do wersji białej xD MSI MPG X870E EDGE TI WIFI kartę muzyczna będziesz sobie zostawiał czy myślisz o sprzedaży tego AE-5 Plus ? przy zmianie karty graficznej warto pomyśleć nad nowszym zasilaczem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaffyDuck Opublikowano 11 Maja Zgłoś Opublikowano 11 Maja szczerze mowiąc to nie ma sensu przeplacać, kazda plyta na x870 jest solidna. Ja bym wziął https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-x870-pro-rs-wifi-14167139/ lub https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-x870-gaming-wifi6-14186009/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bums96 Opublikowano 11 Maja Zgłoś Opublikowano 11 Maja 4 godziny temu, Mr.T... napisał(a): Witam MSI jest fajnym wyborem w tym budżecie to jest tylko dopłata do wersji białej xD MSI MPG X870E EDGE TI WIFI kartę muzyczna będziesz sobie zostawiał czy myślisz o sprzedaży tego AE-5 Plus ? przy zmianie karty graficznej warto pomyśleć nad nowszym zasilaczem Kartę dźwiękową zostawiam bo na integrze nie wytrzymam. xD Zasilacza nie będę zmieniał, jest cichy, nie było z nim problemów i miał 10 lat gwarancji z czego teraz pewnie 5 jeszcze zostało. Z tego co widziałem to jest normalnie kabel na podmianę w zasilaczu: https://www.corsair.com/pl/pl/p/pc-components-accessories/cp-8920284/600w-pcie-5-0-12v-2x6-type-4-psu-power-cable-cp-8920284 Pozmieniam tylko z ze starymi kablami od grafiki i powinno śmigać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymonpecet Opublikowano 12 Maja Zgłoś Opublikowano 12 Maja Witam, Pytanie dotyczące gotowych presetów pbo na płycie asrock b650e steel legend. Procesor ryzen 7 7700. Wybrałem jeden z dostępnych ustawień dla pbo tj. pbo on, tj max 85C, curve -20. Czy te presety są bezpieczne? Wynik w cb23 wynosi 19451 (porównywalny z innymi, które znalazłem w sieci). Załączam screen z HWinfo po teście w cb23. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 13 Maja Zgłoś Opublikowano 13 Maja Hej, na screenie co rzuciles tego nie widac wiec nie wiesz ile plyta zadala PPT, obstawiam 1000W (tak dziala podstawowe OC ktore sobie wlaczyles, throttling przy 85'C i wszystko co mozna max) bo i tak procesor wiecej niz AMD chcialo, nie pojdzie. Sprobuj tez wariant -30, duza szansa ze bedzie smigac stabilnie. Jak twoim zamiarem byl undervolt bez podkrecania i chcesz zostawic domyslne 65W to musisz cofnac te ustawienia co zrobiles i tylko w zaawansowanych ustawieniach PBO (tam gdzie potwierdzasz kazdorazowo przed wejsciem ze wiesz co robisz) dac sobie negative curve -20 czy tam -30. 85'C Asrock ma domyslnie jako limit wiec nie musisz dotykac Tj. A jak chcesz bardziej grzebac to musisz w advanced sobie z reki poustawiac limity mocy, temperatury (95'C wymaksowac tylko tam sie da) i podbic PBO na +200. Poki nie ruszasz napiec czy jakis dzielnikow i trzymasz sie samych ustawien PBO to sie nic nie powinno stac. Najwyzej zawiesi sie komp podczas stress testow, to bedziesz wiedzial wtedy ze -30 to zbyt wiele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiexx04 Opublikowano 14 Maja Zgłoś Opublikowano 14 Maja Cześć! Zastanawiałem się czy zakładać osobny wątek, ale jako że pytanie z jakim przychodzę dotyczy pracy procesora. W łączonym screenie, zaintrygowawła mnie temp procesora w momencie, kiedy wszystkie możliwe chłodzenia pracują ze 100% wydajnością. Pytanie jakie się pojawia, to czy takie cykliczne nagrzewanie się procesora i chłodzenie jest normalną kulturą pracy, czy coś tu może jest nie tak? Spadki temp kojarzą mi się raczej z schłodzeniem czegoś, a w omawianym przypadku już nic zwiększyć wydajności chłodzenia nie mogło, bo wszystko działało na 100%. Widoczne wykresy są rezultatem grania, nie były to żadne testy pod obciążeniem. Dziękuję bardzo za wszelkie uwagi i opinie! Miłego! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...