Skocz do zawartości
kuba_kubi

AMD AM5 - Ryzen 7000 / 8000 / 9000 (Zen 4 / Zen 5) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wlasnie zlozylem zestaw i jak odpalam swieci dioda procesora i pamieci nie przechodzi dalej.

MSI MAG x670e Tomahawk

R7 9800x3d 

Pamieci trident z5 neo DDR5 6000 CL30-36-36-96 2 X 32 GIGA

Jak wyjme pamieci to mam ten sam problem.

Pare pinow bylo podgietych, brac nowa plyte czy wina biosu moze ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to pomoże ale ja w tym miesiącu walczyłem z B650 Tomahawkiem. Objaw ten sam. Po włożeniu nowego procka i ramu efekt to czerwona procesora i żółta ramu. Wymieniłem wszystko co możliwe, zaktualizowałem bios bo można bez procka i ramu i [gluteus maximus]. Odesłałem, dostałem nówkę i śmiga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 18.11.2024 o 19:55, laidman napisał(a):

Jeśli masz w ustawieniach OCCT, żeby używał AVX wtedy procesor automatycznie obniża Core Frequency. Wyłącz AVX i ustaw SSE wtedy będziesz przy testach widział pełne taktowanie procesora. U mnie są nawet wyższe tempy na SSE niż na AVX. 

Odpaliłem test na SSE. Po 15 minutach taktowanie spadło do 3.5Ghz, a temp doszło da limitu 90C
Mam chłodzenie Fera2, wiec chyba konkretne (obudowa miniATX), temp w pokoju 23C. Czy ten R7 5700X3D nie grzeje się za bardzo? Wcześniej miałem R5 2600x i ten nigdy nie przekraczał ~70C a taktowanie zawsze było zblizone do 4GHz.
Czy może mam jakoś źle założony radiator? Stara pasta?

image.thumb.png.6bd6c3eb6dc9a1011e8eed716aff593a.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, axsin302 napisał(a):

Occt to syntetyk a 5700x3D to pokaż ile w gierkach masz? Jaką paste i czy jakoś usunąłeś starą, izropropanol np czy usteczki do tego odpowiednie no i doknij samą fere jest też taka gorąca?

Starą usunąłem papierem i potem gąbką z mydłem. A pasta to ArticSilver ale co najmniej kilkuletnia.
A radiator Fery2 ledwo ciepły... Czyli jeszcze raz - usunąć starą pastę izropropanolem (poszukam co to;)) i kupić nową porządną pastę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, adramel napisał(a):

A radiator Fery2 ledwo ciepły... Czyli jeszcze raz - usunąć starą pastę izropropanolem (poszukam co to;)) i kupić nową porządną pastę.

Jeśli była kilkuletnia, otwarta, to zapewne straciła część właściwości. Warto nałożyć świeża plus sprawdzić docisk samego coolera. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 1.12.2024 o 22:17, Caleb napisał(a):

Jeśli była kilkuletnia, otwarta, to zapewne straciła część właściwości. Warto nałożyć świeża plus sprawdzić docisk samego coolera. 

Poprawiłem. A że już u tak musiałem ściągać radiator to od razu wymieniłem CPU na max dla AM4 (R9 5950x)
Teraz Fera już robi się ciepła gdy temperatura rośnie.
Jeszcze mam pytanie o limity energetyczne tego proca. Bo gdy odpalę SP2005 na wszystkie wątki to taktowanie spada do 2.5GHz, przy temperaturze 70C. CoreTemp pokazuje że proc żre ponad 120W mocy. Czy na płycie MSI MORTAR Max B450 gdzieś da się ustawić limity? Przeklikałem BIOS ale nie widzę tam takich ustawień.

Tak samo nie widzę czy jest możliwość wyłączenie kontrolerów SATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 11/30/2024 at 10:26 PM, ed00s said:

Witam wlasnie zlozylem zestaw i jak odpalam swieci dioda procesora i pamieci nie przechodzi dalej.

MSI MAG x670e Tomahawk

R7 9800x3d 

Pamieci trident z5 neo DDR5 6000 CL30-36-36-96 2 X 32 GIGA

Jak wyjme pamieci to mam ten sam problem.

Pare pinow bylo podgietych, brac nowa plyte czy wina biosu moze ???

Kupilem nowa plyte bo jeden pin sie urwal przy prostowaniu, ( nie wiedzialem ze sa takie delikatne i procesor nalezy wkladac bardzo ostroznie).
Niemniej kupilem 2 plyte w lokalnym sklepie i tez nie wstawala okazalo sie ze potrzeba updatowac bios.
Teraz wszystko dziala, Kupilem asus tuf gaming x670x plus wifi.
Plyta i bios byly ze stycznia a bios ktyory obsluguje R7 9800x3d wyszedl pare miesiecy potem.

Teraz czekam na 5090 😄 o ile nie bedzie w cene sedana 😛

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po złożeniu pc z płytą główną MPG x870e carbon wi fi wyświetlają mi się błędy:
- "36 CPU post-memory initialization. System Management Mode (SMM) initialization";
- "37 Post-Memory System Agent initialization is started";

W biosie ustawiłem profil xmp, boost cpu, profil gaming mode, oraz wyłączyłem wewnętrzną kartę graficzną.
W intrenecie udało znaleźć mi się tylko wątek "CPU post-memory initialization errors" w którym problem okazał "Q-Code LED Function" i wystarczyło wyłączenie tej funkcji.
Bardzo dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wczoraj zainstalowałem najowszy bios.

Cpu 9800x3d

Tak pamięć w slotach 2 i4

GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER

Dodam że przeprowadziłem stres testy cpu i pamięci ram i zero błędów temperatury ok

10 minut temu, Caleb napisał(a):

BIOS najnowszy?

Jaki masz CPU>

Pamięci w slotach 2 i 4?

Jaki to model RAM?

BOOST CPU i Gaming Mode wyłącz na poczatek. 

Po wyłączeniu boost cpu, profilui expo i gaming mode, pokazuje błąd :

34 CPU post-memory initialization. Application Processor(s) (AP) initialization

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, Caleb napisał(a):

Kod wyraźnie wskazuje na problem inicjalizacji RAM, nie bardzo widzę przestrzeń, aby miał tu coś do gadania zasilacz. Sprawdź z RAM w jednym slocie 2 albo 4. Na pewno masz wszystkie PINY w Sockecie proste? 

nie jestem ekspertem ale wygląda na to że wszystkie piny są. Musze kupić nowe ramy ?>

Jak chcesz mogę zrobić zdjęcia?

Edytowane przez Darth Revan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Caleb napisał(a):

W pojedynczym slocie RAM 2 / 4 także wyrzuca błąd 34/36/37?

Zostawiłem jedną kość w sloci ram 2 i dalej są błędy

Jeszcze raz sprawdziłem dokładnie i wszystkie piny w slotach ram są

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

najprawdopodobniej twój PC jest pod wpływem ciemnej strony mocy ,ale jak przejdziesz na jasna stronę to może mu sie polepszy xD 

1 godzinę temu, Darth Revan napisał(a):

Jeszcze raz sprawdziłem dokładnie i wszystkie piny w slotach ram są

wisz aby uszkodzić pini na pamięci to już trzeba sie postarać , ale za to piny w sokecie czyli gnieździe procesora , i patrząc na ilość wątków na forum, i jak zazwyczaj ktoś nie obeznany z tematem np. pierwszy raz składa sam, to ilość takich przypadków, pogiętych pinów tylko przybywa...    

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

najprawdopodobniej twój PC jest pod wpływem ciemnej strony mocy ,ale jak przejdziesz na jasna stronę to może mu sie polepszy xD 

wisz aby uszkodzić pini na pamięci to już trzeba sie postarać , ale za to piny w sokecie czyli gnieździe procesora , i patrząc na ilość wątków na forum, i jak zazwyczaj ktoś nie obeznany z tematem np. pierwszy raz składa sam, to ilość takich przypadków, pogiętych pinów tylko przybywa...    

To podstawka amd5, jak bym pogiął piny nie był bym wstanie odpalić systemu z tego co wiem.

1 godzinę temu, Caleb napisał(a):

Dziwny przypadek, pożegluj jeszcze modułami 1 i 2 w slotach 2 i 4, jak każdy z każdym nie zagra, to coś jest uwalone. 

Próbowałem tak robić i niestety ten sam błąd. Czytając forum MSI natknałem się że najczęściej jest to powodowane przez "zasilacz"

Wczoraj zmieniłem obudowę na większą, oraz inne chłodzenie. Ale procesor nie ruszałem a więc jest niemożliwe abym uszkodził piny na cpu.
Dodałem customowe przedłużacze na kable zasilania może to coś z tym. 

Najdziwniejsze jest to że odpalam stest testy i wszystko normlanie chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Darth Revan napisał(a):

Zaraz - odpalasz stress testy, ale z postów wynikało, że Error 34 na POST CODE uniemożliwia Ci wejście do systemu? W takim razie czy Winda wstaje, robisz testy i działa, czy na jakim etapie jest to problem?

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minutes ago, Darth Revan said:

To podstawka amd5, jak bym pogiął piny nie był bym wstanie odpalić systemu z tego co wiem.

Próbowałem tak robić i niestety ten sam błąd. Czytając forum MSI natknałem się że najczęściej jest to powodowane przez "zasilacz"

Wczoraj zmieniłem obudowę na większą i dodałem customowe przedłużacze na kable zasilania może to coś z tym. 

Jak masz kilka pinow pogietych to wlasnie tak bedzie Ci wyswietlalo, ze ram jest nie tak - niektore piny odpowiadaja za komunikacje cpu z ramem, sa z tego co pamietam w lewej 1/4tej dolnej socetu. Jak masz naprawde "kilka" 1, 2, 3 wygiete to wejdzie Ci do systemu. Jak bys mial za slaby zasilacz to by Ci sie resetowal komputer w momencie jakby mu brakowalo powera. Nie wiem, pokombinuj jeszcze troche - jak nic nie pomoze to stawialbym na socet. Ja sam w tamtym roku 2 razy wymienialem plyte wlasnie przez wygiete piny, az sie boje otwierac jak bede zmienial w styczniu na 9950x3d, ale mam druga plyte w zapasie to najwyzej ta co teraz uzywam znowu wysle do producenta.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi