maxmaster027 Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2024 (edytowane) W dniu 24.01.2024 o 01:12, Gerg7 napisał: + Mialem mu to wlasnie napisać. AM startuje w 5s. Od wlaczenia power ON, po 15-20s juz jest windows z cool boota W dniu 1.08.2023 o 12:12, tyranxp napisał: Temat stary, więc jak ktoś to może zamknąć temat. Ostatecznie wziąłem Gigabyte X670E Aorus Master. Ale zanim zamknięcie temat, mam do was jedno pytanie jak często i czy w ogóle często będzie pojawiał się post code 15? Jak na razie w piątek złożyłem kompa z 7800X3D oraz pamięci G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR) pierwszy raz odpaliłem profil EXPO i myślałem że coś jest nie tak. Na szczęście to trochę czasu trwało i zapewne coś płyta sprawdzała. Trwało to jakieś parę lub kilka minut potem komp ruszył normalnie. Ale potem dzisiaj (1.08.2023) rano jak odpaliłem znów było to samo post code 15 (tylko!) i też trzeba było trochę odczekać. Oczywiście komp działa bez zarzutu i na nią pograłem dość długo i zero błędów czy zwiechów. Czy to tak ma być? Jak często będzie to robił? Czy jest jakaś funkcja w biosie która za nie odpowiada? Mam najnowszy bios wgrany zaraz po składaniu w piątek F13a (AMD AGESA 1.0.0.7 b). Ma external generator czyli TOP, pytanie jaka to jest rev, bo we wczesnych rewizjach wszystkich płyt gigabyte bodajże do 1.3 latało napiecie na SoC. Chodz w najnowszym biosie jest dużo lepiej. W najnowszym biosie przeszło 2h ycrushera samo FFT VT3 FFTV4 wszystko na ram, przy 7800Mhz dłużej to nie wiem pewnie tez ok bo temp nie wzrastała. Ale widać, że nowy bios jest sporo lepszy. Więc najlepiej updatuj odrazu. (Update AMD AGESA 1.2.0.0a Patch A) to najnowsza wersja AGESY . 1.0.0.7 b to stara, ale widac płyta z nowszej rewizji wiec raczej bedzie dobra, wiec 8000+ na pmieciach bez problemu Edytowane 3 Sierpnia 2024 przez maxmaster027 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Berkel Opublikowano 9 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2024 (edytowane) Witam, jaka płytę najbardziej polecacie z tych 3 do Ryzen 7 7800X3D i Lexar Ares 6000MHZ CL30. Najpierw najbardziej interesowała mnie ta płytka od MSI, ale jak się różne rzeczy naczytało to się teraz zastanawiam nad kilkoma. Chce mieć płytę która będzie dobra i stabilna, wiem ze są różne problemy z bootowaniem itd itp które da rade rozwiązać memory context restore, ale rożnie to działa. Na Wi-Fi i Bluetooth mi zupełnie nie zależy. Miedzy tymi 2 ASRockami bardziej podoba mi się Pro RS bo wydaje się bardziej solidna, ale zostawię opinie większym ekspertom. Podobno ASRock ma jedne z lepszych płyt pod AM5. MSI za to ma niby bardzo dobry bios, ale z AM5 są jakieś problemy, ale jak to w końcu jest to nie wiem. wygląd BIOSu to kwestia małostkowa bo nie wchodzi się tam codziennie, także która płyta będzie lepsza ogólnie? Edytowane 10 Sierpnia 2024 przez Berkel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Pro RS ma najlepszą, najbardziej chłodną sekcję spośród tych trzech plyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 17 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2024 MSI B650 GAMING PLUS WI-FI też Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal8343 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Cześć, jeśli chodzi o komputery to może nie jestem aż tak zielony ale nie jestem też geniuszem. Na płycie głównej Gigabyte B650 Gaming X AX mam procesor AMD Ryzen 7 7700 i w przyszłym tygodniu mam w planach zakupić Aio Arctic Freezer III 360mm i moje pytanie brzmi do którego gniazda podłączyć całe aio mając connector all-in-one? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2024 WAT? :E Nakładasz pastę na procesor, przykręcasz AIO do otworów montażowych wokół CPU, podpinasz zasilanie przez kabel SATA i ewentualnie wpinasz sobie zasilanie ARGB, podpinasz 4pin złączkę od wentylatorów pod CPU_FAN a tą od pompy pod CPU_PUMP. Jeżeli po uruchomieniu w uefi temperatury kręcą się wokół 30-40C, wentylatory chodzą, pompa chodzi, światełka świecą to wszystko zrobiłeś dobrze 😛 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal8343 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2024 (edytowane) 18 minut temu, Qrdello napisał(a): WAT? :E Nakładasz pastę na procesor, przykręcasz AIO do otworów montażowych wokół CPU, podpinasz zasilanie przez kabel SATA i ewentualnie wpinasz sobie zasilanie ARGB, podpinasz 4pin złączkę od wentylatorów pod CPU_FAN a tą od pompy pod CPU_PUMP. Jeżeli po uruchomieniu w uefi temperatury kręcą się wokół 30-40C, wentylatory chodzą, pompa chodzi, światełka świecą to wszystko zrobiłeś dobrze 😛 Bardziej chodzi mi o to, że jak masz dwa kable w zestawie. Jeden od pompy i wszystkich pozostałych wentylatorów a drugi który kontroluje wszystko naraz to gdzie podłączyć ten który kontroluje wszystko naraz. Bo czytałem na reddicie, że jeden mówi, że lepiej podłączyć pod CPU_FAN, drugi pod SYS_FUN3_PUMP a kolejny jeszcze co innego. To co napisałeś to wiem jak to zrobić ale chodzi mi o to, że w zestawie jest kabel który można podłączyć do płyty i on kontroluje wszystko a nie wszystkie wentylatory indywidualnie. Edytowane 18 Sierpnia 2024 przez Michal8343 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2024 all in one podpinasz jeżeli nie masz dedykowanych gniazd na płycie głównej do pompy czy chłodzenia vrm. Wtedy pompa pracuje cały czas na maks obrotach a pozostałe wentylatory mają ujednolicone rpm sterowane z CPU_FAN. Twoja płyta ma komplet tych gniazd więc tak je podpinaj: CPU OPT to pompa, CPU FAN to radiator fan cable a SYSFAN to vrm. Wtedy odczyt temperatur dla tych sekcji płyty będzie kluczowy przy regulacji pracy AIO. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal8343 Opublikowano 18 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2024 1 minutę temu, Qrdello napisał(a): all in one podpinasz jeżeli nie masz dedykowanych gniazd na płycie głównej do pompy czy chłodzenia vrm. Wtedy pompa pracuje cały czas na maks obrotach a pozostałe wentylatory mają ujednolicone rpm sterowane z CPU_FAN. Twoja płyta ma komplet tych gniazd więc tak je podpinaj: CPU OPT to pompa, CPU FAN to radiator fan cable a SYSFAN to vrm. Wtedy odczyt temperatur dla tych sekcji płyty będzie kluczowy przy regulacji pracy AIO. Dzięki za odpowiedź. 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2024 A klocki lego potrafisz zbudować z instrukcją? Jeżeli tak, to instalacja AIO to prawie to samo tylko z prądem 😄 masz instrukcję, obrazki, pokazane co gdzie wpiąć. Trzeba mieć tylko pojęcie co gdzie na płycie się znajduje. Jedyna kluczowa informacja w kontekście AIO jest taka, że krańcówki, które wchodzą bezpośrednio w chłodnicę powinny być wyżej niż sama blokopompka, lub przynajmniej na jej poziomie bo obieg płynu w układzie będzie zachwiany. O tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2024 (edytowane) W dniu 18.08.2024 o 22:06, Michal8343 napisał: Cześć, jeśli chodzi o komputery to może nie jestem aż tak zielony ale nie jestem też geniuszem. Na płycie głównej Gigabyte B650 Gaming X AX mam procesor AMD Ryzen 7 7700 i w przyszłym tygodniu mam w planach zakupić Aio Arctic Freezer III 360mm i moje pytanie brzmi do którego gniazda podłączyć całe aio mając connector all-in-one? Patrz instrukcja do AIO . Szkoda pytać tutaj , do każdego (no prawie każdego ) AIO jest załączona instrukcja . Aio Arctic Freezer ma fajne instrukcje na YT i w postaci filmików Tylko pamietaj aby wybrac właściwa instrukcje montażową dla własciwego Socketa (AM4, AM5 itd). Gigabyte ma dla AIO zasilania gdzie jest napisane "System ... Pump". Na twojej płycie to jest coś takiego SYS_FAN3_PUMP . źródło informacji poniżej : https://www.reddit.com/r/gigabyte/comments/164kg0w/b650m_gaming_x_ax_no_special_pump_header/ Edytowane 26 Sierpnia 2024 przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Różnicy fizycznie nie ma między złączami, a to które jest oznaczone jako PUMP zazwyczaj nie dopuszcza do spadku napięcia poniżej 7V czyli PWM 50%, bo niektóre pompy (kiedyś) po prostu stawały poniżej tej wartości. Więc to bez znaczenia, tylko trzeba ustawić, najlepiej w BIOS żeby pompa działała na przyjemniej 75%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal8343 Opublikowano 30 Sierpnia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2024 (edytowane) Udało mi się wczoraj to wszystko podłączyć, wczoraj wszystko było git i temperatury były bardzo fajne. Dziś chce odpalić komputer a procesor leci na 100 stopniach bo wentylatory się nie krecą. Już nic nie mówię, że z montażem to było sporo śmiechu ale dziś nie jestem w stanie odpalić w normalnych warunkach komputera. Jakieś porady na niekrecone się wentylatory? Docisnalem wszystkie kable i raz działa chłodzenie a raz nie. Edytowane 30 Sierpnia 2024 przez Michal8343 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikogth Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2024 Jak prawidłowo ustawić PBO dla R5 7600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2024 Proszę! A co sprawdzałeś i co poszło nie tak? Co chcesz osiągnąć? Pytanie jest tak ogólne że ciężko odpowiedzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kordian2 Opublikowano 3 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2024 nie wiem czy to dobry wątek ale chyba tak otóż ja z kolei chcę zainstalować tę aktualizację, która dodaje parę fpsów w grach, o której była mowa tutaj https://www.purepc.pl/test-procesora-amd-ryzen-7-9700x-na-windows-10-22h2-vs-windows-11-23h2-vs-windows-11-24h2-preview-bedzie-wzrost-wydajnosci?page=0,11 w windows update zrobilo mi aktualizację do 23h2 ale to chyba nie ta co dodaje tych parę fps, w win update pisze ze wszystko mam aktualne szukac gdzies na stronie? Czy w jakims god mode win 11 o ktorym piszą tutaj https://www.chip.pl/2024/09/windows-11-24h2-tryb-god-mode Jakby ktos wytlumaczyl lopatologicznie jak zrobic pbo na 7600 bez x to tez bym się nie zasmucił pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obsceniczny Opublikowano 4 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2024 11 godzin temu, Kordian2 napisał(a): w windows update zrobilo mi aktualizację do 23h2 ale to chyba nie ta co dodaje tych parę fps, w win update pisze ze wszystko mam aktualne szukac gdzies na stronie? Aktualizacja 24H2 jest dostępna jako preview, czyli musisz włączyć sobie "windows insider program". 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 4 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2024 18 godzin temu, Kordian2 napisał: Jakby ktos wytlumaczyl lopatologicznie jak zrobic pbo na 7600 bez x to tez bym się nie zasmucił pozdrawiam Ale co chcesz uzyskać przez PBO? Undervolt? OC? Jedno i drugie? Chcesz z 7600 zrobić 7600X? Nie ma to nic wspólnego z update Windows... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kordian2 Opublikowano 4 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2024 Updacik zrobiłem dzięki Obsceniczny Hm szczerze mówiąc liczyłbym na małe oc, chlodzenie mam dobre na waty nie zwracam uwagi - szczerze to dobrze nie wiem za co ten pbo odpowiada, ale z nazwy to jakis optymizer, ktory udostepnia amd - jeśli gra jest nie warta swieczki to się za to nie biorę. Jeszcze rok temu moglbym wiecej powiedziec bo sie wtedy tym interesowalem zanim zbudowalem pc - raz sciagnelem jakies oprogramowanie amd do optymizacji (chyba) procesora - to test mial trwać ok 4h więc za to podziękowałem, nie zagłębiałem się bardziej w to bo uznalem ze czekac 4h dla jakiegos 100mhz jeszcze w dodatku nie bylem pewien co to za narzedzie - więc zrezygnowałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 4 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2024 (edytowane) No to daruj sobie, jak 4h to za długo 😉 Ryzen Master zapewne. PS. Nawet per core na 7700 nie trwa to 4h i w tym czasie możesz robić inne rzeczy. Edytowane 4 Września 2024 przez Bonusso3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kordian2 Opublikowano 4 Września 2024 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2024 (edytowane) Te pbo to sie ustawia w biosie czy tez na poziomie systemu?? Ps to warto czekac w tym ryzen masterze? Bo rysuja mi się trzy możliwosci oc procesora - w biosie recznie standardowo, ryzen master (czy to tez oc?) i trzecie te pbo (gdziekolwiek by to bylo) ;> ? Edytowane 4 Września 2024 przez Kordian2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 6 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2024 Premierowy test procesora AMD Ryzen 7 9800X3D https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_PanKracy_ Opublikowano 10 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2024 (edytowane) Udało mi się zakupić ten procesor na X-Komie, i wylądował na płycie Asusa. Pamięci Lexara 7200, ustawiłem na 6000 cl 28 36 36 74 116. Karta graficzna Gainwarda 4090. Zmiana raczej z ciekawości jak z potrzeby bo było (jeszcze nie wiem czy sprzedać czy dać synowi 🙂 ) 7950X3D na Strixie 650 E-E Gaming WIFI. Jeśli ktoś byłby ciekawy jakieś opcji ustawień, czy innych informacji to służę pomocą. Edytowane 3 Grudnia 2024 przez _PanKracy_ za duży rozmiar pliku 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 10 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2024 Spytaj syna, czy chce ten "badziew" :P, a nie na siłę wciskaj. Tak na poważnie, kupiłeś w dobrej cenie, czort wie, co przez te miesiące wydarzy się z uwagi na dostępność, a syn myślę będzie zadowolony niezależnie co mu oddasz, acz jak pracujesz na nim i potrzebujesz wątków to "stary klamor" lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 10 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2024 (edytowane) ile masz w CB23 i cb24 multi core ? przy powiedzmy 5400 MHz ? Edytowane 10 Listopada 2024 przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_PanKracy_ Opublikowano 10 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2024 Teraz przy ustawieniach jakie mam CB23 miałem około 23500okt. Ustawienia zasilanie nie zmienione tylko CO -27 (wcześniej -30 ale czasami były błędy). Pamięci mam ustawione 6000 cl 28 36 36 30 78 500 (za hwinfo). Procesor boostuje sam na 5425 na wszystkich rdzeniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_PanKracy_ Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2024 (edytowane) Z ciekawostek uruchomiłem Time Spy o mam wynik 31910, 23 wynik w bazie. Poza tym zacieśniłem jeszcze opóźnienia na CL28 36 36 28 68 500. Procek cały czas na 5425 pod obciążeniem, generalnie chyba dobra sztuka się trafiła. Edytowane 3 Grudnia 2024 przez _PanKracy_ za duży rozmiar pliku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2024 5 minut temu, _PanKracy_ napisał: Z ciekawostek uruchomiłem Time Spy o mam wynik 31910, 23 wynik w bazie. Poza tym zacieśniłem jeszcze opóźnienia na CL28 36 36 28 68 500. Procek cały czas na 5425 pod obciążeniem, generalnie chyba dobra sztuka się trafiła. Raczej już nic więcej nie wciśniesz, jest to naprawdę dobre połączenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2024 Mam pytanie dotyczące seri 8000 bo widze testy na 7000 i na 9000 , ale nie widze testów dotyczące serii 8000 . Mam taki procesor i chętnie bym widział takie testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adramel Opublikowano 11 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2024 Mam Ryzen 7 5700x3D na płycie MSI B450M Mortar MAX Wg specyfikacji ten proc w turbo powinien osiągać taktowanie do 4.7GHz. Ale mój nie przekracza nigdy 4.05GHz. Odpalam OCCP i test na jeden wątek. Temperatura jest poniżej 90C wiec chyba zapas jeszcze jest? Coś nie tak z ustawieniami płyty? Przy obciążeniu wszystkich 16 wątków taktowanie jest podobne, ale temperatura dobija do 90C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...