Szklany Opublikowano 7 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2024 Siemka, sorki jesli to nie ten dział ale mam problem otóż wczoraj zmieniałem płytę główną oraz procesor (z intela na amd) wyczyściłem dysk żeby zainstalować na nim windows 10 i wszystko poszło pomyślnie, poinstalowałem sobie podstawowe aplikacje i wyłączyłem komputer. Dzisiaj przy próbie uruchomienia zawiesza się na logo płyty głównej i nic się nie dzieje. Do biosu mogę normalnie wejść ale na tym kończą sie możliwosci. Co juz robiłem? Update biosu, wypinałem i wpinałem kosci ram, dyski ssd nie są uszkodzone, boot priority ustawiony poprawnie, zmieniałem opcje rozruchu na CSM oraz UEFI i nic, secure boot enabled/disabled to samo, jak włożę instalator windows to normalnie się uruchamia i mogę od nowa go zainstalowac (co juz robilem) wtedy dzieje sie to samo klikam ''zamknij'' w windowsie i jak odpalam pc to znow freezuje sie na logo płyty. Jakieś pomysły co jeszcze mogę zrobić? Specyfikacja: procesor - amd ryzen 5 5600x plyta - MSI B550 A pro ram - 16gb Patriot viper 3733mhz grafika - chwilowo gtx 1050ti dysk ssd- adata su 750 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2024 Uruchom system w trybie awaryjnym, jeśli pójdzie, to znaczy że któryś sterownik lub update Windowsa bruździ. Użyj jakiegoś softu do kompletnego wywalenia sterowników np. Driver Fusion, bo pewnie w rejestrach zostały śmieci. Zaoraj w trybie awaryjnym do czysta wszystko od AMD, Intel, NVIDIA. Sterowniki ściągnij ze strony AMD, a nie producenta płyty, bo potrafią tam wpakować jakieś badziewie. Przy przesiadce z platform dobrze jest OS postawić od nowa, stara sprawdzona metoda. Szybsza niż kombinowanie 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zakk87 Opublikowano 8 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2024 (edytowane) Przed takim swapem zawsze musisz przywrócić fabryczny sterownik IDE/ATA na ten od Microsoft i/lub odinstalować wszystko związane z Intel Chipset Family ATA/AHCI controller. Po tym zabiegu nawet Windows 7 przeżyje zmianę hardware. Ale skoro już zainstalowałeś wszystko od nowa to pozostaje Ci odpalenie awaryjnego oraz odinstalowanie sterowników. Edytowane 8 Listopada 2024 przez zakk87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 8 Listopada 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2024 Witam ciekawy sie tobie problem trafił. 23 godziny temu, Szklany napisał: klikam ''zamknij'' w windowsie i jak odpalam pc to znow freezuje sie na logo płyty. na płycie głównej są cztery diody , sygnalizujące tzw. EZ Debug LED , CPU, DRAM, VGA, BOOT , to w tym momencie któraś dioda się świeci ? to jak procedura rozruchowa zostaje wstrzymana to jak potem wchodzisz do biosu ? w biosie w pozycji Settings : - Boot - powinna znajdować sie opcja , Full Screen Logo Display - przestaw na -Disabled , to zamiast loga płyty będzie pokazana informacja odnośnie CPU , ilości i szybkości pamięci , dysków , oraz jest nawet możliwość ze czasami płyta główna wyświetli w czy jest problem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...