Skocz do zawartości
kuba_kubi

AMD AM5 - Ryzen 7000 / 8000 / 9000 (Zen 4 / Zen 5) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, pitol321 napisał(a):

U mnie sama przesiadka z Noctua NH-D15 2x NF-A15 140 na Freezera III dała do 10 stopni poprawy.

Polecam Ci w takim razie dołożyć 3x 12cm na pull i spokojnie zejdzie jeszcze parę stopni, u mnie zeszło jakieś 7/8 stopni dodatkowo po dodaniu wentylatorów na pull. 

Z ciekawości sam zapuściłem Cinebencha 2024

Bez delida ale nie jest tak źle, myślałem, że będzie gorzej...

image.thumb.png.79649f0d11a5ac73ad83cc2a2e5f787f.png

Edytowane przez laidman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem ryzena 7 9700x w Chinach na aliexpress. Dostawa z odprawą celną trwała 26 dni. Cena w Chinach 1044 zł naliczone opłaty to 240 zł VAT i 8 zł opłaty za usługi pocztowe czyli odprawę celną. Aliexpress ma gwarancję dostawy i jakości, czyli w razie oszustwa oddają całą kwotę. Ale nie sprawdzałem jak to działa do tej pory. 

Wrzucę testy po uruchomieniu.

20250124_082518.jpg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, laidman napisał(a):

Jeszcze dwa tygodnie temu, jak kupowałem mojego 9800X3d, Caseking kosił ludzi o prawie 100€ drożej. Dobrze, że teraz zeszli z tej ceny, do normalnieszego pułapu.

Ja brałem w tedy za 579€ w Mindfactory. Mimo słabej dostępności nie podnosili ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, maxymili napisał(a):

Tak to wyrzeźbiłem. Proc z cpuz zgadza się. Dodam jeszcze testy jak znajdę trochę czasu.

20250124_173531.jpg

20250124_173837.jpg

obraz_2025-01-25_011403859.png

Widzę, że mocowanie wyrzeźbiłeś, a jak temperatury? W biosie wygląda dobrze...

A jak go ustawiłeś na PBO i CO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.01.2025 o 18:24, laidman napisał(a):

Widzę, że mocowanie wyrzeźbiłeś, a jak temperatury? W biosie wygląda dobrze...

A jak go ustawiłeś na PBO i CO?

Góra jest dokręcona z trzema metalowymi podkładkami na śrubkę dla dystansu, a docisk jest na czuja czterema śrubkami do backplate.
fullstock, niczego nie podbijam, bo chcę wystarczającą wydajność z możliwie niskim poborem mocy.

Zrzut ekranu 2025-01-26 060801.png

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A testy wypadają podobnie do innych 7700?

6 minut temu, Tobiaszex napisał(a):

Faktycznie, tylko według mnie to jest dziwne. Ciekawe czy nie zrobili tego w ramach cięcia kosztów... Gdzieś na olx rzucił mi się opis że były to sztuki z któregoś tygodnia produkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Tobiaszex napisał(a):

Zamawiałem na morele, w wersji OEM. Właśnie rzuciło mi się to w oczy. Nie wiem czy reklamować, zwrotu już nie zrobię bo kupiłem go 2 miesiące temu...

tylko co chcesz reklamować ? jak procesor działa to nie rozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

może takie głupie pytanie a czy tranzystor nie powinien posiadać trzech wyprowadzeń , emiter baza kolektor ?

czy mógł byś zamieścić zdjęcie gdzie ryzen 7700 w wskazanym miejscu posiada kondensatory ? a nie tylko puste pola lutownicze

może wypuścili nowsza rewizje obwodu drukowanego i dlatego płytka w tym miejscu nie posiada już pustych pul lutowniczych ?

ale możesz temat drążyć dalej , xD    

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Reddicie było to poruszane kilka razy, podobno ma to związek ze zmianą "Made in Taiwan" na "Made in China" w prockach Bulk/Try/OEM, przeznaczonych na rynek azjatycki btw chiński.

Ma to nie mieć jakiegokolwiek wpływu na wydajność.

Edytowane przez pitol321
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

może takie głupie pytanie a czy tranzystor nie powinien posiadać trzech wyprowadzeń , emiter baza kolektor ?

czy mógł byś zamieścić zdjęcie gdzie ryzen 7700 w wskazanym miejscu posiada kondensatory ? a nie tylko puste pola lutownicze

może wypuścili nowsza rewizje obwodu drukowanego i dlatego płytka w tym miejscu nie posiada już pustych pul lutowniczych ?

ale możesz temat drążyć dalej , xD    

Temat zakończony, faktycznie to były puste pola lutownicze jak się bliżej przyjrzałem innemu procesorowi. Człowiek się całe życie uczy. Dziękuję za sprostowanie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jak zamontuje ryzena 7 7000 lub 7 8900G lub inny? Który jest wstanie pociągnąć z integry 3 monitory? Głównie multimedia internet yt/film/wideo okazjonalna obróbka. Brak grania w gry.

Albo nie da się i  bez normalnej karty graficznej się nie obejdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, kamilo23 napisał(a):

Czy jak zamontuje ryzena 7 7000 lub 7 8900G lub inny? Który jest wstanie pociągnąć z integry 3 monitory? Głównie multimedia internet yt/film/wideo okazjonalna obróbka. Brak grania w gry.

Albo nie da się i  bez normalnej karty graficznej się nie obejdzie?

Teoretycznie iGPU może obsłużyć do 4 wyświetlaczy, ale nie znalazłem bardziej szczegółowego info. Wybór płyt co mają 2x DP i 1x HDMI chyba też jest niewielki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odradzam ci tą płytę jak się komp nie odpala to nie ma z nią kontaktu ani Debug Ledów ani buczek nie daje dobrego wsparcia = crap - chyba lepszym rozwiązaniem jest kupno osobnej karty używanej która nie dość, że lepiej to wszystko pociągnie bez zawieszek na 3 monitorach :P 

https://hard.rozetka.pl/445261433/p445261433/ - https://www.olx.pl/d/oferta/gigabyte-gtx-1660-oc-CID99-ID14hs0R.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, axsin302 napisał(a):

odradzam ci tą płytę jak się komp nie odpala to nie ma z nią kontaktu ani Debug Ledów ani buczek nie daje dobrego wsparcia = crap - chyba lepszym rozwiązaniem jest kupno osobnej karty używanej która nie dość, że lepiej to wszystko pociągnie bez zawieszek na 3 monitorach 😛

https://hard.rozetka.pl/445261433/p445261433/ - https://www.olx.pl/d/oferta/gigabyte-gtx-1660-oc-CID99-ID14hs0R.html

Jeżeli chodzi o kartę uważam, że lepiej było by iść w coś bardziej energooszczędnego, wręcz pasywnego. Po co ma palić prąd i robić hałas jeżeli to tylko do wyświetlania pulpitu jest?
Nie wiem, czy to dobry trop, ale skomentujcie, może da się znaleźć coś lepszego:
https://allegro.pl/oferta/gv-r-hd-5750-1gb-gigabyte-sl-1gi-silent-6pin-tania-karta-graficzna-17203428640
3 wyjścia ma.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, maxymili napisał(a):

Jeżeli chodzi o kartę uważam, że lepiej było by iść w coś bardziej energooszczędnego, wręcz pasywnego. Po co ma palić prąd i robić hałas jeżeli to tylko do wyświetlania pulpitu jest?
Nie wiem, czy to dobry trop, ale skomentujcie, może da się znaleźć coś lepszego:
https://allegro.pl/oferta/gv-r-hd-5750-1gb-gigabyte-sl-1gi-silent-6pin-tania-karta-graficzna-17203428640
3 wyjścia ma.

Jak dla mnie za 60 zł i tylko wyświetlanie pulpitu to może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi