laidman Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) 7 godzin temu, pitol321 napisał(a): U mnie sama przesiadka z Noctua NH-D15 2x NF-A15 140 na Freezera III dała do 10 stopni poprawy. Polecam Ci w takim razie dołożyć 3x 12cm na pull i spokojnie zejdzie jeszcze parę stopni, u mnie zeszło jakieś 7/8 stopni dodatkowo po dodaniu wentylatorów na pull. Z ciekawości sam zapuściłem Cinebencha 2024 Bez delida ale nie jest tak źle, myślałem, że będzie gorzej... Edytowane 22 Stycznia przez laidman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia Sprawdzałem, zamieniałem, w budę więcej mi już wentylatorów nie wejdzie. te ok 10 stopni zysku, względem Noctua, to i tak bardzo mnie zadowalający wynik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia Kolejny sklep w Niemczech ma 9800X3D na stanie za normalne pieniądze i ten dostarcza do Polski https://www.caseking.de/amd-ryzen-7-9800x3d-cpu-8-cores-5.2-ghz-socket-am5-granite-ridge-boxed-without-cooler/HPAM-293.html?campaign=psm/geizhals&wt_mc=preisvergleich.geizhals.feed&emid=679342c784ab494f1111f4a5 Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia Ja kupiłem ryzena 7 9700x w Chinach na aliexpress. Dostawa z odprawą celną trwała 26 dni. Cena w Chinach 1044 zł naliczone opłaty to 240 zł VAT i 8 zł opłaty za usługi pocztowe czyli odprawę celną. Aliexpress ma gwarancję dostawy i jakości, czyli w razie oszustwa oddają całą kwotę. Ale nie sprawdzałem jak to działa do tej pory. Wrzucę testy po uruchomieniu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 17 minut temu, laidman napisał(a): Kolejny sklep w Niemczech ma 9800X3D na stanie za normalne pieniądze i ten dostarcza do Polski https://www.caseking.de/amd-ryzen-7-9800x3d-cpu-8-cores-5.2-ghz-socket-am5-granite-ridge-boxed-without-cooler/HPAM-293.html?campaign=psm/geizhals&wt_mc=preisvergleich.geizhals.feed&emid=679342c784ab494f1111f4a5 Pozdro Jeszcze dwa tygodnie temu, jak kupowałem mojego 9800X3d, Caseking kosił ludzi o prawie 100€ drożej. Dobrze, że teraz zeszli z tej ceny, do normalnieszego pułapu. Ja brałem w tedy za 579€ w Mindfactory. Mimo słabej dostępności nie podnosili ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia (edytowane) Tak to wyrzeźbiłem. Proc z cpuz zgadza się. Dodam jeszcze testy jak znajdę trochę czasu. Edytowane 24 Stycznia przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 18 minut temu, maxymili napisał(a): Tak to wyrzeźbiłem. Proc z cpuz zgadza się. Dodam jeszcze testy jak znajdę trochę czasu. Widzę, że mocowanie wyrzeźbiłeś, a jak temperatury? W biosie wygląda dobrze... A jak go ustawiłeś na PBO i CO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia (edytowane) W dniu 24.01.2025 o 18:24, laidman napisał(a): Widzę, że mocowanie wyrzeźbiłeś, a jak temperatury? W biosie wygląda dobrze... A jak go ustawiłeś na PBO i CO? Góra jest dokręcona z trzema metalowymi podkładkami na śrubkę dla dystansu, a docisk jest na czuja czterema śrubkami do backplate. fullstock, niczego nie podbijam, bo chcę wystarczającą wydajność z możliwie niskim poborem mocy. Edytowane 26 Stycznia przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiaszex Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Opublikowano 2 Lutego Cześć, czy to normalne że nie mam tranzystorów w tych miejscach? 🫡🫨🫨 Ryzen 7 7700. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego Nie widziałem zdjęcia 7700 ani 7700x bez tranzystorów w tych lukach. Trochę to dziwne. Z jakiej dystrybucji masz procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiaszex Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego Zamawiałem na morele, w wersji OEM. Właśnie rzuciło mi się to w oczy. Nie wiem czy reklamować, zwrotu już nie zrobię bo kupiłem go 2 miesiące temu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego (edytowane) Znalazłem ofertę r7 7700 na ebay.de, podobno z całkiem nowego wypustu i także ma tam pustą płytkę. R7 7700 Ebay Edytowane 3 Lutego przez pitol321 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiaszex Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego Faktycznie, tylko według mnie to jest dziwne. Ciekawe czy nie zrobili tego w ramach cięcia kosztów... Gdzieś na olx rzucił mi się opis że były to sztuki z któregoś tygodnia produkcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego A testy wypadają podobnie do innych 7700? 6 minut temu, Tobiaszex napisał(a): Faktycznie, tylko według mnie to jest dziwne. Ciekawe czy nie zrobili tego w ramach cięcia kosztów... Gdzieś na olx rzucił mi się opis że były to sztuki z któregoś tygodnia produkcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiaszex Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 11 minut temu, maxymili napisał(a): A testy wypadają podobnie do innych 7700? Na przykładzie Cinebench R23, wyniki się pokrywają. Pluję sobię w brodę że wcześniej tego nie zauważyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego Godzinę temu, Tobiaszex napisał(a): Zamawiałem na morele, w wersji OEM. Właśnie rzuciło mi się to w oczy. Nie wiem czy reklamować, zwrotu już nie zrobię bo kupiłem go 2 miesiące temu... tylko co chcesz reklamować ? jak procesor działa to nie rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego Witam może takie głupie pytanie a czy tranzystor nie powinien posiadać trzech wyprowadzeń , emiter baza kolektor ? czy mógł byś zamieścić zdjęcie gdzie ryzen 7700 w wskazanym miejscu posiada kondensatory ? a nie tylko puste pola lutownicze może wypuścili nowsza rewizje obwodu drukowanego i dlatego płytka w tym miejscu nie posiada już pustych pul lutowniczych ? ale możesz temat drążyć dalej , xD 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitol321 Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego (edytowane) Na Reddicie było to poruszane kilka razy, podobno ma to związek ze zmianą "Made in Taiwan" na "Made in China" w prockach Bulk/Try/OEM, przeznaczonych na rynek azjatycki btw chiński. Ma to nie mieć jakiegokolwiek wpływu na wydajność. Edytowane 3 Lutego przez pitol321 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobiaszex Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 5 minut temu, Mr.T... napisał(a): Witam może takie głupie pytanie a czy tranzystor nie powinien posiadać trzech wyprowadzeń , emiter baza kolektor ? czy mógł byś zamieścić zdjęcie gdzie ryzen 7700 w wskazanym miejscu posiada kondensatory ? a nie tylko puste pola lutownicze może wypuścili nowsza rewizje obwodu drukowanego i dlatego płytka w tym miejscu nie posiada już pustych pul lutowniczych ? ale możesz temat drążyć dalej , xD Temat zakończony, faktycznie to były puste pola lutownicze jak się bliżej przyjrzałem innemu procesorowi. Człowiek się całe życie uczy. Dziękuję za sprostowanie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano Wtorek o 20:11 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 20:11 Czy jak zamontuje ryzena 7 7000 lub 7 8900G lub inny? Który jest wstanie pociągnąć z integry 3 monitory? Głównie multimedia internet yt/film/wideo okazjonalna obróbka. Brak grania w gry. Albo nie da się i bez normalnej karty graficznej się nie obejdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano Wtorek o 22:45 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 22:45 2 godziny temu, kamilo23 napisał(a): Czy jak zamontuje ryzena 7 7000 lub 7 8900G lub inny? Który jest wstanie pociągnąć z integry 3 monitory? Głównie multimedia internet yt/film/wideo okazjonalna obróbka. Brak grania w gry. Albo nie da się i bez normalnej karty graficznej się nie obejdzie? Teoretycznie iGPU może obsłużyć do 4 wyświetlaczy, ale nie znalazłem bardziej szczegółowego info. Wybór płyt co mają 2x DP i 1x HDMI chyba też jest niewielki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano Środa o 07:41 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:41 Płytę znalazłem np Płyta główna GIGABYTE B650M GAMING X AX 1.3 AMD Socket AM5 Micro ATX. Tylko nie wiem w jaki konkretnie model procka celować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Środa o 07:46 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:46 odradzam ci tą płytę jak się komp nie odpala to nie ma z nią kontaktu ani Debug Ledów ani buczek nie daje dobrego wsparcia = crap - chyba lepszym rozwiązaniem jest kupno osobnej karty używanej która nie dość, że lepiej to wszystko pociągnie bez zawieszek na 3 monitorach :P https://hard.rozetka.pl/445261433/p445261433/ - https://www.olx.pl/d/oferta/gigabyte-gtx-1660-oc-CID99-ID14hs0R.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano Środa o 10:45 Zgłoś Opublikowano Środa o 10:45 (edytowane) 10 godzin temu, axsin302 napisał(a): odradzam ci tą płytę jak się komp nie odpala to nie ma z nią kontaktu ani Debug Ledów ani buczek nie daje dobrego wsparcia = crap - chyba lepszym rozwiązaniem jest kupno osobnej karty używanej która nie dość, że lepiej to wszystko pociągnie bez zawieszek na 3 monitorach 😛 https://hard.rozetka.pl/445261433/p445261433/ - https://www.olx.pl/d/oferta/gigabyte-gtx-1660-oc-CID99-ID14hs0R.html Jeżeli chodzi o kartę uważam, że lepiej było by iść w coś bardziej energooszczędnego, wręcz pasywnego. Po co ma palić prąd i robić hałas jeżeli to tylko do wyświetlania pulpitu jest? Nie wiem, czy to dobry trop, ale skomentujcie, może da się znaleźć coś lepszego: https://allegro.pl/oferta/gv-r-hd-5750-1gb-gigabyte-sl-1gi-silent-6pin-tania-karta-graficzna-17203428640 3 wyjścia ma. Edytowane Środa o 18:16 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano Środa o 22:09 Zgłoś Opublikowano Środa o 22:09 11 godzin temu, maxymili napisał(a): Jeżeli chodzi o kartę uważam, że lepiej było by iść w coś bardziej energooszczędnego, wręcz pasywnego. Po co ma palić prąd i robić hałas jeżeli to tylko do wyświetlania pulpitu jest? Nie wiem, czy to dobry trop, ale skomentujcie, może da się znaleźć coś lepszego: https://allegro.pl/oferta/gv-r-hd-5750-1gb-gigabyte-sl-1gi-silent-6pin-tania-karta-graficzna-17203428640 3 wyjścia ma. Jak dla mnie za 60 zł i tylko wyświetlanie pulpitu to może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...